Дата и час: Сря Фев 19, 2025 12:00 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 15 от 25 [ 365 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 09, 2008 4:05 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

4 години учене на японски ми дават правото да се правя на много знаещ. Освен това забележката не беше само за теб, а и за всички други, които си мислят, че това е тема, в която да се фукат, че знаят няколко думи на японски.
Прочети и правилата на форума. Double post-овете са забранени.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 09, 2008 6:22 pm 
Аватар

Ъм, извинявам се, не го приемай като заяждане...ама mijikai е къс, а abunai е опасен.... (нали?)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 09, 2008 7:00 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Abunai си е опасно. Може да се използва и като възклицание за някой да внимава защото нещо е опасно, но тъй или иначе си значи "опасно".

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 10:49 am 
Аватар

Едно въпросче - как стои въпроса с ударението в японския?
Знам, че не е същото като при българския, а има повишаване и понижаване на интонацията, но в японско-българския речник го няма и това дори. Например къде се повишава и понижава интонацията в hajimemashite ?
А в по-прости думи това указва ли се - не знам дали има такива думи и затова само давам пример
Ai или aI - двете могат да значат различни неща в зависимост от това къде се повишава интонацията. (Както е при нас с думата "вълна")
Но ако учиш сам и в речника това не е указано - има ли начин да можеш да разбереш :? ?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 10:58 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Определено в японския няма значение каква ти е интонацията при произнасянето на думата :/ Да не го бъркаш с китайския? Там вече интонацията и ударения си имат значение. В японския няма ударения. Интонацията е от значение само при четенето на текстове или говоренето, но това е само с цел да се покаже на слушащия кои са важните моменти и как се дели изречението. Дори тотално монотонно да го произнесеш пак ще се разбере какво казваш, но ще затрудниш много сериозно слушателите. Иначе има страшно много думи в японския, които се произнасят по един и същи начин, но значат нещо напълно различно, но там вече е важен контекста.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 3:48 pm 
Аватар

В китайския не е толкова ударение колкото тон, там са четири такива и са... гаднички xD
Относно японския, аз съм на мнение, че определено има някакво ударение, но там някак си върви по-мелодично. Например с думата "sake". Когато ударението е на "е" (както в българския) си означава алкохола. Но ако е на "а", тогава е вид риба. Сигурна съм в това, което казвам, защото ни го обяснява японец. По същия начин е думата "kami", като Бог и хартия, но там нямам спомен кое как е.
Като цяло ако объркаш ударението, със сигурност ще те разберат от контекста, но е по-сложно. Не мисля, че може да се научи.. Според мен става просто като слушаш много японски.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 4:15 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Явно нещо не си слушала внимателно защото ударения в японския няма. Всяка мора си има еднаква звукова стойност с останалите. Иначе дали има някакви разлики в произнасянето на думи, които принципно се четат по един и същи начин...вече не мога да кажа. Може би някои хора ги произнасят различно, но по правило си се произнасят абсолютно идентично и единствения начин да разбереш за коя дума става въпрос е от контекста.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 4:18 pm 
Аватар

А тогава понятията ниска и висока мора за какво се използват?
:)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 4:53 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Това вече е въпрос до интонация, а не ударение. Най-вече се отнася за различните диалекти. При тях няма "правилно" разделение на ниски и високи мори при произнасянето на думите. Тоест където и да използваш ниска или висока мора (ако въобще имаш способността да ги произнасяш защото аз например нямам) това няма да повлияе на смисъла на думата.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:06 pm 
Аватар

Safiir написа:
Явно нещо не си слушала внимателно защото ударения в японския няма. Всяка мора си има еднаква звукова стойност с останалите. Иначе дали има някакви разлики в произнасянето на думи, които принципно се четат по един и същи начин...вече не мога да кажа. Може би някои хора ги произнасят различно, но по правило си се произнасят абсолютно идентично и единствения начин да разбереш за коя дума става въпрос е от контекста.

Щом казваш... Това разбрах, това казвам(пиша). А може би просто японеца е говорел по-скоро за интонация, възможно е. :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:09 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Най-вероятно за интонацията е говорил. Това принципно не се учи защото няма някакви строги правила относно думите с каква последователност от ниски и високи мори да се казват. Както казах зависи си от диалекта пък даже и отделните хора. Мммм това е един вид да се опиташ да докараш английски или американски акцент и съответно подвидовете им в зависимост от мястото (примерно тексаски и т.н.). Ми не че е грешно да го научиш (всъщност понякога може и да ти пречи това) ама и особена полза нямаш ><

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:29 pm 

Как да кажа на японски:

г-жо *име*, научете ме малко (някои неща на) Японски, onegaishimasu.

Как точно трябва да се направи?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:35 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

еди-коя-си-сан, chotto nihongo no koto wo oshiete kudasaimasenka.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:37 pm 

Aaaaaaaaм... мерси много :). Само понеже на края си сложил/а точка. Така ли трябва да завърши изречението? Или да добавя onegaishimasu на края?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 5:42 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Коч съм бря >< Не се слага onegaishimasu. Kudasaru се използва когато искаш някой по-висшестоящ от теб да ти направи услуга.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 15 от 25 [ 365 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]