|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 10:20 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 16, 2009 4:27 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=37768_1283969954.jpg) |
Kizaru |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
Регистриран на: Вто Ное 10, 2009 9:58 am Мнения: 186 Местоположение: Септември >:)
|
Safiir написа: И не ми бъркай ника ако обичаш :/ Sorry печатна грешка ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif) Иначе този курс по манга и аниме какво точно правите? Предполагам има рисуване с компютърна програма
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Ное 16, 2009 4:51 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2891.jpg) |
Safiir |
Пантсу Мастър |
Регистриран на: Сря Фев 15, 2006 1:24 am Мнения: 12758 Местоположение: Nekomimi Rakuen
|
Не ![Surprised :o](./images/smilies/icon_surprised.gif) Аз уча в центъра по японска култура и език. В момента учим за историята на японската манга и нейната специфика. Досега сме говорили основно за мангите на Осаму Тезука.
_________________ Ако не ползвате anidb Eri ще ви спипа ^^
![Изображение](http://www.picvalley.net/u/143/35517_123.JPG)
I pity the FOO!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Ное 18, 2009 6:36 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=1750_1250202128.gif) |
nem13 |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
|
Така, поста ми не е точно много по темата, но от една страна, да ви информирам, и от друга, да си се похваля...
В момент следвам в Англия, Нотингамския университет и имам късмет покрай многото политически и двата исторически модула (История и политика ми е специалността) да получа 20 кредита за предмети извън моите факултети, които аз разумно съм вложил в японски език. Тук си имат езиков център, в който можеш да се набуташ независимо каква специалност си, ако тя позволява, разбира се, да вземаш предмети от други училища (например някои инженерства нямат свободни кредити първата година).
Изучаването на езика, особено на това мое първо ниво, естествено не е на нивото на СУ или сигурно не и на ВТУ, даже бих казал, че го карат малко туристически. Въпреки това минаваме доста бързо през нещата и за три часа на седмица вземаме доста неща. Пък и се очаква много да си учиш вкъщи.
Неприятното е, че тази година въобще не смятат да ни преподават канджи. Естествено, това не ме спира да ползвам десетината, които знам, и Фумико-сенсей (която много весело реагира на факта, че съм от България, апропо, всички японци знаят за България, знаят къде е, и знаят, че киселото мляко идва от нас) няма нищо против. Не ме и спира да уча първите 80, които дечицата в първи клас в Япония зубкат.
Апропо, това си е сериозен предмет и не е страничен курс, като за сметка на това, че е напълно безплатно (като изключим учебника за 50 кинта), си имам устни, писмени изпити и ще ми влезе в дипломата. Имам чувството обаче, че японският ще е най-високото нещо там.
Така, предполагам, че и много други университети в Англия предлагат подобни курсове. Съмнявам се много хора да са се запътили натам, но ако има такива, които им се ще да учат японски въпреки глупавата специалност, която са си избрали (:V), препоръчвам им да проверят университета си и ако има нещо подобно, да се запишат възможно най-бързо, преди местата да са свършили. Също така предполагам, че в доста други университети из Европа се предлагат подобни неща.
ПП: Много по-фрапиращо беше, когато в едно съчинение написах ぼく は けんし です, и обясних на сенсей, че тренирам Теншин Шоден Катори Шинто-рю. Очите й станаха меко казано като чинии, изцепи класическото あ そ ですか и по неизвестни богу причини направи три-четири малки поклона, очевадно много впечатлена, чак ми стана неудобно.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 6:10 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=1750_1250202128.gif) |
nem13 |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
|
Абсолютно си прав. Просто е малко шокиращо в началото, защото всички, разбира се, сме свикнали учителите да ни дундуркат. И е особено шокиращо когато последните две-три години в училище въобще не си учил каквото и да е, както е в моят случай. Подозирам, че и при японистите в СУ ученето вкъщи е нещо задължително, но, доколкото знам, един студент в БГ прекарва по 3 дни, няколко часа всеки ден минимум в университета. Страшното тук е, че имам само 6 лекции, 5 семинара и единият японски, което остава адски много свободно време, което, от друга страна, ти позволява да си го губиш.
Така че, всъщност, където и да учите език - никой не може да ви го налива в главата, трябва да вършите това сами.
Лошото е, че почти няма учебник, който да ви обяснява перфектно как да направите това, така че трябва да ходите и на уроците и да слушате и учителите.
Общо взето, образованието е трудоемка работа.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Японистика в България ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Ное 22, 2009 4:00 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=34682_1276454666.jpg) |
Isabella |
|
![](./images/ranks/rank0.gif) |
|
Здравейте! Аз искам да попитам какви други предмети се учат в специалността Японистика? Бяха ми казали, че след като завършиш Японистиката направо те изпращали в някво си посолство и със супер голяма заплата..ама като ви четох мненията доста се съмнявам това да е истина.Имам и една позната (завършила японистика), която живее в Япония и се скъсва от работа,ходи на 2 работи.Та, въпроса ми е, много малка ли е реализацията с японския ?Има ли някаква вероятност, ако завърша японистика да се прехвърля в някой университет в Япония и да продължа образованието в сферата на телевизия и медии.. ? Четох също, че тези от 2-ри и 3-ти курс японисти задължително помагали на тези от 1-ти курс.Вярно ли е ? Извинявайте, ![:tired:](./images/smilies/tired.gif) ако въпросите ми Ви се струват глупави, но не съм наясно.
_________________ もし誰かがあなたに愛していると言ったとしてもそれは信じてはいけない。なぜならば真実の愛とは語られるものではなく証明されるべきもの だからだ。[color=#400000][/color]
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|