Едно аниме което се гледа трудно, и още по трудно се асимилира. Но все пак кърти. Какво ви е мнението за него?
Синонимно: Mousou Dairinin Вид: TV Series Брой епизоди: 13 episodes Година: 03.02.2004 - 18.05.2004 http://anidb.info/a1265
Спойлера:
Paranoia Agent: Първоначално, когато видях името и плаката на анимето бях скептично настроен. Въпреки това зад него стои името Сатоши Кон(Tokyo Godfathers, Perfect Blue, Millennium Actress), което ме наведе на мисълта, че няма да съжалявам, ако похарча малко от времето си за това аниме. Знам, че днешният пазар е залят от всякакви анимета и очаквах това да е поредното “някакво си”. Всъщност дълбоко грешах. Това аниме разкри пред мен и утвърди достойнството си, че колкото и обикновени да изглеждат нещата, те никога не са такива. И че всичко има значение, и всичко има цел. Това аниме ме държа до последните си серии в пълна слепота и заблуда, какво всъщност иска да ми каже то. Една винаги актуална тема или просто универсална за нашият свят. Манията и нейните върхове. Но защо отново това аниме го разкрива по уникален начин. Може би просто защото е аниме и затова го обичам. А Сатоши Кон умее да разказва и непрекъснато го доказва.
Анимето засяга различни социални сфери, връзките и проблемите свързани с тях. Истории разказани от различни герои свързани помежду си, които съдържат части от голямото цяло. Всичко се сглобява като пъзел, а без последна част картинката не може да се види, такава каквато трябва да е, и каквато се е опитал режисьорът да ни внуши.
Ако искате да разберете какво става в анимето, мога да ви напиша. То е толкова обикновено и просто, лесно показано, за да го разберете, трудно подсказано, за да го осъзнаете. Това е едно от онези анимета, който разкриват цялата си същност едва в последните ако не и в самата последна серия. Именно за това е много подходящ сериал. Всяка една серия е самостоятелна и съдържа зърно от броеницата.
Главната история е за едно момиче на име Саги Тсукико. Тя работи в M&F - дизайнерско студио за на плюшени играчки. Нейна е изработката на невероятно пласиралата се играчка Мароми, което е едно много симпатично кученце. То става много популярно и се разпространява главно под формата на плюшени играчки, но също така и ключодържатели, тениски, раници и какво ли още не. Всеки в този град знае за Мароми и почти всеки притежава част от него, било то дори дреболия. По телевизията с появява и анимационен сериал със симпатичното кученце, който всеки фен следи, а те не са малко. Мароми става голяма индустрия и фирмата, в която работи Тсукико, иска това да се повтори с втория им продукт, чийто дизайн се очаква да бъде готов отново от самата нея. Тя, млада девойка, гледано с недоверие от колежките си в студиото е притеснена, че не може да измисли нов дизайн за играчка. Един ден прибирайки се от работа се случва инцидент. Тя бива нападната от момче с ролери и метална бухалка. Полицията започва разследване, но за сега няма следа от нападателя. В близките дни е нападнат още един човек. Журналиста Кавазу Акьо, който се бе заел с документирането на този случай и непрекъснатото му любопитство и нахалство го доведе до този край. Полицията назначава по случая двамата детективи Икари и Манива. Тяхната история се заплита заедно с тези на всички останали, като първа е тази на “Ичи”.
Кайра Юичи* е момче, което е не напразно е получило прякора си “Ичи” (от японски “едно” или в случая “първенец”). Той е най-известното момче в училище и всичко го познават и харесват. Благодарение на това той е Президентски Съветник Ученик*, което допълнително допринася за известността му. Всичко при него върви добре докато не се появява “Момчето с бухалката”(нападателя на Тсукико и Акьо). Всичко се дължи на приликата по данните, които е дала Тсукико. “Момче средно на ръст, пети или шести клас, червена шапка, ролери и бухалка”. Ичи отговаря на описанието с изключение на бухалката, но това не попречва на всички да започнат да го мислят за “Момчето с бухалката”. Това напълно го съсипва. Никой вече не го поздравява, никой не говори се него, всички го отбягват. Това е благоприятно за една друга личност, която е опонента на Ичи – Ушияма. Обикновено момче от провинцията. След всичко станало Ичи е изместен доста назад, а Ушияма е заел неговото място. Обрати продължават да стават и след като “Момчето с бухалката” напада Ушияма докато двамата с Ичи се прибират, Ичи е набеден за злополуката. В очите на “първенеца” всичко това изглежда ужасно, но за негово щастие бива “освободен” от това състояние.
Следващата история е за Чоуно, учителката на Ичи. Тя е жена живееща два живота. През деня е любезната смирена учителка Чоуно, а вечер представяйки се за Мария – момиче на повикване. Живеенето на два живота не й създава проблеми докато мъж на име * не й предлага брак. Чоуно е съгласна да се ожени за него, но Мария явно не е на същото мнение. С помощта на психиатъра си тя се опитва да изкорени и забрави за Мария, но опитите й се оказват безуспешни. Единственото си освобождение от Мария, може да получи също както Ичи го сполетя. Похитените вече са пет.
Следва история за полицай, който обича да разпуска с момичета на повикване. За негово нещастие се за забърква с нечисти хора и в последствие става техен длъжник. Парите, който трябва да намери са много, а изкушението, което минава през главата на * да напада цивилни, за да връща дълговете се превръща в занаят. За негово щастие той бива нападнат също от “Момчето с бухалката”, което всъщност води до нещастие за момчето. Похитителя с ролери е заловен затворен от полицията. Въпреки, че той отрича всичко няма кой да му повярва след като всички нападнати от “Момчето с бухалката” сочат него за извършителя. Случаят още повече се заплита, когато заподозрения, който всички смятат за виновен е убит в килията си по неясни причини. Полицията закрива разследването и “Момчето с бухалката” остава мистерия.
Детектив Манива продължава да разследва самостоятелно и да събира факти, защото случаят му се вижда особен. Все пак той и детектив Икари бяха двамата, който видяха кой уби “Момчето с бухалката”, а именно самият той – “Момчето с бухалката” го направи. Манива започва да търси връзка межди жертвите и какви могат да бъдат причините за тяхното похитяване. Случаят бива разрешен при особени обстоятелства. Тогава, когато скритите истини биват казани и фактите биват изложени логично една след друг бива подреден пъзела.
Не знам как с това ревю може да ви стане интересно подобно аниме, но според мен си заслужава вниманието. Всъщност се страхувам, че разказах прекалено много от самото действие, което е цяло удоволствие да гледаш как се заплита. Поне два пъти трябваше да го изгледам, за да го разбера и проумея напълно. Отново нещо ново за изненада това е едно от тези анимета, който ви карат да ги гледате до самият край с интерес и преобръщат представата в до момента с последните минути. В това отношение го сравнявам с Jin-Roh, въпреки че идеите са различни, представянето е невероятно.
_________________ SIR, I HAVE A CUNNING PLAN! Baldrick, let us not forget that your last cunning plan was solving the problem of your mother's low ceiling by cutting off her head.
Заглавие:
Публикувано на: Пет Мар 02, 2007 11:35 pm
Mephisto
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
Мнението ми е,че е невероятно детективско крими аниме.Беше истинско удоволствие да го гледам преди време.Препоръчвам го на всеки,който иска дъвка за мозъка.
С две думи - Бахти кефа!
_________________ One has to conquer nothing but himself.
По скоро бих го определил не като кримка, а като комбинация между пътуване в дебрите на човешкого съзнание, и черна комедия.
_________________ SIR, I HAVE A CUNNING PLAN! Baldrick, let us not forget that your last cunning plan was solving the problem of your mother's low ceiling by cutting off her head.
Те толкова тъп край не бих могъл и аз да измисля... ама нарочно ако мисля тъп край, например. То бива бозавост, бива по-мизерна причина за всичко ставащо в сериала, ама тия се оляха направо... Иначе си кърти де.
ми спомените сами малко оскъдни, де, ама...
a typical dementia. suspensive atmosphere and plot development... if you could possibly call that a development...
и въпреки че имаше детективски елементи, според мен основното в анимето беше доста по-дълбоко. а и края мен честно казано ме изкефи, особено съвсем финалните реплики - творба, в която въпреки "разрешената мистерия" всеки епизод сам по себе си остава неразрешима загадка... или нещо такова вече съвсем не го помня...
и сега тва не знам дали е баш споил, ама за всеки случай в бяло:
[най- брутални за мен бяха сюжетната линия с корумпирания полицай и дъщеря му (особено сцената с бабата и реката...) и момента, в който "Shonen Bat", хлапето в затвора, умря... тва беше ебати лудницата...]
абе всъщност доста стерео се разхождах след като го изгледах, яко ми проми мозъка, така че мнението ми, естествено, е, че е супер брутално заглавие... masterpiece.
Публикувано на: Съб Мар 03, 2007 1:52 pm
velush
Имаше много готини моменти...един от любимите ми, беше епизода със самоубийците . Любимите ми герои бяха двете честни ченгета.
От един момент нататък имам чувството, че авторите са се изчерпали и затова са оставили такъв финал...просто не са имали какво повече да кажат...а неразплетената мистерия и въпросите, които остават без отговор - това си е гаден номер който никога няма да им простя .
Заглавие:
Публикувано на: Съб Мар 03, 2007 7:08 pm
Mephisto
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
Анимето си е върха и на края нищо му няма:) Даже мисля, че имаше изненадващо издържана сюжетна линия през цялото време (що се отнася до ИДЕЯТА на анимето, а не толкова до развитието на историята). Не става дума изобщо за кримка, а за човешките мании и докъде могат да стигнат. Спойл: много се накефих на младшия агент как изперколяса накрая:)
анимето е супер брутално. Току що го изгледах, като изгълтах всички 13 епа за един ден и... ами много ме психира Това нещо е Mind Rape отвсякъде, мозъкът ми в момента е като макарон, спаружен от толкова много излята информация... и все пак останаха много питанки, които могат да се интерпретират по всякакъв начин... бе анимето е невероятно лудо, просто си заслужава да се отдели нужното време да се изгледа
П.П. само още три аниме филма са ме карали да се чувствам така - Perfect Blue, Paprika и Mind Game Това аниме спокойно се нарежда до другите три като ниво и идея
Баси изтрещялото аниме, то бива да има луди ама тук нямаше един нормален. Направо ми идваше да ги избия всичките. Обаче хем всичко ме дразнеше, хем ми беше интересно да го изгледам
Пффф бях го изгледал навремето обаче сега пак нещо ми се догледа и го врътнах отново...за това аниме ако нямаш докторантура по психология на японското общество може да забравиш за каквото и да е разбиране. Сега като го изгледах в пъти повече ме изкефи. Сериозно, начина по който поставя проблемите и идеите над които трябва да се замислиш е абсолютно феноменален. Но както казах трябва да имаш необходими знания за да разбереш какво се опитва да ти каже. Тук не става въпрос за акъл. Ако човек няма познания върху японското общество просто не става. Донякъде има общи неща и просто с човешката психика, но са засегнати толкова много специфично японски теми (със сигурност и аз не съм ги разбрал всички), че просто знаейки нещо за модерното общество по принцип не би свършило никаква работа. Сатоши Кон е изрод.
Голяма параноя е това аниме, много brain resource взима Мислих да го дропна след 6 еп., но го довърших и не съжалвям! Накрая Мароми излезе виновен или по-точно Саги, защото много спек от шамарите на бащата (това в кръга на шегата) От мен анимето получава 8/10
_________________ Powered by SFP+ 650 Gold Modular|ASUS Z170-A|Intel i5-6600K| CM Hyper 212 EVO|CORSAIR DDR4 2400MHz 2x4GB| SAPPHIRE R9 380 4GB|SEAGATE 1TB Barracuda| Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design R5 White Window
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 51 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения