AnimeS-bg.com
http://forum.animes-bg.com/

Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.php?f=4&t=75274
Страница 1 от 1

Автор:  velush [ Съб Яну 21, 2017 1:12 am ]
Заглавие:  Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Изображение

Заглавие:Sabu to Ichi Torimono Hikae | 佐武と市捕物控
Тип: TV
Излъчване: 03.10.1968 до 24.09.1969
Епизоди: 52
Жанр: Action, Slice of Life, Adventure, Police, Martial Arts, Samurai, Historical, Drama, Shounen
Производители: Toei Animation
Web: AniDB MAL

Резюме:
The series follows the adventures of Sabu, a young Edo bakufu investigator traveling with the blind master swordsman Ichi. In their travels, they assist the common people in solving mysteries and righting wrongs (usually committed by bandits or corrupt officials). Sabu is engaged to Midori, the daughter of his boss, who works as a police officer for the Tokugawa shogunate.

-----------------------------------------------

Това е дърто, странно, черно-бяло, анимациите почти липсват, артът е елементарен и гронзноват, но има някакъв чар дето го няма у съвременните анимета. Стилът е като за истории в Едо периода, но в същото време и някак 60-тарски.
Ако тогава е минавало за шонен, бруталните моменти колкото и да са цензурирани и скрити в мрак сега биха го класирали за сейнен...не че има нещо задълбочено и смислено в сюжета - 'наще ора тепат лошите щото така.
Ако не друго у Ninja Scroll личи влияние и направо заимствани сцени...а може да са homage.

Автор:  velush [ Пон Яну 23, 2017 1:13 pm ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 2-21 - сюжетът не е от силните страни на това заглавие. Доста е наивен, опростенчески и клиширан, особено когато разглежда комплексни теми. Въпреки това историите винаги съдържат зрънце истина - студ, вятър, сняг, дъжд, кал, разранени от налъмите крака, върлуващо беззаконие - това са ежедневните проблеми на жителите на Едо. Бедността е масова, а и най-елементарните мутри са съобразителни, знаят кога да нападнат или отстъпят, идват на големи групи и са абсолютно брутални.
Образите на главните герои не са особено консистентни, дори понякога си противоречат между епизодите, понеже всеки е дело на различен сценарист. Въпреки това доминират определени техни черти и Ичи блесва (т.е. кубето му лъсва :lol: ), като истинската звезда на шоуто. Той е сляп, но е по-добър във всичко от зрящите, винаги пръв съобразява ситуацията, а с бастуна си меч е заклал доста народ. Външният му вид, приказките и хуморът му определено са гадни, но е с добро сърце и добри намерения...обикновено. Затрива доста противници, но не е хладнокръвен убиец. Често се опитва само да ги обезвреди и в дадени случаи съжалява, че се е наложило да убива. Изпълнението на сеюто му допринася доста за величието на образа.
Сабу е типичен шонен протагонист - надъхан, пълен с енергия, бори се за идеали, но все още има жълто около човката. Това го прави малко безличен, особено в сравнени е с Ичи, но има и добри качества. Учи се бързо от грешките си и разбира проблемите на околните, най-вече защото произлиза от същата мизерия.
В заключение изтърканите сюжети на сериите се компенсират от атмосферата и странностите на главните герои.
Друго важно нещо, което липсва е анимацията. Артът е семпъл и с променливо качество, понякога дори е прибегнато до заснемане на live action материал. Това обаче се компенсира с две неща. Първо някои от статичните кадри са страшно красиви и стилни - мизерни улички, запустели сгради, природни гледки и всичко това представя адекватно историческия период.
Второ поради липсата на бюджет за анимация, някои от по-сложните сцени са представени със сюреалистични художествени средства. Резултатът е интересен и trippy. Личи си че заглавието е рожба на 60-те години на 20-ти век.
Като всичко в анимето и музиката е адски странна. Съдържа традиционни японски мотиви и звуци, но е силно повлияна и спагети уестърн музиката на Енио Мориконе. Определено допринася за атмосферата, но бих предпочел да не повтаряха толкова често едни и същи парчета от нея.
Sabu to Ichi има доста недостатъци, но ме кефи и е полъх свеж въздух в сравнение със съвременните бройлери дето ги бълва аниме индустрията.

Автор:  velush [ Пон Фев 06, 2017 12:26 pm ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 22 - стандартната криминална драма. Странно е как успяват само в 23 минути да вкарат толкова много събития.

Автор:  velush [ Пон Фев 20, 2017 11:23 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 23 - странна работа, колкото и да е тъпа историята и липсващи анимациите, това шоу ме кефи. Прекрасен минималистичнен карикатурен арт, както винаги.

Автор:  velush [ Вто Мар 07, 2017 10:28 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 24 - загадката беше твърде очевидна, а и вече имахме подобна история в шоуто, но най-неочаквано в края на епизода Сабу и Ичи заклаха маса мутри и някакви нинджи дето се появиха от нищото...от сюжетна гледна точка, а не с уменията си. Още Сабу пак от нищото изкара някаква специална бойна техника.

Автор:  Belgarion [ Пон Мар 13, 2017 7:56 pm ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Леко съм изумен, че изобщо си го намерил за сваляне. xD

Автор:  velush [ Пон Мар 13, 2017 9:41 pm ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Сийдът за по-отдавна преведените епизоди беше проблемен, но след 2 седмици и нещо дебнене ги дотеглих с изключение на един епизод, който намерих в youtube.
Там ги има всичките, но с по-калпаво качество.
На третата седмица го сийднаха и него...не че ми трябваше, след като го изгледах.

Автор:  velush [ Вто Фев 20, 2018 10:23 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 25 - доста се забави преводът. Този път драматична история от миналото на Ичи. Множество събития и екшън сцени, което по съвременните стандарти е немислимо, но и екипът е могъл да си ги позволи, поради почти пълната липса на анимация. :lol: Не знам каква е магията на това шоу, евтино е, на места е и доста грозно, но е със своеобразен ретро стил и атмосфера, които ме радват много.

Автор:  velush [ Пон Юли 23, 2018 10:40 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 26 - и друг път съм го писал. Героите са грубо нарисувани (за разлика от фоновете, които са буквално произведения на изкуството), анимация почти няма, а и сюжетът не е особено дълбок.
Така и в настоящия епизод, Ичи просто сечеше вълна след вълна лошковци и разликите бяха само в позите и локациите. Мисля, че това е серията с най-голям body count в кадър не само за конкретното аниме, но и за всички телевизионни, които съм гледал някога. :lol:
Въпреки тази "простота на изложението" Sabu to Ichi успява да създаде една определена атмосфера, която оправдава гледането и чакането между сериите.

Автор:  velush [ Сря Дек 05, 2018 11:29 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 27 - историята не беше нищо особено и дори на моменти е леко объркана, но пък доста екшън. Аниматорите дори не са насмогнали да нарисуват сцените в елементарен slide show стил, та някои от кадрите бяха заснети с живи актьори.

Автор:  velush [ Пон Юни 24, 2019 9:29 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 28 - както обикновено страхтона атмосфера и страхотна театрална игра на актьорите...но не толкова страхотен сюжет.

Автор:  velush [ Пон Авг 05, 2019 10:54 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 29 - май имаше твърде много персонажи, твърде странна поука, а и Сабу леко изкръшка на Мидори, но както винаги екзотично, забавно и атмосферно.

Автор:  velush [ Чет Апр 16, 2020 9:32 am ]
Заглавие:  Re: Sabu to Ichi Torimono Hikae (есен 1968)

Sabu to Ichi Torimono Hikae ep. 30 - любопитен, макар и семпъл епизод. Доста интензивен екшън (е, изпълнен по стандартите за ТВ продукция от 60-те). Както винаги най-силното е атмосферата.
Най-положителното е, че преводачите не са зарязали проекта. Осем месечното чакане за поредния епизод беше малко притеснително.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/