Чудесно аниме. Едно от най-хубавите, които съм гледал.
Всъщност, мога да го сравня само с Air и Angel Beats!, тъй като все още не съм гледал останалите произведения на Кей. И все пак...
Не мисля, че има нужда от спойлери, ако някой чете тази тема, би трябвало да внимава за такива. Но ако е проблем, кажете.Сюжет. Очевидно става въпрос за историите на няколко момичета, с всяка от които главният герой се е срещал в детството си. Всяка от тях е с доста трагично минало, а настоящите действия правят цялото аниме значително драматично. Става въпрос за 5 основни сюжетни действия с всяка от героините - Макото, Маи, Шиори (и Каори), Аю и Наюки. Както и в Air, тук отново беше доста трудно да се различи илюзия от реалност, особено в арката с Аю - но въпреки това, именно тази арка е може би най-трогващата, наред с историята на Макото. Всъщност, горкото момиче беше единственото, което в действителност изчезна; останалите магически се излекуваха от "болестите" си. Лисиче, спасено от главния герой, влюбило се в него и жертвало живота и паметта си с единствената цел да бъде отново с него, преобразена като човешко момиче...
Арката на Маи също беше добра, но в крайна сметка така и не разбрах какво се е случило с тая нива?! Споменаха, че там са построили училището (кога бе, за няколко години!?), та тя затова ли висеше в коридора посред нощ? Но историята с демоните беше много умно "поставена" посредата на анимето, за да раздвижи малко замиращата атмосфера.
Шиори... Най-безинтересната, или поне за мен, сюжетна арка. Беше може би най-кратката и колкото и да ми беше тъжно за горкото болно дете, останалите бяха далеч "по-грабващи".
Както споменах по-рано, историята, свързана с Тсукимия Аю бе доста объркваща. Ако съм разбрал правилно, действията са се развили в следната последователност: тя пада от дървото и влиза в кома, главният ни герой изпада в депресия и създава илюзии за следващите 7 години от живота си, с цел да му е "по-лесно". Накрая осъзнава истината, а девойката магически се събужда, макар не напълно оздравяла. Тук идва въпросът ми: как се получи така, че всички бяха в тази илюзия и накрая никой не се зачуди как това момиче е било при тях толкова време, докато всъщност е била в кома? По-достоверна ми изглежда версията за съществуването й като икирьоу, или като материализация на душата й, отделена от тялото... Може би и затова не се събуди през седемте години, а чак накрая, когато се върна в тялото си...
В крайна сметка, склонен съм да дам оценка 9 до 9,5.Герои. Е, в горната точка описах достатъчно и тях, но все пак... Развитието на взаимоотношенията между отделните герои беше много добро, разбира се, най-вече с Юичи; бяха представени в много добра светлина, карайки те да им съчувстваш; и добрите, и лошите им качества бяха предадени по начин, оправдаващ действията им в дадените ситуации.
Без съмнение поне 9,5. Може би и пълно 10.Анимация. Прекрасна. Невероятно красиви пейзажи, много добре нарисуван сняг. Героите също бяха красиво анимирани.
Определено 10.Озвучаване. Анимето, доколкото съм запознат, използва оригиналния саундтрак от визуалната новела, или поне така четох наскоро. Е, в скоро време ще изиграя и играта, тогава ще кажа със сигурност. Във всеки случай, това са около двадесетина мелодийките, всяка една от които великолепни - Hidamari no Machi; Kizashii; Shoujo no Ori; Kaze o Matta Hi са едни от любимите ми.
Т.е., десятка.Та, в крайна сметка, анимето ми хареса достатъчно, за да му дам
обща оценка 10 от 10. Макар и да изтъкнах някои неясноти, това просто подсили желанието ми да изгледам анимето до края, та току-виж се разбере какво всъщност става - и като цяло се получи именно така.
Много доволен съм. Надявам се, че визуалната новела не ще падне по-долу и ще ми хареса поне толкова.