Дата и час: Пет Сеп 29, 2023 1:12 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Жанр: Меха, Робот-аниме, Супер - робот, Био - робот
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2007 10:48 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

ИзображениеИзображение

Значението на думата меха, означава "машина с пилот"/"машина управлявана от пилот. Меха, буквално е съкращение на mechanical - mecha, но тъй като сме в бг, няма да му викаме "меча" я xD
В аниме индустрията 'меха'-жанра покрива всички анимета с наличност на големи роботи, които обикновенно биват управлявани от деца.
Основоположник може да се каже, че е Митсутеру Йокояма с Tetsujin-nijūhachi-gō мангата си от 1958, адаптирана на аниме през 63та. Първите серии с големи роботи.
Сега според вики(педия), меха жанрът се дели на "реален робот" и "супер робот", но нека първо да изясня нещо.
Едно време е нямало меха жанр. Едно време Гъндамите примерно, първите, са носели званието "робот-аниме". То е първичното и правилното, но робот включва не просто 'мобилен екип'(на пр.:гъндам), а и обикновенни роботи с AI. Но по-късно се появяват Гъндамите (79та), които разчуптват жанра на супер робот и реален робот. Супер-роботите, са такива, които освен "контрол" имат собствена воля и са полу-мистични създания. Реалните роботи, като Гъндамите, са си чист инструмент в ръцете на пилота и важното в анимето е самия пилот. Макар в някои гъндам серии да се забелязва как най-напредналите гъндами проявяват воля, било то и забулено показано ;]] Най-голямата бръмка на меха-аниметата е стоката, която излиза около тях, като игри и фигурки, които са просто страхотни ;]
Примери ще намерите във вики-
http://en.wikipedia.org/wiki/Mecha_anime
http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Robot
http://en.wikipedia.org/wiki/Real_Robot
Изображение И сега стигаме до края на заглавието - Био-робот или Био-меха.
Такаа, такова животно няма все още, това е моя измислица, но смятам - достатъчно добра, че да ви пусна мухата и на вас ^^'
Според масата, Евангелион, е пример за смесица от Супер и Реални роботи, но за мен тя отива на друго ниво. Ниво био-машини. Или как да го кажа - giant cyborgs = biomecha. Машини, които притежават тъкан или по-скоро тъкан, в която има машини. Както и в нормалните меха анимета - тук имаме пилот, но този пилот, както при супер-роботите, може да загуби своята мисъл под натиск на инстинкта на биомехата.... Както в Евангелион и RahXephon. Друг пример за биомеха в момента се сещам за Heroic Age, въпреки че там са си чудовища, те са инспирирани от реални мехи. Друго друго.... Еурека 7?! Ест. това е просто едно мое хрумване...

Ето сега и някои по-известни заглавия от жанра...

NGE, Eureka 7, Gundam!, Full Metal Panic, Transformers, Giant Robo & т.н...

Последна промяна SayanMk на Пет Сеп 21, 2007 10:55 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2007 10:53 pm 
Аватар
Цар Алко

Не съм голям привърженик на Mecha жанра, сещайте се щом тази година за никой не гласувах на animes-bg наградите, просто не бях гледал почти нищо :). Тази година обаче изгледах Code Geass и анимето силно ме впечатли. :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2007 11:20 pm 
Аватар

Като цяло си падам по Мехата, макар, че имам малко заглавия от към неговата страна.
Та в прочем в миналогодишните награди и аз не бях гледал почти нито една меха (освен Zega Pain, но нея просто няма да я коментирам) и аз не гласувах за наградите за Меха.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2007 11:27 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Жанра и на мен не ми беше интересен в началото, но сега е един от любимите ми. В интерес на истината анимето, което ме запали по меха сюжетите е Full Metal Panic и все още то е фаворита ми в този жанр. След като излапах всичките му сезони и мехата ме заинтригува започнах да гледам доста такива заглавия и се оказа, че повечето анимета от този стил са далеч по-интересни от други "хвалени" сериали. Съвсем откровенно казано рядко някоя меха не успява да ме заинтригува.
В сюжета на една меха най-често се залага на зрелищният екшън, интересен Sci-Fi, често има сцени с геноцид. Общо взето мога да кажа само хубави неща и да посоча само добрите страни на жанра.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 21, 2007 11:30 pm 
Аватар

Не съм гледал много меха,но според мен аниметата от този жанр са или боклук или шедьорвър!Пример:Евангелион,ФМП

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 1:51 am 
Аватар
in need of a hero

Не знам защо, но любимите ми анимета (без едно) са все меки о.0 (Gundam SEED / Destiny, Soukyuu no Fafner, Code Geass). Да не говорим че Eureka, Evangelion и Full Metal Panic са ми някъде из топ 10 :roll: . Меха рулз ^_^ !

Даже не мога да си я обясня тази аномалия повече съм фен на типични романтични историйки с примеси на комедии, драма и училищен живот, но факта си е факт :roll: .

{АЗ} {AIR GEAR}
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 11:44 am 
Аватар

Абе не съм много фенка на меха-та,но Gundam Seed,
Fafner in the Azure, Code Geass, Evangelion ми харесаха.
Повечето други мехи,дето съм подхващала (като
Full Metal Panic!,Ergo Proxy and so on) са ми супер
скучни и ги зарязвам :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 11:57 am 
Аватар

Местоположение: Paradise Lost /otoko-tachi ha ikutsu mono umi wo wadari!
Жанра го заобичах заради едно аниме-Full Metal Panic :) Пропоръчвам ви го.

Заглавие: Re: Жанр: Меха, Робот-аниме, Супер - робот, Био - робот
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 12:02 pm 
Аватар

Все още един от любимите ми жанрове.
Имам чувството, че каквато и история да има-дали че е любовна, драма, дали ще е нещо с психологическа основа, дали ще е за двама братя, които искат да се избият или за каквото и да е..историята се усеща много по-силно. При екшъна не мога да го възприема по този начин, мехата си е друго нещо.
Много от моите топ 10 анимета са меха или поне с елементи-Infinite Ryvius, Gundam Seed, Evangelion, PahXephon, Fafner. Няма начин да пропусна и Code Geass, Eureka 7, FMP, Gurren Lagann, GunXSword и т.н.
SayanMk написа:
сега стигаме до края на заглавието - Био-робот или Био-меха.
Такаа, такова животно няма все още, това е моя измислица, но смятам - достатъчно добра, че да ви пусна мухата и на вас ^^'
Според масата, Евангелион, е пример за смесица от Супер и Реални роботи, но за мен тя отива на друго ниво. Ниво био-машини. Или как да го кажа - giant cyborgs = biomecha. Машини, които притежават тъкан или по-скоро тъкан, в която има машини....
Ест. това е просто едно мое хрумване...

Много интересен термин^^ И звучи доста подходящо, защото фактически това не са класическите мехи, а си имат баш тъкънта и други човешки белези.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 1:30 pm 
Аватар

В началото не можех да се навия да гледам нещо такова , ама все пак гледах Eureka 7 и доста ми хареса ,така че вече няма такива задръжки. :D

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 4:51 pm 
Аватар

Мисля, че е по-благозвучно да се поизнася "мека"...към изброените по-горе трепачи от сорта на FMP, Gundam, Gun X Sword, Vandread и т.н. бих добавил и Macross Zero.

Не си падам по мека заглавията на Gainax (разни там Gun/Die Buster и EVA-и...не че са лошо направени, но са твърде далеч от клишетата, които ми харесват :lol: )...обаче последното им творение Tengen Toppa Gurenn Lagann е доста добро.
(Между другото FLCL въпреки, че има такива елементи, не го водя за мека...това е и любимото ми аниме на Gainax и дели място само с Wings Of Honomease)

Интересно какъв тип мека ie водиш Sousei No Aquarion?
Суперпауър-супернейчъръл?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 5:49 pm 
Аватар

В началото ми беше един от любимите жанрове заедно с Magic & Fantasy, и сега ми е любим, но е малко по-назад в класацията. Повечето от първите анимета, които гледах, си бяха точно mecha, миналото лято от списъка на anidb си избирах какво да тегля от този жанр,

Напоследък mech-ите са малко зле нарисувани, нямат идеи хората, всичко вече е изпробвано :lol:

velush, Sousei No Aquarion си е просто mecha ;) Меките са си нормални там, но има и жанрове Фентъзи и Sci-fi, така че е логично да имат подобни сили/атаки и т.н. :wink:

и между другото на Aquarion филмът трябва да излиза днес, значи догодина ще го гледаме събнат :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 8:19 pm 
Аватар

ммм не ми харесва на мене особено мека жанра ... katanas and blades over futuristic guns, blood over machine oil :D

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 22, 2007 9:35 pm 
Аватар

не ми пречи, но и не го броя като плюс
общо взето не избирам аниметата по жанрове, и с меха също е така

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 23, 2007 2:10 am 
Аватар

rullzzz особено ако е някакво твьрдо psycho...направо незнаеш кво гледаш,а и те кара да го гледаш нещо отвьтре...сега ще видиме
какво ще стане с Rebuild of Evangelion :P

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]