Родствени връзки: е серия от теми, които са пуснати или предстоят да бъдат пуснати, в които ще се обсъждат, както вече е отбелязано - родствените връзки. Настояща тема:
СНАХА
Рано или късно, женени или не, семейство трябва да се създаде - или така поне би казал някой по-поетичен от мен тип. Нека обсъдим и видим обичаите на нас и ближните ни как то и собствените ни виждания за семейните отношения и техните наименования, традиции и култура.Създадени до момента теми:
Цитат:
Съществително нарицателно име, женски род, = съпруга на брата или сина, нарича се още и братовица
Цитат:
„Днес аз не губя син, аз печеля дъщеря."
„Направи ми удоволствие и ме наричай мамо!"
Съвети от google написа:
Предоставете на свекървата възможност да се изявява и „изживява" в точно определена дейност в семейството, като се интересувате дали тя желае това.
Внимателно поставете границите. Снахата не бива да се намесва при конфликти между майка и син.
Уважавайте се взаимно, но отстоявайте твърдо времето, в което като съпрузи желаете да сте сами.
Никога не поставяйте ултиматум: „Или аз, или тя!" Такова решение може да предизвика у сина не само колебание, но и семеен разрив.
Не допускайте изгода в отношенията. От една страна, да приемате помощ (гледане на децата или гладене на прането), а, от друга, студено пренебрежение по други семейни въпроси.
И такааа.... СНАХА.
Както виждате от горния цитат, в страшно много семейства, придошлата снаха вика на майката на мъжа си - маме/майка/майко/т.н.. Това, за мен, е супер-хипер противно, лигаво, позьорско и най-вече outdated. Разбирам, че при някои хора си е просто традиция и те по никакъв начин не го класифицират като нещо по-различно от това, че те се падат Снаха примерно. Както за някой е нормално снаха да се нарична братовица.
За мен е ненормално, и аз имам такива роднини даже, но пак си остава ненормално. От моя гледна точка - снахата става част от семейството, но от МОЕТО семейство, ние сформираме ново семейство, не се присъединява към старото..., ако беше 2рия случай - ок, майко- щото ми е като сестра, но не Е! Тя е ново семейсто, моя жена, а НЕ на майка ми! Нито АЗ съм на Нейната майка! Абсурдно ми е като го чуя дори.
Друго - митовете за злата тъщата и змията-снахата за мен си остават митове. За сега в цялата ми рода само 1 такъв случай и той бе бързо решен с напускане на снахата... У нас е мир и спокойствие със снаха ми! Даже е нещо мн по-добро от мир и спокойствие. Нз защо това е нормален случай, но мисля, че си е проблем на индивидуалните личности, а не закон. Естествено не може всичко да е 1:1, то тогава нещо нямаше да е в ред, но така както се описва по вицовете е абсурдно.
Как е при вас и вашите роднини?
Как мислите вие за тези взаимоотношения?
Нещо друго да ви бърка в думата СНАХА
Вие ще ставате ли/ще посрещате ли някой ден вкъщи - снаха и как ще я посрещнете? Как ще съжителствате? Вече имате опит - споделете!