Дата и час: Вто Мар 04, 2025 12:18 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 3 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Литература, свързана с Япония (романи и подобни)
МнениеПубликувано на: Вто Фев 17, 2009 8:02 pm 
Аватар

Рут Бенедикт - "Хризантемата и меча". Класика. Публикувана през 1947 г., книгата анализира естеството на японската култура. Почти 60 години и много книги по-късно, книгата си остава основополагащ труд. Като всички велики литературни произведения, тя стои извън времето и епохата, в която е била написана и, макар остаряла в някои отношения, тя до голяма степен остава актуална и до днес. През юни 1944 г., когато американската офанзива срещу Япония започва да дава плодове, културната антроположка Бенедикт е назначена от военната администрация да работи по проект с цел да се разбере Япония, тъй като американците започват да обмислят предизвикателствата, породени от последствията от нейното поражение, окупация и последваща администрация. Книгата е написана с пълното отсъствие на пристрастност или чувство за превъзходство, което едва ли би могло да се очаква.
За тази книга съм чувала доста, но нямам време да я намеря. ^

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2009 3:43 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Това сигурно си го намерила http://www.zipsites.ru/psy/psylib/info.php?p=2325
На руски е но все пак :confused:
Иначе в книжарници Литера,Хеликон или Пингвините би трябвало ако ги имат в наличност поне да може да си ги поръчаш :confused:

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2009 8:50 pm 
Аватар

Мерси за инфото, но аз мога да си я намеря. Исках да кажа, че просто нямам време да го направя. :)

МнениеПубликувано на: Пет Мар 06, 2009 1:52 am 
Аватар

Някой има ли книгата "Замъците на Япония", и ако да какви са впечатленията ?

МнениеПубликувано на: Вто Юли 28, 2009 3:25 pm 
Аватар

Усмивката на гейшата

Автор:Урсула Рихтер

Издател:Емас

Цена 12 лв в момента в хеликон я има с -5% ъа 11,40лв

Приятна книжка раъказваща за битта на гейшите

Самурайски истории. Легенди, предания и летописи

Автор:Станимир Йотов - съставител

Издател:Пергамент

На скоро я четох тази книжка- малка и много приятна. Корицата й е страхотна. Като цяло много добро художествено оформление и доста добър подбор на съдържанието.

Цената е 10 лв. може да се намери в Хеликон, аз я взех от Orange.

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 9:26 pm 
Аватар

Самурайските истории наистина са добри. :thumb: Хубава книжка, метнах й няколко погледа през рамото на една колежка в университета и определено ще й я поискам назаем.

Още една нелоша книга е "Кемпо - традициите на японските бойни изкуства". Старичка е - от 1991 г. - и я намерих случайно в антикварната книжарничка близо до Попа. Писана е от руснака Александър Долин. Ето малка част от предговора: "Тази книга е опит да се даде комплексен анализ на "изкуството на борбата" и да се проследи тразвитието на традициите до наши дни... Какво означава кемпо? Буквалното му значение е "учение на Юмрука", "праведният закон на Юмрука" или "наука за ръкопашния бой"... Какъв е смисълът, заложен в понятието кепмо? Не е леко да се отговори на този въпрос. Кемпо - това е учение, сложен комплекс от духовна и физическа култура, многовековни традиции на борбата, намиращи се в непрестанно развитие." И накратко съдържанието по глави: "Сумо - борба на гиганти", "Пътят на самурая", "Дзен-будизмът и бойната подготовка на самураите", "Нинджа - шпионите на Средновековието", "Вампири в нощта", "Джу-до - "пътят на гъвкавостта", "Айки-до - "пътят на съсредоточената енергия", "Карате на Окинава", "Карате в Япония", "Изтокът и Западът". В края на книгата има и речник на някои по-специфични термини и японски думички. Като цяло, това е добро въведение в най-популярните японски бойни изкуства и спортове и бих го определила като мини енциклопедия. Можете да купите книгата от тук (на доста солената цена от 30 лв.), тук (на приемливата цена от 10 лв.) или да търсите из google, книжарнички и секънд-хенд щандове с книги.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 8:33 pm 
Аватар

kujiro написа:
Някой има ли книгата "Замъците на Япония", и ако да какви са впечатленията ?

То и аз се включвам... макар и късно... аз съм я чел и я имам... книгата е много добра и с много богати и интересни илюстрации... няма да съжаляваш купи си я... :wink:
Освен и доста от горе споменатите... мога да препоръчам и ...

- История на Япония на издателство Рива от Кенет Г. Хеншал (13.50 лв.) ...
- Пътят на Воина - самурайски завети 5.99лв.... много добра...
- Мечът без Меч - животът и делото на Ямаока Тешю . Написана е от Джон Стивънс и е на издателство изток - запад... наскоро се сдобих с нея и немога да кажа кой знае какво за нея... но имайки предвид за кой става дума в нея... мисля , че няма да бъда разочарован... (10 лв.) ... :thumb:

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 9:05 am 
Аватар

InsaneClown имам ги тези книги, без Мечът без меч, наистина са много добри попълнения към колекцията ...

МнениеПубликувано на: Пон Фев 15, 2010 4:20 pm 
Аватар

Някой има ли книгата на Такаши Мацуока "Есенен мост"? Това е продълженито на облак врабчета, ако не се лъжа... търся я от няколко години, но никъде я няма...

БТВ някой чел ли е Харуки Мураками... Наскоро прочетох Преследване на дива овца и честно казано все още съм малко объркана... ;)

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 12:13 am 
Аватар

Мураками е към художествената литература, несвързана с историята и културата на Япония, и не влиза в тази тема. Иначе пише хахави неща, да; на мен лично ми допадат.

Колкото до "Есенен мост", явно е в изчерпани количества и трудно се намира. Тук и тук не пише да e изчерпана; поръчах от едното място, ще видим имат ли я или не в крайна сметка.

Edit: В knigopolis.com я имат със сигурност!

Последна промяна neferet на Сря Фев 17, 2010 6:38 pm, променена общо 1 път

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 12:55 pm 
Аватар

Книгите на Мураками не влизали към историята и културата на Япония? Аммм, ти сериозно ли? :lol:
Не съм му голям фен, но съм чел 2 негови книги на български ("Хроника на птицата с пружина" и "Кафка на плажа"), както и 1 на японски в оригинал (「ノルウェイの森 」, преведено като "Norwegian Wood" на английски). Стилът му на писане определено sux, но и в 3-те ставаше въпрос за японци... Действието също се развиваше в Япония... Това как не е свързано с културата? :lol:

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 2:14 pm 
Аватар

@ neferet
Ок. Благодаря за инфото. Нали няма да пропуснеш да се похвалиш, ако я има в наличност и ти я доставят? ;)

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 8:00 pm 
Аватар

Iryoku написа:
Книгите на Мураками не влизали към историята и културата на Япония? Аммм, ти сериозно ли? :lol:
Не съм му голям фен, но съм чел 2 негови книги на български ("Хроника на птицата с пружина" и "Кафка на плажа"), както и 1 на японски в оригинал (「ノルウェイの森 」, преведено като "Norwegian Wood" на английски). Стилът му на писане определено sux, но и в 3-те ставаше въпрос за японци... Действието също се развиваше в Япония... Това как не е свързано с културата? :lol:
Ммм.. значи не си разбрал според мен правилно целта на темата. Идеята не е да казваме всяка книга, в която има японци или която е писана от японец. Става дума по-скоро за литуратура тип исторически романи като "Шогун", книжки за историята и културата на Япония като "Япония от А до Я", "За Япония - като за Япония", "Замъците на Япония" и прочее. Книгите на Мураками са си част от културата и литературата на днешна Япония, но не обслужват интересите на тази тема, затова и предпочитам да не ги намесваме.

mnemonic написа:
@ neferet
Ок. Благодаря за инфото. Нали няма да пропуснеш да се похвалиш, ако я има в наличност и ти я доставят? ;)
Ще пиша веднага, щом получа отговор. :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 8:49 pm 
Аватар

В първия post казваш следното:
"ревюта на по-леко написани и лесни за четене книжки, свързани по някакъв начин с Япония"
Леко си противоречиш с горния си коментар?

Освен това книгата "Шогун" (а и много други такива) е писана от чужденец, който даже си е нямал понятие от нищо друго освен бегла история, затова определено не мога да я смятам нито за "историческа", нито за "културна"...

Въпросната 「ノルウェイの森」, например, описваше някакъв университет (или по-скоро общежитията му) в Япония и някои други интересни местности, макар да не мога да си спомня кои. Това мисля, че би било по-достоверно?

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Фев 25, 2010 12:13 pm 
Аватар

Е, значи трябва да си допълня първия пост.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 3 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]