Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:42 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Жанр: FPS или стреляне от нормален изглед
МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 12:15 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

First Person shooter е игра, в която героят се управлява "през очите му", което е нормалния човешки изглед. Самият герой виждате едва в някое огледало да речем, или по филмчетата. Тъй като се гледа през "очите" на героя, то тези игри е подходящо да се играят на WideScreen/широк екран, тъй като в противен случай се орязва доста от естествения изглед на човек и цялото периферно зрение, а един WS малко или много компенсира за това. При такава игра обикновено героят стреля с някакво или набор от оръжия. Последните се виждат, най-често, на нивото на очите, въпреки че това не е много правилно от анатомична гледна точка, но това вече е подробност. Това е един от основните жанрове в PC гейминга всъщност, тъй като е доста удобно да се управлява с комбинация от мишка(насочване) и клавиатура(маса бутони за използване), вместо с джойстик, където малко или много сте ограничени от наличните(вече твърде много) бутони, макар, че FPS-ите са си доста популярни и там(и все пак TPS-ите са по-популярни, до колкото знам).

Таа... Игрите от жанр FPS са характерни с point&kill сюжет, който е доста често приключение, състоящо се в резултат на зададена мисия на главния ни герой. Поради пренадуването на ефектите обаче, FPS жанра започна да се размива. Един от пиковите моменти на този жанр, когато той бе в цъфтеж, така да се каже, бе по времето на HalfLife/CS, които са от игрите с основен принс за създаването на тъй наречения е-спорт. Преди това бе популярно да се играе Delta Force, където не можеше да се различи храст от човек - един и същ черен пиксел на мерника, но пак ни бе интересно! И пак бих пуснал DF3 да речем, вместо някоя съвременна игра като .. bioshock..или rage...

Съвременния FPS и по какво ще го познаете:
    - около 9/10 са sci-fi
    - героят е нает да свърши мръсната работа, без да се знаят детайли за какво става дума
    - 10/10, от тези 9/10 присъстват маса чудовища с необясними сили и необяснимо лесен начин за убиване, ако им схванеш цаката. Ако не я схванеш не можеш да ги убиеш, в повечето случаи. Но това не е толкова проблем, защото
    - в играта има аутосейф на горе-долу всяка проклета врата и общо взето няма смисъл да се пали човек, ако му пръскат мозъка на всеки 30 секунди, тъй като това не е "КОНТРА"-та, където имаше само 3 "continue"-та за ВСИЧКИТЕ нива.. Ако не са достатъчни, обикновенно има и quicksave бутон.
    - героя е почти безсмъртен, защото е на health-bar и колкото и да го раняват, стига да се покриете за 2 секунди някъде, всичко минава!! Времето лекува всичко!
    - Можете да носите по 300 оръжия едновременно и да тичате като Юсейн Болт. Тази тенденция започнаха да я махат по едно време, но сега пак е налична - дали защото сте в супермен костюм или сте супер як - все тая...
    - в 9,5/10 от тези игри, задължитено ще се сблъскате с пробити къщурки от тънки прогнили дъски, които ви предпазват от коршуми, и най-вероятно мисията ви ще е да обикаляте в някоя от тях. Ако е sci-fi, то повечето ви мисии ще са съврзани с тези къщурки и подземните им разклонения, които са 1/2 град, състоящ се от резки завои и стряскащи нацисти зад ъгъла, които само вас чакат ^^
    - Друга характеристика на присъстващите чудовища или хора с повишени способности е, че вместо да ви убият веднага, което по принцип би трябвало да могат без проблем да направят, използвайки оръжията, с които вие минавате през гвардия от противници, те са там за да ви постреснат, да се набият във FPS изгледа ви и да ви опищят живота..
    - В повечето такива игри действието е или на обезобразена планета/кораб/подземие или по време на някоя световна война, или в "третия свят".
    - Ефектите са супер! Всеки един куршум е сигнален и ви святка през екрана нещо от рода на старуорс, въпреки, че стреляте с Walter p-38/германски пистолет от вв2/. И с капси да стреляте пак ще святкат през целия път, това е!! Ефектити зъ супир!!

И така, повечето от съвременните игри, в опит да ги направят възможно най-реални, ги правят супер-изкуствено изглеждащи, та чак имам чуството, че се се връщаме във времената на DF1. Тогава храст = 1 черен пиксел, човек = същото, сега - храст=добре структурирана поредица от стръкчета трева, каращи видеото ми да прегрява, човек = супер реален 3Д образ говорещ си с хората зад него, целещ ме в главата от 400м, НО... аз пак не го виждам =/ Пак не мога да ги различа, освен ако не се движат. И супер-реалните куршуми сами ми присвяткват и хептем ми отива зрителното пространство. Понижава качеството на геймплея за сметка на ефектите и детайлите, които водят до супер-детайлност и сюрреализъм в предетайлизиране. Последното, разбира се, важи за ЦЯЛАТА гейм-индустрия, но тук критикувам само FPS-а.

Типични примери за серии fps игри:
Delta Force, Call of Duty, Wolfenstein, Resistance, Quake, FarCry, Crysis, BioShock, Counter-strike, Half-Life, Cube....

Цъкате ли FPS? Похвалете се с нещо..
Кои са ви фаворити of all times?
Харесвате ли съвременните fps тип "чудовището дето е с гръб към мене и след малко ще скочи да ме ухапе, ама играта не ми дава да му пръсна мозъка в гръб по-рано, щото така е по сценарии" или си падате по класическите(дето стреляте с ръждави пушки по нацита)?
Ефекти vs геймплей - все тая, еднакво добри са в този жанр или?
Какво харесвате в един fps?
Recovery Time vs 100% Health анкета >тук

Профил  

Заглавие: Re: Жанр: FPS или стреляне от нормален изглед
МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 12:34 pm 

FPS-тата ми поомръзнаха, защото станаха прекалено еднотипини и само стреляш, стреляш, стреляш и губиш мозъчни клетки. Иначе съм играл доста, но фаворитите ми все още са F.E.A.R. (първата с експанжъните) и Half-Life 2 :rocknroll:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 1:24 pm 
Аватар

Съгласен с горния пост в последно време сите станаха еднотипни...И макар с много реална графика и добър сценарий и геймплей, твърде скучни . Иначе тех бест фор евър за мен поне от тези които съм играл са Half-life1/2 и еписодите .Сириъс Сам единицата и F.E.A.R :rocknroll: :rocknroll:.А също и AVP2!!!

МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 4:20 pm 
Аватар

FPS-то е като ечитата в анимето. Все още тук таме се намират и добри де, но стават все по-малко.

Doom shall never die, only the players!

Последна промяна Wind_Falcon на Вто Авг 25, 2009 7:57 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 4:23 pm 
Аватар
*

boring

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Авг 25, 2009 12:06 pm 
Аватар

Местоположение: Paradise Lost /otoko-tachi ha ikutsu mono umi wo wadari!
FPS ми става все по скучно с всеки изминал ден. ;С

МнениеПубликувано на: Сря Авг 26, 2009 4:09 pm 
Аватар

HL:EP1 EP2 са ми любимите ФПС точно защото не са стандартните шуутъри ами има и някви пъзелчета.Да се надяваме,че ще излизат и други игри като тях :)

МнениеПубликувано на: Чет Авг 27, 2009 6:46 pm 
Аватар

Quake III Arena

Последна промяна Zail на Чет Авг 27, 2009 9:24 pm, променена общо 1 път

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Авг 27, 2009 6:54 pm 
Аватар

Един от любимите ми жанрове,за съжаление става все по-беден на добри заглавия..

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 31, 2009 6:04 pm 
Аватар

Играя само фпс за постоянно. Иначе другите жанрове ги цъквам от време на време за разнообразие, но ми омръзват до 1 седмица.
Преди много играех Quake III Arena, още като бяха модерни залите :P Half Life също от време на време. Сега играя само Counter-Strike, но съм хвърлила око на Team Fortress 2 и Left 4 Dead, но това като се сдобия с по-мощна видеокарта.
Това, което ми харесва в тези игри е, че всичко си е игра за игра и точка за точка. Развиваш умения в играта, а не левъли, от които да зависи дали си по-силен или не.

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 01, 2009 12:36 pm 
Аватар

Местоположение: Paradise Lost /otoko-tachi ha ikutsu mono umi wo wadari!
На quake III арена му мина времето. Бяха добри времена де.

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 01, 2009 3:12 pm 
Аватар

Quake-а заедно с DooM и мн. други са безсмъртни...

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 02, 2009 4:29 pm 
Аватар

Според мен Fallout 3 е най-доброто FPS(макар, че не е точно FPS), излезло през лето 2008. :?

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 02, 2009 5:00 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Fallout 3 не е никакъв фпс. Fps означава "first person shooter". Fallout 3 е first person rpg. Като дори може спокойно да се играе и от трето лице.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 03, 2009 9:05 am 
Аватар

Quake 2-то (1-цата вече не я помна, дали съм я барал) беше голяма мания на времето, после дорде 3-то, ънрийлъ туърнамент и кЪнтрЪтЪ...а мда делтафорсчето забраих. Мдаам спомени, на всяка една от тях съм е радвал доста. Ама сегаа~, когато ВСИЧКО (графички, енджинчета, блабла) е на много по-високо ниво, да ми се твърди, че CS е все още най-якия и нз си какво шуутър -> FFS. Може голяма част от новите да фейлват, но си има добри и то много добри. CoD4 например е баси якия екшън и като кажа екшън си е...баси акшонъ :lol: . Много по-реалистична (има гравитация :lol: , оръжията са по-адекватни и т.н., итн,ннн), графиката е по-добра, което стъщо допълва реализма (но не да ти присвятква екрана както вика saya xD), геймплейчето е добро + отново трябва трябва да си имаш необходимите умения, иначе си за никъде, НО не си обезпокояван от тъпи бъгове и нереализми (мдаа, всяко 2-ро оръжие, минава през 50см бетон). Таа~ мисълта ми е - ФФС, CS из булшит. :lol:

A true man knits his own destiny...
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]