Дата и час: Чет Сеп 28, 2023 11:43 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 10 [ 149 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: The Web Browsers - информация и помощ
МнениеПубликувано на: Вто Яну 17, 2006 10:58 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
Изображение
Web browserS.

Тоест – мрежови прелиствач.Това е програма, вид клиент, който показва съдържанието на интерактивни документи, намиращи се на компютри, свързани в световната разпростряна мрежа – интернет(международна мрежа), наричащи се сървъри.Освен “клиент” бразърът може да бъде наречен и “потребителски агент”.

Според нуждите на потребителите, браузъри има много.Най-прилаганият, е вграденият в MS Windows - Internet Explorer, въпреки, че в сравнение с други браузъри, той бива доста непредпочитан, от хора редовно занимаващи се с прелистване на страници в интернет.
Доста напомнящ на вида и системата на IE, но пъти по-добър браъзър от него е Mozilla FireFox.Повечето хора бързо свикват на него и забравят за IE.
Най-добиря обаче остава, на пръв поглед с нищо особеният браузър “Опера”, който е разгледан по-долу.

________________________________________________________
Изображение


Изображение “Opera” e мрежови браузър, включващ освен всички нормални интернет-обвързани изисквания, още и мейл-клиент, ИРК чат, вградени търсачки и още много функции, които го правят най-добрия браузър в интернет пространството.

Операта е напълно безплатен интернет изследовател, развит в Осло, Норвегия. Съвместим е с различни операционни системи, в които попадат и MS Windows, Mac OS, Solaris, Linux и други.Освен това набира все повече и повече популярност в ползването си в мобилни телефони, персонални асистенти(miniPC) и интерактивни телевизии.Технологии от Опера се лицензират и от други компании, за ползване в продукти като например Adobe Creative Suite.

Браузърът, до версия 2.0, наречен МултиТорг Опера, не е бил достъпен за масата, въпреки, че е бил презентиран на третата международна WWW конференция през 1995.Първата публична версия на Опера е версия 4, включваща мейл-клиент и между-платформено ядро.От тогава – сега най-новата версия е 8.51.

От версия 7.6, която никога не се появява официално, започва Алфа тестване на програмата, чиито резултат личи в пълен блясък от версия 8 нагоре.
С излизането на версия 8.51 на 20ти Септември, 2005та, Опера обявява своя браузър за напълно безплатен и без рекламни банери от тогава на сетне.

Дизайна на Опера позволява да върви на по-слаби машини, въпреки многото си функции, повечето уникални и нито една от тях неизискваща “плуг-ин”-и, за разлика от някои прехвалени браузъри, които само допълнително натоварват.Дори и с повече от 50% включени функции, Опера върви чудесно и на по-слаби машини.
Дизайна позволява едно невероятно оформяне по желание на потребителя.Като се започне от свободна подредба на всички ленти с инструменти, разместване/добавяне и премахване на бутони, та дори до донаписване на дясното меню на мишката за определени искани функции.

Възможности:

Бързина. Опера е един от най-скоростно-свързващите се браузъри в света. Разбира се това не зависи само от 1 или 2 фактора, така че не при всеки може да е така, но всичко е въпрос на настройки.За разлика от някои браузъри, които зареждат и тросват всичко на веднъж, Опера действа парче по парче – всичко бива заредено едно по едно, което ни дава поглед върху нашата скорост, оставащото време, проблеми при страницата и т.н.

Подвижност. Познатите на всички бутони за навигация “назад” и “напред” ни дават мигновен достъп до вече заредените страници, дори с непокътнатия в тях написан от нас текст, в дадено текстово поле.Това е изключително удобно при посещаване на форуми, регистрации и т.н.

Информираност. В Опера имаме далеч по-напреднала статистика за свързване с желания сайт, за трансфер дори и на самите индекси, които разглеждаме.

Табове. Една от най-удобните функции. Възможноста в една и съща апликация(Опера) да бъдат отворени множество прозорци, достъпни за подредба, оразмеряване и т.н.

Един от основните компоненти на Опера е вграденият M2 e-mail клиент, наричан официално “Опера Мейл”.M2 поддържа мейл-протоколите POP(Post Office Protocol version 3) и SMTP(Simple Mail Transfer Protocol), както и IMAP(Internet Message Access Protocol).Освен това, M2 съдържа Адресна книга, както и “четец на новини”, дори и под формата на RSS(Rich Site Summary), който в последно време нашумя.Освен всичко това, има и вграден ИРК(Internet Relay Chat (IRC)) клиент.

Контролът на браузъра е силно достъпен от клавиатурата.На практика цялата Опера може да бъде контролирана само чрез клавиатура, при познаване на кратките клавиши.Освен тях, комбинацията от бутони на мишка + клавиатура правят навигацията в браузъра мигновенна. Поради естеството на браузъра и лекотата му, на практика той става невероятно бърз и удобен за ползване.

Зуум функция – позволяваща безпроблемното увеличение на страницата, независимо от съдържанието(flash, java, html).
Възможност за каширане на изображение, незареждане на изображения, махане на контурите на сайта, нагласяне на контраст и др.

Гласов контрол – позволяващ контролирането на браузъра без клавиатура и мишка.Развит със съвместна работа с IBM(International Business Machines Corporation).
Функцията "Fit to Window" – позволяваща на по-големи страници, да се събират на по-малки екрани, без нужда от хоризонтално скролиране.

Сесии. Позволява записването на колекция от отворени страници, които могат да бъдат по-късно отворени в нов прозорец, или при инцидентно затваряне на апликацията да бъдат възобновени и ‘сърфирането’ да продължи.
Сессите могат да бъдат записани във файл и трансферирани на друг компютър, ако е необходимо.

Функция “кошче”. Позволява мигновенно възвръщането на затворен таб в една сесия, със всички страници отворени в него.Една от най-добрите функции, благодарение на които няма нужда от притеснения, за инцидентно затворен прозорец/таб, и адресът който би се наложило да се търси и зарежда отново.

Блокиране на изкачащи прозорци.Тъй наречените Pop-ups, или по-точно – нежелани реклами Опера може да блокира с интегрирания Pop-up blocker.Това дава възможност, тези реклами да бъдат съвсем блокирани, да бъдат отваряни в “заден таб”. Функцията не се отнася за отворени чрез натиснат линк pop-табове.
Блокираните прозорци могат да бъдат разгледани и отворени по желание на потребителя.

Трансфер. Позволява се подновяване, паузиране, лист с наскоро свалени файлове, отварянето им веднага след изтегляне, извествяване за приключил даунлоуд и др. Системата за трансфер е равна и превъзхожда дори някои “даунлоуд” мениджъри.

Ето един пример за дописано меню.
ИзображениеИзображение


Такива,разбира се има много, в случая автора(SayanMk - азИзображение) e дописал само 2 функции допълнително – за отваряне на линк в MS IE, и за сваляне чрез FlashGet.Такива кратки пътища могат да се.Добавят и за пускане през WinAmp,WMP, отваряне през други браузъри и т.н.
________________________________________________________
Можете да изтеглите ТОЗИ файл, който аз генно-модифицирах...
След което да го сложите в дир-а:
C:\Program Files\Opera\profile\menu\
След което да отворите Опера, да отидете в меню
Tools -> Preferences -> Advanced -> Toolbars и на 2рото диалогово прозорче от ляво да кликнете на появилия се вариант: Не Опера Стандарт - ми другото...
След това натискате ок, и при кликане върху някой линк, в менюто ви ще се изписват опциите:
Отвори с IE
Добави в УинАмп
Пусни с Медия Плейър классик*
Свали с ФлашГет

Пускането през mpc е настроено така, че програмата ви трябва да се намира тук:
C:\Program Files\Media Player Classic\mplayerc.exe
Така става ако сте си я инсталирали - от инсталър.За тези които са си изтеглили вариантите, които нямат нужда от инсталация - сами трябва да си го сложат в тази пътечка.Другите неща са си по подразбиране където трябва в 95% от случаите.

Внимание :!: - възможно е да нямате тази директория - в зависимост от това как сте инсталирали браузъра.В такъв случай - изключвате Операта:
C:\Program Files\Opera\defaults
Изтриваш standard_menu.ini
Прекръщавате файла който съм дал - точно на standard_menu.ini и го слагате на негово място(може и първо да го прекръстите и просто после да го заместите в папката).
Ако и така не стане:
http://my.opera.com/bulgarian/forums/
__________________________________________________

Дори и без донаписаните екстри, менюто на “Опера” е далеч по-добро, от това на обикновенните браузъри. С други думи – превъзхожда останалите браузъри И с това.


Ето и един примерен изглед на една личностно оформена Опера:
ИзображениеИзображение

_______________________ 8) 8) 8) _____________________________


В тази тема, както виждате иде реч за браузъри. Моят избор е ОПЕРА.Ако имате друго предпочитание - много ще се зарадвам да разбера какво е - но НЕ с пост "FireFox е по-добро", а с пост като моя - но за вашият браузър ;) И МНОГО държа, поста да е ВАШ, а не просто някакъв copy-paste от друг сайт или пействане на функциите от официалния сайт!!!

Моля без спам! Ако искате да допринесете за темата напишете ревю за друг браузър(независимо кой), но гледайте да е добре оформено и подробно. Ако искате пък - напишете и за операта, ако не смятате моето за достатъчно добро :)


Последна промяна SayanMk на Пет Юли 20, 2007 7:08 pm, променена общо 13 пъти


_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 17, 2006 11:57 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Окт 13, 2005 12:51 pm
Мнения: 51
Местоположение: София
Емииии... Чак до такава степен не мога да презентирам но мога да се опитам.

Аз използвам Maxton Browser.
Той е шел за IE5+, но предлага доста възмойности за "барване" оттук, оттам - менютата, жестове с мишката, повече "скрити" от IE5 опции и т.н.
Нещото което най-ми харесва е опцията "mouse gestures". Чрез натискане на бутон на мишката и придвижване в зададената(ните) посоки се включва дадената функция. Например задал съм десен клавиш и надясно за "Back" а пък задържане на десен клавиш върху някой линк и придвижване на мишката назад и напред да е "Open in Media Player Classic".
Освен това има и повечето функции на опера (tabs, pop-up block, zoom, page available offline) но натоварва машината по-малко. В него лесно се интегрират и програми за IE5 като yahoo/google bar,flash save, source viewer, right click enabler, и т.н.
Maxton лесно се превежда на друг език било от теб самия или чрез редовните "language packs" които излизат на официания сайт.
Като цяло интерфейсът е доста user-friendly като човек може да модифицира всичко което вижда - цветове, шрифтове, тулбари, иконите в тях и др. , както и тази промяна става с няколко клика а не с кански мъки.
Като стана дума за тулбари имате възможност да интегрирате бутони и за други програми - например play, pause, next за winamp ако e активен (е това е трудно но се предлага тази възможност). Освен това могат да се прибавят и икони на който и да е *.exe, *.doc, *.avi т.н. файл за да се извикват без да се минимизира браузъра и да се търси из комп-а_________________
Alcohol kills you slowly... But who's in a hurry?
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 1:35 pm 
Аватар
Masaka?!

Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 9:35 pm
Мнения: 4370
Изображение

Изображение


Firefox е браузърът, заради който Microsoft бяха принудени да пуснат нова версия на Internet Explorer, опитваща се да догони конкуренцията (неуспешно, за момента). Firefox (за кратко FF) е браузърът, който поднови "браузърските войни" и заедно с Opera са единствените свестни алтернативи в момента. Причината - интуитивен дизайн, сигурност при сърфирането, удобство и мултифункционалност, която според мен трудно би била постигната с IE. Според сайтът Market Share (на който се позовават вестници като NY Times и списанието Forbes) потребителите на FF са около 22% от хората, използващи Internet и нарастват. Марш да инсталирате просто! Изображение
__________________________________________________________________________________________________________


Installation

1. Последната версия на FF може да се изтегли от тук: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/

2. Самата инсталация е лесна и интуитивна, като има опции за import-ване на вашите Favorites от Internet Explorer или Bookmarks от Opera. Мисля, че подробни инструкции не са необходими ;)

3. От https://addons.mozilla.org/firefox/plugins/ може да изтеглите всички plugin-и, от които зависи функционалността на браузъра. Те са Sun Java, PDF Reader, Shockwave/Flash Player, Quicktime, Windows Media Player и т.н. Аз лично ползвам Foxit PDF Reader, VLC player (който може да качва плъгини за лисичко) и QT Lite (който може да стовари нужния quicktime плъгин в лисицата също).

4. Във Firefox 3.5 има spell-check опция. Когато попълвате информация в различни полета и прочее, ще ви се проверява правописа. Особено полезно за форуми, блогове и други подобни. От https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3 инсталирайте българския речник. По default във FF е инсталиран само английски.

5. Ползването на FF е страшно лесно и интуитивно и не би трябвало да имате проблеми с ориентацията. Ето за всеки случай списък с термини, настройки и прочее, чиито имена са различават от тези на Internet Explorer:
Internet Explorer_____________..Firefox
____________________________________________
Internet Options_______________Options
Temporary Internet Files______.....Cache
Favorites_____________________Bookmarks
Address Bar_______________.......Location Bar
Refresh____________________....Reload
Links Bar____________________..Bookmarks Toolbar
Explorer Bar__________________.Sidebar
Copy Shortcut________________..Copy Link Location
Save Target As______________....Save Link As

(За Opera няма нужда от списък, що ли? ^^)
__________________________________________________________________________________________________________


Extensions

Такааам... сега малко по-лично мнение защо Firefox е по-добрият браузър в момента. Основният коз според мен са неговите extensions. При FF буквално може да си направиш браузърa 100% такъв какъвто го искаш. Могат да се добавят хиляди функции, които отсъстват от основния браузър. Примерче: Във FF няма Mouse Gestures по default като в Opera. Но какво му пречи на човек да си инсталира 100 килобайтов extension и воала – вече има тази функция. Естествено, хората имат различен вкус, предпочитания и навици за браузване, тъй че не всички допълнения са еднакво подходящи за всеки потребител. Ето пълния списък на extension-ите, които използвам или съм използвал и смятам за полезни (най-добрите и важните за мен са в червено):


SEARCH ENGINES & Google Related:

Customize Google
Премахва ad-ове и spam. Не позволява на Google да събират инфо за потребителя (прави кукитата анонимни, премахва следенето на кликове и т.н.), добавя опции към други търсачки и т.н.. Супер функционален extension.

Google Toolbar
За всички потребители на продуктите на Гуглето като Reader, Gmail, Calendar и т.н. Аз го ползвам само за шорткът бутони в bookmarks toolbar полето си. Изключил съм page rank и други глупости, които взимат статистики за браузването ми.


DOWNLOAD MANAGERS:

DownThemAll
Просто по-добрия избор от Flashgot с Flashget или каквото и да е. По-добра скорост, функционалност, дискретност. Има добри privacy настройки, интерфейсът е чук, пробвайте го.

Download Statusbar
Вече вграденият Download Manager на FF не се отваря в дразнещ нов прозорец, а като лента в долния край на прозореца. Много полезен Extension.

DownloadHelper
Искаш да си изтеглите някое филмче от YouTube, Google Video, Metacafe и прочее. С този Extension това няма да е проблем :Р След като свалите исканото клипче, просто го преименувайте в *.avi и сте готови да гледате. ;)

PDF Download
Като цъкнете на Pdf в web пространството можеш да си изберете да го свалите, прегледате, видите като html и т.н. Полезен Extension.


USER INTERFACE:

Menu Editor
Някои тъпи Extensions прибавят твърде много неща към Context Menu-то и на други места като Tools менюто (първо пробвайте дали може да ги премахнете от техните настройки!; ). С Menu Editor изчистването на менютата е страшно лесно, ползвайте го на всяка цена ; )

Tab Mix Plus - няма все още версия за 3.5.
Прави Tab-овете във FF още по-функционални. Има много страхотни настройки, може да се пипат страшно много неща свързани с тях. Има опция за lock-ване на табове, връщане на погрешно затворен таб и т.н. Задължителен Extension. :nod:

Stilysh
Както Geasemonkey е за custom javascripts към web страници, така Stylish служи за промени по chrome-a на лисичко, а и за промяна на css-a на често посещавани страници. За по-лесно бъзикане на всякакви advanced щуротии (обединяване на stop и reload бутоните, например, премахване на досадни полета в youtube, които не са реклами/не се засичат от Adblock Plus, etc.).


FUNCTIONALITY:

Adblock Plus
Сбогом popups, сбогом банери и мигащи глупости. Задължително ползвайте с Filter Subscription, да не си играете да блокирате ръчно. Adblock Plus -> Filters -> Add Filter Subscription… Порно страниците ви никога няма да са вече същите, тоест.... 3/4 от пространството им ще бъде празно. ;Р [Adblock Plus има предварително готови списъци от филтри, така че използването на екстеншъна Filterset.G не е препоръчително (даже е нежелателно!).]

Mouse Gestures Redox - няма все още версия за 3.5.
За всички мързеливци, които искат да командват браузъра си само с махване на мишката. Задължителен! Козметичен съвет: активирайте Visual Trails с Trail Width 4 пиксела и Dot Interval около 10 пиксела :Р

URL Fixer
Както името подсказва, този Extension оправя грешно написани адреси без да ви изписва няма такъв адрес/протокол и т.н. Пример: www,animes-bg.con автоматично го оправя на www.animes-bg.com. Страшно полезно допълнение!

Clippings
Прави въвеждането на често използвани тагове, емотикони и прочее форум глупости страшно лесна и не толкова дразнеща задача. Преди имаше проблеми в комбо с Menu Editor, наскоро не съм инсталирал Clippings (откакто си взех почивка от форума :lol:).

Secure Login
Extension подобен на Wand-a на Opera. Полетата за име и парола не се попълват сами, а трябва да се използва shortcut на клавиатурата или бутонче. Също така предпазва от кражби на пароли.


WEB DEVELOPMENT:

FireBug
Позволява задълбочено разглеждане на source кода, примерно като посочите елемент на някоя страница и веднага намира къде се намира из него. Ако искате да променяте и разглеждате определени части от кода на страници в реално време и множество други благинки от сорта ви трябва този extension.

GreaseMonkey
Прибавя малки юзър-скриптчета, към която и да е страница. Дразни ви логото на AnimeS-Bg сайта и искате да го смените, желаете да увеличите функционалността на Last.FM, като отбелязва групите на другите потребители, които съвпадат с вашите. Всичко това е възможно с GreaseMonkey. Аз лично предпочитам Stylish, тъй като е по-леко и сигурно (може да инсталирате и вреден код с GreaseMonkey).

View Source Chart
Създава шареничък chart на сорс кодa на страниците; общо взето - лесна навигация из сорс кода за мързеливи хора.

Web Developer
Още един extension, който макар и не толкова добър колкото Firebug, е в огромна помощ на уеб дизайнерите. Може да спира част от елементите на страницата да се зареждат (картинки, css, джаваскрипт); има бързи линкове за 'валидиране', ограждане на елементи от страницата и т.н.


COOL STUFF:

ChatZilla
Oтделна ирк програма нямам, щот ирк не ползвам, но чат-пат като трябва да тегля от някой бот позлвам този extension. Супер лесна програмка за навигация из IRC.

FireFTP
Удобен и компактен FTP клиент. За непретенциозния потребител върши страхотна работа. Иначе ако искате много повече опции и фунционалност, препоръчвам отделната програма FileZilla (аз лично ползвам нея).

ForecastFox
Винаги е полезно да знаеш прогнозата за времето. Супер симпатичен и готен extension с много настройки!

Foxy Tunes
Ако слушате музика докато сърфирате, това приложение е за вас. Сега може да контролирате любимия си player, без да трябва да alt+tab-вате. Страшно е лесен за употреба.

StumbleUpon
Какво е StumbleUpon?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
StumbleUpon ти позволява да откриваш страхотни сайтове. Като кликаш Изображение Stumble!, получаваш висококачествени страници, които съвпадат с твоите лични вкусове. Тези страници са били препоръчани (оценени с „Харесва ми”) от приятели и други членове на SU с подобни интереси. Като оценяваш тези сайтове ги споделяш с приятели и други лица и така автоматично „се сблъскваш” с любимите сайтове на всички.
Изображение
Практически, членовете на StumbleUpon си споделят най-добрите сайтове в Web пространството. Може да споделиш даден сайт просто като кликнеш “харесва ми”. Системата за оценяване е наистина проста: горе или долу палче и най-важното – тя наистина работи. Бях скептичен доколко ще получавам интересни страници, но просто бях заринат от толкова много култови неща, че прекарах една нощ само в цъкане. Забавните филмчета и прочее флашове, които дават в този форум са наистина една капка в морето и ако искате сами да изравяте подобни: “Firefox + StumbleUpon”.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
__________________________________________________________________________________________________________


Themes

Разгледах доста скинове и теми (и над 90% от тях са боклуци). Общо взето ненужни визуални глезотии, които в 99% от случаите са и нефункционални (променят стила на бутоните и сгъчкват менютата, правят текста нечетлив, etc., etc.)... Затова пробвайте:
Personas - extension от Mozilla Labs (наскоро пуснат като стабилна версия за всички), който променя тапета на браузъра динамично без нужда от рестарт. Може да си избирате от богата библиотека с над 500 стенички - някои са много красиви ^^. А можете да направите и свои собствени. Personas >>> всички останали теми от add-ons сайта на Мозила.

Screenshot (как изглежда моят Огнен Лисугер):
Изображение

__________________________________________________________________________________________________________


Недостатъци на Firefox 3.5

- Малко по-бавен е от Chrome по отношение на javascript-a на част от тестовете.
__________________________________________________________________________________________________________

Надявам се да съм бил поне малко полезен с тази статия :Р Със сигурност има и други фенове на Огненото Лисиче тук. Какви extension-и бихте препоръчали и т.н.? Също така ако някой има проблем с програмата може да го сподели и ще се опитам да помогна.
UPDATE 11.5: Обновен текст и линкове, премахнат 1 extension... Смяна на лиценза (вече може да променяте съдържанието съгласно условията - attribution, non-commercial, share-alike). 0.5: Пипнат текст, ъпдейт на Personas...
Изображение


Последна промяна Morri D'in на Чет Юли 09, 2009 10:51 am, променена общо 80 пъти

Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 20, 2007 6:05 pm 
Аватар
Masaka?!

Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 9:35 pm
Мнения: 4370
Изображение

Firefox: Advanced Tweaking & Pimping
Изображение

 1. Затягане на сигурността. Две малки, но много полезни промени по настройките:
  - Tools > Options > Content > Enable Javascript > Advanced: премахнете всички тичкета, не е добре javascript-ове да се гаврят с прозорчетата ви.
  - Tools > Options > Privacy > махнете отметката на Accept Third Party Cookies, не ви трябва да ви следят разни сайтове за анализ на поведението и рекламни кукита от банери...

 2. Типично за новия Firefox е уголеменият Back бутон - той е доста полезен, тъй като статистиките показват, че се настиска много повече от Forward. Ако все пак искате да намалите големината му -> кликнете на toolbar-a -> customize -> отбележете Use Small Icons.
  Изображение

 3. Друго брутално нововъведение във FF3 е така нареченият AwesomeBar - като пишете в address bar-a (също известен като location bar, url bar и т.н.), той ще изкарва предложения от вашите bookmarks или наскоро посещавани страници и се адаптира по вашето поведение. За да разкарате от него грешно написани адреси обаче трябва да използвате shift + del бутоните:
  Изображение

 4. about:config – пуска се като отворите празен таб и напишете в address bar-a ‘about:config’ (без кавичките). Цъкнете на "I'll be careful. I promise." Използвайте filter search-a, за да намирате настройките, които искате да променяте по-бързо. Отделните промени се правят с десен бутон на мишката и modify или toggle (ако настройката е тип Boolean). ТУК има описание на всички default about:config команди. Промените на about:config настройките могат да доведат до нестабилност на лисичко и тотален сакатлък, тъй че ако не знаете какво вършите - не си играйте на сляпо :!:
  Изображение

  Примерни промени:
  • layout.spellcheckDefault = 2, включва spell-check-a на Firefox 3 в повече полета (в едноредови такива). Default стойност: 1.
  • browser.urlbar.maxRichResults - може да промените колко резултата да показва AwesomeBar-a на Firefox 3 като пишете части от url-та. Default стойност: 12.
   Изображение
  • Как да сваляме, без да чакаме, от Megaupload:
   640509-040147 написа:
   Напоследък забелязах, че никога не дава дърпане щото все 50-те слота за България са заети (50 слота за цяла държава :shock: ) Помислих си: "Няма ли как да излъжа сайта им, че го ползвам?"

   1. Намерете или създайте general.useragent.override от тип String (низ) в about:config.
   2. Добавете му стойността "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9; MEGAUPLOAD 1.0) Gecko/2008052906 Firefox/3.0" без кавичките (ако сте с по-стар може да смените версията накрая, но това е без значение).
   3. Отваряйте свободно MegaUpload линковете :).

   За някои може да е по-удобно ако използвате User-Agent Switcher или Megaupload Integration екстеншъна.
   //Шарил съм по цитата.
 5. Премахване на ненужни комадни в context menu-то и tools. Инсталирайте Menu Editor, линк има в горната статия, след това Tools > add-ons -> Menu Editor. Елементарно е за употреба:
  Изображение

 6. Прибавяне на къстъм UserStyles със Stylish extension-a: Линк - пак в статията горе. Вместо да гъбаркате ръчно userchrome.css и да трябва да затваряте/рестарите лисичко, този екстеншън позволява за бързи промени в реално време + това има някои много полезни неща; вижте тази статия - тук или направо посетете сайтът userstyles.org. Аз лично съм слял Reload/Stop, сложил съм да ми е жълтичък urlbar-a, когато е https и т.н.

 7. Easter Eggs - напишете следните команди в Location Bar-a:
  about:mozilla (библейски гаври с IE...) и about:robots - готеният робот:

  Изображение

  Препратки към Азимов, Дъглас Адамс - Пътеводителя (няколко), The Day the Earth Stood Still, Battlestar Galactica и май още 1, която ми звучи познато, но не се сещаммм...Източници: използвани са снимки и материали от статиите Power User's Guide to Firefox 3, Set Firefox 3 to Launch Gmail for mailto Links и Functional Firefox User Styles на Джина Трапани, редакторът на lifehacker.


Последна промяна Morri D'in на Чет Юли 09, 2009 11:58 am, променена общо 10 пъти

Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 5:47 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm
Мнения: 13547
Местоположение: Аниме Световете
Google Chrome
http://www.google.com/chrome/
Изображение

Като доста голям опера-фен, мога да кажа, че Гуугъл Хром ИМА бъдеще в уеб-браузър пространството :D Джавата, на която предполагам е написан си казва думата. Гуугъл са единствените в тоя свят, които биха могли да сътворят нещо толкова страхотно от първия път в БЕТА версия при това =D
Подемоните, та аз току-що си разтегнах полето за писане на пост!!
Изображение
Мога с лекота да кажа, че браузърчето е застрашаващо приятно за ползване, със свеж и опростен дизайн, че да може и най-големия IE-geek да се хване на въдицата.
Статус бара, който изкача в долния ляв ъгъл е доста напомнящ на операта, но не чак толкова информативен.
Туикове и разните там бъгави екстенжъни тип файърфокс най-вероятно няма и да се появят, което само може да ме радва; За сметка на тях гуугъл обаче ще почне да предоставя доста удобни услуги свързани със собствните си софтуери като Пикаса, Документи, сайтове и т.н. Дори в момента, ако погледнете gmail през chrome, то просто си личи, че са направени едно за друго ♥
Някои неща си личи, че са още в бета и не се спогаждат с кодовете мн мн, но функционална загуба до сега не съм видял.
Подчертаването на главния сайт и изсветляването на допълнителната част към него е супер оригинално хрумване ^^
Както можеше да се очкава - флаш и шокуейв са му интегрирани със самото пускане.
Настройките са му все още бедни, ноо гуугъл по принцип правят нещата да са драг&дроп. Буукмарк мениджъра ви няма да изскочи, той е там през цялото време..
Ест., не очкавах да има кофичка, но ако я сложат направо може и да се изкуша след още някой релийс...=/ Но за това пък ВЕЧЕ имат "скоро затворени табове", което си е уникално... имат и speed dial като на операта, но до колкото разбирам все още не мога да го контролирам по своя воля...
По принцип е доста лек, но като го озори човек си стартира допълнителни exe-та... например в момента - един форум и една шокуейв игра за тест ми отнемат 4 хромни ексета по средно 18МБ рам всяко...
Катоо цяло съм МНОГО доволен!! Имайки предвид колко слаб е компютърът ми, така здраво го задръстих това браузърче с тестове, че ако беше друг, щях вече да съм реснал :Р Но аз имам доверие в гуугъл и дори не си правя бакъп на това не-толкова късо мненийце...
И ще спра до тук с първото си впечатление от Гуугъл ХРОМ !_________________
Изображение
Изображение
わくわくMy AnimeS Topics List http://www.sayanmk.info ~ помислете и вие!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 12:56 pm 
Аватар
Masaka?!

Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 9:35 pm
Мнения: 4370
За Chrome и браузърските войни

Google Chrome:

Доброто:
I. Всеки отделен таб се стартира като отделен процес, тоест - като замръзне един таб - замръзва само той и може да го убиете само него, без да се налага да убиете целия браузър. Това обаче потенциално може да хаби повече рам от всеки друг браузър, щото като пусна 20 таба и... >< Но Chrome със 5 таба хаби по-малко рам от лисичко с 2 таба. Впечатлен съм.
II. Отделните табове може да се местят между прозорци, напълно самосиндикални са (нещо, което ще дойде с Firefox 3.1).
III. Базиран е на webkit, което е Open source ядрото на Safari, Гуглето мачка обаче отвсякъде Safari. Самото Гугле е от всякъде Open source, при това лицензът му позволява да се ползва в затворен такъв. Все едно подканват M$ - ползвайте технологиите ни.
IV. Autocomplete-а в url bar-a се наричка Omnibox е ала Opera~Firefox (Awesome bar), може би една идея по-добро с номера с изсветляването.
V. Като се отвори нов таб се отварят възможности подобни на Opera Speed Dial и проект на Лабораториите на Мозила (http://labs.mozilla.com/2008/08/new-tab-concepts/).
V. Чисто нов Джаваскрипт енджин - V8, който е най-бърз от всичко до момента (като изключим Tracemonkey от Firefox 3.1, който го бие с малко: http://weblogs.mozillazine.org/roadmap/)
VI. Има режим на сърфиране Incognito (не записва кукита, не се отбелязва в history, etc.), идеален за търсене на подарък за близък човек ако споделяте компа и не искате той да научи, абе - баш режим за гледане на порно си е. Найс. :nod: //Този режим го има и във Safari и в бетата на IE8. Засега няма да го има във Firefox 3.1.
VII. Antiphishing и antimalware защита като във Firefox 3.
VIII. Въобще не са позволени pop-ups... всички отиват в долния край на браузъра и чак тогава ако искаш ги отваряш.
IX. Може да правите шорткъти на уебапликации все едно са десктоп такива ала Firefox Prism (проект от лабораториите на Мозила).
X. Интегриран е с Google Gears за offline гледане на страници.

Лошото:
I. Брутално яко е, ама ето ти първия бъг - почна да ми яде буквичките, все едно е включен overwrite (изчезват букви), а всъщност няма такъв - нещо джавата сдаде багажа, Включително и при настискане на backspace -тръгна да дублира скобичката, а всъщност такава скобичка няма - при маркиране на целия текст се оправи.
Изображение
II. Не поддържа spellcheck на български и може да се избере само 1 вид spellcheck, който да работи през дадено време от опциите (няма динамично сменяне).
III. Няма addblock (без което не мога), оправяне на сбъркани адреси google,con и други малки дребни неща от Фокса.
IV. Гуглето твърде много почнаха да се намесват в живота ни, ползваме тяхната поща, календар, reader за rss feeds, docs, maps, търсене, сега и браузърът ни е Гуугле. Имат толкова много информация за всеки отделен потребител, че не е истина. А сега ще имат потенциално още повече... >< Do not like.
Изображение


От цялата тази история, Safari за Windows го издухва, щото гуглето е в пъти по-добрата технология. Опера не я виждам... за 2 дена Chrome почти я настигна по процент потребители. Opera трябва да мине open source. А и дано новия браузър яде от IE потребителите, а не тези на Лисичко ><...

А тая тема е по-замряла от тази за LHC, няма гийкове във форума явно. Кажете си мнението ако ще да сте двама. :lol:_________________
wwwwwwwwwwwwwwwww
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 1:22 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 2:57 pm
Мнения: 459
Основната причина да не ползвам chrome в бъдеще е именно прекаленото обвързване с гугъл.Безплатен обяд няма, както се казва. А личните денни в нета са скъпа стока._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 8:40 pm 
 
 

Регистриран на: Пет Май 04, 2007 10:02 pm
Мнения: 155
Имам въпрос относно Google Chrome.Възможно ли е "bookmarks" да се подредят по дата на добавяне,ако са импортирани от друг браузър?_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 8:53 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am
Мнения: 8638
Местоположение: The Megastructure
Та и аз имам 1 проблем. След като ми се упдейтна Мозилата то последната версия, вече като щракна дясно копче на някой файл и искам да го изтегля с FlashGet и немога, няма я опцията. Преинсталирах FlashGet-а като си мислех че ще се оправи, но пак нестава. Та как става номера да го направя пак да мога с дясно копче и т.н. да тегля с Flash-а?_________________
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 9:31 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12758
Местоположение: Nekomimi Rakuen
Трябва първо да си инсталираш flashgot плъгина._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 06, 2008 11:06 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Яну 20, 2007 2:32 am
Мнения: 8638
Местоположение: The Megastructure
Мерси, стана :)_________________
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2008 7:16 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 3:30 pm
Мнения: 10614
Местоположение: Варна
Opera: =))

Как да си отваряме торентите, с друга торент програма, а не с тази вградена в Опера?
1. Отивате на Tools/Preferences.
Изображение

2.После натискате таба "Advance".
Изображение

3. Отивате на на Downloads и махате отметката на Hide File Types Opened With Opera.
Изображение

4. Напишете горе в графата "torrent". Натиснете в/у това, което ви ес показа и после натиснете "Edit". След това сложете отметка на едно от "4", което съм посочил. При едната ще се отваря с програмата ви по подразбиране, а с другата вие ще си изберете коя програма исакте да ви ги отваря. После ОК, ОК и сте готови.
Изображение

Като натисна на някой файл и Opera ми вади символи, как да го реша проблема?
По същия начин както горния, само че вместо да пишете "torrent" пишете файла който ви прави проблеми. Примерно "mkv" ; "rar" , "mp3" etc.

Как да изключим БитТорента на Опера?
1. Въвеждате това в адресната линия:
Код за потвърждение: Избери целия код
opera:config#BitTorrent|Enable

2. Махате отметката, където пише Enable.
3. Натискате Save бутона.
4. Рестартирате Опера._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 21, 2008 4:36 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Юни 14, 2007 5:40 pm
Мнения: 82
Местоположение: The City of Music
Искам да попитам понеже аз работя с Firefox и от както съм си го записал всичко което съм търсил в google ми е запаметено та как да го изтрия?_________________
Изображение
"I live forever
because the spirit
never dies"
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 21, 2008 5:38 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 3:30 pm
Мнения: 10614
Местоположение: Варна
Ами много лесно. Натискаш на адресната линия и ще ти се появят всички неща, които си писал там. Натискаш и задържаш 'Delete" до като не се изтрият всичките.
Думите с порно насока не се трият. =))_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 21, 2008 5:40 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 11:22 am
Мнения: 5597
Местоположение: няма ме
Tools/ClearPrivateData даваш всички отметки и ClearPrivateDataNow_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 10 [ 149 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: