Дата и час: Чет Юли 09, 2020 4:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 5 [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Guide: Adobe After Effects
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 11:23 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 2:02 pm
Мнения: 1155
Местоположение: Howl's Moving Castle
Професионална програма за after editing! Една от най-използваните за AMV-та, предимно за ефекти :wink:
:!: Тази програма не е за noob-ове, така че по-добре прочетете туториала когато сте свикнали с някоя от basic програмите (SonyVegas или Adobe Premiere Pro), и когато имате зад гърба си няколко качествени AMV-та. :!:
Тъй като съм още зелен за тази програма (разучавам я от едва три месеца), има много неща, които още не знам за какво служат, затова ще помоля ако съм пропуснал нещо важно за тази програма, да ме поправите долу :)
Както и предишната ми тема, и тази очаквам въпроси в/у програмата, но този път не гарантирам, че ще има отговор :!: Както и за предишната тема ще помоля да не прекалявате с въпроси в/у ефектите, защото са изключително много, а също така има и plug-in-и за ефекти :wink:

*** http://www.arenabg.com/download.php/32988/ADOBE.AFTER.EFFECTS.PRO.V7.0.READ.NFO-MAGNiTUDE.torrent ***

Adobe After Effects

Изображение

Тази програма до някъде съвпада с АРР, но има и доста несъответствия с нея...

1. Project

Както виждате, project-а съвпада с този на АРР :) Горе се намира монитора, който показва съдържанието на даденият файл, долу е самият едитнат файл, както и файловете, ползвани за него. С дясно копче и Import + File се слагат файловете от компютъра, Import + Multiple Files слага няколко файла едновременно, a дясно копче + New Folder прави папка да групирате файловете :wink: . Не могат да се въведат MKV и OGM файлове :!: :!: Не трийте файл от Project с Delete :!: защото изтриете ли го по този начин, триете го от самия компютър :!: Отдолу има едно кошче, с него ги трийте :wink: Горе може да смените от Project на Effect Control, но това не е площадката за всички АЕ ефекти, а за тези, ползвани в/у избран файл! Тука не се появяват basic ефектите, те са направо долу на timeline-а. Тука са само ползваните ефекти!

2. Composition

Монитора, който показва композицията (едитнатия файл). Отдолу има няколко tool-а:
Първото увеличава картината (fit показва цялата картина, колкото повече станат %, толкова повече се увеличава картината)
Следващото е Grid & Guide Options. Grid разграфява екрана на квадратчета, за да улесни правенето на детайлни ефекти, а с Rulers се появяват линийки от страни и от горе, пак за детаилни ефекти :wink:
Следващото може да въвеждате на коя секунда да отидете
Фотоапаратчето прави screenshot-ове, а човечето показва последната снимка. Не знам къде се save-ат, така че ако някой знае, да пише долу.
Следващите джиджавки променят начина на гледане на камерата, но според мен не са от голямо значение.

Отстрани на монитора има още три отделни прозореца - Info, Time Controls и Effects & Presets:

Info - показва информация за цвета там, където сочи мишката, както и графичната позиция на мишката х и у. Тази информация е важна за настройките на някои ефекти :wink:
Time Controls - player-а на програмата. Няма какво да се обяснява тук, player като player :wink:
Effects & Presets - Списъка с ефектите на програмата, който е 100 пъти по-голям от АРР, но всички ефекти от АРР ги има и тук, повечето дори са с непроменени имена, така че хората, свикнали с АРР бързо ще се ориентират тук :wink: Има си и търсачка на ефекти горе :)

Изображение

3. Timeline

Това е най-трудната част на програмата! Имате две полета на Timeline-а - нека да ги отбележим като първо поле (от ляво), и второ поле (от дясно).

Първо Поле

От горе със сини цифри показва на коя минута и секунда сте (с червената линия), както и ви дава възможност да въведете минутата и секундата, на която искате да отидете. Tool-овете с/у цифрите са ми още непознати, затова пак ще помоля ако някой знае да пише за тях :wink:
От долу се намират самите layer-и. Окото ви е познато от АРР, когато натиснете в/у него (съответно ако е аудио фаил - на музикалното триъгълниче), файла спира да се вижда/чува.
До него има бяло триъгълниче - когато натиснете в/у него отдолу ви изкачат всички ефекти на този фаил (включително basic ефектите). Това ви помага за keyframe-овете и за настройките (може да настройвате и от timeline-а). Ефектите тука се делят на Masks (маската в/у файла и съответно настройките), Effects (Ползваните ефекти) и Transform (Basic ефектите)
На Transform са следните настройки:
Anchor Point: Местене на файла наляво и надясно спрямо екрана
Position: Същото :?
Scale: Увеличаване и намаляне на файла спрямо картината
Rotation: Завъртане на картината
Opacity: Избледняване на картината

Следващите tool-ове с/у ефектите са за настройки на layer-a, когато се натисне в/у някое прозорче и се задържи се появва над него какво прави даденият tool.

Второ Поле

Тука са самите файлове и keyframe-овете. Най-отдолу е скалата за увеличаване на timeline-а, като по-надясно се увеличава.
Отгоре на timeline-а се намира скалата за показване на секундите, а под нея е скобата, с която избирате от къде до къде да се показва/рендва едитнатия фаил.
Под него се намират самите layer-и. За да сложите фаил в.у timeline-a просто го взимате с мишката от project-а и го местите долу, като може да изберете м/у кои други фаилове да го поставите.
Отстрани на timeline-a точно до скобата има бяло маркерче. С него отбелязвате определени места от timeline-а, като ако искате после да се върнете с червената линия на него натискате съответната цифра, появила се в/у него.

Команди и неща, които трябва да знаете за АЕ

1. Рязане - Няма, или поне аз не знам как става (но изрично съм питал за това, и всеки ми е отговарял, че на АЕ не се реже). Затова пък с мишката може да хванете края на файла и да го издърпате до точката, която искате - останалото автоматично изчезва.

2. Keyframe - става по същия начин, като АЕ - с/у ефекта (и горе в Project, и долу при timeline-a) натискате в/у малкото часовниче. За да въведете нов keyframe, просто променяте настройките на следващия кадър. С/у часовничето има два черни триъгълника и малко квадратче. Триъгълниците те отвеждат на съседния keyframe, а квадратчето поставя или маха keyframe, без да променя настройките на кадъра.

3. Маски - Става с дясно копче в/у файла и Masks - New Mask, както и с бутона "G". Тука е хубаво да се запомнят бутоните при правене на маска:
G - за задаване, махане на точка от маската, промяна на линиите и започване на маска
V - Връщане на мишката
Z - Увеличаване на картината
H - Местене на монитора по файла след като е увеличен (Не ползвайте бутоните за ляво и дясно, защото изместват самият фаил :!: )
Keyframe-овете стават по същия начин като при ефектите.
Настройки - намират се в keyframe-а, след като сте натиснали триъгълничето:
Mask Shape - задаване и промяна на формата на маската
Mask Feather - замъгляване на краищата на маската, като колкото повече се увеличава, толкова повече файла се връча в първоначалното си изображение
Mask Opacity - виж Opacity по-горе
Mask Expansion - с него се променят границите на файла, изрязан чрез маска - може да се разшири или да се смали, докато маската си остава същата.
Срещу маската в keyframe-a има жълто квадратче - то показва цвета на маската. При кликане в/у него може да изберете друг цвят на маската (ако с този цвят е трудно да различите маската :wink: ); До квадратчето има настройки:
None - махане на маската
Add - показва се само това, което е вътре в маската
Subtract - показване само на това около маската
Останалите са за настройване на светлината на файла, изрязан с маска - на по-светъл или по-тъмен.

4. Променяне на директорията на фаил, който се движи - когато сте задали keyframe на ефекти, които движат файла (в четирите посоки, по диагонал и т.н.), промяната става праволинейно. Появява се линия, подобна на линийте на маската (виж по-долу). С тях може да се промени траекторията, като се промени формата на линията (да се изкриви, смали, и т.н.)

Изображение

5. Композиция - става с дясно копче в/у Project и задаване на New Composition. Появява се нов фаил, а отдолу на timeline-a като отделен прозорец. Тази нова композиция помага когато искате да добавите ефект или някаква промяна в/у целият едитнат файл - в/у timeline-a на новата композиция поставяте едитнатия файл (sequence) - появява се като един цял файл, а не като множество малки подредени файлове. Това предотвратява струпването на много layer-и в един едитнат файл.

6. Аудио - пуска се само със задържането на Ctrl и местенето на червената линия по timeline-а или Ctrl и пускане на АЕ player-a.

7. Промяна на скоростта на файла - дясно копче в/у файла и Time:
Enable Time Retapping - въвежда два keyframe-а за файла, като при промяна на местоположението им зад keyframe-а картината остава замразена (т.е. не се променя)
Time-Reverse Layer - Файла върви отзад напред
Time Stretch - Промяна на скоростта на файла, като при по-голяма цифра повече се забързва файла (обратнона АРР)
Freeze Frame - замразяване на файла

8. The Wiggler - Генерира произволни стойности за някой параметър в timeline-a. Използва се по следния начин - правят се 2 keyframe-а на някой параметър, примерно position, и се маркират и 2-та като се задържи Shift (трябва да станат жълти). Сега самият Wiggler има 2 настройки - Frequency и Magnitute. Frequency е колко пъти в секундата ще се променя стойността, а Magnitute е с колко точно ще се променя. Също така може да се зададе дали движенията да са плавни или резки, и дали да се прилага по Х, Y, или по двете. След като са готови настройките, давате на Apply и Wiggler-а си генерира случайните стойности. С малко въображение могат да се постигнат много интересни приложения. Най-простия пример е Shake на камерата. 10x to Funky-kun.

Изображение


Ако съм пропуснал други съществени команди на АЕ ми кажете, за сега друго не се сещам

Бутони, които се ползват в програмата

Z - Zoom
V - мишка
G - Опция за маска
H - Местене на файла спрямо монитора
B - Лява граница на скобата
Н - Дясна граница на скобата
Т - Opacity на даден файл
R - Rotation на даден файл
Р - Position на даден файл
Е - ефектите на даден файл
А - Anchor Point на даден файл
S - Scale на даден файл
M - Mask Shape на даден файл
Page Up - местене на ляво по Timeline-a
Page Down - местене на дясно по Timeline-a
Ctrl + Z - Undo
Ctrl + Shift + Z - Redo
Ctrl + C - Copy
Ctrl + V - Paste
Ctrl + M - Рендър
Ctrl + Alt + R - Time-Reverse Layer на даден файл
Ctrl + Alt + D - Разделяне на един леър в два (червената линийка служи за отбелязка къде да се раздели леъра)
Задържане на Ctrl + Play - възпроизвеждане на звука

Рендър

След като сте готови с клипа, давате горе на Composition - Add To Render Queue. Долу има три зададени със синьо настройки:
Render Settings - настройки за самият файл
Output Module - настройки за кодека
Output To - Име и директория

Бележка за да рендвате и с аудио, правите следните настройки: В Output Module най-отдолу имате Audio Output. Кликвате върху квадратчето до него и активирате аудиото :!:

Няма нищо различно при настройките от другите програми, натискате в/у синия надпис и излиза прозорец с настройките, които са ви познати от АРР, SV, VDM и други :wink:Друго за програмата не се сещам, сигурно има и други неща, но просто сега не ми идват на ум. Затова ако видите някой мой пропуск, пишете, веднага ще се поправя. Надявам се и този туториал да ви е от полза :) Ако имате въпроси или забележки, пишете ги отдолу :wink:[/u]


Последна промяна theDarkSite на Пет Юли 03, 2009 3:16 pm, променена общо 7 пъти


_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 11:58 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Окт 10, 2005 8:41 pm
Мнения: 1153
Местоположение: "BS" Занимание:Canceling Baiken's Youzansen for fun :P Професия:FMF
=)) =)) =)) Киро брао.И тази тема 6е тряя да е важна.Аве как ти са занимаа да пи6е6 тия фермани напрао сам изумен! :wink: :wink: :wink:_________________
ИзображениеИзображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 12:03 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 9:40 pm
Мнения: 7954
Местоположение: FIRELINK SHRINE
браво браво евала.....еми как нема се занимава 4овека които иска да се у4и по барзо да го 4ете а не да пуска теми :wink: :) :) :)_________________
It`s Over 9000!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 12:06 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 2:02 pm
Мнения: 1155
Местоположение: Howl's Moving Castle
Super_Beast написа:
браво браво евала.....еми как нема се занимава 4овека които иска да се у4и по барзо да го 4ете а не да пуска теми :wink: :) :) :)


Именно :wink: Те noob-овете трябва да ме почитат, след като си изпочупих пръстите да напиша тези две теми :shock: :D

То аз направо книги за тези програми ли да почна, както съм се разписал да пиша гидове нямам спиране направо (освен мехурчета по пръстите от многото блъскане по клавиатурата)_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 2:43 pm 
Аватар
клош antisleeper

Регистриран на: Пон Май 29, 2006 11:53 am
Мнения: 1964
Местоположение: St. Gallen, Switzerland
ми да ти кажа книги да, след като изчетахме оня 500 страничен топуз :lol: ей така се научих аз, нека се радват др че ще им е по лесно от темите :)_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 2:44 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 2:02 pm
Мнения: 1155
Местоположение: Howl's Moving Castle
Funky-kun написа:
ми да ти кажа книги да, след като изчетахме оня 500 страничен топуз :lol: ей така се научих аз, нека се радват др че ще им е по лесно от темите :)

Аз дори не си направих труда да я прочета оная книга - за тва пък гледай кви романи написах :lol:
Марио, ако знаеш нещо относно АЕ, не се колебай да го пишеш :wink:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 2:52 pm 
Аватар
клош antisleeper

Регистриран на: Пон Май 29, 2006 11:53 am
Мнения: 1964
Местоположение: St. Gallen, Switzerland
ми аз ако тряя пиша вс дет знам и тфа дет си го написал ще изглежда малко :lol: по скоро ако имаш атруднение за нещо кажи :wink:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 3:53 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Сеп 20, 2006 8:28 pm
Мнения: 948
Местоположение: On 7th Heaven
аре за тапите учете се_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 01, 2007 5:31 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:02 pm
Мнения: 1070
Местоположение: Някъде в пространството
Ми незнам защо обаче като тръгна да импортна видео файла и ми изкарва някаква грешка: After Effects error: retrieving frame from video stream ( 53 :: 34 ). Моля, ако е възможно някой да обясни от какво се получава и как се оправя._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 01, 2007 5:42 pm 
Аватар
клош antisleeper

Регистриран на: Пон Май 29, 2006 11:53 am
Мнения: 1964
Местоположение: St. Gallen, Switzerland
направи си файла с Virtual Dub Mod на някой lossless codec (lagarith/huffyuv) и тогава импортвай_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 01, 2007 5:55 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:02 pm
Мнения: 1070
Местоположение: Някъде в пространството
ма с Virtual Dub Moda не стажа защото на Direct stream copy не ти дава опцията да сменяш codeca. По друг начин няма ли как да стане, щото ако е на normal mode или full processing mode стават по някакви луди GB-и._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 02, 2007 12:53 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 12:19 am
Мнения: 159
Местоположение: Варна
Днес за първи път посещавам този форум и съм доста радостен че толкова хора се интересуват от тази така прекрасна програма на Adobe.Занимавам се с нея от близо година и половина,но по-сериозно в последните 2-3 месеца и си мислех че се броим на пръсти хората,които я ползваме в България,но съм радостен да открия че тове не е така :)

И така сега малко по темата стига офф топик :P Браво на автора доста добър увод към програмата.

Искам да обърна внимание на падащото меню Workspace в горния десен край на програмата.Чрез него можете да избирате вида на работното поле според това какво ви е нужно.Например ако изберете Motion Track ще се появи прозорецът за Motion Tracking :) (нз как по елементарно да го обясня)Работно поле се променя и ви позволява да използвате доста полезната опция за следене на движението на определени точки.

Цитат:
От горе със сини цифри показва на коя минута и секунда сте (с червената линия), както и ви дава възможност да въведете минутата и секундата, на която искате да отидете. Tool-овете с/у цифрите са ми още непознати, затова пак ще помоля ако някой знае да пише за тях

Колкото до тях (интструментите с/у цифрите) мога да помогна с 3 от тях.Човечето зад стената (на това ми прилича) активира Shy Mode той ви позволява да виждате само един от слоевете на таймлаина,без да изключва другите и те са видими в Preview прозореца и така олеснява работата.

Кръгчетата активират Motion Blur-a за композицията,който размазва пикселите при движение и създава по-голяма динамичност.За да се приложи motion blur,освен този бутон,трябва да натиснете и бутонът срещу слоят,който искате да бъде засегнат.

И последният инструмент,но не по важност е Graph Editora,който ви дава възможност да редактирате анимацията си в графичен вариант,като представя движението като линии.

Можете да посетите и този адрес,където можете да намерите няколко урока за AE,повечето аз съм ги писал така че ако има някакви въпроси по тях питайте смело.

Също така можете да посетите и тези 2 адреса:

http://creativecow.net/aepodcast

Това е секция на сайта на Creative cow,организация занимаваща се с видео обработка,където творят едни от най-добрите в света.Там можете да намерите видео уроци в мп4 формат.Повечето,даже мисля че всички,но не съм сигурен са писани от Арон Рабиноуитз.

http://videocopilot.net

В секция Тutorials можете да намерите страшно много полезни и интересни уроци.Сайтът се поддържа от Андрю Креймър (любимият ми АЕ едитор,заедно с Арон :) )


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 12:45 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:02 pm
Мнения: 1070
Местоположение: Някъде в пространството
Така понеже сега се уча на Премиера и AE и искам да питам за маската на АЕ. Значи искам да изрежа определен герой от дадена сцена, но без фона зад него само той и да го сложа на друга сцена да речем в която има още герои. Но незнам как се работи с маската в смисъл знам как да отбелязвам контурите тези стрелките в жълто които се свързват чрез точки но да речем като отбележа целия герой какво следва да напрая така, че да го махна от сцената и да го сложа върху друга сцена ? Знам, че е голямо обяснение, но така и не зацепвам как се прави. Та, ако на някой му се пише да заповяда :) ._________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 1:32 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Окт 10, 2005 8:41 pm
Мнения: 1153
Местоположение: "BS" Занимание:Canceling Baiken's Youzansen for fun :P Професия:FMF
Еми елементарно е!На4и видео файловее може6 да си нарежда6 на леари.Така си подрежда6 койда се вижда прав и алабала.Примерно вкарва6 на тайм лайн-а на некакво клип4е или кото иска6 да сложи6 дадения герой!после слага6 на следва6тия леийър картината с героя.Естествено 6тети из4езне преди6ната картина 6ото тя 6е е под новата.Реже6 героя и от опциите на маската праи6 да е инвъртет или не и воала остава само героя от горната картина и на местата кадето я няма се ви6да по долния лейър.Сире4 тва е философията как да вмаква6 раоти на места кадето ги няма.Смятам 4е обясних достатъ4но просто! :wink:

Изображение

Както видя на картинката просто съм слойил тапет и сам го копирал на два лейъра!Слойих глов на горния и му напраих 6то годе правоъгълна маска.Долу се виждат и опциите на маската дали да е загладена по краи6тата коя 4аст ов маската да се вижда и алабала.Примерно ако inverted е натисното 6е се вижда долния лейър пре правоъгълника а не както е сега около него! Надявам се 4е съм помогнал :wink:_________________
ИзображениеИзображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 13, 2007 8:19 pm 
Аватар
RyuKo FanSubs

Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:02 pm
Мнения: 1070
Местоположение: Някъде в пространството
Леле мерси много. Най най-после стана така :D :ave:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 5 [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  

cron