AnimeS-bg.com
http://forum.animes-bg.com/

Елизабет Батори-Графиня Дракула
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.php?f=22&t=31158
Страница 1 от 3

Автор:  Hedon [ Пет Апр 04, 2008 5:38 am ]
Заглавие:  Елизабет Батори-Графиня Дракула

ЕЛИЗАБЕТ БАТОРИ(1560-1614)
Графиня на Трансилвания(известна като Графиня Дракула).
Изображение

Елизабет Батори е родена през 1560г. в една от най-старите и заможни фамилии в Трансилвания. Нейни могъщи роднини са кардинал, принцеса, главния министър на Унгария, както и царят на Полша. На 15-годишна възраст тя се жени за 26-годишния граф Ференц Надасди и отива да живее в замъка Шейте. Графът прибавя неиното фамилно име към своето, така че контесата да запази името си. Граф Надасди прекарва голяма част от времето си далеч от дома, водейки битки, като по време на неговото отсъствие Елизабет прави лизбийски оргии, примесени със садо-мазохизъм. Прислужникът на Елизабет, Торко, я въвежда и в окултното.

Елизабет избягва от замъка за кратко с неизвестен непознат, но след това отново се връща вкъщи. Щастлив от това, че съпругата му е отново с него, графът й прощава всичко. След като Елизабет се връща в замъка, започва все по-трудно да понася властната си
свекърва. За да се разтовари от напрегнатата обстановка Елизабет започва да измъчва прислужничките си с помоща на старата си бавачка, иконома Йоханес Ювари, Торко, горската магьосница на име Дарвула и вещицата Доротия Сентез.

Елизабет е на 40 години, когато съпругът й умира, тя отпраща своята свекърва надалеко и истинският периода на звертсва започва. Елизабет силно се страхува от стареенето и от перспективата да загуби красотата си. Един ден, съвсем случайно, една от прислужниците й я оскубва, докато й реше косата. Тогава Елизабет удря толкова жестоко момичето, че то започва да кърви и част от кръвта попада на ръката на графинята. Това й дава чувството странна сила, която сякаш преминава през тялото й и го подмладява. Сигурна, че е намерила тайната на живота и вечната младост, графинята заповядва веднага на Торко да съблече прислужницата и да направи разрези по тялото й, като събира кръвта в голям казан, в който впоследствие Елизабет се изкъпва, за да се подмлади.

След случката графинята си втълпява, че кръвта ще я накара да изглежда по-млада и жизнена и така тя решава да убива млади момичета, за да използва кръвта им. В замъка има специално подземие където момичетата са държани, за да бъдат "източени". Графинята се обгражда със специални хора, които отвличат младите момчета и ги водят в замъка, където впоследствие биват умъртвявани по особено жесток начин. Елизабет Батори започва да се счита за вампир и затова пие кръв и се къпе в нея.

През годините графинята и нейните подчинени убиват повече от 600 момичета, като всички са изцеждани до последната капка кръв. Селяните, които живеят близо до замъка, знейки какво се случва там и какви неща прави контесата, се опитват да й се противопоставят, но не успяват да сторят нищо срещу нея, защото тя има властни прятели. Един ден обаче една от жертвите на графинята успява да избяга и да разкаже на всички какво се случва в замъка. Първият министър на Унгария, Турцо, който е братовчед на графинята, решава да направи нещо срещу издевателствата и изпраща войници да я арестуват, заедно с подчинените й. На 30.XII.1610, когато войниците влизат в замъка, са изумени от онова, което виждат вътре: уреди за мъчение и момичета, мъчени по невероятно ужасни начини; над 50 "изцедени" трупа из целия замък; едно полу-живо момиче в балната зала, цялото надупчено и обляно в кръв; няколко живи момичета, в подземието, целите в рани...

Графиня Батори и нейните подчинени са арестувани. Срещу нея и съучастниците й е повдигнато дело през 1611г. Тя отказва да се признае за виновна или да се защити и въобще не се появява на самото дело. Всички са осъдени на смърт. Двете вещици са обезглавени и кремирани, на останалите съучастници в престъпленията са изтръгнати пръстите и след това са изгорени живи; само графинята успява да избегне изпълнението на присъдата. Тя, според преданието, е залостена в малка изолирана стаичка, в която умира на 21 Август 1614 (на 64 години). Но съществува и легенда, според която последното желание на графинята е да не бъде екзекутирана, а погребана жива в собствената си спалня. След изпълняването на желанието й замъкът е изоставен и запада. Едва 4 години по-късно крадци разбиват вратата на спалнята, но не откриват тялото й там.


Документален филм:
Най - злите жени в историята - Елизабет (Ержебeт) Батори

Част 1
Част 2
Част 3

Коментар:
Знам, че на някой места я наричат Ержебет Батори(на унгарски Báthory Erzsébet) и Ержебет е унгарският еквивалент на Елизабет (или Елисавета).Затова по-правилно е да напиша Ержебет,но така или иначе и Елизабет може.

Иначе документалния филм и информацията ми бяха много интересни.

И найстина невероятно зла жена с психически отклонения.

Автор:  nem13 [ Пет Апр 04, 2008 7:49 am ]
Заглавие: 

Къв хентай ще излезе от тва... е, не чак на ниво Бел, но все пак...

Автор:  Music_in_your_soul [ Пет Апр 04, 2008 9:12 am ]
Заглавие: 

OH MY GOD! :shock: :shock: :shock:
Това е най-гадното нещо,което съм чела/и баш на рождения ми ден. :( /
Чувала съм легенди за една ...ъъъ...Блъди Мери дето й викали.Че в тая легенда и тя се къпе в кръвта на млади момичета,но дали не се говори за една и също жена./макар,че за Блъди Мери знам,че е британка...хм :? /

Автор:  Hedon [ Пет Апр 04, 2008 9:44 am ]
Заглавие: 

Това да убиеш около 600 човека и да ги измъчваш по-най зверския начин е просто...На всичкото отгоре са и помагали още няколко човека.

И всичко това заради доста фактори разбира се.

Както пише тя е била много властна.И мисля че ги е погребвала зад замъка и от там са се усъмнили.Всмисъл изчезват момичета,а в "задния двор" тази си е направила гробище...

Въпроса е не само да разберат ами и да има кой да я задържи(при такава власт и в онези времена-много трудно).

Ммм документалния филм е доста по-подробен и интересен.Препоръчвам ви най-горещо и него да изгледате.

Автор:  Tidersson [ Пет Апр 04, 2008 9:53 am ]
Заглавие: 

Отвратително!

Автор:  mashimaro [ Пет Апр 04, 2008 10:23 am ]
Заглавие: 

мда какви ли не хора е имало...а и след нея колко диктатори и управници са правили подобни неща.. :roll:

Автор:  Hedon [ Пет Апр 04, 2008 10:39 am ]
Заглавие: 

Само че тя е жена и според едно изследване това се води,че е най-злата жена в света.

Един потребител каза нещо за кървата Мери-тя е едва на 10-то място.

Автор:  Sweetygirl [ Пет Апр 04, 2008 10:43 am ]
Заглавие: 

Seyl написа:
Отвратително!

+1 :shock:

Как е възможно да има толкова жестоки и извратени хора по света? :shock:

Автор:  Safiir [ Пет Апр 04, 2008 10:50 am ]
Заглавие: 

Да е имало? Че то и сега си има >< Мръднали хора си е имало винаги. И ще продължава да има. Кво да се прави, майката природа не е успяла да ни направи съвършени.

Автор:  pavlina_1990 [ Пет Апр 04, 2008 11:59 am ]
Заглавие: 

Ха, уж тя е `чудовището`, а властите след това какво правят?
Иначе Safiir е прав. Да не се учудваме от жестокостта на Ержебет или Елизабет, защото и днес се намират такива лудетини. ^^'

Автор:  Vego [ Пет Апр 04, 2008 12:07 pm ]
Заглавие: 

Слаба ракия
но за жена бива :lol:

Автор:  Hedon [ Пет Апр 04, 2008 12:31 pm ]
Заглавие: 

pavlina_1990 властите нали знаеш кой ги контролира?

Това да не е Елизабет "селянката".Това е
Цитат:
Нейни роднини през 16-ти и 17-ти век са кралят на Полша и главният министър на Унгария, както и множество други важни личности в Европа.


Цитат:
Тъй като произхождала от много влиятелен род, не било приблем да събере 25 красиви девойки от благороднически произход в замъка си, под претекст, че ще ги обучава на поведение в обществото. Нито една от тях не оцеляла.

Но тук Ержебет Батори допуснала фатална грешка и нейните зверства станали публично достояние.


Това и е грешката иначе тя е била изключително умна и маниполативна личност.Изобщо не може да си говорим за някаква откачена от 4-ти километър.Просто егото и надделява и се прецаква сама.

На 30.XII.1610, когато войниците влизат в замъка, са изумени от онова, което виждат вътре: уреди за мъчение и момичета, мъчени по невероятно ужасни начини; над 50 "изцедени" трупа из целия замък; едно полу-живо момиче в балната зала, цялото надупчено и обляно в кръв; няколко живи момичета, в подземието, целите в рани...

Освен това не се знае дали е умряла и кога е умряла просто се носят легенди.Може да се е измъкнала(няма информация какво точно е станала с нея).

Тази личност е обект на дискусии от много историци,който са изумени от жестокостта и.И не толкова броя убийства ами начина по-който ги е вършила.Просто до ден днешен трудно може да се сравнят жестокостите и с нещо друго.

Тя е уникална личност.И най-важното тя е имала терен и перфектна среда да върши тези неща докато в днешно време това е невероятно трудно.Не случайно са я сложи ли като НАЙ-ЗЛА ЖЕНА!

И това да убиеш около 600 човека и да не те заподозрат дори и за онези времена си е АДСКИ трудно.Но сама си е виновна за по-нататък и то дори някакъв неин братовчед се заема с нея....

Говоря така сякаш и симпатизирам,ами не ни най-малко дори ми е адски противна...

Послепис:Това което е куотнато е цитирано от wikipedia.Аз нарачно не дадах инфо и от wikipedia заради докоменталния филм(там е обяснено по-добре и от wikipedia).Той дори историка признава,че това е невероятно...

Едит:
Оправих си някой правописни грешки,че си беше ..... майката.За този пост говоря(да не си помислите за,че говоря за текста).

Автор:  Music_in_your_soul [ Съб Апр 05, 2008 9:31 am ]
Заглавие: 

Гледах първата част от документалния филм/за другите бях грубо прекъсната от една фр/и ми стана ясно,че тази жена наистина е най-злата.Професорите/нз както точно да ги нарека/говореха,като че ли с малко погнуса за деянията й.А към авторката искам да задам въпроса:
Има една легенда зъ Блъди Мери/кралица на англия/.Та тя е вършила същите...ъъ..престъпления.Измислена ли е? :?

Автор:  mashimaro [ Съб Апр 05, 2008 11:54 am ]
Заглавие: 

Music_in_your_soul написа:
Гледах първата част от документалния филм/за другите бях грубо прекъсната от една фр/и ми стана ясно,че тази жена наистина е най-злата.Професорите/нз както точно да ги нарека/говореха,като че ли с малко погнуса за деянията й.А към авторката искам да задам въпроса:
Има една легенда зъ Блъди Мери/кралица на англия/.Та тя е вършила същите...ъъ..престъпления.Измислена ли е? :?


Отговора е малко в по-преден пост:
Hedon написа:
Само че тя е жена и според едно изследване това се води,че е най-злата жена в света.

Един потребител каза нещо за кървата Мери-тя е едва на 10-то място.

Автор:  Music_in_your_soul [ Съб Апр 05, 2008 1:49 pm ]
Заглавие: 

mashimaro написа:
Music_in_your_soul написа:
Гледах първата част от документалния филм/за другите бях грубо прекъсната от една фр/и ми стана ясно,че тази жена наистина е най-злата.Професорите/нз както точно да ги нарека/говореха,като че ли с малко погнуса за деянията й.А към авторката искам да задам въпроса:
Има една легенда зъ Блъди Мери/кралица на англия/.Та тя е вършила същите...ъъ..престъпления.Измислена ли е? :?


Отговора е малко в по-преден пост:
Hedon написа:
Само че тя е жена и според едно изследване това се води,че е най-злата жена в света.

Един потребител каза нещо за кървата Мери-тя е едва на 10-то място.

Опс,не съм видяла. :blush:
Наистина ми трябват очила. :lol:

Страница 1 от 3 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/