|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 10:03 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Дек 09, 2009 12:48 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=14.gif) |
killua |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 3:08 pm Мнения: 371 Местоположение: Sofia
|
Както винаги, когато аз се включвам, темата е поумряла, ма нищо де Учи се литература, разни политически и икономически предмети, история, няколко социологически предмета, етнография... За заминаване в Япония има доста шансове - дали за една година като чуждестранен студент по време на следването, дали за специализация или магистратура след 4-ти курс - който иска и учи, заминава. Въпросът с реализацията е малко по-деликатен - в България можеш да преподаваш японски в университета евентуално срещу минимално заплащане като хоноруван преподавател, в малкото училища с японски език, в някоя частна школа или като частен учител. Можеш да станеш гид и да развеждаш японци. С преводи работата е малко. Можеш да запишеш магистратура, която да няма нищо общо с японския, че да си изкарваш хляба с нещо друго. Можеш да заминеш за Япония и да дириш реализация там - като учен или като служител във фирма (много често с превод). Можеш да заминеш и за някъде другаде и там да се мъчиш - макар че примерно чух за Франция, че и французите трудно си намират работа с практически японски, просто защото има много японци, които живеят във Франция, и наемат тях. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Поне в България японците са ни малко и такъв проблем засега нямаме ;Д ПС Това за посолството звучи малко нереално ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Назначат ли те в посолството тук, нема мърдане от позицията, а и не ми се вярва заплатите да са кой знае какви.
_________________ Cook it, babe!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Дек 09, 2009 2:49 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=1080_1282125111.gif) |
Iryoku |
|
|
"С преводи работата е малко", мисля, че е леко неточно. Дори още докато си студент можеш и имаш право да превеждаш за различни вестници и списания, а парите, които се изкарват не са малко, особено при условие, че си достатъчно добър, за да не отделяш много от времето си. Тематиката е свободна, повечето пъти. Ако преведеш някой и друг откас от някаква японска литература, примерно, направо не знам... Ще те боготворят!ww
P.S.: killua, това най-вероятно е чисто съвпадение, особено като се има предвид, че въпросът беше заданен към някой от японистите в СУ. Надали някой друг може да отговори вместо вас?
P.S.#2: Добрите японисти винаги ще си намерят работа. Повечето фирми ще гледат освен сертификата ти (JLPT, да кажем), така и истинските ти знания (които са си по-важни). А и току-виж някой станал професор, най-накрая, че си нямаме...
_________________ 人は負けを知るほど強くなれる。 贋作が本物に劣ると誰が決めた! やろうとする意力、やってやろうする気力。 Do or do not. There is no try. The words of truth are always paradoxical.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Дек 14, 2009 9:31 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=14.gif) |
killua |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 3:08 pm Мнения: 371 Местоположение: Sofia
|
Iryoku написа: P.S.: killua, това най-вероятно е чисто съвпадение, особено като се има предвид, че въпросът беше заданен към някой от японистите в СУ. Надали някой друг може да отговори вместо вас? Извинявай, просто не разбрах добре... кое е чисто съвпадение? А за преводите - със сигурност не е много работата ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif) Не забравяй, че най-популярния японски автор в момента (за незапознатите - Мураками Харуки) го превеждат от английски! Защото преводите от японски са много по-скъпи (нещо ми се върти в главата, че стандартно е 30 лева на страница, но не съм съвсем сигурна ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) ) Аз просто исках да кажа, че работата с преводи е достатъчно малко, че да не можеш да се изхранваш от нея. Говоря за писмени преводи (най-вече някакви технически, документи и пр.) основно, но ги има и симултанните и консекутивни преводи, разбира се. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Да превеждаш художествена литература обаче, е сложно нещо - трябва да намериш издателство, което е готово да я публикува (там имаше някакво кандидатстване към Японската фондация или от сорта - ако книгата е достатъчно значима според тях, те ще финансират издаването й)...
_________________ Cook it, babe!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Яну 01, 2010 5:07 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=38479_1264295186.gif) |
*Rory* |
|
![](./images/ranks/rank0.gif) |
|
Който реално го интересува специалността да се разцъка по сайтовете на университетите ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif) - там ви е и цялото инфо, което ви трябва. Без да се обиждате, супер тъпо е да вземеш решение за бъдещето си на базата на няколко реда от съфорумец, особено тая година - много промени станаха. "После има ли работа, мрънмрън--", ми има ... за способните и амбициозните специално говоря. Братовчед ми завърши, отиде в Япония и си има фирма там, вървят му нещата, но той се скъсва от бачкане - и сега, и докато следваше. Разберете просто че сама по себе си една специалност нищо не прави, всичко зависи от упорството и труда ви.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Яну 08, 2010 9:48 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=38402_1265204056.jpg) |
valenceto_753 |
|
![](./images/ranks/rank1.gif) |
|
Isabella написа: Здравейте! Аз искам да попитам какви други предмети се учат в специалността Японистика? Бяха ми казали, че след като завършиш Японистиката направо те изпращали в някво си посолство и със супер голяма заплата..ама като ви четох мненията доста се съмнявам това да е истина.Имам и една позната (завършила японистика), която живее в Япония и се скъсва от работа,ходи на 2 работи.Та, въпроса ми е, много малка ли е реализацията с японския ?Има ли някаква вероятност, ако завърша японистика да се прехвърля в някой университет в Япония и да продължа образованието в сферата на телевизия и медии.. ? Четох също, че тези от 2-ри и 3-ти курс японисти задължително помагали на тези от 1-ти курс.Вярно ли е ? Извинявайте, ![:tired:](./images/smilies/tired.gif) ако въпросите ми Ви се струват глупави, но не съм наясно. и аз точно от това се интересувам защото съм се запътила на там (имам мн време но....)
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Яну 20, 2010 1:24 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4987.jpg) |
Galadriel |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Пет Сеп 15, 2006 8:32 pm Мнения: 747 Местоположение: Фуранкуфуруто но дайгаку
|
Хайде и аз да направя малко реклама на японистиката, в моя случай, франкфуртската такава.
Ще имате японски три пъти седмично, веднъж с Кимура-сенсей, който ще подскача наоколо и ще заявява, че е хентай-сенсей, ще ви задава въпроси, докато се опитвате да довършите мизерния си обяд, 10 минути преди началото на часа, ще ви подиграва на всяка грешка с "Watashiwa Amerikajin deeeeees" или "Watashiwa gaijin deeeeees.", ще разиграва сцени от японския бит, ще се превъплащава в лигаво момиченце, влюбена девойка и супер-герой, а след 2 часа с него ще се нуждаете от поне 8 часа тишина, за да ви мине главоболието. После ще идва вторника, когато Саватари-сенсей, мъничка, порцеланова, красива, сладка, чаровна, ще ви кара да четете, а вие няма да можете да откъснете поглед от мъничките й крачета и малкото носле. Ако имате късмет, ще ви изпее песен, с която да научите как се спрягат глаголите, любовта на японците към караокетата е всепризната, на нея поне й се удава. След нея ще поспите по история, защото няма как да следите този порой от несвързани факти и безсмислени канджи на исторически личности, освен ако не четет божествения Тотман вкъщи, ама той е по-скучен и от това, тъй че лека нощ... В сряда ще починете добре (тоест най-вероятно цял ден ще се готвите за четвъртък) и на следващия ден ще пребъдете с доцент Волдеринг, по прякор Волдемор. Ако пристигнете рано в залата, ще се насладите на нова порция хумор, която доцентът е изкопал от бездънната пропаст на глупостта, на име Интернет. Ще се смеете на хесенски, на Буш, на баварски, и тъкмо, когато е най-хубаво, ще пристъпите към канджи-тестът. Волдеринг ще си пусне поредната безбожно добре направена презентация и на белия екран ще се появи нещо с много чертички, Волдеринг ще ви посочи с думите "Vielen Dank, dass Sie sich gemeldet haben.", въпреки че упорито сте избягвали погледа му и ще трябва да го прочетете. Може пък и да успеете. Ако и да не успеете, то постарайте се да го запишете някъде, защото после идва писмената част, когато ще трябва да напишете на проклетата хартия на квадратчета, кояо винаги е дефицит, всичко това, което сега сте чели, като го виждате написано с латински букви на стената. Мхм, добре че сте си записали всичко, ако ли не - съседът 100% ще е написал. Препишете, всички го правят, посъветвайте се насам-натам, питайте тайванецът какво е китайското чете на дете и когато той ви каже, че е "дзъ" се сетете, че то може и да се нарича китайско четене, но всъщност е японския вариант на китайското четене и никой китаец или тайванец не може да ви помогне тук. В интерес на истината, четенето е "дай", прилича си малко, нали? Накрая предайте в прекрасната кожена папка на Волдеринг и се молете този път той да ни ви загуби теста. И сега марш към кулата. Кулата на Саурон, маймунската кула, недовършения небостъргач или най-грозната сграда във Франкфурт, все тая, там имате Landeskunde, където в зависимост от сезона ще научите безумно интересни факти за политическия живот в Япония, икономиката, религията, корейските малцинства. След 40 минутна презентация на преподавателката и на няколко от скъпите ви състуденти (Йен-та в костюм например си е интересна гледка) ще ви се спи до смърт, но тогава тя ще се смили и ще пусне документален филм. От него може да научите нещо интересно, например, че някои будистки монаси вървят всяка нощ 40 километра в продължение на 1000 нощи или пък, че има роботи-свещеници,които се молят, че кандидатите за депутати киснат в най-големия дъжд наулицата и молят хората да гласуват за тях, а хората тотално не им обръщат внимание, и други такива екзистенциалности. За щастие вече ще е четвъртък следобед, тоест ред вас са 3 дена, в които можете да мързелувате...глупости! Имате нови два урока за подготвяне за другата седмица, тоест към 100 нови думи, толкова канджита, нова странна и тъпа граматика, нови упражнения за правене, блах... весел канджи-уикенд ще си пожелаете с останалите, макар че знаете, че в неделя ще се съберете на едно и ще обсъждате съдбата си с ирония, ще ядете ориз и ще гледате филми, само и само да избягате от черно-бялата реалност на Japanologie-studium-a, един от най-трудните и необвързващи с гарантиран финансов успех накрая. Често ще чувате, че някои са успели да го научат тоя език и сега печелят луди пари, но от часовете по ландескунде ще знаете, че те нямат повече от 8 дена отпуска на година. Тайно ще се надявате да не ви се случи и на вас това.
Всъщност тайно се надявам да има ентусиасти, които догодина да са ми зайци. Но все пак, нека са подготвени. Психически.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|