Да му се не види, това аниме наистина можеше да бъде класика. А се оказа губене на време. Или това поне важи за ТВ сериите.
В хода на гледане, заглавието ми поднасяше редица изненади, почти всички от които - неприятни. Първо, фантастичния елемент. Явно не съм обърнал чак такова внимание на синопсиса и след очакването ми за сравнително реалистична тийн ром-ком, това дойде леко като шамар. Но нищо, казах си, ще го преглътна.
После дойде втория проблем - Хикару. Досадна, глупава, инатливо вкопчила се в главния герой само колкото да увеличава броя на епизодите без каквато и да е реална мотивация за някакви чувства. След това идва самия главен герой - нерешителен идиот и един от най-слабите водещи персонажи, които съм гледал в такъв тип продукция. За Мадока няма какво толкова да се каже (или по-точно само за нея може да се говори доста), като в един момент тя се оказа единствената причина да продължа да следя анимето.
Иначе, първите 15ина епизода бяха най-трудни за гледане. После нещо в мен се пречупи и продължих да гледам с надеждата да се случи някакво (всъщност логичното) развитие между героите. Е да, ама не се случи. 46 напълно репетативни епизода, в някои от които по абсурден начин, все едно часовника се превърташе назад и всичко случило се отиваше в небитието, като действието почваше отачало следващия епизод, без грам спомен от предходния. И така близо 46 епизода... В последните два
уж се случи нещо, което да завърже края на сериала,
За сериала 6/10 и както казах, губене на време, оставящ леко неприятен привкус на нещо без развитие и адекватен край.
Та, въпроса е, за какво си правя труда да му пиша ревю при такава негативна оценка? Заради ОВА-та. И филмите.
До известна степен, ОВАта беше още от същото - групата попадаше в някаква фантастична ситуация, любовни недоразумения, Мадока и Кьоске аха да си кажат кой, какво и защо и в този момент се появява Хикару и проваля момента. Класика.
Но тъй като това си бяха предимно междинни допълнителни епизоди, си бе напълно разбираемо. Само че, аз ги гледах измежду останалите епизоди от ТВ-то и разликата беше доста съществена. Анимацията беше в пъти по-добра (все пак говориме за ОВА), самите истории също! Вероятно просто една по-добра версия на сериала. 7/10
Като накрая стигаме до филмите - две заглавия, само заради които си струваше да изтърпя всичките негативи на сериала. Атмосферата беше преобладаващо мрачна, Кьоске най-после прояви решителност и само за първите 30 минути от първия филм, действието претърпя повече развитие от всичките 48 епизода взети заедно. И най-вече - за разлика от сериала, където всички проблеми се решаваха чрез есперските умения на Кьоске, във филма такова нещо нямаше. Просто една истинска история за човешките взаимоотношения, поднесена по един доста по-качествен начин.
Втория филм, за разлика от първия, поднесе солидно количество фантастични моменти, но тук, за разлика от сериала, това не дразнеше. Всъщност, това вече нямаше нищо общо с веселата тийн комедия, която предходно бях гледал. Това тук се оказа доста по-тежък (почти) сейнен, с мого по-реалистичен дизайн на героите и огромна промяна в характерите. Без да се впускам в подробности, този филм се оказа наистина отличен завършек на франчайза, превръщайки Kimagure Orange Road в нещо повече от поредната глупава романтична комедия. 8/10