Дата и час: Пет Фев 07, 2025 7:15 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 7 от 9 [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Blame! Movie (2017)
МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 4:56 pm 
Аватар

За щастие с чичата не сме колективен ум и ако аз съм казала "очаквам балконът да обясни", а той е казал "дреме ми на тоягата", няма общ знаменател, който да ни побере.

itachiuchiha88 написа:
Бог прощава, Ибачи - не.
velush написа:
Къв е смисълът да трупаш уийб точки, щом в магазина не продават тигани или чаршафи с намаление за тях?
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 4:57 pm 
Аватар

Ми трябва пак да ги препрочета постовете, но бях останал с впечатлението че и на тримата (с Рагбоса) това ви беше горе долу реакцията.

Maybe it came across like that from the posts unintentionally.

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 5:15 pm 
Аватар

Wind_Falcon
Цитат:
а цялостното нечетене на манга

Виж ся.
Тук не се имаме за някакви уберсофистицирани нърдове елитисти, които консумират само най-изтъпанчите произведения на изкуството и нищо друго.
Поне аз нямам такива претенции.
Гледам аниме с цел бягство от реалността. Обикновено сериозните заглавия са тежки и трудни за възприемане. Аз си имам достатъчно психоза в реалния живот, че да си тровя психиката с изкуствени такива. Умишлено консумирам треш, защото ме кара да се чувствам по-добре и да забравя.
Твоята мания по мангата може да се контрира много лесно с нещо, което в очите на обществото е по-голямо: литература, музика, другите типове изобразителното изкуство, скулптура и т.н.
Та ти що не четеш класика, защо не ходиш на опера или театър, що не се мъкнеш по изложби?
(Е, може и да правиш такива неща, ма не си се похвалил.)
Само дето никога не съм те питал това, не и с позата, че формата която си избрал по дефиниция е по-нисша...защото тя не е, както и анимацията.
Ти може да си имаш любими манги, но те са само капка в морето от посредственост, което е издателския бизнес в Япония. Да не говорим как точно, вие, манга феновете се оплаквате, че след един кратък период между 80-те и 90-те вече не излизало нищо хубаво.

Цитат:
"той балкона сигърно ще ги обясни някои работи"

Е, това си е типично за РокуРокуРоку - винаги слага за стил и бодлива тел. Не е лично отношение, с всички от "фороно" разговоря така.

Последна промяна velush на Чет Юни 01, 2017 5:16 pm, променена общо 1 път

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 5:15 pm 
Аватар

На мен филма ми хареса достатъчно, за да седна на да го превеждам.
Мангата я зачетох преди година и нещо, но я спрях по една проста причина. Много мразя да чета какво и да е на компютъра. За четене на манги ползвам едно приложение за телефона Manga Mobile, което е доста удобно, но за съжаление заглавието го няма в каталога им, иначе отдавна да съм го приключил.
Иначе ми беше интересно какво ще напише Фалкона по темата, но очаквах да гледа филма и да каже на ниво адаптация как е.

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 5:45 pm 
Аватар

Ми отново грешно предполагаш велуше.

Не смятам че мангата като форма на изкуство е по-висша от анимето (или останалите).

Лично за мен като цяло е по-добра сравнение с анимето защото аниметата (особено последните 10-тина години) сякаш трябва повечко пари да изкарват за да оправдаят съществуването си, което означава че модерното аниме е силно насочено към японски отакута или западни weaboo-та, шонентардове и други шит ийтъри, вследствие на което ние виждаме резкия спад в качество и разнообразие. Макар че не съм запознат толкова дълбоко с бизнес страната на мангата, чисто по наблюдения изглежда позволява за съществуването на по-голямо разнообразие и нишови заглавия, предполагам защото специално в Япония мангата е много разпространена сред всички, не само отакута, затова и като бях в музея на мангата в Кйото вътре гледаш саларимен-и и домакини бол как са се запасили със стабилни stack-чета в някое кътче и си четат (и то на сейнен етажа най-вече). Всъщност саларимени да четат манга във влаковете също постоянно имаше. Във магазините дето продават манга също вътре е пълно с хора на всякакви възрасти дето си четат тихичко.

И от там манга заглавията като цяло са по-качествени, на тях не им трябва да са толкова комерсиални за да са успешни, и затова като ги виждаме адаптирани са толкова осакатени принципно (освен ако вече не са били добре пригодени към горните аниме таргети, като Титаните и Алхимиста примерно), and hence, my manga > anime observation.

И затова като гледам хора запалени по аниме не схващам как не преминават към мангата, предвид че има много какво да захапят, като истории, стилове (не само визуални), всичко. Има достатъчно качествени заглавие по които да се вманиачат.

Иначе аз се кефя на всичко де що е изкуство, до 7-ми клас бях в паралелка и училище със специализиране в изобразителното изкуство и може би от там харесвам арт във всякаква форма, и литературни класики съм чел и на театър съм ходил, това е форум за аниме и манга (and a dead one at that), естествено няма как да ги споменавам тук тия работи.

Така или иначе единствената по-висша форма на изкуство са игрите :trollface:

Относно това за сериозните заглавия: аз мисля че и друг път съм го споменавал, но мен тъпи неща ме натоварват, защото ми напомнят че олигофренията е много разпространена по света, а сериозните/качествените неща ме карат да се отделя от лавината булшит в ежедневието. Той баща ми също е така, макар че преди работеше в металургичен цех на доста тежка и натоварваща работа, с доста съмнителни шефове и типове за колеги, след работа той никога не може да гледа някакви простотии, но може да разтоварва с Mystic River примерно, което си е бая натоварващ психически филм. По негови думи за да се разтовари му трябва нещо "истинско".

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 6:27 pm 
Аватар

Wind_Falcon
Цитат:
Ми отново грешно предполагаш велуше.

За кой ли път изкелефренчвате собствените си думи и излиза, че не съм "познал".
Да не говорим, как го обърна "то анимето е добро, да ама не".

Цитат:
сякаш трябва повечко пари да изкарват за да оправдаят съществуването си, което означава че модерното аниме е силно насочено към японски отакута или западни weaboo-та, шонентардове и други шит ийтъри, вследствие на което ние виждаме рязкия спад в качество и разнообразие

Всяко нещо се нуждае от повечко пари, за да е добро, с изключение на някои интересни минималистични идеи.

Цитат:
гледаш саларимен-и и домакини бол как са се запасили със стабилни stack-чета в някое кътче и си четат. Всъщност саларимени да четат манга във влаковете също постоянно имаше. Във магазините дето продават манга също вътре е пълно с хора на всякакви възрасти дето си четат тихичко

Зачитал ли си някога, какви боклуци са това - най-вече wish fulfillment и power/revenge fantasy-та.
Е, мъжете си падат повече по gore + еротика, а жените по сърцераздирателни драми + gore + еротика.

Не, хубавите неща не идват задължително от таргет аудиторията.

Цитат:
and hence, my manga > anime observation

Я си признай, че просто те е яд, как твоите любими заглавия не се харесват толкова, колкото на теб ти се иска.
Е, познай, така е и за хората, които имат различни приоритети от теб.

И наистина би ми се искало с някой да обсъдя най-новата over arc-ваща мистерия от мангата на Detective Conan - кой от тримата еднооки е Ром: дъртото ченге с белега, подозрително съобразителния готвач или даскалката, която 70% от времето е благовидна идиотка, а 30% психопат убиец, ма няма да стане и дори форумът в MAL е замрял.

Цитат:
Има достатъчно качествени заглавие по които да се вманиачат.

Не, няма. =))
Майтапя се, проблемът е, че се откриват много по-трудно.
Естествено най-популярните смърдят, а ако тръгнеш по импулса "какво ми се чете в момента", ще се натресеш на още по-голям боклук, защото таговете се слагат, а синопсисите и препоръките се пишат от пълни идиоти.
Обикновено добрата манга почва да си личи, когато навлезеш 20-30 глави в нея, за разлика от анимето, за което ти трябват 3 серии, за да видиш отношението на целия екип. Естествено, нататък нещата често се променят, но говорим точно за зарибяването.

Цитат:
естествено няма как да ги споменавам тук тия работи

Не говоря за общата ти култура, то ясно че я имаш, а че малко се преструваш на по-праволинеен отколкото си, само за да оплюеш анимето.

Цитат:
Така или иначе единствената по-висша форма на изкуство са игрите

Потенциално да (с тролфейс или не), но на практика се получава съвсем друго.

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 6:59 pm 
Аватар

Много сте се впрегнали, филма не става :lol:

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 7:00 pm 
Аватар

velush написа:
Я си признай, че просто те е яд, как твоите любими заглавия не се харесват толкова, колкото на теб ти се иска.

велуше направо ме застреля с това :lol:

Всеки човек в някакъв момент сигурно се чувства така, но конкретно за сегашната дискусия не си прав. Точно обратното - предпочитам мангата да не е чак толкова популярна, защото популярността разваля. Но аз говоря за вече обиграни анимари да навлязат в мангата, не шит ийтъри. И то generally, не за конкретни заглавия.

Ми при мангата качеството не зависи от бюджет. То май единственото за което бюджета може да има значение при мангата е броя асистенти. Останалите инструменти са някакви джобни пари, и някои от тях като четки и прочее може да ги ползваш с години.

Съгласен съм че хубавите неща не винаги идват от таргет аудитория (то май само при комерсиалките дори може да се говори за такъв), но това е без значение за нещата които казах за мангата в предния ми пост.

Винаги трудно се намират качествените неща във сфера в която не си запознат, защото наистина първоначално ще попадаш на рекомендациите на шит ийтърите. Но като понавлезеш знаеш къде да търсиш вече. Ще прочетеш няколко заглавия, ще попаднеш на такива които ти харесват, ще видиш къде се коментират, и хората по тия места ще знаят и други които ще ти харесат. Аз примерно от време на време преглеждам блога на Hox (а знам за него защото той преди изкарваше превода на Vinland Saga), покрай него за много яки манги които почти не можеш да намериш да се обсъждат извън блога му разбрах. Също така ще знаеш кои автори ти допадат, ще можеш по арта и синопсиса да преценяваш дали нещо има потенциал да ти хареса etc.

Това за главите въобще не е така, аз това 3-епизодно правило не го харесвам също. Никога няма да ти трябват толкова много само за да разбереш дали искаш да четеш нещо, но то не е и като 20-30 глави да се четат особено по-бавно от гледането на 3 епизода. Но дори и да е манга с много диалог, един час четене е предостатъчно за да формираш мнение за дадено заглавие.

Съгласен съм с последното ти изречение за игрите, но там пак заради прекалено голяма популярност и бизнес интереси се получава това.

МнениеПубликувано на: Чет Юни 01, 2017 9:07 pm 
Аватар

Wind_Falcon
Цитат:
Но аз говоря за вече обиграни анимари да навлязат в мангата, не шит ийтъри.

Значи не говориш на мен, това е добре.

Цитат:
И то generally, не за конкретни заглавия.

Тогава това са общи приказки.
Срещал съм манги, които са пълен шит. Четящия манга има възможността да е също такъв шит итър, като среднистия анимар.

Цитат:
защото популярността разваля

Но пък осигурява стабилен превод. Ето в момента Detective Conan за пореден път няма преводач, а Kindaichi го няма никъде цял - хем е разпокъсан, хем трябва да го събираш от няколко места, а част от скановете са много зле.

Цитат:
Ми при мангата качеството не зависи от бюджет.

Зависи.
Разработката на добър комикс изисква години предварителен рисърч и обмисляне (при това, ако авторът вече е майстор). Това го казвам на базата, каквото знам за Girl Genius - инвестираното време абсолютно си личи в историята и света му.
В Япония е различно и предпочитат да плащат жълти стотинки на някакви дилетанти, които да изстискват безкрайни поредици от пръстите си...затова и масово се бълва ниско качество. Има и разни звезди, които са малко по-добре платени, а и им оставят време за рисърч, но тези случай са редки.
Това е разликата в бюджета - колко време оставят да работи автора (и хората му) докато му плащат.

Цитат:
но това е без значение за нещата които казах за мангата в предния ми пост

Напротив от значение е. Ти оплю определени групи за лошия им вкус, а те и другите са виновни в същото.

Цитат:
Това за главите въобще не е така, аз това 3-епизодно правило не го харесвам също.

А трябва да го харесваш, защото точно след тази серия обикновено проекта почва да се разпада.
Ако е преди нея, значи е пълен провал.

Цитат:
Но дори и да е манга с много диалог, един час четене е предостатъчно за да формираш мнение за дадено заглавие.

За едни час за прочетеш от 320 до 480 страници?
Това четене ли е или прехвърляне на страници?
Как се предполага да изпитам удоволствие от това?
А и някак попадам на манги с много диалог...то вярно, че е бая репетативен, но да го прескачам...

Последна промяна velush на Пет Юни 02, 2017 10:56 am, променена общо 1 път

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 10:31 am 
Аватар

велуше нали казах че е абсурдно на човек да му трябват 20-30 чаптъра за да формира мнение за дадено заглавие.

1 час (3 епизода) четене е предостатъчно, няма значение в тоя един час колко като брой глави ще успее да прегледа.

Според мен дори няколко чаптъра са предостатъчни, тоест 10 максимум 15 минути.

Аз честно не мога да се сетя за заглавие, било то манга или аниме, където след 3 епизода (или 20-30 чатъра) да има такъв спад в качеството че да не искам да го гледам/чета повече. Заглавия които имат спад в качеството има много, но принципно е достатъчно напред, и след достатъчно видяно качество, че да искам да продължа (as usually its temporary if its in an otherwise quality title). Usually. Тоест в огромния процент случаи ако нещо ми е харесало от 1ви епизод/чаптър или волюм, ми е харесало до края. И пак, ако все пак съм решил да дропя нещо заради спад в качеството то това се случва бая навътре в заглавието, дропене след няколко епизода/чаптъра означава че нищо не ме е грабнало отначало, а не че съм чакал да видя дали ще има спад в качеството след 3 епизода :lol:

Иначе според зависи големината на мангата, рисърча автора в повечето случаи си го прави на свое време предварително, и после обикаля издатели с няколко чаптъри и се моли да го сериализират. Време за рисърч допълнително се изисква най-вероятно само при много дълги манги, а и не случайно имат редактори прикрепени към тях авторите, именно помагат с насоката, асистентите също могат да помагат с рисърча. Но отново, говорим за къде къде по-малко пари за цялата работа отколкото за аниме продукция, which was my point, manga is cheaper - hence less commerical.

Манга боклуци има, sure, но пак ти казвам по-лесно е да намериш качествено и уникално заглавие сред мангата отколкото сред анимето, особено последните 10 години.

We already established that manga is not that popular, and usually the people that make the jump are a bit more sophisticated. Да, има заглавия които са много популярни, но това е защото цифрите им са надути от хора четящи само тези конкретни заглавия, те не четат друга манга. Затова и като отвориш MAL и ги подредиш по популярност виждаш колко бързо цифрите спадат до нищожни нива само след няколко страници (тоест още в топ-а на най-популярните манги). Дори заглавия които имат известни адаптации като Hajime no Ippo и Welcome to the NHK! ги има в под 30 хиляди листа. А сега като преглеждам дори много от добрите заглавия които нямат адаптация и до 10 хиляди не стигат (бая от тях дори 5k не стигат). Шит ийтърите изглежда не са чак толкова много, колкото са при аниметата, иначе цифрите и подредбата на заглавията щяха по коренно различен начин да изглеждат.

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 12:03 pm 
Аватар

Wind_Falcon
Цитат:
казах че е абсурдно на човек да му трябват 20-30 чаптъра за да формира мнение за дадено заглавие.

Е, аз съм си доста абсурден тип.

Цитат:
1 час (3 епизода) четене е предостатъчно

Не съм съгласен.
След първата зарибяваща глава обикновено почват да се точат някакви противни локуми.
На мен ми трябват 20-30 глави, за да установя дали са само моткане или авторът наистина строи нещо интересно и мащабно.

Цитат:
не мога да се сетя за заглавие, било то манга или аниме, където след 3 епизода (или 20-30 чатъра) да има такъв спад в качеството

В случая не говорим просто за качество на арта и анимацията, а че самият разказ става некохерентен.
Това е специфика на аниме проектите. Поради сложната логистика епизодите не са правят последователно, а се анимират разбъркано. Когато се изостане от графика или има някакви пречки, множество сцени не са готови, когато настане време са финалното сглобяване на епизода. Тогава се стига до странен монтаж, липсващи връзки, нелогични флешбеци и т.н.
Ако тези простотии почнат да се случват след третата серия, значи има шанс екипът да балансира нещата до края на сезона (продукционния цикъл). Ако почнат веднага след първа серия - лошо.
При мангата е различно и за нея писах по-горе.

Цитат:
Но отново, говорим за къде къде по-малко пари за цялата работа отколкото за аниме продукция, which was my point, manga is cheaper - hence less commerical.

Не съм съгласен с логиката ти.
Да, производството на манга е по-евтино...за разпространението, правата и рекламата не съм толкова сигурен, но нека ги пренебрегнем, обаче това няма нищо общо с какво търсят и какво се опитват да налагат издателствата.
Публиката ако и да се различава в някои детайли от анимарите, все пак налита на подобни боклуци или боклучави теми.
Освен това, ако речем че някакъв автор е разработвал определена идея с години и сега търси, къде да я лансира, потвърждението не идва от това, колко страхотна е идеята му, а от преценката на издателите, дали пазарът им вкус към такива неща или не.
Високият бюджет за мен се отразява в това - издателите да рекламират и издават (самостоятелния танкобон) повече, да плащат достатъчно на автора, за да е добре битово и съответно да има по-добри условия за развитието, да му поставят понякога по-дълги срокове, защото някои типове манги изискват допълнителни усилия. Примерно развитие и поддържане на "библия" на заглавието, карта на локациите, 3D модели на локациите, които после се прерисуват на ръка и т.н. и т.н. На теория, простотия като Mahou Sensei Negima не би имала нужда от такива висщизми, но авторът си е дал зор да вкара страхотни фонове, а магическите битки хем да са красиво изглеждащи, хем да отговарят на строга бойна и магическа система.
Явно някой му е позволил/платил да вложи всичкото това време и усилия. Едва ли ги е поставил в мангата просто от ентусиазъм по собствения си проект.
Попадал съм на достатъчно манги, в които са вложени много по-малко усилия, но са в пъти по-популярни, без да са по-интелигентни от харемските ечи идиотизми на MSN.

Цитат:
по-лесно е да намериш качествено и уникално заглавие сред мангата отколкото сред анимето

Моят опит говори за точно обратното (важи и за източните и за западните заглавия), а и принципно се интересувам повече от анимация, отколкото от комикси.
Комиксите изискват повече ровене за подходящия за мен продукт и по-голямо съсредоточаване при консумацията. Не всеки ден съм в настроение.
Освен това не липсват и уникални анимационни заглавия.

Цитат:
We already established that manga is not that popular, and usually the people that make the jump are a bit more sophisticated.

I call BS on this.

Цитат:
Шит ийтърите изглежда не са чак толкова много, колкото са при аниметата, иначе цифрите и подредбата на заглавията щяха по коренно различен начин да изглеждат.

Това пък откъде го вадиш? Не ти схванах статистическия метод.

Още, Ippo-то не разбрах дали е хубаво или лошо, че не е толкова популярно според MAL, но си е стандартен спортен шит.
Welcome to the NHK е идейно, но защо го слагаш при мангите, щом оригиналът му е поредица от книги?

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 12:28 pm 
Аватар

Само като видя размера на текста и излизам от темата без да чета. :lol: gj guys 8)

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 12:40 pm 
Аватар

То и без това е оффтопик.

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 1:32 pm 
Аватар

Ми идеята ми беше да сложа разнообразни заглавия които човек би предположил че ще са по-популярни. Ippo именно защото е неангажиращ шонен с популярно аниме човек би предположил че мангата му би била по-популярно, но не е така. NHK при все че всякакви депресари и нийтове анимето го имат за много голяма работи човек би предположил че биха пробвали и манга адаптацията да проверят за какво идва реч, но пак са сравнително малко.

Смисъл 30k за манга не е малко, но сравнение с аниме цифрите не нищо особено, дори аниме с >30k ще отива към нишово и forgotten/hidden gem.

Та изглежда мнозинството шит ийтъри нямат интерес към мангата като цяло (иначе всички очевидни таргети за тях сред мангата щяха да са с надути цифри), от там и моят "статистически метод".

Иначе това за парите е безсмислено да ми ги разтягаш тия локуми защото в крайна сметка гледаш нещата от към гъза. Ако нещата бяха така както ги описваш, ситуацията при мангата щеше да е подобна като при аниметата, що се отнася до качество, разнообразие, демографски таргети etc. С просто око се вижда че това не е така, следователно каквато и да е бизнес реалността при мангата, цялостната обстановка и всички възможни фактори довеждат до по-благоприятна среда сравнение с тази при аниметата. По-благоприятна в смисъл позволяваща за повече уникалност, експериментация, нишови заглавия, свобода на авторите и пр.

МнениеПубликувано на: Пет Юни 02, 2017 2:43 pm 
Аватар

Wind_Falcon
Цитат:
Ippo именно защото е неангажиращ шонен с популярно аниме човек би предположил че мангата му би била по-популярно, но не е така.

Пък може анимето да влага нещо, което го няма в мангата, все пак едни бой би изглеждал много по-добре в анимиран вид. Не смятам и че е неангажиращо, защото феновете му най-много хвалят сцените с мъжки сълзи и обичат да пускат такива по тях. :lol:

NHK, не е шит. Не и нещо велико, но описва хикикомори ситуацията и симптомите доста точно. Това много рядко може да се каже някое аниме. Пиши му някоя и друга точка за това.

Освен това изхождаш от грешното правило, че всеки харесал анимето неминуемо се обръща към мангата.

С други думи - примерите ти не ми доказват, това което се опитваш да ми кажеш.

Цитат:
изглежда мнозинството шит ийтъри нямат интерес към мангата като цяло

Ми дори да е вярно (въпреки, че не приемам доказателствата ти) това и не означава автоматично, че мангата е по-добра, като цяло.
Просто е по-мендоксай.

Цитат:
гледаш нещата от към гъза

Аз и жените първо ги гледам там и по-долу =)) и смятам, че е доста говорещо.
Това де, за физическото състояние и здраве.

Цитат:
С просто око се вижда че това не е така

Nope.
Моето невъоръжено око не е съгласно с твоите наблюдения.
Да, има убер страхотни работи, които никога няма да получат аниме или пък достойна адаптация, но както отбелязах не един или два пъти, поради огромния обем и преводачески/сканиращи усилия вложени предимно в най-маргиналните заглавия е адски трудно и досадно да се изровят.

Цитат:
нишови заглавия

Тия пък са най-дебилните.
Не стига, че никъде я няма моята ниша (или никой не я превежда) ма на всичкото отгоре, тези някак по правило не изпитват уважение към читателя си и просто го зариват с некохеретнто сглобени клишета по темата.
Да кажем, че определена група читатели харесва истории с мутри, долнопробни проститутки и побоища - е, дава им се механична безсюжетна смес от тези неща (Gangsta. anyone?).

BANG!
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 7 от 9 [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]