|
Дата и час: Чет Фев 06, 2025 10:27 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Апр 29, 2009 11:25 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Компресиране на размера на изображениеБЕЛЕЖКИ: 1. Компресиране =/= resize(промяна на физическия размер/пиксели на изображението) 2. Компресиране =/= тотална загуба на качество и опропастяване на изображението 3. Компресиране =/= web design/view only 4. Компресиране =/= загуба на EXIF и прочее данни (това може да стане по желание и по невнимание) 5. Компресиране =/= Каринката по-горе(тя е просто гавра/шега/некадърност) 6. Знакът " =/= " означава "НЕ"/"не съвпада"/"не е равно на" Целта на компресията на изображенията е да се разкара излишната /свръх/информация, която дигиталните ви фотоапарати оставят във снимките ви, например с цел: (т.е. Защо ви е да компресирате изображенията си:) - намаляне на заемания обем върху твърдия диск/място за повече; - по-лесно разчитане от програми; - по-удобно за пращане; - по-удобни за обработка; Защо аз си компресирам изображенията?- първата компресирана снимка, която съм принтнал на А4 с мастиленоструйното ми принтерче беше компресирана. Все още смятам, че е страхотен печат. - Дори да ми намери някой, това ще е някой с ОГРОМНА ЛУПА, този някой, ако тръгне да си вади 500 снимки на А4+++ формат, направо не знам защо му е да чете тая тема... - Да речем, че имам 22 000 снимки. х2МБ = 44 000 MB = 44GB. Want some? А след 5 години? - В днешно време снимаме повече, отколкото можем да разгледаме, камоли да ги вадиме на хартия, камоли да ни трябват в такъв огромен размер - Не съм идеалист, мислещ си "аз искам да си знам, че "е както трябва", че "си има всички качества", че "след 10000 години децата ми може да се поинтересуват и на техния 100" лазерен проектор няма да изглеждат добре" смЕх... ми те и RAW да са няма да изглеждат добре и прочее дивотии дет да ви се чуди човек просто......... - Сбереме се аниме фенове всеки 2ри вече има апаратче в джоба, да не казвам всеки 1,5ти... 100 апарата х 100 снимки х 3МБ = 30 000 MB = 30GB х 3 евента годишно = 1, ама HDD - Не виждам НИКАКВА, ама НИКАКВА разлика между компресирано изображение и некомпресирано изображение. Пример:__________UNCOMPRESSED VS COMPRESSED___________ ![Изображение](http://store.picbg.net/thumb/76/D3/718a56f5cd3276d3.JPG) VS ![Изображение](http://store.picbg.net/thumb/33/55/401d7529d3bc3355.JPG) Намерете 10тте разлики. Еда върху друга - кропнати са само някои райони. ![Изображение](http://store.picbg.net/thumb/92/85/f162fbef39429285.jpg) Ниво на компресия ~51, ефективност на процеса над 100%, отношенние в размера ~1/3 от оригинала Защо да не си компресирам изображенията? - нямам никакви доводи, честна дума, дайте вие, моля. Даже направо така- Защо ВИЕ не си компресирате изображенията??- - - Компресията на изображения може да е със загуби или без загуби. Тази без загуби се предпочита предимно за технически чертежи, комикси или икони. Със загуби са по-удобни за снимки например, където някой и друг пиксел е допустим и буквално невидим за окото, за сметка на значително намаляне на броя битове описващи изображението. Ест. целта на компресията е максимално качество с минимални загуби. По-подробно за видовете и начините може да прочетете във Уики: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_compressionТаблица показваща качество/размер файл - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... forweb.jpgСофтуер за компресия:(не съм тествал всички)Advanced JPEG Compressor Image Compressor има и portable версия Image Compressor 2008 Lite Edition Microsoft PAINT (да) JPEG Imager JPEG Optimizer Adobe Photoshop JPEG Cruncher Interactive JPEG Optimizer JPEGCompress 2.9 Web Resizer faststone BIMP Lite ![Изображение](http://store.picbg.net/pubpic/C0/C5/4291be46bbe6c0c5.jpg) Ма не бе, верно... защо да ви е компресията ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) ___________________________________________________________________ А как да си компресирате КЛИПЧЕТО??Нужни инструменти: VirtualDub CCCP или друг пакет филтри/кодеци по избор... Отваряте Vdub -> drag&drop клипчето -> crl+p или от менюто Video -> Compression -> избирате ffdshow или Xvid ако имате или DivX ако имате -> ок -> F7 или от менюто File -> save as avi-> записвате на десктопа(примерно) -> изкл. Vdub или самото клипче/ ctrl+w -> замествате. Пробвате с различни кодеци, ако ви се занимава да си настройвате нивото на компресия, като стигнете до избиране на кодек и го посочите, има си бутонче Configure. Ако пък сте снимали на чорик или на криво, това лесно се коригира от Video -> Filters -> Rotate/2 Защо пък да си компресирате клиповете? Клиповете от нормалните апарати-сапунерки са с макс резолюция 640х. Какво качество е това?! С малко пипване на кодеците можете 3GB клип, който е макс 20 минути, да го смалите на 300MB! Замислете се дали всеки клип е "сватбата на брадчеда" или е просто клипче-споменче и колко ви трябва да пазите тези гигантски клипчета. Избора си е ваш... ![Изображение](http://store.picbg.net/pubpic/78/7B/d9282da1bf06787b.JPG) Wind_Falcon написа:
Последна промяна SayanMk на Чет Май 07, 2009 10:46 pm, променена общо 3 пъти
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Апр 29, 2009 11:34 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2149_1515415551.png) |
Moon |
Културовед |
Регистриран на: Чет Яну 12, 2006 2:33 pm Мнения: 5194 Местоположение: Nemuri no Mori
|
Брау, бе, машино, и за това си трябваше важна тема. Закачам темата горе... Като гледам на къде вървят нещата скоро ще трябва да сложим само една важна тема с линкове към другите важни теми за да не се натрупват толкоз много от горе nvrm,
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Апр 30, 2009 1:03 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6319_1693147043.png) |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Като човек работил в печатарската индустрия ще ти кажа само едно - компресираното изображение е винаги по зле от оригинала, независимо от супер дупер софта който си ползвал. Това, че средния човек е с кофти зрение и не го забелязва/игнорира не променя горния факт. Вярно, че разликите не са фрапиращи като разликата в динамиката между рау обърнат в джипег от дслр и джипег от сапунерка но са си там, и дразнят като за световно. А относно мястото - при настоящите цени на HDD е нелепо да се пениш за обем. Тези с кошниците с 40ки хардове да се спасяват поединично. Некъв мизерен 500гб хард ти излиза към 100 и нещо лева ебати.. пп. Все дно да ми сравняваш мп3ка от 320кбпс компресирана на 192 и да ми казваш, че разлика няма? ![:huff:](./images/smilies/huff.gif) пп2. Цитат: - Да речем, че имам 22 000 снимки. х2МБ = 44 000 MB = 44GB. Want some? А след 5 години? След пет години 5 терабайтовите дискове ще са по 40лв... Аз само на домашния си комп имам към 150000 снимки всяка не по малка от 3000х размер. Want some? Типично по български - скъпи на триците, евтини на брашното...
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Апр 30, 2009 7:17 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
anAngel написа: не си споменал за цветовите пространства или те не спадат към опциите/вариантите за евентуална компресия? Ми може да се каже... DPI спада, а той си и върви със CMYK, а повечето изображения са на RGB. Компресията също използва и премахване на тонове от изображението(ако туй си имал предвид) и дори определени цветове. Само дето те са такива, които с нормално око не виждаш и на х2 увеличение, а дори и тогава не(човешкото око вижда към 10млн цвята, за чии ти е снимка с 16,7млн?). Както не може да се види разлика и между RGB & CMYK до момента на принт(или бърникане с фотокоп/гимп). Но принтнато изображение на CMYK, макар и компресирано, с нормален принтер - надали ще намериш голяма разлика с RGB(same dpi), ма там вече зависи и от принтера и става дългата и широката.... (и нали -говоря за кадърна компресия, не някъв mega-shrink за web ползване..) Belgarion написа: ... Ъхъм, но не отричам, че оригинала е по-добър и излишните битове правят изображението по-добро, но това също не променя факта, че те са излишни ![:confused:](./images/smilies/confused.gif) Това, че с орг имаш възможност да го бъзикаш повече на подходящата програма не го прави по-добро за нормалните потребители. Кой кви очи има мен не ме бърка, аз предизвиквам всеки да пробва и ако не намери разлика в изображенията да се замисли. Аз така съм си направил настройките, че да не намирам... Това, че имаш място не прави нещата по-добри. След 10 години ще имаш 10HDD-та от скапани по-скапани и 5TB снимки, които може да ги сбереш в 1 от тия?! И да не говориме за глобалното енергоспестяване и консумацията на ток и мъките през които преминава твърдока за да изкара едно 5МБ зелено изображение, кат може да го изкара за 200К на един дъх и да не го усети... Тоя аргумент, че щом има място дай да си блъскаме спокойно не ме засища, ма секи си знае ^^ Ми няма разлика между 320kbps и 128 даже! Защо - защото аз тая mp3ка няма да я надувам да избушвам съседите!! Ест. ако имам такива намерения си я търся даже variable/flac, да може да си разкажа играта на колонките, да ми прекъсне баса от вибрациите, ама това е за единици, не за всички. Ако мислех, че ще слушам всичките си песни до дупка, вместо 2GB да речем, трябваше да имам 200GB със същия размер песни. Но аз имам 2,100 MB песни, като тия +100 са ми от ЕДИНИЦИТЕ, които смятам да правя НЕЩО с тях ^^ Другите, за обикновенно слушане 128kbps са ми предостатъчни... И пак питам, колко от вас мислят да правят НЕЩО с тия снимки, освен да ги гледат на монитора си? И чакам и други аргументи... SayanMk написа: Добавих и бързия и простичък начин да компресссснеме клипчето как съседската котка тича по верандата
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Май 04, 2009 5:34 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4724_1349864918.png) |
Pres |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
Аз пък на моя домашен комп имам десет милиона снимки с резолюция десетцифрено X десетцифрено число на кого му пука, по дяволите? *рандъм обида към определен потребител* 500GB дискове струват стотина лева? купи си цяла дузина от тях, и това на никого не му пука. Вече започвам да се дразня, че игнорираните мнения във форума ги показва през posting.php + това на кого му трябва в момента огромен диск, като скоростта на интернета скоро ще наближи тази на четене и записване на обикновените SATA 2-ки => смисъл от записване нещо на диска липсва, аз поне вече така правя: има ли го качено някъде, няма смисъл да заема място на диска ми тенденцията е да се правят по-бързи, а не по-обемни дискове, които трябват само на определени хора за 'складиране' на наистина важна информация сравнението между 320kbps и 192kbps за mp3 също беше много тъпо, разлика почти няма за немузикални хора (или поне такива, които не се интересуват от музика и не могат да направят обективно сравнение) + това като цяло MP3 е компресиран формат, затова става още по-тъпо страхотна тема, обяснил си го много добре! но малко май си прекалил с "не виждам никаква разлика" ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) защото има леки дефекти, които малко по малко намаляват до 80% quality, където са почти незабележими, дори при печат (а големината не е толкова голяма) също да добавя нещо за компресирането на видео - тук по-важен е кодекът, няма нужда от resize и т.н. при новите алгоритми за компресиране на mpeg2 (които обаче могат да се приложат само за определени резолюции на видеото) да обобщя мнението си - некомпресирани файлове трябват единствено на тясно специализирани професионалисти, а не на обикновените потребители - не.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Май 04, 2009 2:59 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=269_1419871212.png) |
Ensenga |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
всъщност зависи от човека, някои не обръщат внимание, или не могат да обърнат но за някои си личи и това дразни, независимо музика ли е или изображение, и по някога адски много дразни иначе аз съм за компресията, но не много голямата, защото 192kbps мп3 или jpg сейван на под 10 в фотошопа си има голяма компресия, точка. даже на последък jpg-то започва да ме нерви, дори сейвано с минимална компресия и мисля да минавам на png изцяло.. няма нищо по-гадно от това да видиш един страхотен арт с невероятна текстура и тн., обаче компресиран на средна опция във фотошопа и след това минал през ръцете на някой който прави save image as.. в браузъра си и след това го бута в фотошопа и го компресира зле за 2ри път (или не дай боже разкомпресира което значи по-голям файл от оригинала с същото качество), и след това го качва в някой сайт който аз използвам за да си набавям арт, гледам яката текстура намацана с още по "як" jpeg artifact от горе, е почти.. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) даже по някога си трия артовете които не мога да намера с по-високо качество само заради леко-забележимата компресия (а дали е леко..)
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Май 15, 2009 9:38 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4372_1700619078.png) |
Zakero |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
|
А някой би ли ми казал как да процедирам при обратното когато искам да направя дадено изображение по голямо в параметри без да губи много качеството си.
- Ето един пример. Увеличаване на размерите му с по 10% до желаните след това копиране на леяра и добавя не му ефекта галсиана блур до мах 2%. След това на същия леар се задава състояние даркър и сте готови ,става и с колър но има загуба на някой цвето.
Дано да съм бил полезен. И чакам други варианти.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 06, 2009 11:25 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15578_1247394901.jpg) |
blurymind |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
самия Jpg формат е един вид компресия на Png битмап изображение. Всеки Jpg е компресиран по дефаулт- обикновенно 70-80%. Който иска да го компресира допълнително,това разбира се ще се отрази зле върху качеството на изображението. За това и този формат е най използвания по интернет- той е създаден именно за да намали размера на картинките. В момента съществува друг формат който се казва jpeg2000 (jp2): http://en.wikipedia.org/wiki/JPEG_2000Който прави по добра компресия с по малко жертва на качеството, но този формат не се е превърнал в интернет стандарт и почти никой не го използва. Под линукс,с ким,можеш просто с файл менюто да ресайзваш и компресираш колкото си искаш картинки: http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=11505без да отваряш никакви програми. Ако някой ми изрови нещо такова за джама,ще го позлатя. друга програма,която може масово да компресира,ресайзва и много други неща изображения е: http://photobatch.stani.be/отново,под уиндоус няма нито една толкова качествена и функционална програма- търсил съм с часове.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Юни 18, 2009 5:52 pm |
killer4o |
|
![](./images/ranks/rank1.gif) |
|
хм... само аз ли вицдам адски много артефакти по компресираната снимка, която с нищо не се различава от оригинала? и то на iphone-ско дисплейче когато 2те са 1 до друга.. страх ме е да си помисля на монитора как ще стоят... иначе, да хубаво е да се маха излишното, но когато то наистина е излишно... не съм си купил камера за х лева и лаптоп за още толкова за да си гледам 200кб снимки... наистина размерите и скоростите на дисковете растат доста по-бързо от тези на снимките така че не се притеснявам особено че скоро ще ми свърши мястото ;] а пък колкото и да се правим на заинтересовани от енергиините разходи не мисля че на някой тук му пука...
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Юни 19, 2009 2:34 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=5050_1356211206.png) |
Thaumaturgist |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Пет Сеп 29, 2006 3:53 pm Мнения: 7578 Местоположение: В разпадащата се аура на БДЖ
|
За бедни студенти като мен и колегите, всеки мегабайт свободно място е от значение Особено когато говорим за отсъствие от дома, но все пак размотаване с любим фотоапарат, който има само една 512мб карта-памет (при това теоритично казано 512, понеже всички знаем, че не е така..) Аз съм лесен - нямам фотоапарат, а смотана 2 мегапикселова камерка на телефона, а и лаптопа ми е под ръка през цялото време. Ами я си представете този тип души, които споменах горе? Още повече ако нямат на разположение нито лаптоп, нито втора карта, а фотоапарата им безмилостно бъхти картата с по 3 мб за всяка снимка. Та това си е истинска инквизиция Доста честичко вече ми се случваше колеги да идват при мен с молба да им прехвърлям снимки от една карта на друга, от флашка на карта, от карта на флашка и от флашка на флашка. Това с комбинациите дойде в повечко, но нищо Та, мисълта ми е, че когато това става (прехвърлянето) почти винаги се стигаше до ситуацията недостик на място. Ами сега? Как да решим проблема с това да прехвърлим от една карта памет 1гб, пълна догоре със снимки, върху половин гигабайт флашка/карта, още повече ако на нея има, да речем, около 150-200мб заети вече с ценна информация, която не бива да се трие? Решенията са общо взето две: 1. триене/подбор 2. компресиране/преоразмеряване Всяка от двете алтернативи е с плюсове и минуси. Така при триенето/подбирането трябва да се лишим от немалко снимки, това като минус, но като плюс - поне ще подберем по-добрите "плодове". При компресирането пък ще се стигне до консенсус - всичко ще се прехвърли, макар и с по-слабовато качество (било то пиксели/размер). Голяма работа, че някой и друг пиксел го няма, както бе казано по-горе - надали снимките ще изминат пътя от монитора до хартията. Така че, с две ръце съм за компресията, стига само да е в границите на разумното Даже бих препоръчал полезен софтуер, който общо взето върши работа в трите главни отношение (изображения, видео, музика), стига да не сте някакви капризи/ценители: PhotoFiltre Studio - полезна програма за обработка на изображения. Както обичам да я описвам - нещо като смеска между пейнт и фотошоп - много лесна за ползване като пейнт, функционална като фотошоп. Добре де, не е точно така, не е чак толкова проста и функционална ![Embarassed :blush:](./images/smilies/icon_redface.gif) , но определено върши работа Easy CD-DA Extractor - великолепна програма с три главни аспекта, главният от които е именно компресията, или казано по по-познат начин - конвертиране от един аудио формат в друг. Налице са всички добре познати, а и не толкова познати формати, сред които aac и aacPlus, които според моите наивни виждания, скоро ще изместят мп3-то в съотношението "сносно качество - малък размер". Другите два аспекта са способността да рипва дискове, както и да записва такива, но не съм се занимавал особено с тези два аспекти, нямам мнение за тях. Total Video Converter - че разбира се! Това е много добра програма, колкото и критики да получава. Лично се убедих в способностите й, още повече когато сони вегас постоянно ми крашва ако се опитам да си поиграя с кодеците за крайното рендиране. Тази програма позволява базови, но и най-ползвани промени върху видеото - аспект, качество на аудиото/видеото, вмъкване на субтитри и други. Със здраве
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Компресия на изображения/снимки - как и за чии ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Юни 19, 2009 8:29 am |
killer4o |
|
![](./images/ranks/rank1.gif) |
|
и все пак... защо ще си купиш фотоапарат който прави 3 мб снимки и няма да имаш пари за една картичка от 2 гб?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|