Дата и час: Съб Фев 22, 2025 7:46 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 2 [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Филм: Ender's Game (2013)
МнениеПубликувано на: Пет Юни 13, 2014 4:29 pm 
Аватар

За книгите ме хвана, чел съм само първата и макар, че ми хареса (бисер си е) ... не посегнах за следващите. След поста ти се замислям да го направя :)

За книгите и филмите.
Не е достатъчно да хванеш една прилична книга и да се надяваш, че и филма ще си го бива. Ресурсите вкарани в LotR са умопомрачителни и това, според мен, не може да бъде филм-критерии, по който да се сравнява процеса за филмиране на романи.
Навремето така бях много впечатлен от филма Бездна (май така се казваше, където плуваха в скафандри пълни с течност, за да не ги смаже водното налягане), след това прочетох книгата и филма вече не ми се струваше толкова специален. Но като има неща, които не стоят добре на голям екран, колко още глави ще трошат в тази стена, докато стане ясно, че не може и толкоз. GoT е добър пример как трябва да се правят нещата, за да изглеждат добре.
И както спомена един приятел, режисьорите са долна порода копелета - надрусват се и решават, че филмът ще изглежда по този начин и това е изкуство. А че е пълен шит, другите са им виновни.

За "технологичното изоставане", в момента технологиите ни напредват (все още) с такива темпове, че за да ги настигнат, фантастите бая трябва да се потрудят :lol:
Идеята, че се води война в космоса, където разни самолетчета правят пиу пиу е морално остаряла. Тя е базирана на действителните бойни действия с военните изтребители, които са били game changer навремето. Това, което правят Междузвезни войни, Звездни рейнджъри, Стар Трек и тн, му е минало времето. Ender's game aka Starcraft ? Тази игра излезе преди 12 години, сякаш.
Новата фантастика сега е фентъзи. Супер-хора, супер-чудовища. Магии, свръх-сили и тн. Но това пак е козметична промяна на действителността. Все едно сменяш декорите. Вместо меч -светлинен меч, вместо пушка - лазер и тн. Истинска фантастика, ако говорим за книги, това е 20 000 левги под водата. Дюн, Градът, Одисеята, Аз роботът/Фондацията. Ако говорим за филми - Гатака, Матрицата, Контакт и много други, разбира се. Това са произведения на изкуството, които не просто сменят декора, прикривайки познатото ни ежедневие/не чак толкова познатото ни минало/ с нови фантастични дрешки, а поставят идеи и светове, които са също толкова истински и силни, но ... измислени :D . Трудно ми е да опиша всеки детайл, точно и акуратно, по тази тема... твърде дълга.

Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
 Профил  

Заглавие: Re: Филм: Ender's Game (2013)
МнениеПубликувано на: Пон Юни 16, 2014 5:27 pm 
Аватар

Не знам дали трета и четвърта книга ще ти харесат, но за втората съм готов да се обзаложа. :P

За космическите битки може би си прав. Но идеята за "Докторчето" не бих казал, че е остаряла. Според доста военни експерти и тактици една евентуална война между хората и друг разумен вид ще се води на планетарно ниво, а не на континентално. Т.е., ще ни обстрелват с мощни оръжия от околоземна орбита, а не с разполагане на войски, логистика на бойна техника и пр. както сме свикнали да виждаме от филми като Денят на независимостта, Бойни кораби или Бойно поле Лос Анджелис.
Не ми се ще да ти спойлвам от втората книга, но Орсън Скот Кард предлага един много интересен начин за междузвездно пътуване, който теоретично не е невъзможен при избраните от него условия. Идеите му за развитието на изкуствения интелект и филотичните връзки между живите същества също не съм ги срещал в други книги и ми се струват доста любопитни.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 2 [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]