AnimeS-bg.com
http://forum.animes-bg.com/

БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици
http://forum.animes-bg.com/viewtopic.php?f=20&t=75517
Страница 1 от 1

Автор:  Love child [ Вто Фев 27, 2018 1:54 pm ]
Заглавие:  БАБХ иззе и умъртви незаконно над 100 екзотични птици

В нощта срещу 20-ти февруари в Столичния зоопарк пристигнат над 100 птици.

Миналата седмица птиците и други бозайници са задържани на границата във Видин. Конфискувани са, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. БАБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана. След оглед РИОСВ-Монтана констатира, че има редки видове и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център.

В нощта срещу миналия вторник птиците пристигат и са настанени в зоопарка в София. Те пребивават там до понеделник, 26 февруари. Животните са с необходимата маркировка – пръстени - и са отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина, обясниха от столичния зоопарк.

Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия. Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария.

След разпореждането на РИОСВ-Монтата птиците са настанени в столичния зоопарк за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ-Монтана.

На сцената излиза БАБХ

В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването на птиците. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка около животните. Директорът на столичния зоопарк обжалва заповедта пред Административен съд – София.

В понеделник около обед, въпреки че няма произнасяне на съда, Областната дирекция за безопасност на храните - град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев.

Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария – епидемия се оказва, че има и там. Проби така и не се вземат.

Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година досега.

Съгласно възприетия международен стандарт, когато бъде открито огнище на заразата, птиците в радиус от 3 км трябва да бъдат евтаназирани. 30 дни по-късно се правят нови замервания и ако не бъдат отчетени положителни проби, зоната се обявява за свободна от птичи грип.

В официална позиция обаче БАБХ твърдят друго.

http://www.mediapool.bg/babh-izze-i-uma ... 76038.html

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/