|
Дата и час: Съб Фев 08, 2025 2:46 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 15, 2010 4:13 am |
![Аватар](https://i.imgur.com/wdWQrQV.gif) |
Love child |
Feed you with a kiss |
Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 11:49 am Мнения: 3363 Местоположение: Daten City
|
VampireNekoSan, нямам думи да ти опиша какъв брейн демидж ми нанесе... В смисъл... много интересно пишеш...да... -shakes head in horror-
ам, хора, да попитам... в едно форумче едно момичеа към ника ми накрая добавя '-su' и се чудех всъщност има ли някакво значение като '-chan' '-san' и останалите? :}
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 15, 2010 6:48 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
VampireNekoSan, темата представлява освен мой и труд на други хора, който включвам в тагове с имената им : ) И веднага ти казвам, че ако го напишеш по-структурирано, последователно и общо взето - официално, ще го включа като информация направо там, щом си по-навътре с вокалойдите...
Love child-chin, принципно всеки лигавещ се, може да си измисли надставка, както сигурно си забелязвала в аниметата. Освен лигавещи се, има ги и провинциалисти, които просто изговарят нещата по техния си край малко по-разлно. Освен тях пък, има разни школи по бойни изкуства, които ползват разни японски думички за .... нз защо всъщност, но все тая - като "ossu", например. Последното обикновено се изговаря като "осс", "ъсс", а някои наблягащи може да са го изкривили и до "ссу", или пък чул-недочул.... но ако идва от там със сигурност е далеч от приставка. Ако не идва от там, вероятно е първото или второто... Но не мога да ти кажа 100% де, питай нея от къде ѝ е скимнало? = )
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Май 11, 2011 5:00 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=41303_1311642527.jpg) |
dosadnika |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
|
Преди всичко искам да кажа, че това е една много добра тема. Доста ми помогна за превода на някои неща от типа "чувам едно, мисля си че е друго, пък то се окаже трето". Браво за положения труд! И така...след като прочетох статията (да кажем на 95% ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) ), разгледах всички коментари писани до сега, после на бързо прегледах отново статията (за да се уверя) и ми направи впечатление, че няма информация за числата. Виждам, че темата е съставена и допълвана от хора, които определено знаят много повече японски от мен и за които да знаеш да кажеш числата на японски е нищо особено. Но след като темата е с цел да изясни някои елементарни неща свързани с японския (поне аз така я виждам) и считайки, че числата също спадат към графа "за начинаещи" не мисля, че малко информация за тях ще бъде в излишък. Аз лично знам (или поне си мисля, че знам ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) ) числата от 1 до 10. Но пък не знам как е 0 например, или 100, или 1000 ( и т.н.) и ми е малко трудно да изкарам другите числа. Айде за числата от 11-99 имам някаква представа, ама знам ли аз колко е вярно Също така идея си нямам как се изброяват хора (или да кажем предмети) по ред. Например: Първи, Втори, Трети и т.н. Да не забравим и изговарянето на годините. Интересно ми е дали и в японския, както в английския (там ако годината е 4-цифрена се изговаря като 2 двуцифрени числа; за години с 3 цифри не съм сигурен, чувал съм да ги казват като 1 число или като 3 отделни цифри, но това вече е не е по темата...) годините имат спецялен начин на изговаряне или си е просто сякаш казваш числото 1965 (примерно) Може би тази информация не е за тази тема, тъй като статията е за аниме термини/думи, но не виждам защо да не може да се добави в графата "Най-често срещани думи в аниметата". Аз лично мисля, че малко информация за числата няма да навреди и ще придаде дори малко по-завършен вид на темата
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 18, 2011 7:34 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2891.jpg) |
Safiir |
Пантсу Мастър |
Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am Мнения: 12758 Местоположение: Nekomimi Rakuen
|
dosadnika написа: Също така идея си нямам как се изброяват хора (или да кажем предмети) по ред. Например: Първи, Втори, Трети и т.н. Много е сложно. Всяка категория обекти си има counter-и. Затова освен ако няма някой много навит да седне да ти ги обяснява е най-добре да си хванеш един учебник и да ги изчетеш. Това е един от ранните уроци, така че във всеки учебник ще го има. Отделно може да видиш и статията в уикипедиа-та, но там не е особено подробно и изчепателно обяснено - http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_counter_word
_________________ Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^
![Изображение](http://www.picvalley.net/u/143/35517_123.JPG)
I pity the FOO!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 19, 2011 1:41 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4586_1691886832.jpg) |
velush |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
Всъщност в тундрата няма много дървета...ето откъс от wiki ако не вярваш - Цитат: In tundra, the vegetation is composed of dwarf shrubs, sedges and grasses, mosses, and lichens. Scattered trees grow in some tundra. The ecotone (or ecological boundary region) between the tundra and the forest is known as the tree line or timberline. И не е само в Русия естествено. Има три вида - арктическа, алпийска и антарктическа. http://en.wikipedia.org/wiki/TundraМисля, че го бъркаш с Тайга...което е точно гористият пояс под тундрата. Водят го boreal forest. http://en.wikipedia.org/wiki/TaigaЛично аз не съм чувал за такова аниме/манга понятие, да не е нещо със сходно произношение? ПП Срещнах следното нещо в един форум: Цитат: hey guys just started watching bakemonogatari and the character called herself tsunadere but the guys said your more like a tundra feel.... anyone know what this is i can't find on google. I know what tsunadere personality is but never heard of a tundra personality? В този случай може би намекват, че персонажът не е тсундере е студен, колкото е студено в тундрата.
_________________ Mama, don't whoop little Buford Mama, don't pound on his head Mama, don't woop little Buford I think you should shoot him instead
BANG!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Аниме термини :!: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 19, 2011 2:40 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=16270_1357055302.jpg) |
zlobcho |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 11:22 am Мнения: 5597 Местоположение: няма ме
|
velush, не се сещам в кое аниме беше точно, но имаше такова, в което като казва тундра и дадоха как си представя точно руска заснежена гора и се учуди. Намекваха, че не познава значението на думата цундере. Мисля, че и в Джубей-чан имаше споменаване на тундрата. Според мен е просто игра на думи. Не споря какво точно тундра, а в какъв смисъл го използват, но ако се съмняваш, нека някой японист също изкаже мнение.
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|