Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Фотоапарати: Зенит
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 3:00 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение
    Изображение

Зенит.

Думата Зенит означава - посоката, точно над определено място. Например на екватора, където сянката на едно дърво застава точно под него - тогава слънцето е в зенит.
Но тук ние ще говорим за Зенит - фотоапарат, създаден от Красногорский завод, Русия http://en.wikipedia.org/wiki/Zenit_(camera)
Производството на Зенити започва 1952ра, а от 70та и в Беларус. Типичното за зенитите и първата асоцияция са 35мм еднооки(slr) фотоапарати. Името идва от по-горното значение на zenith в английският език, но марката се пише Zenit(все пак е руски).

В началото, Зенита е бил изцяло базиран на 'Зорки' фотоапарати, които са направени на еднооки(и от своя страна са пък базирани на германските Лейка). Най-известната марка Зенит е моделът -Е, който се е продал в над 12 милиона бройки.
    Изображение

През 1958ма, Зенит започват продукциите на професионални апарати, като 'Старт', включващи вече до скорости 1/1000, дори и ножче за отрязване на неекспонирана лента. Следващите модели са Зенит-4, -5, -6, базирани на Voigtländer, тоест вече притежаващи и приближаване(zoom). Едно от големите предимства на тогавашните Зенити е била вградената клетка за измерване на светлина.
По-големият скок в продукцията е серията Пентакс-К, започнала 1984та, която ползва свободният стандарт на Пентакс за зареждане и хоризонтално местещ се затвор-завеса от плат.
Последните модели на Зенит носят името -КМ, създадени през 2001 и КМ plus през 2005. От тогава насетне Зенит спират производството си на фотоапарати.
Изображение
Особено забележителен е снайпер-пакетът на Зенит - моделите FS(foto sniper):
Изображение

Апаратът се използва и до ден днешен от любители и професионалисти, факт е, че и до ден днешен, качествата на един аналогов Зенит-Е надхвърлят тези на един нормален(среден клас) цифров фотоапарат, проблемът е, че си излиза по-скъпо удоволствие...
Аз лично съм горд притежател на Зенит-Е и до към преди 2-3 години си снимах с него, въпреки, че затварянето на лентата беше голяма мъка и светломера не ми работи от преди да се родя сигурно.. Апаратите са мн добри, тежат си на мястото(буквално) и оптиката им е мечта за всеки фотошопър. За съжаление или щастие, такива апарати можете да намерите на битпазара за по 10 лв, под формата на потрошени антики(веднъж ходих да си търся други обективи ма нъцки). Просто като го хванеш тва апаратче и се чувстваш вече действително човек с апарат в ръка, а не с електронна п**** дето да я метнеш пак ще те снима точно и хубаво :mm: И така.. в момента Зенитчето ми прашасва над главата ми но нямам желанието да го прибирам. Ще ви го покажа тия дни на едит ^^

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 3:40 pm 
Аватар

И на мен ми прашасва Сменичката над главата и вече неможе да се снима с нея :( А тъкмо си бях намерил един подобен д аго използвам за донор
и то се оказа че го купиха преди да мога аз да го купя :lol: И сега Смена-та седи и сабира прах а аз снимам с едно цифрово такова дето не е кой знае какво но се получават и хубави неща :lol: Ако имам по солидни запаси от пари :lol: за по напред ще си взема един хубав фотоапарат и ще бъде по интересно :lol: Но иначе респек към Зенит искам да си намеря отново такъв защото моя се развали тотално и сега е някаде закопан а можеби и изхвърлен :?
Иначе си беше апарат тип да пречукаш някого и след това да си снимаш безпроблемно :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 9:08 pm 
Аватар

Както споменах в другата тема, най хубавите снимки които съм виждала и до сега са направени от Зенит-чета.
Има си и много книжки със снимки от толкова отдавна, всичките много красиви (главно на голи жени де, и до сега представата за красиво изкуство е голата жена).

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 9:25 pm 
Аватар

Хехе темичка за мен :).
Там като за начало Аз също съм притежател на Zenit-E. Вярно е че от известно време не съм снимал с него но това ще е за темата за фотоапаратите :D. Но от друга страна с него съм правил снимки който не съм успял да докарам по същия начин с никона. но това е друга тема.
Принципно има два недостатък-а не възможност да си "скриеш" светломера което води до бързото изхабяване на селиума вътре(май) вярно че има един fix на проблема като подмениш клетката вътре с така от калколотор с слънчева батерия. и едит varistor и го калибрираш но това така и така не го пробвах. Но има друго нещо което е зенит и още ползвам редовно.
Фото Увеличител ЗЕНИТ УПА-6Е В общи лини върши идеална работа много ме радва компакноста му и това че можеш да си го прибереш в куфар. който всъщност служи за основна площ за проектиране.
Снимка за предобиване на обща представа ;). Така де лесно преносим (самия той останалата лаборатия е по трудна ) иначе е идеален за хора който немогат да отделят постояно място за фото лаборатория но вече се отдалечавам доста от идеята за приказки за Зенит :D. ще видим на каде ще я избие темата ;)

Mikki написа:
...(главно на голи жени де, и до сега представата за красиво изкуство е голата жена).

За съжаление... не от тричам че голата жена е нещо красиво а че може да мине за изкуство...

@SayanMK
Сега прочетох за обективите, има две места кадето може да погледнеш за 42mm mount Обективи. едното място е едно антикварно фото в софия намиращо се около халите. (може да го знаеш де но все пак каза че не си намерил). Можеш да отидеш в фото ъгала в самите хали там ще те насочат кън него място. другото място е базара за аналогова техника в фото форум-а там изникват разни Юпитери и т.н. просто трябв да следиш от София си до колкото знам така че ще ти е даже по лесно да пазариш ;) но проблема е че не са ефтини особено в тези антикварното но е по добре от нищо третия вариан е през ебай :D. всъщност какво търсиш като обектив или нищо специално ?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 11:37 pm 
Аватар

Оказа се,че най-добрата ми приятелка притежава такова бижу от преди десетина години.
Вярно,като сложиш светкавицата става по-голямо от главата й,но проблема е в нейната глава.
Уникално качество на снимката.
Ще се поразровя и в старите запаси от фотоапарати на дядо ми и ще видя дали и той нма някой крит Зенит.
Между другото апаратите с лента са много по-голяма мания oт цифровите.Друго си е да пестиш всеки кадър,а не просто да даваш Erase/delete.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 11:50 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
^ и все пак Zenith все ми беше чудно откъде ти е името :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 09, 2008 11:55 pm 
Аватар

:lol:
Като влязох за пръв път в темата мислех да отбележа,че не е нито от фотоапаратите,нито от часовниците. :P
Nadirrе&Zenith-в интерес на истината не знам от първоизточник какво точно е.Казаха ми космическо състояни,означаващо връх,а Надир било дъно...И така си остана.

ПП.Идеята за тема за стари фотоапарати е много добра.Аз намерих една ВИЛИА,обаче съвсем е сдал багажа.
Пре Ал.Невки напоследък са плъзнали стари фотоапарати.Истински бижута,но само на пръв поглед .Не ми се мисли за истинското им състояние. :(

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 10, 2008 12:15 am 
Аватар

Малко допълнение :)
Към колекцията ни с чичо ми добавихме и още един Zenit-E на който му работи светломера :lol: и един който още не съм видял но чичо ми каза че от старите дето даже и призма нямат между огледала :). заедно с два обектива :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:05 pm 
Аватар

В шкафа до мен имам един зенит като първия на първата картинка :)
Годинките са му повече от моите :) Само светломера не му работи :(
Гепих му обектива Helios-44-2 :D и сега си го ползвам на 400D-то :D
Качеството на обектива е като на Carl Zeiss. Повече ми харесва от 70-200/4L дет го имам :) Нищо, че е ръчен фокус/бленда.
Радва ме отвсякъде :) Няма такъв дълъг фокусен ринг кат тоз - 270 градуса :shock:
Като се науча да щракам хубави фотоси с цифровия, някой ден може да се върна на него и да пощракам с лентичка :)

Относно лентата. Ако си спомням правилно за моя бе така:
Като го хванеш апарата все едно да снимаш. В лявата страна натискаш в средата диалчето и си завърташ леко пръста по посока обратна на часовника. Като си вдигнеш пръста би трябвало да се подаде щеката за превъртане на филма. След това навиваш по посока на часовника.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:34 pm 
Аватар

За да навиваш освен това което напива ангела трябва да натиснеш един бутон който между врътката за скороста и лоста за навиване на лентата той ще ти осовободи механизмва за да можеш да го навиеш без да го скъсаш ;)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:36 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Mhм, само трябва да натиснеш и държиш контрата на зъбното колело, за да може то да се върти иначе ще си прокъсаш лентата. Но пак благодарение на него (последната картинка) ще можеш да усещаш движението на лентата в корпуса и съответно ако запецне също~
Ей на картинки...

Изображение

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 18, 2008 10:26 am 
Аватар

Жалко,че моят Зенит е вече извън възможнистите ми да го поддържам,а си го харесвах толкова много. :(
Чудесна тема,браво! :)

Профил  

Заглавие: Re: Фотоапарати: Зенит
МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 5:27 am 

Хм... а може ли някой да ми каже с какво толкова Зенит-ът е по-хубав от средностатистическия DSLR? Че като ви гледам всичките са големи фенове на руската класика :P

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:53 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Неуместен въпрос... По-хубав?
Никой не твърди, че Зенита е по-добър като показатели...
НО:
Апарат за 10лв, на 50 години, с аналогова лента срещу такъв за 1000лв, ново производство, дигитален, могат да се сравнят по качество на снимката. Това си заслужава респекта. С dslr-а можеш да паднеш върху него и на авто-режим ще ти направи перфектната снимка... а със Зенита трябва да знаеш какво правиш, за да получиш перфектната снимка. А да си сготвиш нещо сам и да го получиш на готово разликата е голяма и винаги има един + за самоделското...

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 11:23 pm 
Аватар

не забравяйте, че и защото е на 50 години мерките му са в други стандарти - като например осветеността е мери в DIN (не че на моя му работи светломера де), но трябва да се пресмятат и тези конверсии

Аз съм повече доволен на обективчетата от които го леших зенита, за някои нови функции на новите дслр-и могат да вършат чудни работи, но и за други са удобни :P

ПС Може и да греша но и сравнително новите аналогови апарати мисля че могат при такива екстремни ситуации да ти направят перфектна снимка на "авто" режим
ПС2 Има и "аналогови" апарати, които можеш и сам да си направиш и да са под или пак 10лв :lol: - май всичко опира до изискванията

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]