Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Четните(силни) и нечетни(слаби) Аниме години
МнениеПубликувано на: Пет Юли 27, 2007 9:49 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Оф, тая тема от 6 месеца се каня да я пусна и тъй като сега се отвори друга, за 'Аниме индустрията в последно време', най-сетне се мотивирах.. ~_~

Та-
Аз твърдя, че нечетните "аниме години" са по-слаби от четните. И винаги е така. Тоест - 2008ма ще е по-добра от 2007ма, както 2006та бе много по-добра от 2005та, както 2004та бе по-добра от 2003та... за назад не мога да кажа с такава сигурност, тъй като за последно изредените следя фронта, а преди това съм нямал тази възможност, но ще се поровя малко при частта с доказателствата...

Първо - какво разбирам под ''по-добра" - това е разликата в брой излезли качествени анимета/годишно. БИКА/Г ;D =D =)

Второ - това, че БИКА/Г на четните години е по-голямо от БИКА/Г на нечетните, не значи, че в нечетните няма качествени! Напротив! Просто са по-малко като бройка ;] Да не стават грешки.

Трето - разбира се, този критерии опира твърде много го разбиране за 'качествено аниме', което е толкова неограничено, че няма на къде, но нали за това сме тук - да си кажем мнението. Та кажете с мен ли сте, обратното ли е според вас и има ли такава зависимост или няма изобщо :)

Четвърто -ето ми ги 'доказателствата'
2005 @ Ani VS 2006 @ Ani

Разгледайте по 2-3 странички едновременно за последователните години както са дадени и преценете. Говориме не само за вашата оценка(но предимно за нея де!), а и като цяло за хитови анимета, като важна е бройката... БИКА/Г :D
Хвърлете поглед и на тая тема, макар да не е мн мн актулана & stuff...
viewtopic.php?t=4042

За по-назат от "99 не съм разлгеждал, ако някой иска, може да ме добави ;]

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 27, 2007 10:11 pm 
Аватар
in need of a hero

Еми... вероятно с всяка следваща година се учат от грешките си. Но така като гледам от 2006-та има действително доста повече анимета, които ми грабнаха погледа главно с история и... нз струват ми се някак оригинални.

Пък и героите вече търпят някакъв вид преобразуване. Вече стават някак по човешки, в такъв смисъл че изникват новите heroes (любим тип), които постигат своите си цели използвайки лоши методи (Райто, Лулу за които се сещам в момента). Просто страшно много ми харесва това разчупване на познатото и нормалното държание за един hero притежаващ малко повечко власт.

А пък аниметата като xxxHolic и Jigoku Shoujo ни показват до една степен лошата и сурова действителност и начина, по който хората се справят с нея и как правят глупости, когато имат възможност и когато са твърде опиянени от страх и притеснение. В смисъл... абе нз, но тези анимета просто са ми сред фаворитите по начина по който представят човешките глупости. (А не: появява се малкия лъч надежда и като по чудо естествено ВСИЧКО се оправя и дават напред с горда усмивка и вдигната нагоре брадичка... Ми не става така!)

Та може би аниметата стават по-качествени, точно защото почват да представят герои и ситуации, които са ни доста по близки до ежедневието. Защото все пак праведни и честни герои, желаещи вреда никому (и които се спускат да спасяват дори лошия накрая, понеже вярват в неговото добро... Е не че това го нямаше в Tokyo Majin Gakuen ама там е различно XD) вече започват да досаждат със своята нереалност. А и са в промишлени количества...

Евала на новите анимета и новите герои и идеи заложени в тях :D !

{АЗ} {AIR GEAR}
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 27, 2007 10:56 pm 
Аватар
Sky King

Ами съгласен съм с почти всичко ,само искам да добавя някои неща.
Когато измине една (относително) по-слаба година за аниме индустрията ,критериите на феновете малко или много се снижават.Това е предпоставка при появата на повече (относително) по-добри анимета на следващата година, феновете да отчетат изминалите години съответно като "по-слаби" и "по-силни".
От друга страна аниме компаниите при намаляне на качеството на аниметата ,се амбицират да направят нещо по-добро ,за да издадат "хита на сезона" и да спечелят аудиторията.И така ,когато няколко компании едновременно се заловят с някой по-амбициозен проект ,се появяват повече по-качествени заглавия.Това стимулира и конкуренцията между аниматорите ,което допълнително вдига качеството на аниметата.
Също така има и години в които е наблегнато повече на даден жанр- екшън ,комедия и тн ,като това е предопределено от вкусовете и желанията на публиката.Така примерно в период с "бум" на екшъни една добра комедия впечатлява много повече ,отколкото ако излезе заедно с още 10-20 други комедии.
Разбира се всичко това е относително ,понеже вкусовете на всички ни се различават и съответно и оценките ни за "качествено" и "некачествено" аниме.Като цяло обаче ,мисля че важи за масовката от феновете.

Black Lagoon AMV // Air Gear MMV // The Cockpit AMV
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 28, 2007 12:42 am 
Аватар

Дали едно аниме е добро или не, в много случаи се определя от много повече неща от това колко е интересно и увлекателно самото аниме. Нека да дам един груб пример:

Мисля, че всички знаят колко брутално известно нещо е Гъндам.
Да приемем, че има 2ма хардкор аниме фена на Гъндам. Един в България и един в Япония. Примерно 2008 излиза нов Гъндам 25 серии. Българския аниме фен сваля веднага всяка седмица събнатата серия, след време придобива мнение, че това което гледа е пълен шит. Историята е изцяло нова и няма нищо общо с предишните сезони, действието се развива в днешно време само на земята и луната примерно, роботите са изцяло нови...въобще нещо супер гадно. Българския фен все пак гледа събнатата версия на анимето до край и си остава супер разочарован. Гледа, чете, пише в и-нет и се оказва, че останалите фенове в бг както и още 30.000 примерно фена в англо-говорящите страни мислят като него.

Сега какво става същевременно обаче в Япония с японският фен. Той не е нито заинтригуван нито разочарован от историята. Мисли се, че можеше да е малко по-добре, но не се оплаква. Една от причините - той живее с всичко свързано с Гъндам тук на земята в истинския живот. Оказва се, че новите зглобяеми роботи, които пускат на пазара паралелно с анимето са "супер яки". Играта за PS3, която пускат по анимето също е "супер добра". В аркейд залите из цяла Япония пускат нова, супер-модерна аркейд машина за Team Battle (сегашната прилича на командната зала на Стар Трек). На опенинга на анимето пее Кода Куми, чиито нов сингъл е писан специално за Гъндам, на ендинга пеят SMAP. Поради тези причини и много други, които не са споменати в примера легионите от фенове на Гъндам в Япония приемат новото аниме по Гъндам + всичко, което върви към него супер добре. Гледат, купуват, играят, слушат и тн.
Всички фирми участващи в сборния проект са мнодо доволни. Може би тук е момента да спомена, че в спонсорирането на анимето участват много компании с различен предмет на дейност - ТВаниме, игри, играчки, дрехи и всякакви видове merchandize.
Според вас на коя аудитория мнението ще бъде взето под внимание, когато се решава дали да се направи продължение? Естествено, че това на японските потребители. Никой няма да вземе под внимание хленченето на аниме фенове по света само защото те не харесват сюжета (примерно) на фен-събнатата версия на това аниме.

Гъндам е просто пример. Представете си че нещо подобно се случва с още 10 анимета стари и нови. Също така много анимета са направени по вече съществуващи манга. Death Note например. Като се има предвид какъв е успеха на мангата е напълно нормално да има аниме версия. Така че количеството на хубава манга, която излиза за 1 година също е от значение. Естествено има и анимета като тези на Джибли, които са на друга закономерност.
За това според мен броя на хубавите анимета за година се влияе от неща, с които огромна част от фен-съб потребителите (сред които са и феновете в бг) нямат нищо общо.
Просто искам да кажа, че е важно да се прави някакво разграничение.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 28, 2007 2:41 am 
Аватар
in need of a hero

*ръкопляс* за двете мнения след мен :thumbsup:

{АЗ} {AIR GEAR}
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 28, 2007 7:58 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Д'ох, ок, ще приема отговорите ви за "няма такава тенденция" Изображение (освен тоя на Ghostbuster)
Не, че не е "така" - така е, но ние нямаме особен избор, тъй че дори и ограничено(от още куп фактори като несубване/рипване на някои ОАВ-та), БИКА/Г за нас си е реално колкото и за тях. А аз питам за вашето мнение(дали има такава тенденция) ;]

едит: Haruka мн добър анализ браво :thumbsup: Ест. - няма човек който е гледал всичко през всичките тия години, но все пак не пречи да дадем мнението си ^_^

Последна промяна SayanMk на Съб Юли 28, 2007 12:42 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 28, 2007 12:23 pm 
Аватар

Значи мненията до тук бяха някак много качествени, но наистина не отговарят на въпроса на Саян. Аз не съм гледала чак толкова много анимета /от тези години/, но ще опитам да направя сравнението като включвам почти само гледани анимета. Така може да се получи по-скоро като дали за мен определени години са по-добри, но така или иначе не мога да давам мнение за негледани анимета, дори и да са признати за хитове или провали от другите фенове.
Разгледах 4 двойки, ще пиша за 3 за сега, а ако не ме мързи ще продължа, и ето какво е мнеието ми

2005 vs 2006
-2005
Най-добрите/ Много добрите-Air, Blood+, XxXHolic Movie-Manatsu no Yoru no Yume, Honey and Clover, Jigoku Shoujo, Mushishi, Soukyuu no fafner-Right of Left OVA, Noein [8]
Добри-Dokuro-chan, Gun x Sword, Loveless, Paradise Kiss, Shana, Tenjou Tenge OVA+Movie, Tsubasa 2 [8]
Лоши-Явно не съм гледала такива от тая година...а и изобщо ги избягвам :Р
-2006
Най-добрите/ Много добрите-Code Geass, Death Note, Higurashi, Nana, Ouran Host Club, Night Head Genesis, XxXHolic, Saiunkoku Monogatari [8]
Добри-Asatte no Houkou, D.Gray-man, Himawari!, Princess Princess [4]
Не толкова добри-Gin-iro no Olynsis, Bakumatsu Kikansetsu, Air Gear [3]
Няколко хита, които не съм гледала-Ergo Proxy, Kanon 2006, Black Lagoon, Suzumiya Haruhi [4]
Извод
Падат се точно но 16 към добрите и в 2те години, но като гледам заглавията, през 2006 са излезли много по-качествени. Съвсем с малко, но тук печели 2006

2003 vs 2004
-2003
Най-добрите/ Много добрите-Chrno Crusade, D.N.Angel, Last Exile, Wolf`s rain и да спомена и Texmolyse, което не съм гледала, но хайде ще пиша тук [5]
Добри-Harukanaru, Kimi ga Nozomu Eien, FMP? Fumoffu, Onegai Twins, R.O.D, Scrapped Princess [6]
-2004
Най-добрите/ Много добрите-Elfen Lied, GantZ, GSDestiny, Gankotsuou, Genshiken, Kannazuki no Miko, Monster, Fafner [8]
Добри-Kurau Phantom Memory, Midori no Hibi, Mai-hime, Dears, Futakoi [5]
Извод
2004 е просто една много богата година. Освен споменатите, от които половината са ми любими анимета, има още куп хитове, които предстои да гледам. Печели 2004

2001 vs 2002
-2001
Най-добрите/ Много добрите-Hellsing, X, S-cry-ed, Noir, You`re under Arrest 2 [5]
Добри-Angelic Layer
Лоши-Shaman King
-2002
Най-добрите/ Много добрите-Azumanga Dioh, Haibane Renmei, Green Green, hack sign, Kiddy Grade, Gundam Seed, Naruto, RahXephon, Oneiagai Teacher, Witch Hunter, You`re under Arrest [11]
Добри-Kyo, FMP, Chobits, Hoshi no Koe [4]
Извод
Нямам идея защо съм гледала толкова малко през 2001 година и дали това се дължи на по-некачествените анимета тогава, но няма как да не кажа, че за мен печели 2002
-
И така след всичко...ами в началото ми се стори много странно, че е възможно да има добри четни и слаби нечетни години, но след като проверих, се убедих, че това май наистина е така. Няма нужда да повтарям всичко казано до сега, защото ми звучи логично всяка година да се учат от грешките си и да правят по-добри анимета, а в същото време идеите да се изчерпват и клишетата да стават все по-трудни за избягване. Но виж защо точно четните са добри ми е много интересно :lol: Японците обичат четни числа може би...
А може би просто се е получило някакво съвпадение при моите изчисления, защото не мога да съдя за цялата година по 10-20 анимета на кръст. Възможно е много от качествените анимета дори да се достигат до нас поради липса на превод и накрая гледаме това, което е малко или много по-комерсиялно и поради интереса, има и превод.
Ами да се надяваме на много хубава 2008 тогава :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2007 12:08 pm 
Аватар

1. Не съм много съгласен с тезата на Саян...нямам солидни доказателства, нито против, нито за...просто не претендирам да съм гледал толкова много анимета, но поне в личния ми списък нещата не стоят четни срещу нечетни. Примерно 2005 наистина изглежда по-слаба от 2006 и 2004-та...но но тя ми изглежда по-слаба и от 2003...По мои впечатления през 2005 Гонзо заляха пазара с маса боклуци и това създаде и дова и създаде кофи имидж.
А и 2006 ми се вижда равностойна с 2007...да не говорим, че ми се вижда по-добра и от 2004.
2. Ако има някакъв подобен феномен, може би той е предизвикан от цикъла на производство на аниметата, както и планирането на излъчването им.
3. Бързото изчерпване и промените в модата - маса студия залагат на сигурно и произвеждат неща, които приличат на нещата, които са се харесвали миналия сезон...това естествено създава маса среднисти и скучни заглавия...след техния пазарен провал, продуцентите престават да дават зелена светлина на такива проекти...натрупано с ТВ планирането на големите телевизионни компании, може да доведе до подобен ефект.
4. Cagalli, ти говориш за реализъм и че това правило аниметата "по-добри"...според мен си в грешка...вярно е, че напоследък заглавията са по-мрачни и завършват по-антиклимактично, но това не е заради някакъв стремеж към документалност...просто модата е такава...Според мен "лошите неща", които се случват все по-често в аниметата, не са много реалистични. Примерно Elfen Lied е безкрайно далеч от реализма. Това аниме е направено с цел да се угоди на хората, които обичат да гледат, как сладки беззащитни момиченца страдат (или се колят една друга). Да видим какво става и в Death Note - Райто звучи реалистично (гадно вудеркиндче, което има амбицията да се мисли за бог...в гимназията има такива...съученички :lol: ), обаче противниците му - Ел, Мело и Ниър (без които Райто просто щеше да завземе света и нямаше да демонстрира и полувината от интелекта и чара си) са доста фиктивни личности.
Номерът е в това - реалността е скучна! Човек обича истории, в която тя е преобразена и украсена (респективно загрозена)...понякога му харесва да е розово и светло, друг път да е тъмно и мрачно...Важното е, да е разнообразно.
Особено ако говорим за мангата и анимето, които са еманация на карикатуризма.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 05, 2007 5:41 pm 
Аватар
Masaka?!

Според мен този феномен е чиста случайност.

Това, че на 'западните' фенове се случва да им се харесат повече заглавия в четни годни, японците въобще не ги бърка. Както каза Слави - производителите там си гледат тамошния пазар.

Аргумента на Велуш за залагането на сигурното и клонингите ми хареса. Почти всеки се опитва да клонира Меланхолията на Харухи, даже и самите KyoAni крадат от себе си :lol:

Btw, Haruka - какво разбираш под 'най-добрите', 'много добрите' и т.н.?
Не всяко добро заглавие става популярно, а и обратното важи... "Elfen Lied" е страшно популярно на запад, но не му пречи да е бозичка наблъскана с фенсървис до пръсване...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 05, 2007 8:38 pm 
Аватар

Morridin написа:
Btw, Haruka - какво разбираш под 'най-добрите', 'много добрите' и т.н.?

Ами базирам го само на лично мнение :) . Общо взето знам кое се харесва и кое не в Америка примерно от журнали и форуми, но не мога да кажа, че знам за Япония и мога да направя сравнение. Единствено мога да кажа за себе си. Макар че ако сега си прочета глупостите..сигурно ще имам доста различно мнение :drop:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 05, 2007 9:41 pm 
Аватар

Може би наистина през четните години са се появили по-стойностните анимета, на мен също ми се струва така, но има едно изключение за мен лично това е 1999 година, едни от най-добрите анимета през нея са: One Piece, Hunter X Hunter, Digimon, GTO, Kamikaze Kaitou Jeanne, Dai Guard, The Big O(това аниме е много готино жалко, че в анимес-бг никой не знае нищо за него), Monster Rancher(и това аниме също, абе тря да пусна теми някой ден за тях да зарибявам тука народа :mrgreen: ).

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 1:18 am 
Аватар

Renever прав си тогава имаше яки анимета почти сички които ги изброи ги даваха по RTL2 ам спомням си,че през 2001 или беше 2002 сряха тая пограма и затова някой хора ся не знаят за One Piece,Kamikaze Kaitou Jeanne и мисля,че също Dai Guard,но за последното несъм сигорен.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 4:40 pm 
Аватар

Абе според мен не е баш на четно - добро, на нечетно - лошо, но има и нещо такова. Просто за мен едни години си остават по-слаби от други, не не винаги по-слабите са били нечетни или т.н. ...

Заглавие: Re: Четните(силни) и нечетни(слаби) Аниме години
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 2:35 pm 
Аватар

Абсюлътно съм съгласен с казаното от Саян и тогава да се надяваме че и тая година ще бъде по-добра. :lol: :peace:

Профил  

Заглавие: Re: Четните(силни) и нечетни(слаби) Аниме години
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 09, 2010 10:48 pm 
Аватар

Най-пресните ми спомени са от 2009,която не беше наистина кой знае какво.Единствено Eden of the east заслужаваше повече внимание.Tази година от пролетния сезон - Rainbow,от летния - Shiki.Но нещата не бива да се поставят в чак такива рамки.Дано наистина хорицата се учат от грешките си и 2011 бъде още по-добра.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]