|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 2:28 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Всичко За Киберпънка ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Юни 01, 2007 7:53 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4318_1267384268.jpg) |
HollowMan |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Съб Апр 29, 2006 3:39 am Мнения: 691 Местоположение: EXILED
|
и такааа... поради наскоро заявеният интерес към материята, и тъй като ми бе предложена идеята да направя/им тема за всичко де що има сайбърпънк елементи, както и за самата природа на това явление, та реших да пусна темата...
тука, защото е прекалено обща за който и да друг раздел (а и защото тайничко се надявам повече хора да я погледнат:), а и понеже за киберпънка в аниметата си има тема-слънце.
ок. първо - малко инфо /а.к.а. "що е киберпънк"/
по мои наблюдения най-добре представени са нещата тука: Postcyberpunk Manifesto. въпреки че текста е за пост-киберпънка, Лорънс Пърсън (писал е доста готина критика, включително и върху анимета като Аниматрицата и GITS SAC/ хвърля доста светлина върху това какво точно се разбира под киберпънк и някой негови основни характеристики.
а, да и естествено http://www.cyberpunkreview.com/
от там е и the single-sentence definition:
Cyberpunk is about expressing (often dark) ideas about human nature, technology and their respective combination in the near future.
и сега идва ред на дългото описание, в което се обяснява за непоносимата филососфска натовареност на жанра, характерната дистопична атмосфера, тегаво и трудно за гледане, а за четене още повече...
/и тука пак крадем от киберънкревюто, ама в съкратен вариант и на български. а и някои неща са си мои:)/
- негативно влияние на технологията над човечеството. or the so-called high-tech, low-life model. rapid advance of technology leads to moral and social decay of humanity, низки страсти завладяват сърцата, тъй да се рече...
- сливане на човек и машина. киборги, разумни програми, в общи линии границите се размиват, основния въпрос е: exactly what does it mean to be human.
- corporate control over society - ся тва не е чак толкова crucial, но да, в повечето случаи поради тоталния упадък на обществото има разни корпорации дето "владеят" живота на хората...
- историята разкрива т.нар. утайка на обществото. главния герой обикновено е някъв престъпник, наркоман или и двете. задължително е отчужден, дегенерирал, загубил смиъла на съществуването си, ако въобще е имал такъв, и въобще... ужас.
- повсеместен достъп до интернет или няква подобна форма на обмен на информация, в различните произведения варира; често има и сливане между реалностите.
толкоз. има още мн, ама по-нататък. сега малко примери за Сайбъроънк Изкуство:
- movies: емиии като се почне от Blade Runner, Johnny Mnemonic, та до Матрицата и пр...
по-интересни заглавия са Avalon (Mamoru Oshii), Rennaisssance, които още се каня да гледам, както и т.нар. Extreme Japanese Cyberpunk
иначе то по-добре A List of Cyberpunk Movies By Decade
- и малко музика... значи по принзип под сайбърпънк музика се разбират две неща (които до голяма степен се припокриват) - първото е музиката, използвана в саундтаците на киберпунк филмите - най-често джаз. и да не е чист класически джаз, почти вианги има такива елементи, просто са най-добрия начин за подсилване на т.нар. film noir atmoshere that the cyberpunk explores vastly. другото е музика, която или по своята форма, или по съдържание се доближава киберпънк проблематиката, споделяйки философски възгледи или просто зачеквайки теми и проблеми характерни за жанра. в този случай обикновено (ако не винаги) става въпрос за електронна музика, EBM, и секвите му там съкращения дето не ги знам мн кво значат, industrial и пр....
най-най- любимият ми пример са The Future Sound Of London с Dead Cities и ISDN - музикалното въплъщение на сайбърпънка...
The Cyberpunk Wiki - http://www.cyberpunkreview.com/wiki/tik ... erpunkWiki
Mephisto написа: Ето малко повече инфо на сходни и свързани термини : ПосткиберпънкСтиймпънкБиопънкИ няколко движения със сходни идеи : Ретро-ФутуризъмТрансреализъмКиберпрепТрансхуманизъм ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
дтига толкоз! дано да не ми я изтрият темата...
oh, yes, i almost forgot - http://project.cyberpunk.ru/ a very good russian site devoted on cyberpunk. definitely a must-see.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Юни 01, 2007 8:52 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=3485_1365159118.jpg) |
Mephisto |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
|
Браво,пусна я най-после.
I defy my ignorance with this topic!
И понеже си ме цитирал,аз искам да постна една песничка,която откакто си я свалих ми символизира киберпънка,и изобщо не се вписва в жанровата стилистика на гореизброените два стила (които са си много яки).
Sunna - Power struggle
Иначе всичко друго,което трябваше да знаете като основно инфо Любо го е написал/преписал много добре.
Аз искам да покажа едни клипчета и рисунки,но трябва малко време,за да ги събера на едно място.
А и да,прави се и бг сайт за киберпънка в съвместност с деменция жанра.
_________________ One has to conquer nothing but himself.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 9:19 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6065_1299452367.jpg) |
baikonur |
|
Регистриран на: Нед Дек 24, 2006 12:40 pm Мнения: 2476 Местоположение: София, СГ
|
А такаа киберпънк най готинта научна фантастика (или начин на живот за други ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif) ).Засяга доста злободневни теми и черпи вдъхновение от човешкия страх.Един от наи готините български саитове e http://www.bukvite.com/k-e-f/ заита отдавна не е обновяван ама ако го разгледате по обстоино ще си прекарате доста добре.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 12:35 pm |
HollowMan |
|
|
и аз понеже забраих да кажа за книгите... ама вие си знаете. на първо място, ест. William Gbson с "The Sprawl Trilogy", първата книга от която - Neuromancer - още с написването си се превръща в т.нар. cyberpunk bible... е, тва е малко пресилено, ама иначе книгата е емблематична. определено си заслужава четенето... иначе други автори, чийто творби се причисляват към жанра са Bruce Sterling, John Shirley, Rudy Rucker, Michael Swanwick, Pat Cadigan, Lewis Shiner, Richard Kadrey и разни други там...
и да кажа тва може на някой да му е от полза: в тоя руския сайт дето го дадох накрая ( http://project.cyberpunk.ru/ ) има и доста прилична библиотека (free), като повечето заглавия в нея са на английски, руски и български(!!!), така че, ако ви се чете...
има го и едноименния разказ на Гибсън Johnny Mnemonic, цялата The Sprawl Trilogy, и некви други работи... то се вижда:)))
айде, после още...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 3:07 pm |
Mephisto |
|
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
|
Статията за трилогията на Матрицата е уникална,наистина.
Иначе,някой да иска да си предложи услугите за направата на сайт?
П.С.Любо,тия книги са много яки,но трябва да се четат на хартия.Другото са само репликации,които развалят очите.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 4:26 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=176_1234423123.gif) |
KnX |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
Темата определено не ми допада.Не мисля че начина на представяне беше правилен като цяло.
И какво точно не ми допадна :
Цитат: 1- негативно влияние на технологията над човечеството. or the so-called high-tech, low-life model. rapid advance of technology leads to moral and social decay of humanity, низки страсти завладяват сърцата, тъй да се рече...
2- сливане на човек и машина. киборги, разумни програми, в общи линии границите се размиват, основния въпрос е: exactly what does it mean to be human.
3- corporate control over society - ся тва не е чак толкова crucial, но да, в повечето случаи поради тоталния упадък на обществото има разни корпорации дето "владеят" живота на хората...
4- историята разкрива т.нар. утайка на обществото. главния герой обикновено е някъв престъпник, наркоман или и двете. задължително е отчужден, дегенерирал, загубил смиъла на съществуването си, ако въобще е имал такъв, и въобще... ужас.
5- повсеместен достъп до интернет или няква подобна форма на обмен на информация, в различните произведения варира; често има и сливане между реалностите. Та тези 5 точки не ми харесаха как са написани и ако не е проблем бих желал да ги дискотираме. FIRST: Цитат: 1- негативно влияние на технологията над човечеството. or the so-called high-tech, low-life model. rapid advance of technology leads to moral and social decay of humanity, низки страсти завладяват сърцата, тъй да се рече... Защо пък негативното влияние на технологията над човечеството.Cyberpunk-а ти показва един модерен свят в,който хората могат да живеят по дълго,някои от геройте в сайбърпънка живеят доста изискано,това че ни се дава всичко през гледната точко на един мизерен наркоман,ми ние може да изкараме по този начин и София сайбърпънк столица кадето високите технологий са сринали човечеството.А за низшите страсти,ми колкото повече човек се развива толкова повече се очуждава от наложения му морал на родители,държава и тн. и според това той(от гледна точка на обществото разбирасе) губи човешкото у себе си. Тоест какво имам впредвид.Ми немисля че света е толкова черен колкото ти го изкарваш,мисля че е напълно нормален с нищо не е по зле от сегашния Second: Цитат: 2- сливане на човек и машина. киборги, разумни програми, в общи линии границите се размиват, основния въпрос е: exactly what does it mean to be human.
Там поне има причина за този въпрос,докато сега си го задаваме постоянно,а отговора си остава неясен.Можеби поради тази причина Сайбърпънк света ми допада толкова много.Защото лично в мойте очи изглежда ужасно реален и близък до нашия. Third: Цитат: 3- corporate control over society - ся тва не е чак толкова crucial, но да, в повечето случаи поради тоталния упадък на обществото има разни корпорации дето "владеят" живота на хората... Yeap we have this shit here too,only that it is not just one Fourth: Цитат: 4- историята разкрива т.нар. утайка на обществото. главния герой обикновено е някъв престъпник, наркоман или и двете. задължително е отчужден, дегенерирал, загубил смиъла на съществуването си, ако въобще е имал такъв, и въобще... ужас.
НЯМА СМИСЪЛ! (за коментар прочетете "губили ли сте смисъла") Fifth: Цитат: 5- повсеместен достъп до интернет или няква подобна форма на обмен на информация, в различните произведения варира; често има и сливане между реалностите.
Yeap we are trying to make this shit too.
Та каква ми е логиката честно казано след като ти разгледах точките,който можеше да представиш в малко по бели отенаци,можем да кажем че Сайбърпънка е най-близката идея до бъдещето за което се бори човечеството и аз нетвърдя че то е толкова черно.Ако трябва да съм честен не съм съгласен че Сайбърпънк аниметата са чак толкова мрачни,зависи от коя страна ще ги погледнеш,философски ,пълни с идей и догатки-Да,но света който е представен не е с нищо по черен от нашия(е в повечето случей де),зависи от гледната точка.Според мен лично Сайбърпънка е жанр показващ бъдещето към което се стреми човечеството през нечия гледна точка.
_________________ bah
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 4:36 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4465.gif) |
Jenx |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Пет Юни 02, 2006 10:23 pm Мнения: 485 Местоположение: The Nexus
|
Хмм...донякъде съм съгласен с КнХ. Абсолютният упадък на човечеството и т.н. е по-близък до пост-апокалиптичната литература, не киберпънк-а.
Но от друга страна, Кала, това не го прави по-мрачен. Светлото, шарено и т.н. бъдеще, със лазери, пътуване през космоса, извънземни и т.н. са запазена марка на научната фантастика (стандартната, знаете за кво приакзвам..), докато при киберпънка там обществото все пак не е толкова утопично. То за това е и киберпънк.
Знаете ли, един познат преди няколко години беше дал много интересно обяснение на термина:
Кибер - показва нивото на развитие на технологията.
Пънк - показва недоволството на хората, опозицията и т.н.
Доколко е вярно - незнам. Но аз лично си го харесвам доста това обяснение.
Btw, това за героите - Quote from wikipedia:
Цитат: According to Lawrence Person:
"Classic cyberpunk characters were marginalized, alienated loners who lived on the edge of society in generally dystopic futures where daily life was impacted by rapid technological change, an ubiquitous datasphere of computerized information, and invasive modification of the human body."
_________________ What can change the nature of a man?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 7:53 pm |
Mephisto |
|
|
Има смислени уточнения в поста на Калата като цяло.Но мисля,че Мейджа уточни защо е по-тъмна атмосферата.И наистина пънкът като цяло е "недоволство","мрачност","опит да пробиеш стоманената стена с глава".Нещо такова.
П-Б : Има тема за киберпънк анимета в раздела за анимета.Тук сме за другите изрази на това течение.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Юни 02, 2007 7:56 pm |
HollowMan |
|
|
@ KnX - dude, this is not an essay on sci fi in general...
така, за по-лесно ето ти цитата от the postcyberpunk manifesto...: Lawrence Person написа: The black-leather-and-chrome surface gloss was in large measure what attracted media attention, but isn't what made cyberpunk the most important science fiction literary movement since the New Wave. Cyberpunk's lasting impact came not from the milieu's details, but the method of their deployment, the immersive worldbuilding technique that gave it such a revelatory quality (what John Clute, speaking of Pat Cadigan, called "the burning presence of the future"). Cyberpunk realized that the old SF stricture of "alter only one thing and see what happens" was hopelessly outdated, a doctrine rendered irrelevant by the furious pace of late 20th century technological change. The future isn't "just one damn thing after another," it's every damn thing all at the same time. Cyberpunk not only realized this truth, but embraced it. To paraphrase Chairman Bruce, cyberpunk carried technological extrapolation into the fabric of everyday life.
The best of cyberpunk conveyed huge cognitive loads about the future by depicting (in best "show, don't tell" fashion) the interaction of its characters with the quotidian minutia of their environment. In the way they interacted with their clothes, their furniture, their decks and spex, cyberpunk characters told you more about the society they lived in than "classic" SF stories did through their interaction with robots and rocketships.
Postcyberpunk uses the same immersive world-building technique, but features different characters, settings, and, most importantly, makes fundamentally different assumptions about the future. Far from being alienated loners, postcyberpunk characters are frequently integral members of society (i.e., they have jobs). They live in futures that are not necessarily dystopic (indeed, they are often suffused with an optimism that ranges from cautious to exuberant), but their everyday lives are still impacted by rapid technological change and an omnipresent computerized infrastructure. ок, we discuss... а някви примери за положителен ефект на технологията в/ населението, всмисъл анимета или филми... щото аз единствения, за който се сещам е GITS SAC, ама то е пост-киберпънк. както и повечето неща, за които говориш всъщност... Цитат: Cyberpunk-а ти показва един модерен свят в,който хората могат да живеят по дълго,някои от геройте в сайбърпънка живеят доста изискано
начи първо тва е postcyberpunk, второ, ми то и в Уганда може да има единици дето живеят богато от контрабанда на диаманти и слонова кост (нямам и смътна представа как живеят в Уганда, в момента си измислям the average african country), ма тва не значи, на фона на умиращите от глад дечурлига, че държавата просперира, нали... кво значи някои живеят добре, други - не, идеята е как живее масата. представи си АКИРА, колкото и не-класически пример да е понеже няма никви киборги и никви net-sphere измишльотини - и виж състоянието на обществото като цяло (то като видиш само образованието на кво приличаше и вече ти става ясно от къде тръгва ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) ). така де, тва в скобите беше леко шега.
начи друга важна характеристика е и деситилетието в което се ражда жанра. 80те са годините на доста тежката икономическа криза (осбено в англия, въпреки че доклкото си спомням и в щатите картинката не е по-розова) в световен план, края на седемдесетте и самото начало на осемдесетте са т.нар. години на безизходица, огромна част от младото поколение на развитите икономически страни се озовава пред някво абсолютно безперспективно бъдеще (и така нататъка, ся няма нужда от социо-културни анализи, чак толкоз не съм спец по тая част...:]. важното е че малко или повече бъдещето започва да става все по-"плашещо", а кибер-технологиите така или иначе набират инерция... и комбинацията (at least the way i see it) идва somewhat naturally to the whole thing...
за тва с низките страсти - еми скивай самo как израстват и в кво се превръщат децата в АКИРА, политиците, оня дето мязаше на плъх - сички са си загубили човешкото именно защото жестоките условия им позволяват да се грижат за собственото си оцеляване (като хлапето в GUNNM, дето крадеше гръбначни стволове...)
миии незнам дали тва дотука има някъв смисъл или пак не съм успял to make myself readable ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) , ма се тая...
дано само да не убия диалога...
PS: се пак тряа да има нещо, което да може да унифицира по някъв начин сичката маса произведения и да ги сложи под общ знаменател, иначе ако няма никви общи характеристики то стаа леко "мене квот ме кефи най-много е сайбърпънк"...
/е, незнам къв беше смисъла от тоя послепис, ма нейсе.../
PPS: мале два часа го пиша тоя пост, не е истина...
EDIT:
@ Mephisto нищо, ве и аниметата стават, нали за се едно и също става въпрос. и за книгите има принтери, поне аз така работа... и стига ми вика Любо, моля ти се, имам си ник-слънце
а вий кво точно разбирате под пост-апокалиптичен стил...? смисъл кво освен сетинга?...
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|