Една друга обложка, която много ми харесва
Име на филма и година: Kumonosu-jō (Throne of Blood) - 1957
Актьорски състав: Тоширо Мифуне, Исузу Ямада, Такаши Шимура, Акира Кубо, Хироши Тачикава, Минору Чиаки, Такамару Сасаки, Кокутен Кодо, Кичиджиро Уеда, Чиеко Нанива и др.
Режисьор: Акира Куросава
Жанр: Военен, Драма, Трилър
Език: Японски
Времева продължителност: 105 минути
Инфо: След голяма победа, военните лидери Вашизу и Мики се изгубват в гъстата Cobweb Forest, където срещат мистериозна стара жена. Тя предсказва велики неща за Вашизу и дори още по-велики за наследниците на Мики. След като излизат от гората, Вашизу и Мики веднага биват повишени от императора. Вашизу, окуражен от амбициозната си жена, планира да сбъдне предсказанието, дори и това да означава смъртта на императора...
Лично мнение: Доста мрачен филм по мое мнение. Това, че е черно-бял, също помага за пресъздаване на желаната атмосфера. Мисля си, че дори и да имаха възможността да го направят цветен, пак щеше да бъде направен черно-бял. Не съм гледал много филми с Тоширо Мифуне, но тази негова роля е по-различна от другите, които съм гледал. Определено е стойностен филма.
Линк за сваляне: Torrent
http://www.mininova.org/tor/284492
Субтитри: Има английски към филма в торента. Български намерих единствено за версия на 2 диска.
Адаптация на Макбет от Акира Куросава. Считан за един от най-добрите негови филми и също така за една от най-добрите адаптации на Макбет, въпреки различията на филма с трагедията.
Такаши Шимура играе заедно с Тоширо Мифуне също и в прочутия Shichinin no Samurai. Финалната сцена на Вашизу във филма е прочута, била направена с истински стрели, за да може Мифуне по-лесно да изразява страха си.