|
Дата и час: Чет Фев 06, 2025 10:31 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Прахта- бълхата на всеки дом... Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 5:45 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Image Wikimedia, A dust storm blankets Texas homes in 1935.
Прахта =0 Как се справяте с нея/опитвате ли въобще, дразни ли ви, как е у вас, как е у съседите, колко често ви се налага да чистите и т.н. Прахта е проблем у всеки един дом, но най-вече на тези на снимката lol....
За прах се приема всяка частица под 500 микрометра. Oбикновенно домашната се състои от хартиени частици, човешки клетки(мрЪтви), минерални песъчинки и подобни.. доста неща, които се срещат в ежедневния дом..
Та тъй като реших да си избърша монитора, реших да ви питам вие как се справяте. Супер досадно е, като трябва да избършеш прах от подредена етажерка. Такава с книги е просто кошмар, там има топки прах, буквално за седмица-две. Ежедневно ползвани неща като клавиатурата си хващат прах като стой та гледай =0 Ужст е да обършеш нещо и да видиш как веднага след това му се лепят една по една нови прашинки... Лятно време/или когато има подходящо слънце, на един слънчев лъч вкъщи можеш да видиш толкова мн прах, само при едно пляскане с ръце, че да се зачудиш какво дишаш ><
За съжаление на човечеството не му е познат метод за ефективна борба с прахта. Практически.. или поне аз не съм чул, надявам се някой да ме поправи =0 Препарати, глупостиии.. не става. Отчаяни методи правят климатиците от най-нови поколения, но по-добър метод от бърсането с влажна кърпичка все още никой не е се е похвалил да е намерил. Но пък и нямам познати с климатици май, тъй че очаквам мнения... ^^
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 5:56 pm |
|
Tra[n]ceR |
Let there be SPAM! |
|
Регистриран на: Съб Юли 16, 2005 8:28 am Мнения: 19347 Местоположение: Out of Space
|
Прахосмукачката е нашата домашна пречиствателна станция
http://nedovolni.com/viewtopic.php?t=590
Климатиците не вършат много добра работа, но има пречиствателни "станции" или както напоследък са известни като скъпи много функционални прахосмукачки, които махат всички следи от прах, акарии и т.н. или поне временно ; ) Наще имат едно подобно нещо на цена около 2000$ и съм забелязал, че чисти наистина уникално, но пак остава факта, че трябва да има човек, който да го прави всекидневно, за да има някаква реална полза от това... Все пак един отворен прозорец за малко и къщата отново е в прах ; )
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 6:04 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
federosska написа: .. Хмммммм, интересно. За пръв път "виждам" човек, който се възползва от такива услуги...(е или не е ставало дума де..). Не мисля, че зависи от препаратите, толкова, колкото от честотата. Ако не е тайна колко ти струва това удобство и на квадратен метър ли плащаш?
Прахосмукачката е хубаво нещо, но и то, както каза, си изисква ежедневно блъскане, а за такова на съвременния човек не остава мн време.. >_< А лятото, когато всички прозорци са отворени - no comment.
Зависи си и от апартамента и обзавеждането - например етажерка с... чашки или колички или някви такива дреболийки, няма как да я почиствам всеки ден, дори ми е досадно да го правя месечно xD нито има как да се мине с прахосмукачка или нещо подобно. А при малко течение, прахта се разнася... Килимите попиват прах, обаче пък като се изтропаш едно хубаво, вдигаш облак като този на снимката, а лято време като пера килими тече чернилка първите минути от събрана прах, предимно ></
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 6:10 pm |
|
Tra[n]ceR |
Let there be SPAM! |
|
Регистриран на: Съб Юли 16, 2005 8:28 am Мнения: 19347 Местоположение: Out of Space
|
SayanMk написа: federosska написа: .. [color=navy]Хмммммм, интересно. За пръв път "виждам" човек, който се възползва от такива услуги...(е или не е ставало дума де..). Не мисля, че зависи от препаратите, толкова, колкото от честотата. Ако не е тайна колко ти струва това удобство и на квадратен метър ли плащаш?
Имам няколко познати които също използват чистачки. Горе долу върви по 20-30 лв на идване. Иначе има специални фирми, които изчистват професионално с гореспоматите мултифункционални уреди и за един нормален триастаен апартамент излиза около 150-200 лв. Обикновено се викат 2 пъти в годината подобни фирми. Почистването е ПЪЛНО - минават всичко ; )
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 6:19 pm |
federosska |
|
|
Регистриран на: Съб Окт 20, 2007 11:04 pm Мнения: 472 Местоположение: London
|
Чистачката вкъщи мисля, че взима 50 лв на идване (за целия апартамент), но не съм сигурен, защото не плащам аз.
Трансер е прав за викането на една фирма с професионални прахосмукачки. Два пъти годишно идват, но при нас чистят само килимите и мисля, че струва около 150 лв за целия апартамент.
А за общежитието плащам 30 паунда (уча в Лондон) на идване, което включва и кухнята и банята.
Климатикът не съм знаел, че помага особено за прахта, пък и не го ползваме много често, защото апартамента е прохладен, но вкъщи имаме от тези прахосмукачки с филтър за пречистване на въздуха, което предполагам, че има някакъв ефект.
_________________ Важното е да е влажно! Ако не е влажно, много важно
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Прахта- бълхата на всеки дом... Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 7:04 pm |
|
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
SayanMk написа: Такава с книги е просто кошмар, там има топки прах, буквално за седмица-две. Ежедневно ползвани неща като клавиатурата си хващат прах като стой та гледай Loool човече ти до строеж ли живееш?
Вкъщи праха е толкова малко, че след бърсане отнема около месец и половина за да почне да се забелязва че я има, и не говоря да прекараш пръст и да има отпечатък а едвам едвам да се забелязва... Монитора ми е 22" широкоекранен - прах бърша средно веднъж на седмица и половина, и то защото на толкова време изключвам компютъра за ден почивка от ъптайма и на изгасено се забелязват тук таме прашинки.
Климатик в стаята нямам, живея на 6ти етаж в края на града.
Като заключение мога да кажа, че проблем с праха нямам, просто тук е ужасно малко но и проветряван редовно де, понякога часове наред
А ако си любопитен ей ти снимки 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Прахта- бълхата на всеки дом... Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 7:32 pm |
|
Tra[n]ceR |
Let there be SPAM! |
|
|
Belgarion написа: ...
2 дни като не избърша прах в къщи и спокой мога да рисувам с пръст в прахта по всички мебели...
При седмица и нещо не чистене - дивия запад, но при лек ветрец (примерно отваряне на вратата на стаята) се търкалят калбета прах с големина на главата ми и повече...
София е най-мръсния град в България!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Прахта- бълхата на всеки дом... Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 7:48 pm |
|
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Tra[n]ceR написа: София е най-мръсния град в България! Явно да . Предполагам трябваше да уточня, че при мен като излезна на терасата и погледна акрите гори додето поглед стига и ми се стопля душата. То просто нито има коли, нито нищо което да докара прах тук.
Пък и при град с 22 000 жители от които има няма 20% имат коли е нормално
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 8:31 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Ква прах ве, паяжините паднаха, мишките измряха...
Само аз останах у нас
[quote="Belgarion"][/quote]
Не мога да ти опиша колко много ти завиждам... Пък и особено като ти видя снимките... лелеее... умирам си за покрайнините...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Дек 12, 2008 8:38 pm |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Не мога да ти опиша колко много ти завиждам... Пък и особено като ти видя снимките... лелеее... умирам си за покрайнините...[/quote]
покрайнините рулз бе копеле ! На село ми е баааахти якото...
Иначе аз не чиста...Мързи ме...Като вдигнат ръце от мене идват и ми чистат...[/quote]
Ем то аз у нас чистя, ама след като изчистя е чисто за един ден...
Той брат ми като е в моята стая и имам чувството, че нарочно си търси ужасяващи хобита, с които да я отрупа...
Последния път, един ден след като изчистих успя да ми донесе разфасован гардероб... "Трябвало да го сглобява, понеже сме нямали"...
Добре ае, ама след като сглобихме гардероба (преди 4-5 месеца) досега дрехите са му на земята
Ох не знам от смях ли рева или от мъка...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|