Дата и час: Пет Яну 31, 2025 3:26 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Родствени връзки: снаха
МнениеПубликувано на: Нед Яну 04, 2009 12:30 am 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Родствени връзки: е серия от теми, които са пуснати или предстоят да бъдат пуснати, в които ще се обсъждат, както вече е отбелязано - родствените връзки. Настояща тема: СНАХА

Рано или късно, женени или не, семейство трябва да се създаде - или така поне би казал някой по-поетичен от мен тип. Нека обсъдим и видим обичаите на нас и ближните ни как то и собствените ни виждания за семейните отношения и техните наименования, традиции и култура.
Създадени до момента теми:

Изображение

Цитат:
Съществително нарицателно име, женски род, = съпруга на брата или сина, нарича се още и братовица

Цитат:
„Днес аз не губя син, аз печеля дъщеря."
„Направи ми удоволствие и ме наричай мамо!"

Съвети от google написа:
Предоставете на свекървата възможност да се изявява и „изживява" в точно определена дейност в семейството, като се интересувате дали тя желае това.
Внимателно поставете границите. Снахата не бива да се намесва при конфликти между майка и син.
Уважавайте се взаимно, но отстоявайте твърдо времето, в което като съпрузи желаете да сте сами.
Никога не поставяйте ултиматум: „Или аз, или тя!" Такова решение може да предизвика у сина не само колебание, но и семеен разрив.
Не допускайте изгода в отношенията. От една страна, да приемате помощ (гледане на децата или гладене на прането), а, от друга, студено пренебрежение по други семейни въпроси.

И такааа.... СНАХА.
Както виждате от горния цитат, в страшно много семейства, придошлата снаха вика на майката на мъжа си - маме/майка/майко/т.н.. Това, за мен, е супер-хипер противно, лигаво, позьорско и най-вече outdated. Разбирам, че при някои хора си е просто традиция и те по никакъв начин не го класифицират като нещо по-различно от това, че те се падат Снаха примерно. Както за някой е нормално снаха да се нарична братовица.
За мен е ненормално, и аз имам такива роднини даже, но пак си остава ненормално. От моя гледна точка - снахата става част от семейството, но от МОЕТО семейство, ние сформираме ново семейство, не се присъединява към старото..., ако беше 2рия случай - ок, майко- щото ми е като сестра, но не Е! Тя е ново семейсто, моя жена, а НЕ на майка ми! Нито АЗ съм на Нейната майка! Абсурдно ми е като го чуя дори.

Друго - митовете за злата тъщата и змията-снахата за мен си остават митове. За сега в цялата ми рода само 1 такъв случай и той бе бързо решен с напускане на снахата... У нас е мир и спокойствие със снаха ми! Даже е нещо мн по-добро от мир и спокойствие. Нз защо това е нормален случай, но мисля, че си е проблем на индивидуалните личности, а не закон. Естествено не може всичко да е 1:1, то тогава нещо нямаше да е в ред, но така както се описва по вицовете е абсурдно.

Как е при вас и вашите роднини?
Как мислите вие за тези взаимоотношения?
Нещо друго да ви бърка в думата СНАХА :pokey:
Вие ще ставате ли/ще посрещате ли някой ден вкъщи - снаха и как ще я посрещнете? Как ще съжителствате? Вече имате опит - споделете!

Профил  

Заглавие: Re: Родствени връзки: снаха
МнениеПубликувано на: Нед Яну 04, 2009 4:40 pm 
Аватар

Говоря хипотетично защото не съм на възраст да се женя и съм далече от мисълта да извърша подобно безумие в близките десет години.
Съгласна съм, че е тъпо да наричаш свекърва си майко или тем подобни приумици. В живота си не съм казвала майко на никой, а сега да седна да се правя на дръж ми шапката. Не ме е родила, не ми е майка, не съм й дъщеря. Ще я наричам по име и ще й отдавам необходимото уважение, като майка на мъжа ми, а ако е добър човек и като на такъв. Може дори и приятелки да станем, но със сигурност няма да й се подмазвам или да й угаждам само за да е доволен съпруга ми. Тя може да играе с децата ми, да ги гледа, да им се радва, но за възпитанието им няма да се меси. Каква снаха ще бъда не мога да знам. Аз няма да гледам на себе си, като на снаха, когато сформирам моето семейство, а като на съпруга и вероятно бъдеща майка. От наблюденията си за снахите си вадя изводи, че понякога те правят отстъпки за да е "мирно семейството". От една страна това е добре, но от друга не. Предпочитам честните, открити отношвния, но те не винаги са възможни. Конкретен пример: имаме едно обикновено семейство, но родителите на мъжа смятат, че никоя не е достатъчно добра за сина им. Снахата им е добро, обикновено мимиче, но те искат "идеалната жена" и просто не я харесват. Момичето се старае да им угоди, когато се виждат и прави отстъпки, като им позволява да се месят в отношенията й с мъжа й и децата й. Абсолютно грешно за мен. Създава се лоша атмосвера в дома и се усеща напрежение и раздвоеност. Вместо да си гледа своето семейство момичето мисли за чуждото мнение и така сама си вреди. Има и майки, които не искат да делят сина си с друга и се опитват да "наклепат" снаха си пред сина си. Има ги и обратните случаи, когато добре приетата снаха започва да се държи зле със свекъра и свекървата. Естествено има и семейства, които са задружни с добри взаимоотношения, но мисля, че те са по-малко от останалите. По въпроса как ще порещна снаха, ако имам син. Отново с уважение, защото тя ще е момичето, което сина ми обича. Няма да се меся в живота им, а ще оказвам подкрепа на младото семейство. Сина ми няма да е на 5, че да се грижа за него, нито пък ще имам правото да се меся в живота на момичето. Ще ги оставя да дишат и да направляват живота си сами.
Айде стига съм писала, да се изкажат и други. :arrow:

МнениеПубликувано на: Пон Яну 05, 2009 11:13 am 
Аватар

Да ве верно, не сме опряли пистолет в главата ти, че да те караме...

Викай й Чубака ако искаш, кво ме грее... :lol: :lol:

Единствената полза от тая тема е, че разбрах ква се води жената на брат ми...
Ама аз и без тва й викам Мани... така че...

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 05, 2009 1:06 pm 
Аватар

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Очаквам скоро теми
Леля
Лелинчо
Майка
На майка ти
На сестра ти

:pokey: :pokey: Сериозно... това вече е БиБрутално (хъхъх като великия превод на Grindhouse)

Monkey D. Luffy

Изображение[/center]
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 05, 2009 2:20 pm 
Аватар
Цар Алко

Саяне, вашите да не четат този форум и им намекваш нещо? ОООООООО ша ибем, ша ибем :vicious: =)) .

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 06, 2009 12:09 pm 
Аватар

soregashi написа:
На майка ти

Не ме изкушавай :wow:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]