|
Дата и час: Сря Мар 05, 2025 12:21 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Нед Авг 30, 2009 10:06 pm |
 |
Karibdus |
|
 |
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 1:36 am Мнения: 3340 Местоположение: MetalLand
|
Няма значение колко грешки има, важното е да са интересни! така е по-забавно
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Нед Авг 30, 2009 11:05 pm |
 |
Line |
|
 |
|
Да бе, оставаше и да ги четеш...
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Пон Авг 31, 2009 12:53 am |
 |
nem13 |
|
 |
|
Karibdus, абсолютно си свободен да ги четеш, те остават в кофата поне седмица.
Ще оставя анкетата, но мисля, че тя вече показва какво предпочитат хората. Същевременно не искам да ви плаша. Пишете. Пишете още. Ще трия. Но ако се постараете, няма да го правя. Просто е.
Всички ми обясняват, че не било хубаво да обезкуражавам хората, които пишат.
Аз ли ви обезкуражавам? Един модератор в някакъв си форум е достатъчно, че да ви обезкуражи и да не пишете повече? Толкова ли струва?
И всичко това просто защото ви мързи да оправите няколко (понякога и десетки, но все пак) грешки? Да се постараете едно 15 минути повече над свършената работа?
Толкова ли е слабо желанието ви хората да прочетат това, което сте написали. Защото аз съм просто един мод. Дори и да съм читател, ще си остана просто един читател, майната ми. Но горната анкета показва, че повечето хора също не ги четат, когато са в това състояние.
Кажете, вие харесвате ли това, което пишете?
Преди две седмици моят съавтор искаше да пренапишем книгата, която завършихме. Искаше да я пригодим за друг свят, за да ни я издадат някакви пичове, които пишат по въпросния свят.
Обади ми се и ми каза "Виж, трябва да променим това и това, много е просто, нищо работа". И започна дълго и нашироко да ми обяснява какво ще променим. Наистина, историята оставаше идентична. Героите също - почти, само се променяха наименованията на нещата и местата, така да се каже.
Но тази книга я писахме 2 години. Тези герои не мога да ги наричам с други имена. Стояли сме нощи пред едно изречение, че да го направим такова, каквото трябва да бъде.
Да го направим такова, че да е достойно за героите и света, който създадохме.
Защото ги обичаме.
Урсула Ле Гуин пишеше в своя увод към Приказки от Землемория - "Дълго време не бях ходила в Землемория. Един ден погледнах и видях, че нещата са се променил. Роук беше там, магьосниците, драконите също, но много неща се бяха променили. Имаше още много за разказване".
Тя не написа тези думи от някакво празно вживяване в своя измислен свят. За нея той е истински, както и за всеки неин читател. Но, искрено и завиждам, но все пак, за нея той е най-истински. Тя може да погледне в него винаги и да види нещо ново. Някоя нова история.
И ако е достатъчно добре настроена, ще седне и ще я напише.
Затова аз изслушах моят съавтор, и му казах всичко това. Той каза "Човече..."
Затворих му. След десет минути ми се обади и каза "Човече, прав си. Не знам какво ми стана. Майната му, наистина си прав".
Ако наистина цените това, което пишете, след като го напишете, ще си седнете на задниците и ще направите изреченията достойни за историята ви.
А ако не го цените, по-добре въобще не пишете.

|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Пон Авг 31, 2009 1:09 am |
 |
dream_dragon |
|
 |
Регистриран на: Нед Авг 27, 2006 2:57 pm Мнения: 4124 Местоположение: dragon's land
|
nem13 написа: Толкова ли е слабо желанието ви хората да прочетат това, което сте написали. Защото аз съм просто един мод. Дори и да съм читател, ще си остана просто един читател, майната ми. Но горната анкета показва, че повечето хора също не ги четат, когато са в това състояние. Повечето? Бате, леко че си удряш главата в тавана. Повечето са 22-ма потребители, я разписали се в темата я не. Единия си ти, евентуално. Това ли са ти доводите? Ставаш смешен. Най-малкото се занимаваш с това и би трябвало да знаеш, че всяка една книгата (каквото и да е книжно издание) минава през минимум две коректури. Минимум. И те не се правят от писателя, а от други хора (при болшинството българи може практиката да е различна, но на теория е точно така, както и това което се прави). Така че не ми пробутвай твойте боклуци за самоуважение, любов към писането и т.н. Единствения потребител в тоя форум дето не спря да се вайка, оплаква и фука относно правописа си ти. Окей безгрешен си, но не виждам причина един човек да определя стандарта на цял един форум. Тия работи дето си ги пишеш може да си завреш в някой килер на обърканото съзнание и да спреш да занимаваш потребителите с подобни глупости, само защото някаква пикла не се е съгласила с това, че си й заключил темата.
От модератора: Виж, пич, можеш да ме псуваш колкото си искаш, и аз го написах в първия пост. Но не си и помисляй да отправяш обиди към другите потребители. Просто ще ти съкратя престоя тук много, много бързо.
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Пон Авг 31, 2009 1:56 am |
 |
Nimeria |
|
 |
|
На мен ми е все тая пък. Всеки има право да пише както си иска и стига да не е с числа и подобни, ми е все тая. Който иска ще се научи. Тука се вдига някакъв луд скандал, щото потребителите на форума не били грамотни. И к'во? Ако се замислиш, че тенденцията е ВСИЧКИ да не са грамотни... Иди с пушка в училищата и заплашвай учители и ученици, че ще ги гръмнеш, ако не сложат интервал след запетая, като е толкова важно. Само за протокола да отбележа: обикновено тиранията има проблеми я с реализацията, я с недоволния демос.
_________________ Louise - mein Herz Jetzt komm zur Ruh Mit meinen Tränen decken wir uns zu, Ich und du...
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Пон Авг 31, 2009 1:59 pm |
 |
Line |
|
 |
|
solecito написа: драгоне -.-
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Пон Авг 31, 2009 2:44 pm |
 |
crazy_little_crow |
|
 |
|
spam spam spam ... oh yeah we like it -.- Глас за " Да са редактирани добре и да нямат много грешки. " Сега няма да се лъжем - всеки от нас прави грешки от бързане и фик без нито една грешка трудно се намира >.< Пък и не сме издателство и никой от нас не парадира с това да бъде професионален писател (а и две-три изяждания на буквички си го обяснявам с липсата на закуска xDDD ) . Не е като да не мога да прочета нещо без пунтуационни знаци вътре, но тъй като това е раздел Творчество поне малко внимание трябва да отделите на таз нещастна запетайка~ Мога да разчета всичко без шльокавица и фикове, които имат по две грешки на дума. Та съм съгласна с Ним по тази точка ;P Нали трябва да се вживяваме в ролята на мрънкащи даскали xDDD Просто преглеждайте втори път ( по възможност на другия ден за да не ви е чак толкова прясно ) и теглете два Enter-a като слагате нов ред . Не е чак толкова трудно да се докара в приличен вид >.> А това за историята е егати тъпотията с извинение ( опция номер 4 ) - това не е форум за литератори и тук 90% от пишещите са между 12 и 15-годишни . И да, не могат да пишат "професионално" - айде сега да затрием 90% от раздела щот фиковете им са тъпи, банални и не ни кефят~ -.- ~ . С хейт нищо не се оправя и с едно "фейл" - епа и аз да съм, няма да си редактирам нещата ~ Обратното - онова за колко ви е интересно интересно - е абсолютно същата простотия. Добре бе, аджеба, как може нещо ,което е неграмотно написано и на всяка втора дума ви стъписва с елементарните си грешки, да ви доставя удоволтвие като го четете >.< ~ Реалните опции са само 2 и 3 ( поне аз ги свеждам до толкова ) >.> И даже в правилата си пише - "Пишете четливо и грамотно." viewtopic.php?t=30623 , което пък значи че тази тема е само да си чешете езиците  Нем и останалите - стига сте се заяждали за глупости . Нем , драскай ЛСта и си обсъждай темите с колегите >.< - не с целия форум накуп~ За 20ина грешки във фик от 1000 думи една тема според мен не заслужава да иде в кофата - най-малкото щот не го правят "нечетим" ~
_________________ Makoto by Erendis <3 <3 <3
 If life gives you lemons, make grape juice and let the world wonder how the hell you did it ^.~
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Съб Сеп 05, 2009 2:50 pm |
 |
Line |
|
 |
|
Добръ уе, чъкай сига... колкуто и даси стирктен, тува е просту фором.
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис  Публикувано на: Съб Сеп 05, 2009 4:31 pm |
 |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Darkterror написа: бля бля бля... @ Darkterror защо се криеш под друг ник не мога да разбера  Нали ти е ясно, че форума отчита от-до всяко логване и съответното ип  Да не споменавам допълнителните трейс опции  Правила написа: 5. Забранява се двойна, тройна и т.н. регистрация в сайта. Подобни прояви ще бъдат безвъзвратно наказвани с вечен БАН не само за допълнителната регистрация, а и за "оригиналния" Ви юзър!
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|