|
Дата и час: Чет Мар 06, 2025 4:15 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Fic:Wizard's Rules или из дебрите на нашия объркан живот...  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 5:33 pm |
 |
Strid3r 9Y0 |
|
 |
Регистриран на: Нед Окт 01, 2006 12:34 am Мнения: 1083 Местоположение: South Town
|
Такааааа,искам да посветя тази тема на няколко доста вярни приказки,можеби те ще станат повод за нови саркастични постове срешу мене или ще станат повод за иронизация и подигравка  ,но нека първо си напиша това което искам пък после каквото сабя покаже.Преполагам повечето от вас са зеблязали или обърнали внимание да словата в подиса ми.Взети са от книгата на Тери Гудкайнд от серията “Меча на Истината” проследяващ приключенията на младия Ричард Рал.Добра книга,препоръчвам ви я.
Та да минем към същността.Правилата на магьосника съдържат в себе си повече правота отколкото философия,позволих си волността да ги коментирам,а после надявм се и вие ще вземете участие в дебата им.
Първото правило на Магьосника:Хората са глупави
Да,така е хората в действителност са глупави.Всяко казано от тебе нещо може да бъде разбрано по 100000000 начина,всяка твоя стъпка може да бъде осъдена по 100000000 различни начина.Хората се страхуват от непознатото,хората мразят да бъдат определяни или категоризирани макар че си е научно доказанао-човека е единственото същество от което Земята няма нужда.Странната ни природа се дължи главно на факта,че сме най интелигентния вид на планетата и като такива сами определяме курса на живота който както виждаме сами ускорява смърния процес на света ни.Хората са се биели и убивали за това което вярват от неща като религия до най дребното нещо като дума или израз.Не примайте правилото като повод да се мразим един друг,а поскоро съвет да сме малко по внимателни и предпазливи,защото хората са си хора
Второто правило на Магьосника:Най-голямото зло,може да бъде сторено от най-добрите намерения...
“Аз мислех че ще помогне!” но не помага.Понякога това което мислиш че е правилно всъщност задвижва грешната страна на нещата и накрая всъщност повече си попречил отколкото помогнал.Човек трябва да внимава когато се намесва някъде заради него или заради някого,не винаги това което мислиш че трябва да стане така ще помогне всички да са радостни накрая,въпреки че си го правил с най-добри намерения и желание да го направиш.
Третото правило на Магьосника:Страстите контролират разума
Колко вярно найстина...Дали ще е от любов или заради нещо на което държиш,когато някой предизвика у тебе емоционален взрив ти казваш и правиш неща за който с трезвения си разум никога не би сторил или изрекъл.После сам се чудиш на грешката си но винаги става така...когато сърцето и емоцията вземат контрол,твоя разум и трезва мисъл са избутани от бушуващия ураган в гърдите и главата ти.
Четвъртото правило на Магьосника:Има магия в искрената прошка,мягия която лекува.В прошката която даваш по важно е онова което получаваш.
Прошката-лекуваща магия за душата,да прощаваш и да бъдеш опростен е едно от многото неща поддържащ емоцията в живота ни.Тежестта от това да имаш вина те кара да се чувстваш,гузен,натъжен...самотен,дадената ти прошка отмива този товар,лекува сърцето ти.Но най вече когато простиш на някой близък,радостта в очите и душата им е най голямата награда...Прощавай те си по често.
Петото правило на Магьосника:Наблюдаваи хората какво правят,не само какво говорят,тъй като делата ще изложат лъжата им...
Да лъжеш не е хубаво,но никой не може да води живота си без малките лъжи залъгвайки себе си и останалите,че понякога са необходими.Но обърни вниманйе не само на думите а и на делата им,наблюдавайки това което вършат ще издаде лъжата която са скроили и пазили.Защото именно това което правят ще докаже истинските им намерения.
Шестото правило на Магьосника:Единствената сила която можеш да си позволиш да те управлява е причината...
Причината...причината,да съшествуваш,причината да мразиш,причината да обичаш.Многото причини и точно причината е това което трябва да те води.Всичко е така както е,станалото е станало,не позволявай омразата или любовта да бъдат управляващата сила.Ако черпиш сила от омразата-мрази,ако черпиш сила от любовта-обичаи но никога не ги прави годсподстащи над тебе и твоето съзнание,нека те бъдат силите който ще ти помагат да вършиш делата си заради причината,така е станало защото така трябва вместо да седиш на едно място свърши това което е правилно в твойте очи,направи го защото така трябва не защото искаш да впечатлиш някого.Естествено в правото на човек със свободна воля ти можеш да отхвърлиш причината но не и последствията.
Седмото правило на Mагьосника:Живота е бъдещето,не миналото...
Живота е колело,върти се и никога не спират,умираш-друг се ражда.Ти не трябва да живееш в далечното минало,нито в далечното бъдеще,съществувай тук и сега-просто живей защото живота ще ти донесе само бъдеще,а низа от твойте изминали спомени и събития ще ти помогнат и покажат как трябва да го живееш.Но все пак живота е и твои,само знаи че той никога не спира заради никого.
Осмото правило на Магьосника:Заслужи победата!
Докажи,покажи че си заслужил правото да си победител,не чакаи победата да дойде наготово или даром от някои.Извоюваи това което желаеш с пот на челото,доказвайки главно на себе си,не само на другите че и ти можеш да побеждаваш!
Деветото правило на Магьосника:Противоречие не може да съшествува в действителността.Нито наполовина,нито изцяло!
Вярвайки в противоречията ти загърбваш реалността на заобикалящия те живот.Нещата са такива каквито са,събитията са такива каквито са ако ти търсиш някакво противоречие в тях,някакаъв абсурд,някаква несъвместимост то ти просто искаш да видищ нещата такива каквито са от твоя гледна точка,но най вече вярвайки в тях губиш трезвата си мисъл.
Десетото правило на Магьосника:Ако по своя воля обърнеш гръб на истината,то това е предателство към самия теб.
Издавайки някоя истина,човека срещу теб може да реагира враждебно просто защото иска самата истина която ти си изрекъл да не съшествува.Реалността е реалност,колкото и да се стараеш не можеш да скриеш или пречупиш истината тя живее вътре в теб,но винаги имаш на разположение грешния избор да и обърнеш гръб.Колкото и да го криеш знам че вътрешно ТИ ще почувстваш тежестта заради това че си я отвхърлил,обърнал си и гръб.
И накрая смятам да завърша с няколко думи.Няма да ви давам библейски съвери от рода на “Обичай ближния си”(плюс това атейст си падам),но в наши дни,живота който живеем ще ви дам само предложение,нещо което съвсем спокойно може да отхвърлите.Вгледайте се в правилата,сами виждате че са свързани със самите нас,с живота който водим и онова което го заобикаля.Нека бъдем малко по човечни и помалко завистливи гадняри и като казвам гадняри нямам в предид конкретен човек,а всички в наш'та страна.Да бъдеш честен не пречи на никого.Това е  моля дискутирайте правилата на свобода
Пак казвам правилата не са измислени от мене,всеки който се интересува от Тери Гудкайнд да цъкне
тук.
Последна промяна Strid3r 9Y0 на Нед Апр 06, 2008 5:54 pm, променена общо 2 пъти
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 5:36 pm |
 |
Vego |
Мародераторче |
Регистриран на: Чет Май 10, 2007 5:27 am Мнения: 15576 Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
|
И все пак четете правилата на тази секция...не че се спазват но е по-прилежно така.
Оправих ти малко заглавието,дано нямаш нищо против
--------------------------------
иначе го знам това
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 5:45 pm |
 |
Strid3r 9Y0 |
|
 |
Регистриран на: Нед Окт 01, 2006 12:34 am Мнения: 1083 Местоположение: South Town
|
Цитат: Оправих ти малко заглавието,дано нямаш нищо против
За какво да имам против,това ти е работата  . Цитат: Книгите са много интересни макар едва ли някой да има нерви да прочете всички 10
Ям в момента третата
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 7:20 pm |
 |
Omega Red |
|
 |
|
Книгите са страхотни. Тери Гудкайнд е много талантлив писател, въпреки, че копира бая идей от не-толкова-талантливия си колега, но с по-богато въображение, Робърт Джордан. Правилата са страхотни, направо есенцията на човешката философия. Не цялата, но достатъчно като за начало  Специално Първото Правило съм си го издълбал от вътрешната страна на черепа
Обаче - както с книгите , така и правилата му с времето се размиват. Стават малко блудкави и смисъла в тях е доста ... спорен и размит  Опитвам се кажа, че хем са много добри, хем те не са "измислени" , създадени, от него. Той борави с идей. Къде по-добре, къде по-слабо. Има един много слаб момент в поредицата, щом не сте я чели няма да ви спойлвам, но е някъде след 5-6 книга и едва последната е на нивото на първата.
Не знам какъв ви е проблема с големия обем литература, но ако можете да изгледате 300 епизодно аниме, не виждам причина да не можете да "изядете" и 10 томна поредица  . В момента се пише последната, така че догодина току виж видим края на серията  Последната книга се очертава много динамична и епична... нямам търпение да я докопам
п.п.
не ми допадат някои от интепретациите , които си написал/копирал , но предполагам, че всеки с вкуса си
Специално за Първото правило - когато се казва, че хората са глупави (аз поне така го разбирам) се има в предвид, че много лесно са заслепявани от желанията и/или страховете си. И не просто това, а постъпките им са продукт на това "заслепяване" . Най-простия пример , който мога да дам е следния : имах очила които се разглобяват съвсем лесно, навремето една съученичка ги бутна, без да иска, от чина и те естествено се разпаднаха на пода. Тя се шашна, защото си помисли (уплаши?!? ) , че тя е виновна. Ако мислеше, вместо да реагира първосигнално, щеше да забележи, че всъщност няма нито една счупена част. Щеше да види какво е станало, вместо да "види" това което си мисли, че е станало  Продължавайки нататък с метафората - ако бях искал, можех да я обвиня, че ги е счупила и да искам нови от нея. Сега, ако си представите друга ситуация, където става въпрос за далеч по-важни неща- дали ще са взаимоотношения между близки хора, дали ще е ситуация на живот и смърт, взимайки погрешни решения, повлиян от желанията и/или страховете си ти се излагаш на "риск". Това в книгата е много добре пресъздадено
Последна промяна Omega Red на Нед Апр 06, 2008 7:27 pm, променена общо 1 път
_________________ Babyface, East Side Gunz gang member - Cri-kee "The Lucky"
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 7:26 pm |
 |
thewizards |
|
 |
Регистриран на: Сря Май 16, 2007 11:29 am Мнения: 938 Местоположение: Far Far Away
|
Книгите са 11  но последната не е преведена още. Прочетох я до половината, но на PC е гадно и след няколко седмици ще си я купя. А между другото който не ги е чел да го направи няма да съжалява.
Най-много харесвам първото правило, но според мен не е точно така както си го написал. Не е че хората могат да разберат нещо по 10000 начина, а че хората вярват в това което им се иска да вярват, дори и да не е правилно, те не се замислят, просто го приемат за вярно.
P.S. Не ми се вярва да сте запознати, но ще се прави сериал по Мечът на Истината
http://www.terrygoodkind.com/news/news2.html
Последна промяна thewizards на Нед Апр 06, 2008 7:33 pm, променена общо 1 път
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 10:25 pm |
 |
Omega Red |
|
 |
|
Как разделяш умствения ти капацитет от начина ти на разсъждение и възприятие ? Хич не е лесен този въпрос
Не съм сигурен, че се разбираме по въпроса - тук не става въпрос за действия без умисъл Става въпрос за действия основани на умисъл породена от страхове и желания, а не на логика и умствен капацитет/начин на разсъждение<->възприятия
_________________ Babyface, East Side Gunz gang member - Cri-kee "The Lucky"
|
|
|
|
 |
|
Заглавие:  Публикувано на: Нед Апр 06, 2008 10:31 pm |
 |
Strid3r 9Y0 |
|
 |
|
Цитат: Как разделяш умствения ти капацитет от начина ти на разсъждение и възприятие ? Хич не е лесен този въпрос
Tака е.Но тук трябва сам да използваш себе си за тест,не мога да кажа кой колко е тъп или кой колко е умен,първо на първо кой ми дава това право?Съдейки по отношението и начина на разсъждение разбираш дали човек е глупав или не,но под глупав дали найстина имаме в предвид "Има ли пипе?" дори да знае колко е 2+2 той пак си е глупав,дори аз съм глупав и най вече сългасен съм с Гудкайнд че всички сме глупави.Дали е от завист,дали е от разсъждение,дали от помисъл човек все някога се издънва яко.Така че my friend по скоро или както винаги е въпрос на гледна точка,но виждам че много добре си знаеш за какво става въпрос.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|