Дата и час: Нед Юни 13, 2021 11:49 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пон Фев 21, 2011 4:39 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 10:21 pm
Мнения: 3194
Местоположение: Мidland
Георги Андреев - из "Америка над всичко!"

От дълго време се говори за т.н. златен милиард - хората на земята са много (днес 6 милиарда), това вреди на околната среда, а и толкова гърла не могат да се изхранят; затова броят им трябва да бъде сведен до един ("златен") милиард. Никоя институция, никой учен, държавник или политик не сe изказва в полза на тази теза. Тя се поддържа от епизодични журналистически публикации. И все пак не заглъхва, което показва, че не става дума за екстравагантни хрумвания на търсещи популярност журналисти.
Изчисленията за "излишните" хора са различни. Според Барбара Хубард "1/4 от човешкия род трябва да умре". Според Сам Кийн, населението на света трябва да се намали с 90%, т.е. 10 пъти. В писмо, протестиращо срещу съвременното малтусианство, подписано от руски академици, се говори за намаляване на населението 5, 10 и дори 600 пъти.
Защо идеята за планетарен геноцид възниква точно днес? Нима това се дължи само на егоизма и алчността на лошите капиталисти?
Не може да има съмнение за лошия морал (за пазарните демократи той е добър) на капиалистите, но освен това има и по-сериозни причини.
Парадоксът е, че кризата възниква поради техническия прогрес. Само преди няколко десетилетия печалбата на капиталиста идваше, идва и сега, от принадената стойност (печалба = принадена стойност) на експлоатирания наемен работник. Принадената стойност се извлича само от жив труд - машините не създават принадена стойност. С появяването на автоматизацията, компютеризацията и роботизацията живият труд в Първия свят е на път да изчезне; а заедно с него - и печалбата. Това означава край на капитализма. Временно решение е изнасянето на индустрията в Третия свят, където все още няма роботи.
Без навлизане в повче подробности, болшинството от работниците стават излишни за капитала. "Повечето човешки същества вече не са необходими за малкия брой хора, които оформят икономиката и държат властта. Тълпи от човешки същества откриват за себе си, че според господарската логика нямат оправдателна причина да живеят на този свят." Професионализмът изчезва (въпреки че много се говори за него) и всеки работи каквото намери. "Качеството им на взаимозаменяеми пионки, професионалното небитие, което ще им бъде отредено... в постоянно подновяващи се грижи на едно чиракуване, без много голям шанс да станат компетентни. Разбира се, тук не би могло да става въпрос да упражняват един и същи занаят или въобще да имат "професия"."
"Целта на всяка индустриална революция... е да направи майсторството и уменията ненужни и така хората да станат взаимозаменяеми и евтини." Всеки бизнес е ориентиран в тази посока. Например "човек от улицата" за няколко минути свиква да работи с машините на "МакДоналдс". Никакви готвачи повече. Всеки клоун може да направи хамбургер на "МакДоналдс". Хората свикват да се хранят с боклуци "на крак", докакто автомобилите се зареждат с бензин.
"Странни времена, когато пролетариатът - мъртвият пролетариат! - се бори за възвръщане на своите човешки условия", т.е. да бъде експлоатиран.
Тази излишна за богатите маса хора е заредена с революционни възможности. Следователно излишните хора трябва да бъдат "елиминирани" преди да станат опасни за капиталистите. При това "елиминирането" трябва да стане, без обречените да разберат това. След като решението е взето, остава да се потърсат технически средства за изпълнението му. Много се резчита на СПИНа. Произведеният във военната лаборатория във Форт Детрик, САЩ, НІV-вирус е разпространяван по света чрез задължителните ваксинации. Въпреки че по света, особено в Африка, милиони хора са заразени със СПИН, населението там не намалява. Това средство не оправда надеждите на богаташите.
Поощряват се и се провокират "малки" регионални войни. Макар че загива предимно цивилното население, жертвите са недостатъчни, за да компенсират естествения му прираст.
Най-изпитаното средство остава организирането на мизерия и глад. Цялостната политика на олигархията е насочена към Третия свят, където има твърде много излишно за бизнеса население, но не е пощаден и Първият.
В Третия свят успехите са налице. В редица страни от Азия, Африка и Латинска Америка гладът е постоянен спътник на хората, а бедността расте. Обедняването се извършва под ръководството на МВФ, Световната банка, СТО и други подобни организации. При източването на национален доход (печалбите на чуждите инвеститори) на страните от Третия свят загубите се понасят от "обикновените хора", а не от компрадорския елит.
"Даваме (ние, американците - б.а.) по-малко от 20 милиарда долара като пряка помощ на страните от Третия свят, а получаваме 30 милиарда на година - работници, отгледани, отхранени, надъхани и образовани от по-бедните страни, а след това транспортирани в началото на продуктивния си живот в САЩ (средната възраст на емигрантите е 28 години)."
Мощно средство за обедняване е т.н. право на интелектуална собственост. СТО, под заплахата на санкции, изисква всяка страна да приеме закони, разрешаващи патенти върху "форми на живот", под което американците и европейците имат предвид генетично изменени франкенщайновски семена или медикаменти, често версии на традиционните геноми, задигнати от горите на Третия свят. Например западна фирма може да патентова живовляка, растящ навсякъде в България и да застави страната да го купува само от тази фирма. Чрез подобни игри с "форми на живот" (семена) е организиран глада в Етиопия.
Докато се водеше борба между социализма и капитализма, здравеопазването в Третия свят напредна и средната продължителност на живота се увеличи с 10-20 години. Сега е време тази грешка да се коригира.
Според Л. Търоу, една от главните причини за затрудненията на САЩ са старците. Тези готовановци там живеят средно по 77 години и получават пенсии! Още по-нетърпимо е да има старци в Третия свят. Изводът е: не бива да има живи хора в нетрудоспособна възраст. Как може да се постигне това? Като се направи здравеопазването недостъпно за "тълпата от негодници" и се попречи на лекуването на масовите заболявания (рак, сърдечно-съдови заболявания...)
При изпълнението на тази стратегическа задача здравеопазването може да се превърне в доходен бизнес. В САЩ има 1 милион души медицински персонал, но 1,5 милиона медицински чиновници следят за рентабилността на отрасъла. Всеобщото безплатно здравеопазване се отхвърля от управляващите, понеже съдържа "скрит комунизъм и бясно слабоумие". Медицинският бизнес в САЩ е 10 пъти по-скъп от канадското здравеопазване, което е безплано за всички и, следователно, е комунистическо. Освен това американската психика не позволява бедният и богатият да бъдат лекувани при еднакви условия (Н. Чомски).
В САЩ "фармацевтичният бизнес няма нужда от евтино, още повече ефикасно лекарство или лечебен метод, които биха довели до трайно излекуване на каквото и да е или на когото и да е". "Скритата цел на здравните институции и финансовата мощ, която стои зад тях, е да има повече болни хора и съответно по-големи печалби."
"Независимо, че Американската мдицинска асоциация (АМА) и FDA (Управление за храни и лекарства - б.а.) би трябвало да защитават здравните интереси на обществото, в САЩ те са се превърнали в послушни оръдия на Лекарствения тръст, чрез който той наказва и очерня всеки лекар или учен, дръзнал да се противопостави на официално наложените идеология и политика в здравеопазването".
В заговора срещу здравето участва и Световната здравна организация (СЗО), а ООН "е политическата ръка на световните финансови магнати". Едно от средствата във войната против здравето са ваксинациите, които могат да съдържат нужните съставки. Бившият президент на Световната банка и още по-бивш военен министър на САЩ Роберт Макнамара заявява: "Трябва да вземем драконовски мерки за демографска редукция срещу волята на населението. Намаляването на раждаемостта се оказва невъзможно или недостатъчно. Това значи, че трябва да се увеличи смъртността. Как! Чрез естествени методи. Глад и болести..." Именно това се прави.
Не бива да се допуска лекарство против рака не само защото сегашното "контролиране" (а не лекуване) на болестта носи печалби на фармацевтичната мафия.
Лекарите волно или неволно стават съучастници на геноцида, като действията им увеличават смъртността. Интересно е, че при едномесечна стачка на лекарите в Израел през 1973 смъртността намалява наполовина. При подобна стачка в Колумбия през 1976 смъртността спада с 35%.
Фармацефтичните компании налагат "лекарствата" си чрез подкупи, лъжлива рекламна кампания и закононарушения. На пазара са пуснати доказано вредни продукти като аспартам (нутрасуит), ацесулфам, цикломат, MSG... Това става с подкрепата на МВФ, Световната банка, СТО и правителствата.
През 1998 в Берлин е възбуден процес за участие в "масово убийство и престъпления против човечеството" срещу фирмите Hoecst AG, BASF AG, BAYER AG, Merck Inc., Brystol Myers Squibb Inc., Pfizer Inc., La Roche AG, Glaxo/Wellcome, Rhone-Poulenc-Rhorer, Novartis...
Голяма опасност е геното инженерство с непредсказуеми изменения на биологичните видове. "То може да бъде превърнато в смъртоносно оръжие, което да се насочи към унищожаването на определени етническо групи."
"100% от учените подкрепящи (вредните) лекарства, са получили финансови облаги от фармацевтичните компании". Особено активна в подкупването е компанията "Монсанто".
Компроментирането на здравеопазването е важен елемент от "демографската редукция", но само това не е достатъчно. Най-бедните хора нямат здравни осигуровки, не ходят при лекари и не ползват лекарства, а тъкмо те са "най-излишни". Важно средство за обезвреждането им са наркотиците.
Латинска Америка, САЩ и големи части от Европа и Азия са "залети" от наркотици. Навсякъде, където стъпят американски войници избухва взрив от наркомания. Изключено е армията, полицията, ФБР, ЦРУ и многобройните други "силови" ведомства да не могат да се справят с това бедствие. Но не се справят. Защото не искат. Поради това половината от наркотиците в света се потребяват в САЩ. Наркоманът е антисоциална личност и поради своите халюцинации никога няма да се разбунтува срещу олигархията.
Всъщност нужни са не един милиард, а по-малко негодници като обслужващ персонал. Естествено, няма да бием барабан за това, но нищо не пречи наши драскачи и дърдорковци да подготвят общественото мнение за това.
Техническият прогрес ни скрои лош номер. Високата производителност на труда (всъщност на машините) наистина носи по-висока печалба, но при условие че само аз имам роботи. Ако навсякъде има роботи, няма наемни работници, но няма и купувачи. Шибана работа!
Добре е, че хората стават взаимозаменяеми пионки и няма нужда от професионалисти. Значи, надниците ще са по-ниски.
Умъртвяването на излишните негодници се оказа по-трудна задача, отколкото очаквахме. Опитахме различни средства и накрая трябваше да се обърнем към най-старото и изпитано средство - глада. Чрез глад англичаните са държали Индия в покорство в продължение на два века! Западът без друго не може да живее без грабежи, а ограбването на Третия свят създава глад.
Правото на интелектуална собственост носи печалби на способните хора и мизерия на тъпаците от Третия свят. С един куршум - два заека.
Ако искаме да бъдем елит, не можем да позволим на негодниците да живеят повече от 50 години. А защо не 35? Затова здравни грижи трябва да има само за платежоспособните. Поради тази причина сме мобилизирали или създали FDA, СЗО, ООН, МВФ, Световната банка, СТО, АМА и отстояваме правото на всички компании да печелят от глупостта на хората. Нека всеки негодник сам си купува смъртта!
А наркотиците са допълнително средство. Хем убиват, хем са добър бизнес.
Ще караме така, докато може. А после? Нашето поколение мисли за себе си. Следващите поколения също да помислят за себе си. Сега САЩ са силни затова: Америка над всичко! Ако престане да върши работа, ще пратим по дяволите и нея._________________
SIR, I HAVE A CUNNING PLAN!
Baldrick, let us not forget that your last cunning plan was solving the problem of your mother's low ceiling by cutting off her head.
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 4:11 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:06 am
Мнения: 9939
Местоположение: In the unreal reality of Rousse.
СЪГЛАСЕН!!!! :lol: :lol: Сега само ни трябва ефикасен начин за достигането на милиарда. :wink:_________________
Изображение
http://eien-ryuu.mybrute.com
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 9:24 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12758
Местоположение: Nekomimi Rakuen
I support this product and/or service. Какъв е блога ти? Искам да се абонирам за него. Само една такава статия запълва едногодишната ми квота от конспиративни боклуци._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 9:40 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 10:21 pm
Мнения: 3194
Местоположение: Мidland
Ама те май се заяждаш заради идеята да се заяждаш за нещо, а? Ако обичаш мери си приказките! :lol:

А и ако човек леко се позамисли, дори и да не се натоварва с някакви предразсъдъци ще прозре, че много от идеите изложени в горния текст, минимум съдържат някаква истина. И ако е и дори и мънинко интелигентен може би... казвам Може би! ще си направи собствени изводи, дори и различни от това което е написано.

Но не. Веднага започват да валят епитетите от разни вездесъщи като теб._________________
SIR, I HAVE A CUNNING PLAN!
Baldrick, let us not forget that your last cunning plan was solving the problem of your mother's low ceiling by cutting off her head.
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 10:22 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12758
Местоположение: Nekomimi Rakuen
Mantzikert написа:
че много от идеите изложени в горния текст, минимум съдържат някаква истина.


Изопачените факти и изводи не са истина. Тази статия е съвкупност от стари конспиративни теории. Нищо повече._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 10:42 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пет Май 11, 2007 2:34 am
Мнения: 1083
наистина има много хора на земята и трябва да се намали населението
развитите страни с политиката си донякъде са се справили с проблема и
естественият прираст сее изравнил
но в страните от третият свят това нее така
и за това е виновен петролът
защото именно той позволява на машините да обработват повече земя
и да дават повече храна
защо например развитите страни пращат помощи на страните от третият свят това по никакъв нчин
не допринася за намалянето на населението ,а напротив

многото хора изтощтават земята и хабят ресурсите
какво ще стане като кранчето секне
можеби паричната система е донякъде справедлива
който е богат да оцелява пък наркотиците дават възможност на всеки да забогатее
:stars:_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2011 5:50 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Яну 24, 2009 12:19 pm
Мнения: 1390
вървете се хвърлете от някъде като сте съгласни с идеята :)
ама първо автора да го направи_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Съб Мар 19, 2011 8:20 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Пет Май 11, 2007 2:34 am
Мнения: 1083
Цитат:
Изчислено е, че всяка извадена риболовна мрежа съдържа около четвърт „страничен улов“ — риба, която не може да бъде използвана, тъй като е твърде малка или е от друг тип, или е хваната в неподходящ сезон. Както един наблюдател каза пред Икономист: „Все още сме в Тъмните векове. Просто пускаме мрежата долу и чакаме да видим какво ще излезе“. Навярно 22 милиона тона от такава нежелана риба се хвърля обратно в морето всяка година, повечето във формата на трупове. За всеки килограм добити скариди биват унищожавани около осем килограма риба и други морски същества.


хората унищожават екосистемите в океаните само за да се нахранят
още един аргумент в полза на това че са прекалено много на планетата_________________
Изображение
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Нед Мар 20, 2011 9:52 pm 
 
 

Регистриран на: Вто Май 19, 2009 1:40 pm
Мнения: 1537
Моля въздържайте се от обидни реплики.


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Съб Авг 11, 2012 3:35 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 4:02 pm
Мнения: 1967
Местоположение: Кога ше пием бира?!
ЛОЛ..........Един 'златен' милярд.. И какво ще се случи? Един милярд от добре облечени, живеещи в лукс, богати хора, защото със сигурност кики и пипи няма да спечелят 'златото'. Струва ми се, че такава чистка ще е полезна само и единствено за планетата... в първите 10 години, да не забравяме и потенциалното възраждане на робството. малко богати хора стремящи се да забогатеят още повече. По скоро не, не ме кефи тая идея. Може би заради явните спекулации, че населението на планетата не може да се изхранва, все още не съм видял магазин с празни рафтове, напротив всекидневно по целия свят се изхвърлят 'застояли' храни от ресторанти, закусвални, огромни супермаркети, понеже хората са много и не достигат за всички, но разбира се, това е в развития свят..... чудо. Проблема не е в 'количеството' хора, което за теб изглежда като разменна единица, чувал сол, проблема е липсата на логистика в разпределението на ресурса, производството му и още стотина комплексни формалности, на които се дължи 'глада' в 3я свят. Така ще бъде докато не се въведе една единна политическа система, която да работи за всички части на света, но вече навлизам в приказното, никой никога няма да си позволи да работи за удоволствието и благото на хората, пък и масата трудно ще се съгласи на една държава за планета.

Хората ще напредат, когато осъзнаят че са един вид, които си дели една планета..._________________
Изображение
SN00KY написа:
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ СПАМА ВИНАГИ ОТГОРЕ!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Нед Мар 10, 2013 8:18 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 6:19 pm
Мнения: 4596
Беше ми интересно да прочета статията и след като приключих се замислих. От чисто статистическа гледна точка дори в момента изглежда планетата е на предела си. Не знам за конспирациите и за световния заговор доколко отговарят на истината, но за мен поговорката "Няма дим без огън" си е направо максима, така че допускам че има нещо вярно.

Та да се върна на статистиката:
Земята е с площ 510,073 милиона km2, като сушата е едва 29,2% или иначе казано 148,94 милиона km2. Човечеството живее главно на сушата и в момента е около 7 милиарда. Ако използваме само тези данни излиза, че на единица от населението на Земята се падат по 2,1 хек. Значи на тези 2,1 хектара могат ли да нахранят един човек? Да, биха могли, ако се управляват правилно и устойчиво. Но! Абсурд е да се мисли за устойчиво развитие с толкова малка цифра.(имаме неизползваеми площи - пустини, защитени природни обитания, ...) От край време се знае, че американците особено са общество на консуматори. Предполагам поне това е известно на масата, макар да се съмнявам доколко понятието се разбира.
Това е една добра нагледна лекция по въпроса:
http://www.youtube.com/watch?v=3eWBg8ojno4

Пита се защо на тях им е добре, а на всички останали им е зле? Защото те ползват главно чужди ресурси, за да произвеждат евтини и лесно заменяеми стоки, на чужди територии, за минимални цени, ползват ги и боклука отново го изнасят най-често за чужда сметка. Подобен манталитет държи в подчинение цялата глобална икономика (пролича си от последната все още не приключила криза) и тласка тежеста си към по-слабите икономики.
Или отново образно казано - взимат ресурси от 2,1хек на някоя африканска страна, пращат ги на 2,1 хек на Китай за производство на някаква стока, след което носят стоката на безценица на свойте собствени 2,1хек, за да спомогнат икономиката си и да осигурят стандарт на населението си и най-накрая отпадъците ги връщат или пращат в нечии други 2,1 хек. (В клипчето показаха данни, че само 1% от отпадаците на САЩ остават на тяхна територия, къде са другите 99 ;) ).
Накратко: със сегашния модел е невъзможно в дългосрочен план планетата да издържи на човешката популация. Да - 10-20, дори ако имаме късмет 30 години, може да се запази сегашното положение, но след това...

По-горе имаше един коментар, че в магазините никога няма излишък от храна:
Човече, ти България за третия свят ли я имаш? Вярно, че си имаме проблеми, ама ти баш ни изкара :lol:
Има много смисъл в разсъждението за златния милиард и идеята/проблема за пренаселението на планетата и за изместването на човешкия труд от технологиите се е отбелязал не преди някакви си 50тина години.
Първи е Т. Малтус преди повече от 200 години, в чиито труд(есе) се излага напълно безпристрастно и от чисто икономическа гледна точка, че в бъдещето на човечеството неизбежно ще съществува глад и мизерия.
Как може толкова отдавна да е имало хора, които разбират проблема, а днес когато само трябва да се обърнеш за да видиш бездомника и бабата с пенсия от 100 лева, да кажеш, че това са глупости?
Бедността е пряко следствие от набъбването на човечеството. В крайна сметка все ще се намери някой който да вземе мизерните ти 2,1хектара, за да направи своите повече, което е разширяване на границите и стандартите -.-

ЕДИТ: Толкова се разпалих докато си писах поста, че съм допуснала доста тъпа грешка :doh:


Последна промяна faye на Нед Мар 10, 2013 9:22 pm, променена общо 1 път


_________________
<3
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Нед Мар 10, 2013 8:35 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12758
Местоположение: Nekomimi Rakuen
faye написа:
Земята е с площ 510,073 милиона km2, като сушата е едва 29,2% или иначе казано 148,94 милиона km2. Човечеството живее главно на сушата и в момента е около 7 милиарда. Ако използваме само тези данни излиза, че на единица от населението на Земята се падат по 21 m2.


Ами всъщност от тези сметки излиза, че се пада по 21 хиляди м2 на човек. Грубо казано._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Нед Мар 10, 2013 9:17 pm 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 6:19 pm
Мнения: 4596
ха, тъй е като си правя бързи сметки :lol:
Но като се замислиш разликата е без особено значение за самото разсъждение ;) От самото начало това го дадох само за нагледен пример. Все пак ще си го оправя ><_________________
<3
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Нед Мар 10, 2013 11:18 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am
Мнения: 12758
Местоположение: Nekomimi Rakuen
Така де ама пропускаш и факта, че храна има и във водата. Било то риба или разните му там водарасляци дето ги ядат някои хора >> В действителност при правилно управление на природните ресурси може да се изхрани и 10 пъти по-голямо население. В момента има голямо разхищение и дори само то да се намали няма да има проблем с глада. Да не говорим ако прибавим и новите технологии.

Edit: Стана ми любопитно и реших да проверя колко "земя" е необходима за да изхрани един човек. Базирайки се на американската годишна диета (с други думи - доста над необходимото за оцеляване) за един човек е необходимо около 4 хиляди м2 обработваема земя. При сегашните технологии и количество използваема, обработваема земя е възможно да се изхранят около 30 милиарда човека. Ако прибавим и рибите (които в рибефермите могат да стигнат до огромно количество за кубичен метър вода) ще се получи, че при оптимизирано използване на ресурси могат, дори днес, да се изхранят без проблеми многократно повече хора от общото население на Земята._________________
Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^

Изображение

I pity the FOO!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД
МнениеПубликувано на: Пон Мар 11, 2013 1:20 am 
Аватар
 
 

Регистриран на: Съб Сеп 24, 2005 6:19 pm
Мнения: 4596
При правилно ползване теоретично допускам, че е възможно да натъпчем Земята с хора.
Но има прекалено много изменчиви фактори.

Да, земните водни ресурси са местообитание на доста годни за трапезата ни видове. В световен мащаб отрасъла е доста развит(на национално ниво, като изключим любителски риболов и някоя друга ферма за шаран или бял амур например от сладководните, може да се забрави, а от морските... то всяка година там има някаква екологична катастрофа за да оправдае бедния улов >>).
Ако се изчерпат ресурсите на сушата, няма да има друг начин освен риба - сутрин, обед и вечер :lol:

Колкото до сушата - както споменах в редния пост от тия 149 милиона км2 трябва да се премахнат неподходящите релефи - пустини, скални райони, ледени полета, защитени териотории и т.н. , за да се получи площта за аграрни култури. Не би следвало обработваемите земи да са повече от 20-5% (даже ми се вижда много) от общата суша макар това да го поставям под въпросче. (нататък ще се разтърся)

Допълнително трябва да се помисли, че дори максималния капацитет на Земята да произведе и нахрани теоретично да ни задоволява, хората не са единствените същества на планетата. Като се прибави и проблема със глобалното замърсяване...
Сафире, ти сам повдигна въпроса за водните ресурси - при една по мащабна еко катастрофа, подобна например като изливането на нефтения танк някъде из южна Америка беше, преди няколко години, потенциала на океана като източник на храна за региона на катастрофата може напълно да изчезне на някакъв период, а за световен мащаб да падне с десетки в проценти.
Подобни заплахи има и на сушата - замърсяването на подпочвените води, може да доведе до негодност на огромни териотоории да бъдат използвани както от фермери, така и от животните, дори това да е естествения им ареал.

Изобщо проблема не е едностранен. За правилно управление на природните ресурси са помислили и мислят много хора и организации. През 90те е приета нещо като обща рамка, за това как да се постигне устойчиво развитие - невъзвращаемите ресурси да се управляват правилно, за да се превърнат във вечни с други думи. Хората са осъзнали проблема преди толкова време. Има прогнози, ситуациони планове и доклади за това как почти всеки отрасъл би реагирал на някаква екологична криза.
Между другото едно от главните условия за установяване на устоичиво развитие е справяне с бедността и така се връщаме към т.1 - защо е необходимо регулиране на човешката популация и свеждането и до някакво по-малко число._________________
<3
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на: