Дата и час: Сря Авг 12, 2020 1:05 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 4 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Guide: Adobe Premiere Pro
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 6:56 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Дек 29, 2005 2:02 pm
Мнения: 1155
Местоположение: Howl's Moving Castle
Tуториал за една от най-използваните програми за AMV-та :wink: Отдолу най-подробно съм обяснил всичко важно за работа с програмата, така че тези, които тепърва почват с Pro-то да се оправят по-бързо :) Така и ако някой има въпрос с връзка с програмата, спокойно да си я задава тука, за да може аз или някой друг да отговори :D

*** http://kaldata.com/comments.php?id=11164&catid=1&highlight=adobe+premiere ***

Начални настройки

Когато стартирате програмата, ви се появява долният прозорец. Въведете промените (долу съм подчертал кои), и сейфайте файла:

Изображение

Adobe Premiere Pro

Изображение

1. Project + Effects

Този прозорец представлява композицията ви! Тук се съдържа едитнатият файл, както и клиповете, снимките и песните, използвани за него. Тук се намират и специалните ефекти.

1.1

Тук се намира едитнатият файл и файловете, използвани за него. Горе в прозореца се намира монитор. С щракане в/у триъгълничето се пуска файла, който сте посочили. Долу се намират самите файлове. С дясно копче + Import се поставят файлове от компютъра. Могат да се импортват .AVI файлове, както и снимки и mp3-ки. MKV и OGM файлове не могат :!:

1.2

Тук се намират всички APP ефекти. Има audio и video ефекти. За тях не мога да обяснявам подробно, защото са много; препоръчвам да се изпробват ефектите, а ако спешно ви трябва определен ефект, да питате тука. Попринцип всяка папка пише за какво се отнасят ефектите в нея :wink: За да използвате някой ефект, просто го придърпвате в/у монитора (големият на точка 2), или в/у timeline-а!!

2. Monitor

Този прозорец показва файла, който работите, както и всички ефекти, които са в/у него.

2.1

Тази част е разделена на две: първото (на което пише no clips), показва оригиналния файл, в/у който работите. От тук може да се реже клипа, но е за предпочитане при timeline-а да се реже! Второто показва ефектите, използвани в/у файла. Всеки файл има два basic ефекта. Единият "Motion" променя местоположението на файла в/у монитора (да се мести по четирите посоки, както и по диагонал), както и големината на файла спрямо монитора. Вторият "Opacity" променя процентите на видимост на файла спрямо другите зад него (на 100% се вижда изцяло, когато % слизат надолу, картината става по-прозрачна, докато на 0% изчезне изцяло). Този ефект позволява да се виждат повече от един кадри! Другите ефекти се поставят, като с мишката се завлече избрания ефект в/у прозореца.

2.2

Този монитор показва едитнатия файл с всичките ползвани ефекти. Не смятам, че тук има нужда от обяснения, player като player :wink:

3. Timeline

Това представляева работната площадка на клипа: тука се редят видео и аудио файловете, както и снимките. Горният ред (oт video1 нагоре), са всички видео и jpg файлове, картината на клипа! Може да има всякакъв брой layer-и, като за това се щрака с дясно копче в/у един от layer-ите (Video1 например) и се избира add track. Излиза прозорец, на който се задават настройките: Add и Placement. Oт там се настройват колко layer-а искате, както и къде да се появят, и давате ОК (прозореца се отнася и за аудио, и за видео layer-и).
Под layer-ите има малка скала, която променя zoom-а на timeline-а (колкото по-надясно е, толкова повече се увеличава timeline-а).
Други неща, които трябва да знаете: очите на жидеото (съответно на аудиото триъгълничето със звукови вълни) задава дали даденият layer да се вижда/чува или не. Когато щракнете в/у окото/триъгълничето, файла спира да се вижда/чува (това се отнася и за самият ренднат файл!).
Над layer-ите отгоре на прозореца има две картинки: Сnap и Market. Snap-а помага когато местите файлове да се "слепват" с другите без да има разминаване. Marker-а се ползва да се отбелязват определени места и после да отивате направо там без отново да ги търсите :wink:
Файловете се слагат в timeline-а, като с мишката се придърпват от Project-а в/у съответния layer.
На самият timeline са показани клиповете, които сте сложили. Можете да ги местите наляво и надясно, да ги режете, да им задавате различни скорости и т.н.
Най отгоре на timeline-а са показани едни скоби в бежав цвят. Те помагат когато искате да видите или ренднете определено място, да настроите с тях от къде до къде да е файла!
По-надолу се намира една червена линия. С нея гледате определен кадър от клипа. Тя помага когато искате да режете определени места да не пропускате кадри (освен с мишката може да се мести с копчетата със стрелки на дясно и на ляво). Кадъра се показва горе на монитора от дясно.

Команди

Рязане (Cut) - става с копчето от клавиатурата "С". Появява се нещо като ножче вместо мишка. С него кликате в/у даденото място (може предварително да го отбележете с червената линия). Файла се разделя там, където сте резнали :wink: По друг начин рязането става, като с мишката хванете края на файла и го местите наляво/надясно.

Промяна на скоростта - става с дясно копче в/у избрания файл + Speed/Duration - излиза прозорец със следните команди:
- Speed X% - тук се променя скоростта на файла. Колкото е по-малък процента, толкова по-бавен е файла и обратно.
- Duration - тука ви показва времетраенето на файла след промяната
- Reverse Speed - от това файла върви отзад напред.
Промяната на скоростта става и с копчето от клавиатурата "Х" - появява се червена линия със стрелки. С нея хващате края на файла и местите отзад напред. Целостта на файла се запазва, променя се само скоростта!

Keyframe - това позволява на ефектите да се променят спрямо всеки кадър (примерно с opacity - примерно от 4-тата секунда да започне да избледнява, докато стигне до ~10 секунда). Задава се още в прозореца за ефектите горе при Monitor - има едно часовниче отстрани на всяка опция на ефекта. Когато въведете keyframe долу се показват квадратни отбелязки, които можете да местите по timeline-а. За пълен keyframe са нужни две отбелезки -> първата се въвежда с часовничето, а втората с промяна на опциите. Повторно кликане на часовничето маха keyframe-овете на дадената опция!

Присъединяване два файла - придърпва се единият и се съединява чрез Snap-а до другият.

Копчета от клавиатурата, които се използват :!:

C - рязане
V - мишка
Z - zoom
X - Speed/Duration
Ctrl + Z - Undo
Ctrl + Shift + Z - Redo
Ctrl + C - Copy
Ctrl + V - Paste
"-" - намаляне timeline-а
"=" - увеличаване timeline-а
Delete - триене на файл
Бутон за наляво - местене на линията на ляво
Бутон за надясно - местене на линията на дясно
Page Up - насочване на линията в левия край на файла
Page Down - насочване на линията в десния край на файла

Рендър

Когато сте готови с клипа, идва ред на самия рендър - File - Export - Movie/Audio/Frame :
Настройките са следните:

Movie - Settings:
General

File Type - избира вида на файла, който рендвате
Range - избира дали целият файл да ренднете, или само зададеното със скобите
Video
Тук наново имате възможността да промените кодека, с който ще рендвате, както и големината на монитора (640х480). За кодека препоръчвам или Huffyuv v2.1.1 или None - с тях клипа излиза по-голям, но с перфектно качество!

Frame - Settings:
General

File Type - избира вида на файла, който рендвате

Audio - тук няма нужда от настройки


Това е за програмата, или поне най-важното, за да можете да работите с нея в началото. Ако имате въпроси, задавайте ги долу, но да са смислени и да не са такива, чийто отговор е даден в туториала. За ефектите както ви казах е нужно да ги изпробвате всеки поотделно, за да видите какво правят. Можете да попитате за определен ефект, ако знаете какво искате да прави, но се ограничавайте с тези въпроси.
Надявам се че тази тема че ви е от полза, а мен ако не ме мързи мога да постна някой ден туториал и за Adobe After Effects :P :mrgreen:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 7:13 pm 
Аватар
клош antisleeper

Регистриран на: Пон Май 29, 2006 11:53 am
Мнения: 1964
Местоположение: St. Gallen, Switzerland
аз лично предпочитам 24 фпс, но иначе вс е много добре обяснено :thumbsup:
мене ако питате - темата важна

EDIT : всъщност е най-добре амвто да е толкова фпс колкото е сорса, ако е фенсъб аниме най-често 24 или 23.98, макар че не е за предпочитане да се работи на 23.9, таймлайна тогава поглъща някои кадри_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 7:30 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Окт 10, 2005 8:41 pm
Мнения: 1153
Местоположение: "BS" Занимание:Canceling Baiken's Youzansen for fun :P Професия:FMF
:shock: :shock: Киро нз колко време ти отне го напи6е6 това но сам 6окиран!Браво ,браво.Добре си се справил! :thumbsup:


Funky-kun написа:
мене ако питате - темата важнаНека оважим труда нa Киро! :thumbsup:_________________
ИзображениеИзображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 8:33 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 9:40 pm
Мнения: 7954
Местоположение: FIRELINK SHRINE
браво темата треа да е важна...много хубаво е обяснено....
след малко 6те ти пусна и оп 10 за това :lol: :lol: :lol:
тьи като не сам пристрастен кам premiera 4увах 4е про било по тапо от по старите версиии мисля 4е P-b говоре6е не6то такова :dontknow:


Последна промяна Super_Beast на Нед Ное 12, 2006 9:00 pm, променена общо 1 път


_________________
It`s Over 9000!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 8:43 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Авг 16, 2005 1:38 pm
Мнения: 1593
Funky-kun написа:
аз лично предпочитам 24 фпс, но иначе вс е много добре обяснено :thumbsup:
мене ако питате - темата важна

EDIT : всъщност е най-добре амвто да е толкова фпс колкото е сорса, ако е фенсъб аниме най-често 24 или 23.98, макар че не е за предпочитане да се работи на 23.9, таймлайна тогава поглъща някои кадри

принципно фпс-а зависи от видеото
тоест ако видио футиджа ти е 29.9 фпс и проджект футиджа трябва да ти е толкова щото ако е по малко има как да се появат бъгави пиксели и други неща
но най големия проблем е примерно в забавяне на 1 фрейм той може да стане като забавяне на 2 сцени с 50% опасити :?
такаче гледайте си фпс-то на сорса и тогава задавайте това на проекта или това на рендъра :wink:
иначе туториалчето е много добро
жалко че мразя премиера в червата :roll:_________________
bah
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 12:07 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пон Юли 18, 2005 11:39 pm
Мнения: 2199
по принцип много мразя хора да ми дават акъл кое е важно кое не е... Ако е реша че е важна ще я направя важна... Не съм си бил в нас не съм я видял. Мислех на пук на мненията ви "ооо темата е яка ама треа да важна" да не я направя важна но реших да не преча на другите потребители на които ще им свърши работа.

Иначе евалата на theDarkSite добра тема доколко точен гайд незнам ;) не бачкам с тая програма с времето ще се разбере и ако има нещо за добавяне и уточняване ще се направи :)_________________
Jagara Bagara
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 17, 2007 1:23 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Мар 04, 2006 6:33 pm
Мнения: 2201
Свалих си версия 2.0 на програмата, но пише че процесора ми трябва да поддържа SSE и SSE2! Проверих и се оказа, че поддържа само SSE! Дали ще тръгне въпреки това?_________________
Naruto
Shakugan no Shana
Shaman King
Yu-Gi-Oh
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:05 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 2:07 am
Мнения: 61
Местоположение: Brasilia, Brazil
Работя в момента с Adobe Premier Pro 2.0, направих едно AMV, но от 3 дена не мога да уцеля правилните настройки за да излезне картината чиста без да се размазва на моменти. Това е първото ми AMV с Adobe Premier и тепърва разучавам програмата, направих едно с Windows Movie Maker но, колеги, нека бъдем честни, Adobe предоставя много повече възможности и е много по добра програма. Та проблема ми е: картината е на квадрати като е в по голям размер, искам да го кача на сайта ми а не да го гледам на DVD или нещо подобно, не ми трябва да е СУПЕР картина, но поне да не се размазва и да не се сливат понякога сцените. Ако някой може да ми каже правилната конфигурация на настройките и на самата програма така че да излезне прилично AMVто и не с размер от 100MB (което за 3 мин. и 14 сек. ми се вижда прекалено :? ) ще си удара гъза в тавана :D

Мерси предварително.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:13 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Авг 20, 2005 11:07 pm
Мнения: 364
Местоположение: На Село
Само едно пояснение че ако го гледаш на ДВД клипа ке се вижда по добре на телевизора от колкото на фулскрийн на компа... щото не вярвам телевизора ти да е на резолюция по голяма от 640х460 пиксела. ^^_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:28 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 2:07 am
Мнения: 61
Местоположение: Brasilia, Brazil
Еми телевизора ми е Sony Trinitron Wega 36-inch 4:3, но ТВто не е от значение защото го правя АМВто за да го пусна в интернет с прилично качество а не толкова да си го гледам в нас. + това съм сигурен че размазаната картина и сливането на сцените ще ми се появи дори на ТВто._________________
Изображение
"I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!" - Kirk Lazarus
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 6:13 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 2:07 am
Мнения: 61
Местоположение: Brasilia, Brazil
Мерси много за инфо-то, сега ще го дръпна и след крайния резултат ще драсна един ЕДИТ за да кажа дали подейства или не :wink:_________________
Изображение
"I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!" - Kirk Lazarus
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 2:35 pm 
Аватар
клош antisleeper

Регистриран на: Пон Май 29, 2006 11:53 am
Мнения: 1964
Местоположение: St. Gallen, Switzerland
има цяла тема видео обработка... :roll: А за комбинацията lossless + DivX/XviD/h264 да сте чували :roll:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 10:31 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 2:07 am
Мнения: 61
Местоположение: Brasilia, Brazil
Ми не, не съм чувал, както казах за първи път работя с Adobe Premier Pro и тепърва разучавам програмата.
Edit: Seoni, човече, направих каквото ми каза. Махна се размазаното между сцените но клипа ми излезе с голям обем, над 100МБ, а и пикселите ми нещо не са на ред и незнам какво да ги правя, картината ми излиза на квадрати а на самата програма не е баш така, пак ги има но са по изчистени и в по-малък размер е идеална картината. Някакви идеи?_________________
Изображение
"I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!" - Kirk Lazarus
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 07, 2007 10:32 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Авг 16, 2005 1:38 pm
Мнения: 1593
ми има си тема за компресия :roll:_________________
bah
Offline
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 07, 2007 10:04 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 2:07 am
Мнения: 61
Местоположение: Brasilia, Brazil
Да прави сте, но все пак тук е за Adobe, затова пиша тук. Проблема ми е с тази програма и нейния export, който работи с нея все ще има някакво решение за моя проблем, а който работи с нея със сигурност ще мине през тази тема, за което трябва да поздравя автора :D_________________
Изображение
"I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!" - Kirk Lazarus
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: