Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:35 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Личности: Осаму Тезука
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 15, 2007 7:57 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение

Доктор Осаму Тезука е роден на 3ти Ноември 1928 и починал на 9ти Февруари 1989. Бил е манга-ка и аниматор. Роден в префектурата Осака, той е най-популярен с произведенията си Астро Бой и Кимба, бялото лъвче. Наричан е "бащата на анимето" и се смята за японският еквивалент на Уолт Дисни(човекът ;]).

Творбите му показват влияние от американски комикси, но иновативните му подходи му докарват титли като "Богът на мангата" и "баща на мангата". Големите очи в това изкуство са навлезли със него, като се е повлиял от големите очи в анимациите като Мики Маус или Бамби.
Като продукция, на неговото име стоят 400 тома с над 80 000 страници манга и това не е цялата бройка. Всъщност има над 700 манга с над 150 000 страници. За съжаление повечето от тези творби така и не са преведни и са недостъпни за неразбиращи японски.

Първата си професионална манга е започнал по време на училище. Изборът в живота му е бил да стане доктор или да се посвети на мангата, което е доста труден въпрос, особено за онова време, когато манга-та все още не се е ценяла толкова. Майка му го оставя да се занимава с това което той иска, при което той се отдава на мангата. Междувременно и завършва университетът в Осака вземайки своята медицинска степен. По-късно, знанията му помагат в една от най-известните му поредици Black Jack ;]

Измежду най-известните му творби са- Astro Boy (Tetsuwan Atomu), Black Jack, Princess Knight (първата шоджо манга!), Phoenix (Hi no Tori), Kimba the White Lion (по което Дисни правят The Lion King) и др..
Тезука повежда анимационното студио Муши Про (Насекомо 虫), което е и първото анимационно студио в Япония, като конкуренция на Toei.

Осаму Тезука почива от рак на стомаха на 60 годишна възраст. Същата година в която Императорът Шова(Хирохито) умира от рак.
Според интервю на Такаюки Матсутани, президент на Муши Продукшънс, последните думи на Тезука били "Моля ви, оставете ме да работя!" :(

Часовник с дизайн на феникс, създаден от Тезука стои до ден днешен на гарата в Кьото.
1994 в Такаразука, където Тезука е израстнал, отварят музей в негова чест.
В началото на 21ви век, Макото Тезука, синът на Осаму, създава Тезука Продукшънс, за да продължи посмъртната работа на баща си.

Ето и листове с творби на тезука в Ани
Tezuka Pro
Mushi Pro
Цялото инфо е взето от Вики - http://en.wikipedia.org/wiki/Osamu_Tezuka

Просто да имате идея за тоз' човек ;] Колкото до споменатите анимета, да кажа... Kimba беше мн готино, BJ никога не ми харесвало х// Astro boy мисля си го знаете, но Hi no Tori е страхотно!!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 15, 2007 9:39 pm 
Аватар
Цар Алко

WOLF-RI, нещо имаш да кажеш по темата или си поредното спамърче? :x

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 15, 2007 9:40 pm 
Аватар
Sky King

WOLF-RI написа:
:evil:

Което какво ще значи??
-------------------------------
Иначе по темата-благодаря ти SayanMk,изобщо си нямах на представа за този човек.
Благодаря и за линка във викито ,сега ще прегледам по-подробно за Осаму Тезука :thumbsup:

Black Lagoon AMV // Air Gear MMV // The Cockpit AMV
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 15, 2007 11:47 pm 
Аватар

Късометражните анимета, т. нар. Tezuka Shorts от 60те са особено въздействащи.
кратко и ясно, с готина идея.
доколкото си спомням JollyRoger ги субнаха повечето, и пак ако си спомням правилно ги има в Чизето...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 16, 2007 1:17 pm 
Аватар

Аз по се интересувам от мангата под негово име отколкото филмираните му продукции. Феникс, Песента на Аполо и Принцесата рицар са ми приоритетите :mrgreen:
Иначе съм гледала някаква от версиите на black jack и като малка си спомням че даваха Принцесата рицар по канал 1 и от там си спомням че тогава редовно си го следях
Тези кратки историики може да им хвърля око един от тези дни.

Колкото до Тезука свалям шапка ^^

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 17, 2007 10:18 am 
Аватар

Тезука-сама :thumbsup:
Преди доста време качвах негови филмчета и тръбях колко са яки, и ето, тук е мястото да се повторя :
Цък
Дето пише Тезука,гльодайте! :watermelon:

Профил  

Заглавие: Re: Личности: Осаму Тезука
МнениеПубликувано на: Чет Апр 23, 2009 10:43 am 
Аватар

Уникални са тези от 60те добре замислени,кратки,точни и ясни!Музикалния фон също много ми хареса :) .Като цяло много въздействащи анимета :)
Най-много ми хареса Legend of the Forest! :)
Edit:Официално съм фен на Осаму Тезука 8)

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]