Дата и час: Вто Фев 11, 2025 2:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 3 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2008 12:01 am 
Аватар

Frostburn написа:
с две думи - failed dream :lol:
е хората порастват и им минава..

Няма да съжаляваш ако влезеш да учиш японски в Търново :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 24, 2008 2:29 pm 
Аватар
Masaka?!

Frostburn написа:
с две думи - failed dream :lol:
е хората порастват и им минава..

Защо просто не се запишеш на курсове по японски?

Не ти трябва цяла японистика да го знаеш на едно елементарно до средно ниво езика... :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 1:28 pm 
Аватар

safiir, чакай малко, ти в СУ ли учиш японистика??? искам да кажа, това ти е специалността?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 1:58 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Да. Толкова ли е учудващо? :lol:

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 2:02 pm 
Аватар

знам аз че tsuki не значи светлина, но азиатците за разлика от другите, имат много странни разбирания за имената, разбира се че автора това е имал предвид и в место да го напише ライト е решил с канджи, което според мене е по-добре
(тука за death note си говорим)
лелее нямам си друга работа Изображение

даже некви китайци са си кръстили детето "@", после иди ми говори за значение на имената

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 2:11 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Възможно е светлина да е имал предвид. Нямам представа >< Но факта е че го е написал като името Райто. Затова не е редно да се "превежда" както може и да го е имал предвид автора. Както съм написал в тази тема много от имената на героите също така ги и описват. Примерно мацки с име Юки (или само да съдържа думата юки в себе си) може да са със студено държане или да имат нещо свързано със снега. Но никой не е тръгнал да ги превежда Snow, нали :drop: Същото важи и за Райто.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 2:26 pm 
Аватар

хмм има логика в това, което казваш. но например има случаи, в които баща му на Лайт му казва "Лайто" - да, наистина с Л, а това е мн странно.
Safiir написа:
Да. Толкова ли е учудващо? :lol:

просто съм свикнала хората, които кажат, че учат японски, да ходят на курсове. досега не познавах някой да учи това сериозно. знаех за хора с китаистика, но ти си първият с японистика. затова се учудих.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 2:31 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Ами това е невъзможно защото в японския "л" не съществува >< Тоест явно просто така ти се е сторило. В смисъл те дори и light да се опитат да кажат пак ще звучи като райто.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 4:31 pm 
Аватар

да, знам, че няма Л, но си беше едно много меко Л :D не е чист звук, но си личи, че са успели да го докарат до Л. разбира се, това въобще не се случва редовно.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 4:57 pm 
Аватар

има много японци които могат да изговарят звуци които ги няма в езика им, промблема е че трябваше да са повече :)
също така не всички си преплитат езика когато говорят на английски

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 5:07 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Вероятно аз не съм се изразил както трябва, но когато казах да продължим дискусията в тази тема имах предвид дискусията за японистиката, а не относно името на Кирето ><
Бтв Frostburn дай ми пример за един японец, който не е живял много години в друга държава и да може да изговаря звуци неприсъстващи в японския. Възможно е да има. Но аз поне за такъв дзвер не съм чувал ><

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 5:22 pm 
Аватар

е сори незнам точни примери, не уча японистика в софийския и си нямам и идея кво говоря Изображение

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 6:03 pm 
Аватар

хахаха това прозвуча страхотно :D добре де все пак е нормлано да има хора, които да могат да произнасят звуци, които ги няма в езика им. например българите, които произнасят английското Р - има хора, на които им е трудно, но има и такива, които го произнасят. по тази логика смятам, че има и японци, които с тренировка могат да се научат да изговарят звуците. пример за такъв човек е познат на един мой добър приятел. той си е японец и си живее там и си говори английски с почти американско произношение. просто хората си се научават.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 6:08 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Е тъй де ама аз затова казах "който не е живял много години в друга държава". В действителност за японците е невероятно трудно да научат чужд език. Ама невероятно трудно. Английски се учи масово. Навсякъде и във всички учебни години. Еми не могат да го научат. Специално това ми стана интересно и реших да поразпитам аджеба кое е причината и в общи линии никой не можа да ми даде обяснение. Уж учебната им система (относно изучаването на английски) не е толкова лоша...самите те здраво учат...но просто не могат да го научат. Не само произношението. На тях и самата граматика им е трагично зле. Честно казано не си спомням да съм виждал някой японец (пак изключвам тези живели в щатите/америка и т.н.) който да може да пише на приличен английски. И не е само с английския проблема, просто на английския наблягат страшно много в изучаването му. Явно има нещо специфично при японския, което да прави много трудно изучаването на чужд език веднъж като си свикнал с него.

P.s. пардон под "там" имаше предвид в Япония ли? И не е живял някъде другаде? Това е интересно наистина. Ако можеш да говориш с него би ми било интересно да му чуя и неговото мнение относно проблема на японците с английския ^^

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 28, 2008 7:26 pm 
Аватар
Henshin!

Те нямат учители, които да знаят наистина английски и цялата работа е, че се въртят в един кръговрат...(в някои училища си имат native преподаватели, но са доста малко доколкото знам:/) Освен това съм чел, че самата им система на изучаване куца много, което е и виновника всъщност и учителите да не са на ниво.

Няяякъде бях чел една много интересна статия, в която един американец , който преподава частни уроци по английски в Япония, разправяше как учениците му спирали да идват при него в момента, в който започнат да изучават езика в училище, защото учителя от училище им казал, че това, което са научили при чичкото американец, няма да им е от никаква полза за изпитите в училище.... с други думи да си сядат на задниците и да учат думите наизуст ^ ^

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 3 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]