Дата и час: Вто Фев 11, 2025 10:20 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 22 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Японистика в България
МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 7:34 am 
Аватар

Първо не съм казал, че точно музиката ме влече, а ме запали и тва за Осакския не го знаех, но специално тук в СУ няма. Ама то в програмата ли си е включено или ти си си го избрал отделно, Safiir ?

Последна промяна Kizaru на Пон Ное 16, 2009 4:20 pm, променена общо 2 пъти

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 9:39 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Всички предмети в осакския университет са избираеми. Курса по манга и аниме (както и по токусатсу сериалите) е на същото ниво като този по най-нова японска история, да речем.
И не ми бъркай ника ако обичаш :/

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 4:27 pm 
Аватар

Safiir написа:
И не ми бъркай ника ако обичаш :/

Sorry печатна грешка :P Иначе този курс по манга и аниме какво точно правите? Предполагам има рисуване с компютърна програма :)

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 4:51 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Не :o Аз уча в центъра по японска култура и език. В момента учим за историята на японската манга и нейната специфика. Досега сме говорили основно за мангите на Осаму Тезука.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 4:56 pm 
Аватар

Само историята :о аз си мислех че и учите да рисувате по нещо :roll:

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 4:59 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Ние сме по програмата за култура и език. Не ни учат как да рисуваме, а как да оценяваме нарисуваното и неговото значение за японците.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:08 pm 
Аватар

Ааа това е друго нещоо. Добре де ама може ли да се избере например нещо с рисуване на манга ?

Последна промяна Kizaru на Пон Ное 16, 2009 5:13 pm, променена общо 2 пъти

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:12 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Да те учат да рисуваш ли? По програма, по която аз съм кандидатствал - не. Но има други програми, които предлагат такива неща. Но имай предвид, че там само ще те учат на определени техники. На практика повече от асистент на манга-ка ще е почти невъзможно да станеш. Говоря във второ лице, но имам предвид всички чужденци.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:14 pm 
Аватар

Аахам ясно ясно, ем мерси за инфото :thumb:

edit: защо пък асистент, ще си се провъзглася за мангак :mrgreen:

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:18 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Еми ти си се провъзгласи ама никой няма да ти издаде комиксите. По принцип за чужденец е много трудно да пробие в японска компания. А в такъв бизнес като рисуването на комикси където конкуренцията е жестока...на практика е невъзможно.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Ное 18, 2009 6:36 pm 
Аватар

Така, поста ми не е точно много по темата, но от една страна, да ви информирам, и от друга, да си се похваля...

В момент следвам в Англия, Нотингамския университет и имам късмет покрай многото политически и двата исторически модула (История и политика ми е специалността) да получа 20 кредита за предмети извън моите факултети, които аз разумно съм вложил в японски език. Тук си имат езиков център, в който можеш да се набуташ независимо каква специалност си, ако тя позволява, разбира се, да вземаш предмети от други училища (например някои инженерства нямат свободни кредити първата година).

Изучаването на езика, особено на това мое първо ниво, естествено не е на нивото на СУ или сигурно не и на ВТУ, даже бих казал, че го карат малко туристически. Въпреки това минаваме доста бързо през нещата и за три часа на седмица вземаме доста неща. Пък и се очаква много да си учиш вкъщи.

Неприятното е, че тази година въобще не смятат да ни преподават канджи. Естествено, това не ме спира да ползвам десетината, които знам, и Фумико-сенсей (която много весело реагира на факта, че съм от България, апропо, всички японци знаят за България, знаят къде е, и знаят, че киселото мляко идва от нас) няма нищо против. Не ме и спира да уча първите 80, които дечицата в първи клас в Япония зубкат.

Апропо, това си е сериозен предмет и не е страничен курс, като за сметка на това, че е напълно безплатно (като изключим учебника за 50 кинта), си имам устни, писмени изпити и ще ми влезе в дипломата. Имам чувството обаче, че японският ще е най-високото нещо там.

Така, предполагам, че и много други университети в Англия предлагат подобни курсове. Съмнявам се много хора да са се запътили натам, но ако има такива, които им се ще да учат японски въпреки глупавата специалност, която са си избрали (:V), препоръчвам им да проверят университета си и ако има нещо подобно, да се запишат възможно най-бързо, преди местата да са свършили. Също така предполагам, че в доста други университети из Европа се предлагат подобни неща.

ПП: Много по-фрапиращо беше, когато в едно съчинение написах ぼく は けんし です, и обясних на сенсей, че тренирам Теншин Шоден Катори Шинто-рю. Очите й станаха меко казано като чинии, изцепи класическото あ そ ですか и по неизвестни богу причини направи три-четири малки поклона, очевадно много впечатлена, чак ми стана неудобно.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 6:10 am 
Аватар

Абсолютно си прав. Просто е малко шокиращо в началото, защото всички, разбира се, сме свикнали учителите да ни дундуркат. И е особено шокиращо когато последните две-три години в училище въобще не си учил каквото и да е, както е в моят случай. Подозирам, че и при японистите в СУ ученето вкъщи е нещо задължително, но, доколкото знам, един студент в БГ прекарва по 3 дни, няколко часа всеки ден минимум в университета. Страшното тук е, че имам само 6 лекции, 5 семинара и единият японски, което остава адски много свободно време, което, от друга страна, ти позволява да си го губиш.

Така че, всъщност, където и да учите език - никой не може да ви го налива в главата, трябва да вършите това сами.

Лошото е, че почти няма учебник, който да ви обяснява перфектно как да направите това, така че трябва да ходите и на уроците и да слушате и учителите.

Общо взето, образованието е трудоемка работа.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 10:35 pm 
Аватар

Може да се пробвам, но имам доста време. Към 10-11 клас ще започна да уча повечко. :lol:

Safiir извинявай за тъпия въпрос, но харесва ли ти? Смисъл заслужава ли си? Може да не ми отговаряш. Знам, че е доста тъп въпрос :mrgreen:

МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 2:50 pm 
Аватар

Едва ли се досещаш кой съм, защото съм момиче :D. Та да интерсува ме, но все пак не е важен въпрос. :lol:

МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 4:00 pm 
Аватар

Здравейте! Аз искам да попитам какви други предмети се учат в специалността Японистика? Бяха ми казали, че след като завършиш Японистиката направо те изпращали в някво си посолство и със супер голяма заплата..ама като ви четох мненията доста се съмнявам това да е истина.Имам и една позната (завършила японистика), която живее в Япония и се скъсва от работа,ходи на 2 работи.Та, въпроса ми е, много малка ли е реализацията с японския ?Има ли някаква вероятност, ако завърша японистика да се прехвърля в някой университет в Япония и да продължа образованието в сферата на телевизия и медии.. ? Четох също, че тези от 2-ри и 3-ти курс японисти задължително помагали на тези от 1-ти курс.Вярно ли е ? Извинявайте, :-? :tired: ако въпросите ми Ви се струват глупави, но не съм наясно.

もし誰かがあなたに愛していると言ったとしてもそれは信じてはいけない。なぜならば真実の愛とは語られるものではなく証明されるべきもの だからだ。[color=#400000][/color]
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 22 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]