Дата и час: Вто Фев 11, 2025 10:03 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 23 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Японистика в България
МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 8:41 pm 
Аватар

И аз се интерсувам от същото. :thumb:

МнениеПубликувано на: Сря Дек 09, 2009 12:48 pm 
Аватар

Както винаги, когато аз се включвам, темата е поумряла, ма нищо де :D
Учи се литература, разни политически и икономически предмети, история, няколко социологически предмета, етнография...
За заминаване в Япония има доста шансове - дали за една година като чуждестранен студент по време на следването, дали за специализация или магистратура след 4-ти курс - който иска и учи, заминава. Въпросът с реализацията е малко по-деликатен - в България можеш да преподаваш японски в университета евентуално срещу минимално заплащане като хоноруван преподавател, в малкото училища с японски език, в някоя частна школа или като частен учител. Можеш да станеш гид и да развеждаш японци. С преводи работата е малко. Можеш да запишеш магистратура, която да няма нищо общо с японския, че да си изкарваш хляба с нещо друго. Можеш да заминеш за Япония и да дириш реализация там - като учен или като служител във фирма (много често с превод). Можеш да заминеш и за някъде другаде и там да се мъчиш - макар че примерно чух за Франция, че и французите трудно си намират работа с практически японски, просто защото има много японци, които живеят във Франция, и наемат тях. :) Поне в България японците са ни малко и такъв проблем засега нямаме ;Д

ПС Това за посолството звучи малко нереално :D Назначат ли те в посолството тук, нема мърдане от позицията, а и не ми се вярва заплатите да са кой знае какви.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 09, 2009 2:49 pm 
Аватар

"С преводи работата е малко", мисля, че е леко неточно. Дори още докато си студент можеш и имаш право да превеждаш за различни вестници и списания, а парите, които се изкарват не са малко, особено при условие, че си достатъчно добър, за да не отделяш много от времето си. Тематиката е свободна, повечето пъти. Ако преведеш някой и друг откас от някаква японска литература, примерно, направо не знам... Ще те боготворят!ww

P.S.: killua, това най-вероятно е чисто съвпадение, особено като се има предвид, че въпросът беше заданен към някой от японистите в СУ. Надали някой друг може да отговори вместо вас?

P.S.#2: Добрите японисти винаги ще си намерят работа. Повечето фирми ще гледат освен сертификата ти (JLPT, да кажем), така и истинските ти знания (които са си по-важни). А и току-виж някой станал професор, най-накрая, че си нямаме...

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 09, 2009 9:17 pm 
Аватар

Определено е много мъчно да пробуташ с такава спец. тук в България. Но може да се съгласиш и на учителските заплати както някой споменапо горе. Според мен много по изгодно ще е ако търся реализация с тази спец. да е някъде навън по чужбина.

МнениеПубликувано на: Пон Дек 14, 2009 9:31 pm 
Аватар

Iryoku написа:
P.S.: killua, това най-вероятно е чисто съвпадение, особено като се има предвид, че въпросът беше заданен към някой от японистите в СУ. Надали някой друг може да отговори вместо вас?

Извинявай, просто не разбрах добре... кое е чисто съвпадение? :)
А за преводите - със сигурност не е много работата :wink: Не забравяй, че най-популярния японски автор в момента (за незапознатите - Мураками Харуки) го превеждат от английски! Защото преводите от японски са много по-скъпи (нещо ми се върти в главата, че стандартно е 30 лева на страница, но не съм съвсем сигурна :) ) Аз просто исках да кажа, че работата с преводи е достатъчно малко, че да не можеш да се изхранваш от нея. Говоря за писмени преводи (най-вече някакви технически, документи и пр.) основно, но ги има и симултанните и консекутивни преводи, разбира се. :) Да превеждаш художествена литература обаче, е сложно нещо - трябва да намериш издателство, което е готово да я публикува (там имаше някакво кандидатстване към Японската фондация или от сорта - ако книгата е достатъчно значима според тях, те ще финансират издаването й)...:roll:

МнениеПубликувано на: Пон Дек 14, 2009 9:42 pm 
Аватар

Отговор на горния въпрос: чисто съвпадение е това, че темата пак е била поумряла.

Ами, ще ти кажа изцяло подробностите, когато в близкия месец ми поместят няколко превода на 星新一 (Хоши Шиничи). Иначе превеждането на художествена литература си е забавно, според мен. Тъкмо можеш да се упражняваш ^^

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 01, 2010 5:07 am 
Аватар

Който реално го интересува специалността да се разцъка по сайтовете на университетите :wink: - там ви е и цялото инфо, което ви трябва. Без да се обиждате, супер тъпо е да вземеш решение за бъдещето си на базата на няколко реда от съфорумец, особено тая година - много промени станаха. "После има ли работа, мрънмрън--", ми има ... за способните и амбициозните специално говоря. Братовчед ми завърши, отиде в Япония и си има фирма там, вървят му нещата, но той се скъсва от бачкане - и сега, и докато следваше. Разберете просто че сама по себе си една специалност нищо не прави, всичко зависи от упорството и труда ви.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 01, 2010 3:43 pm 
Аватар

*Rory*, напълно съм съгласен. Това, което си написал накрая, не се отнася само за японски, а за живота като цяло. Айде, честита нова година.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2010 9:48 pm 
Аватар

Isabella написа:
Здравейте! Аз искам да попитам какви други предмети се учат в специалността Японистика? Бяха ми казали, че след като завършиш Японистиката направо те изпращали в някво си посолство и със супер голяма заплата..ама като ви четох мненията доста се съмнявам това да е истина.Имам и една позната (завършила японистика), която живее в Япония и се скъсва от работа,ходи на 2 работи.Та, въпроса ми е, много малка ли е реализацията с японския ?Има ли някаква вероятност, ако завърша японистика да се прехвърля в някой университет в Япония и да продължа образованието в сферата на телевизия и медии.. ? Четох също, че тези от 2-ри и 3-ти курс японисти задължително помагали на тези от 1-ти курс.Вярно ли е ? Извинявайте, :-? :tired: ако въпросите ми Ви се струват глупави, но не съм наясно.

и аз точно от това се интересувам защото съм се запътила на там (имам мн време но....) :D :P

МнениеПубликувано на: Съб Яну 09, 2010 7:14 pm 
Аватар

Програмата мисля, че я имаше в сайта на СУ, поразтърсете се...

A true man knits his own destiny...
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 1:24 pm 
Аватар

Хайде и аз да направя малко реклама на японистиката, в моя случай, франкфуртската такава.

Ще имате японски три пъти седмично, веднъж с Кимура-сенсей, който ще подскача наоколо и ще заявява, че е хентай-сенсей, ще ви задава въпроси, докато се опитвате да довършите мизерния си обяд, 10 минути преди началото на часа, ще ви подиграва на всяка грешка с "Watashiwa Amerikajin deeeeees" или "Watashiwa gaijin deeeeees.", ще разиграва сцени от японския бит, ще се превъплащава в лигаво момиченце, влюбена девойка и супер-герой, а след 2 часа с него ще се нуждаете от поне 8 часа тишина, за да ви мине главоболието. После ще идва вторника, когато Саватари-сенсей, мъничка, порцеланова, красива, сладка, чаровна, ще ви кара да четете, а вие няма да можете да откъснете поглед от мъничките й крачета и малкото носле. Ако имате късмет, ще ви изпее песен, с която да научите как се спрягат глаголите, любовта на японците към караокетата е всепризната, на нея поне й се удава. След нея ще поспите по история, защото няма как да следите този порой от несвързани факти и безсмислени канджи на исторически личности, освен ако не четет божествения Тотман вкъщи, ама той е по-скучен и от това, тъй че лека нощ... В сряда ще починете добре (тоест най-вероятно цял ден ще се готвите за четвъртък) и на следващия ден ще пребъдете с доцент Волдеринг, по прякор Волдемор. Ако пристигнете рано в залата, ще се насладите на нова порция хумор, която доцентът е изкопал от бездънната пропаст на глупостта, на име Интернет. Ще се смеете на хесенски, на Буш, на баварски, и тъкмо, когато е най-хубаво, ще пристъпите към канджи-тестът. Волдеринг ще си пусне поредната безбожно добре направена презентация и на белия екран ще се появи нещо с много чертички, Волдеринг ще ви посочи с думите "Vielen Dank, dass Sie sich gemeldet haben.", въпреки че упорито сте избягвали погледа му и ще трябва да го прочетете. Може пък и да успеете. Ако и да не успеете, то постарайте се да го запишете някъде, защото после идва писмената част, когато ще трябва да напишете на проклетата хартия на квадратчета, кояо винаги е дефицит, всичко това, което сега сте чели, като го виждате написано с латински букви на стената. Мхм, добре че сте си записали всичко, ако ли не - съседът 100% ще е написал. Препишете, всички го правят, посъветвайте се насам-натам, питайте тайванецът какво е китайското чете на дете и когато той ви каже, че е "дзъ" се сетете, че то може и да се нарича китайско четене, но всъщност е японския вариант на китайското четене и никой китаец или тайванец не може да ви помогне тук. В интерес на истината, четенето е "дай", прилича си малко, нали? Накрая предайте в прекрасната кожена папка на Волдеринг и се молете този път той да ни ви загуби теста. И сега марш към кулата. Кулата на Саурон, маймунската кула, недовършения небостъргач или най-грозната сграда във Франкфурт, все тая, там имате Landeskunde, където в зависимост от сезона ще научите безумно интересни факти за политическия живот в Япония, икономиката, религията, корейските малцинства. След 40 минутна презентация на преподавателката и на няколко от скъпите ви състуденти (Йен-та в костюм например си е интересна гледка) ще ви се спи до смърт, но тогава тя ще се смили и ще пусне документален филм. От него може да научите нещо интересно, например, че някои будистки монаси вървят всяка нощ 40 километра в продължение на 1000 нощи или пък, че има роботи-свещеници,които се молят, че кандидатите за депутати киснат в най-големия дъжд наулицата и молят хората да гласуват за тях, а хората тотално не им обръщат внимание, и други такива екзистенциалности. За щастие вече ще е четвъртък следобед, тоест ред вас са 3 дена, в които можете да мързелувате...глупости! Имате нови два урока за подготвяне за другата седмица, тоест към 100 нови думи, толкова канджита, нова странна и тъпа граматика, нови упражнения за правене, блах... весел канджи-уикенд ще си пожелаете с останалите, макар че знаете, че в неделя ще се съберете на едно и ще обсъждате съдбата си с ирония, ще ядете ориз и ще гледате филми, само и само да избягате от черно-бялата реалност на Japanologie-studium-a, един от най-трудните и необвързващи с гарантиран финансов успех накрая. Често ще чувате, че някои са успели да го научат тоя език и сега печелят луди пари, но от часовете по ландескунде ще знаете, че те нямат повече от 8 дена отпуска на година. Тайно ще се надявате да не ви се случи и на вас това.

Всъщност тайно се надявам да има ентусиасти, които догодина да са ми зайци. Но все пак, нека са подготвени. Психически.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 3:24 pm 
Аватар

Еее супер. Това никак не ме стряска. Ще се пробвам чак след 4 години :lol:, но все пак не си мисля, че японският език се учи сам. Труден е и трябва учене(както във всеки език). Много хубаво си го написала :)

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 3:59 pm 
Аватар

(Малко встрани от темата):
Galadriel, трябва да се пробваш да напишеш някоя книга. Веднъж бях чел и част от blog-а ти, по някаква случайност, та си мисля, че определено имаш дарбата.

(По темата):
Аз едно не разбрах много-много. Самата специалност само японски ли е? Останах с някакво малко по-различно впечатление. Не че ще ходя там (и немският определено не ми е от най-силните), но ми е интересно.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 8:14 pm 
Аватар

Galadriel написа:
...Често ще чувате, че някои са успели да го научат тоя език и сега печелят луди пари, но от часовете по ландескунде ще знаете, че те нямат повече от 8 дена отпуска на година. Тайно ще се надявате да не ви се случи и на вас това....

Е това вече ме отказа окончателно. :skull: Бъхтиш се 4 години като откачен, а накрая на късмет - я удариш парите, я ядеш ориз някъде и проклинаш дните в които си записал тази специалност - направо трагично. :thefinger: :crazy:

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 9:19 pm 
Аватар

Специалността ми се нарича Japanologie, чиста проба японистика, така че не учим само езика (то голямото учене на език, дето пада ^^), а и странознание и история, поне първия семестър. Да доживея втория, да видя тогава с какви глупости ще ни занимават. =)

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 23 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]