Дата и час: Вто Фев 11, 2025 9:57 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 32 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Японистика в България
МнениеПубликувано на: Пон Фев 18, 2013 12:03 am 

Здравейте, предстои ми да кандидатствам и много искам да запиша японистика, но наистина се колебая между софийският и великотърновският университет, надявам се, че няма да предизвикам някакви спорове, но искам да попитам дали в Търново се учи само японски с английски език и вторият език кога започва да се учи? Благодаря предварително за информацията, възможно е вече е да споменавано, но не успях да прочета всичко :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Фев 24, 2013 11:45 pm 
Аватар

Здравей

За СУ не мога да коментирам, така че дано някой от тамошните студенти ти даде повече информация, но като цяло нивото на 2-та университета е може би що-годе еднакво, така че в който и да влезеш не би трябвало да има особено значение, според мен.

В момента във ВТУ има 2 специалности - "английски с японски" и (за първи път от тази година) "български с японски", като 1-вия семестър на 1-ви курс има силно изучаване на 2-рия език, т.е. японски. След него обаче започват и часовете по английски/български, така че лекциите по 2-рия ти език значително намаляват.

По-долу съм изброил преимуществата на университета от собствена гледна точка:

+ През 1-вия семестър японският се изучава усилено и стига да се ориентираш бързо, за кратко време можеш да придобиеш основни знания/умения в езика
+ Правим различни преводи, което лично аз смятам за огромен плюс
+ Има огромна база от учебници, справочници, помагала и т.н.
+ Преподавателите имат допълнителни часове за консултации ако нещо не ти е станало достатъчно ясно
+ Когато излезеш от университета ще имаш диплома за преводач и на 2-та си езика, което може да ти е от голяма полза в бъдеще
+/- Има периодични тестове, което може както да е добре за теб, така и дразнещо ако си свикнал да учиш без някой да ти дава материал на сила
- Темпото в началото може би е прекалено бързо, така че ако го изпуснеш веднъж е възможно и да не успееш да наваксаш
- Няма да имаш възможност да си упражняваш говоримия японски много-много.
- Има някои доста странни правила за присъствие на лекции и предаване на домашното, които имат общо с оценката ти
- Имаш различни часове по 1-вия си език

За друго в момента не се сещам. Ако имаш някакви въпроси, не се притеснявай да питаш.

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 27, 2013 3:31 am 

hriskou написа:
Оценката от дипломата + 3 х оценката от изпита или 2 х оценката от матурата.
Стига да е английски език де :>

Здравейте форум

оценката ми по английски в дипломата ми е 6
ако изкарам 6 на изпита (теоретично говоря) , това значи ли че максималния бал за Японистика е 24 ?

също така искам да попитам колко е минималния бал ? Извинявам се че питам тук , но просто не можах да се оправя в сайта на ВТУ , а и не мога да прочета 30 страници назад , защото като стоя пред компютъра много време и ме болят очите. Извинявайте пак , ако преди мене някой е питал същия въпрос.

в случай че греша , може ли някой , който е влязъл Японистика във ВТУ , да ми каже как си е изчислил бала и ако не съм прекалено нахален , ако може да ми даде скайп или фейсбук за връзка да разпитам по подробно, да не спамя темата тук :Р

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Апр 01, 2013 10:54 pm 
Аватар

Максималния бал за ВТУ е 24 - оценката от изпита x2 + оценката от дипломата ти по БЕЛ x 1 + оценката по чуждия език с който кандидатстваш за ВТУ.

МнениеПубликувано на: Пон Апр 22, 2013 2:31 am 
Аватар

Еdit: Оправих се. :)

МнениеПубликувано на: Пон Май 13, 2013 10:57 pm 

дълго време имах проблеми със влизането в сайта, Iryoku много ти благодаря за информацията :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Май 18, 2013 9:51 am 

Здравейте. И мен много ме блазни японистиката. Влюбена съм във всичко свързано с Япония от години, дори започнах да гледам анимета заради това. Преди две години ходих на частни уроци и ми беше много лесно и приятно и от тогава съм още по-запалена.
Та много се чудя дали наистина си струва. Все пак да знаеш език не е кой знае каква професия. Най-малкото нещо, което искам е да преподавам в някоя гимназия на досадни шумни деца :D
Ако тук има някои, които учат японистика - към какво мислите да се ориентирате след като завършите?

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Май 19, 2013 11:46 am 
Аватар

Не съм японистика, но ще ти кажя от личен опит. Недей да учиш с мисълта за реализация. Учи това, което ти е кеф. Знанието на чужди езици, е най-важното нещо, според мен в образованието. А в последствие се отварят достатъчно врати и възможности.

МнениеПубликувано на: Вто Май 21, 2013 1:43 pm 

Изглежда, че няма смисъл да записвам японистика :( Нямам българско гражданство и следователно няма да имам възможност да замина за Япония докато съм студентка. Така нищо няма да науча. Умряха ми надеждите.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 09, 2013 10:37 pm 
Аватар

ВТУ няма ли да имат други подготвителни курсове? Трябва ли да се притеснявам за практиката, която е доста популярна у нас: "ако не си дал cash - няма влезеш"? Не проверих проклетите дати и са били миналата седмица за английски език.
;_; i am so dumb.

МнениеПубликувано на: Нед Окт 27, 2013 11:38 am 
Аватар

Здравейте на всички! Аз съм първи курс студентка по японистика Имам една огромна молба към завършилите колеги японисти! Имам възложен курсов проект на тема "Реализация на японистите". Тъй като за него се изисква доста статистика, съм подготвила една малка анкетка. Ще съм много благодарна, ако завършилите японисти отделят 5 минутки от времето си и отговорят на въпросите в нея!!! А ако имат познати японисти, учтиво моля по възможност анкетата да им бъде препратена! Задължена съм ви! Ето я и анкетата - http://www.surveycrest.com/survey/yaponistika

МнениеПубликувано на: Сря Ное 20, 2013 2:19 pm 
Аватар

Здравейте,
някой може ли да ми каже за ВТУ тази специалност "български с японски" при кандидатстване искат ли оценка по английски от дипломата?

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Ное 30, 2013 8:46 pm 
Аватар

Не ти искат оценката по английски, ако кандидатстваш за тази специалност с български език. Искат ти оценките по български от дипломата и матурата. Отделно вече, ако пробваш с изпит ще я вземат под внимание.

Последна промяна Love child на Нед Дек 01, 2013 1:06 am, променена общо 1 път
Reason: Не цитирай горен пост ;3

МнениеПубликувано на: Нед Дек 01, 2013 11:32 pm 
Аватар

Мерси много за отговора! Аз имам 6-ци на матурата и дипломата.
А можеш ли да ми кажеш в какво се изразява изпита? Търсих повече информация, но на сайта на университета не успях да намеря нищо за тази специалност. Също ме интересува и какви са лекциите през седмицата и колко струват семестриалните такси.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2015 11:22 pm 

Някой , който учи в ВТУ да каже как е тази година. Според Вас има ли реализация след завършването? Много ми се учи Японски ,но не искам едвам едвам да свързвам двата края след това :D

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 32 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]