Дата и час: Вто Мар 04, 2025 12:03 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 4 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Литература, свързана с Япония (романи и подобни)
МнениеПубликувано на: Съб Авг 07, 2010 11:11 pm 
Аватар

Хубава тема, и ми се ще да постна няколко произведения, които, макар и да не са "по-леко написани и лесни за четене", си заслужават четенето -
"Улица без сезони" на Шугоро Ямамото
"Август без император" на Кюдзо Кобаяши
"Контейнери на смъртта" на Сейичи Моримура

Първата е авторски сборник с разкази, описващи семейния бит на едно (вече) не чак толкова съврременно общество, представено в доста необичайно мрачни краски (за сравнение - Мононоке).
Последните две книги са на издателство "Партиздат", тематиката е политико-криминална и засяга теми като опитът за преврат в Япония през 1961г и някои ядрени въпроси. Разбира се, това са чисто художествени произведения, и имайки предвид периода на писане, може да се преглътне лозунга за "безогледността на имериалистическите сили". :shhh:

ПП. Би било хубаво ако се превеждаха повече класически, а не толкова съвременно хитови автори. Явно сега само от анимета човек може да се запознае с автори като Osamu Dazai, Soseki Natsume и Ryūnosuke Akutagawa.

МнениеПубликувано на: Чет Авг 12, 2010 5:24 pm 

Улица без сезони е филмирана от Куросава през далечната 1970г.
В България има издадени две книги с разкази на Акутагава. Гениални творби! Благодарение на тях аз открих този автор. Двете произведения, по които е филмиран Рашомон, също са преведени у нас.
Една единствена творба на Осаму Дадзай (Жената на Вийон - тя беше филмирана миналата година) е включена в сбърник с разкази на известни японски писатели, също преведени на български.
За голяма съжаление, произведенията на Сосеки не са представяни на българската публика. През 2006г., обаче, в Япония беше направена филмова адаптация на едно от най-великите му писания - Yume juya.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Авг 12, 2010 10:51 pm 
Аватар

ukio , мерси за информацията!
Dodesukaden на Куросава се оказа доста интересен, макар и не особено приятен за гледане филм.
За Акутагава проверих, оказа се, че са издадени сборниците "Разговор в мрака" от издателство Народна култура (1986г). Явно ще трябва да ги потърся из библиотеките.
Колкото до Дадзай, май в момента се превежда, тъй като февруари 2011г вероятно ще излезе негов сборник произведения.

МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2010 6:30 pm 

Ето нещичко и от мен:
http://www.feedbooks.com/book/991/the-book-of-tea
"Книга за чая" от Какузо Окакура.
Сериозно съм изненадан, че не намерих нищо за нея из форума.
Книгата е от 1906та и тенденциозно е написана на английски език (великолепен при това, по скромната ми преценка), за да се избегне lost in translation ефекта. Затова и прилагам линка към оригиналния текст. Доколкото знам е превеждана на български, но намирането й е проблемно.
Като съвсем малко интро - идеята на книгата е посредством чаената церемония да представи Изтока, и в частност Япония, на Запада. "Изтокът си е Изток, Западът - Запад", както е възкликнал един друг писател. Изхождайки от произхода и еволюцията на чая, като една от малкото общи точки на Япония и Запада по него време, авторът представя едно интересно въведение във философията и светогледа на японците.
Самият автор е доста интересна личност (http://en.wikipedia.org/wiki/Okakura_Kakuz%C5%8D). Един от основателите на първата Японска академия за изящни изкуства, както и завеждащ секцията за азиатско изкуство в Бостънския музей на изящните изкуства.
Приятно четене.

Редно е да добавя и Кавабата Ясунари - първият японец, лаурет на Нобеловата награда за литература.
Доколкото знам има няколко негови произведения, преведени на български. За “Гласът на планината" знам със сигурност.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 6:17 pm 
Аватар

От известно време може да се намери сборника на Дадзай Осаму - "Провалът на човека и други произведения" на издателство Агора.
Вътре са включени някои чудесни разкази като '' Бягай, Мелос'' и такива, разкриващи много за самия автор.
Стилът е преобладаващо мрачен, но не липсват и иронично-хумористични моменти. Набляга се на човешката психология и до къде може да се достигне...
Препоръка към това заглавие: "Портертът на Дориан Грей" (Оскар Уайлд).

МнениеПубликувано на: Нед Яну 08, 2012 3:19 am 
Аватар

Има една относително нова книга, издадена тук през 2009 година от издателство Жанет 45.
Казва се " Обици и змии" . Мисля си, че ще Ви допадне, понеже се показва модерна Япония и е писана от млад човек ( аз всъщност не се сещам почти за преведени на български японски романи и разкази, още по-малко свързани със съвремието). Авторката е Хитоми Канехара. Аз лично може би никога нямаше да разбера за книгата ако навремето не бях чул за нея в едно радиопредаване. Според мен е много интересна - разкрива реалността на младите хора в съвременна Япония. Място, в което младите нямат мечти, не знаят защо живеят, а щастието е е просто една една забравена дума, която няма място в сивото ежедневие. Натуралистични сцени, алкохолизъм и садомазохистичен секс, но и татуировки и пиърсинг... Няма как да я опиша, просто я вижте. Може би няма нужда да казвам, че авторката е получила престижни награди за това си произведение.

"Всеки, който е бил млад в днешна Япония, изпитва същата степен на отчаяние като героите ми – казва Канехара. – На равнището на разума ясно осъзнавах, че надежда няма, но не гледам на себе си като на говорител на своето поколение. Просто пиша това, което чувствам.”

Корицата е меко казано оригинална...

Изображение

Дано съм Ви заинтригувал.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Мар 25, 2012 4:45 am 
Аватар

Преди около месец излезе "Пролетен сняг", първата част от тетралогията на Мишима Юкио "Морето на плодородието".
Не видях друг пост или тема за книгата затова си позволявам да пиша сега.
Не виждам смисъл да преписвам някаква рецензия затова слагам направо линк: http://www.lettera.bg/bg/publication.ph ... onSid=1039
Сигурен съм че книгата ще е различна и смислена.
И накрая - въпреки че още не съм я прочел или дори взел наистина този март имаше един ден при мен в който валя сняг - Пролетен сняг. Бързо изчезна, но беше по-различен от зимния. По някакъв начин...

Изображение

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Апр 30, 2012 12:24 am 
Аватар

хора, в нета има ли някаква японска литература на бг?

МнениеПубликувано на: Нед Май 06, 2012 10:37 am 
Аватар

Има, да, просто трябва да се поразровиш - e-bookBG e нелош сайт, където има част от гореспоменатите автори, а и някои други.

МнениеПубликувано на: Пет Май 25, 2012 6:24 pm 

здравейте аз искам да прочета нещто близо до Хагакуре има ли в бургас място кьде аз мога намери това :blush:
не много добре знам бьлгарски :pokey: но много харесвам го :rocknroll:
skype - sdominus
:peace: ня <(o.o)>

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юни 01, 2012 5:57 am 
Аватар

"Съпругата на доктор Ханаока" - Савако Арийоши

"Жена" - Такео Аришима

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2012 11:42 pm 

neferet написа:
Джон Донахю , "Деши"

Само един въпрос - никой ли не е писал ревю за първата книга от тази серия, "Сенсей"?

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 13, 2012 4:54 pm 
Аватар

Книгите на Джеймс Клавел "Shogun" и "Gai-Jin" много ми харесаха. В Шогун става въпрос за средновековна Япония и самураите, а в Гай-Джин за раждането на модерна Япония.
"Мемоарите на една гейша" от Артър Голдън
"Съпругата на доктор Ханаока", Савако Арийоши
"Погребаната тайна" от Лафкадио Хърн
Книгите на Харуки Мураками не са лоши, "1Q84" ми хареса най-много, има я в Orange и Хеликон, но са на английски
Мураками има доста книги и мисля, че почти всички са свързани със съвременна Япония, ето тук са всичките, подредени са по популярност: http://www.goodreads.com/author/list/33 ... i_Murakami
"Legends of the Samurai" на Хироаки Сато е добра, но съм я виждал само на английски
Eдни от най-добрите книги за Япония: http://www.goodreads.com/list/show/6858 ... bout_Japan
"Императрица Орхидея" на Анчи Мин не е за Япония, а за Китай, но също е много интересна и накрая доста тъжна, "Тай-Пан" и "Търговска къща", също за Китай, не са лоши

God, I'm so crazy, baby
I'm raisin' hell all over town.
I need you to come here and save me.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 17, 2013 12:36 am 
Аватар

"Японски загадки" е много хубава поредица. И много се радвам, че са излезли и шестата нататък.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 4 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]