Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:37 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 3 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новата система на таксуване на СКГТ
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:02 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

СКГТ е съкращение на Столична Компания за Градски Транспорт - та за столичани е проблема... основно. Но и за всеки един, идващ в София! ;/

Какво мислите за полека въвеждащата се система за таксуване посредством ел.смарт-карти с чип, в превозните средства от СКГТ?

Според мен са ужасяващи :?
На първо време, данните които се изискват във формуляра(можете да видите на сайта по-горе), включват дори номер на лична карта o_O Като добавиме редовните ЕГН и снимка, вече става доста настъпващо ЗЗЛД ;/// Обяснението е, че по този начин, ако загубите картата си, парите инвестирани в нея, ще могат да ви се прехвърлят и самата карта да бъде блокирана. Отделен въпрос е, че ако картата ви има 10тина - 20 пътувания вкарани, докато установите загубата, докато попълните заявлението за спиране и до самото спиране те вече може да са изгорени ;/

Преференциални карти, които най-мн засягат столичаните от нашия форум предполагам(млади сте-учите още?!), трябва да се валидират при всяко качване, независимо, че не съдържат количество пътувания, което да трябва да бъде отнемано. Къде е най-неприятното и ужасяващо за мен - тези данни се записват в сървър. ВСИЧКИТЕ тези данни. С други думи, валидирайки картата си, вие информирате СКГТ къде отивате, едва ли не. Разбира се, това било с цел подобряване на услугите ..................................... предпочитам услугата да си остане такава, отколкото някой да има пълната свобода да прегледа данните ми ОТ-ДО, без наличието на полицейски контрол, и да следи във всеки момент къде се намирам х(((

Талните, в близко бъдеще(всъщност от СКГТ мисля, са се надявали да стане още от 01.2009), ще бъдат премахнати и на тяхно място идват ел. карти със срок на годност, които ще могат да се зареждат.
И какво става с аниме фенове от провинцията, дошли да видят столичните си познати, имащи едно 5-6 качвания на градски транспорт като цяло в престоя си.
-> Ами те ще бъдат неспособни да закупят талон на преференциална цена(10 билета = 7,50лв), защото просто такива няма да се продават. В трамваите и тролеите(за сега) ще е задължително да си купят билет от автомата, който я работи - я не, на стойност 1лв и не по-малко. Няма как да си извадят те ел. карта за 2 часа..... ;/

Колкото и преференции да има тази система, какво правят старите хора, които им е точно до тия ел. карти и боравене с тъч-скрийн апаратури и чипове и прочее?? Ами - изгарят!
Колкото и удобно да бъде, като се въведе навсякъде, какъв е този абсурд, в трамваи и тролей да не може да се пътува с обикновенни билети, а само с ел.карти и билети закупени от автомата, а в автобусите да си важат старите билетчета, каквато е сегашната цел/степен на интегриране на системата в СГТ !??! Ми хора като мен, които сменят трамвай, тролей и автобус ?!?! Ако не съм с преференциална ел. карта, то аз трябва да си нося веднъж ел. карта за трамваите, със заредени пътувания и втори път да си купувам билетче за автобуса...

Абсурд, съсздаден не с цел да бъдат спрени гратисчийте, защото гратисчийте винаги ще бъдат гратисчий, а с цел да одере лоялните потребители, за да се компенсира за гратисчийте... лично мнение :roll:

Последна промяна SayanMk на Чет Дек 11, 2008 12:29 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:07 pm 
Аватар

Освен да кажа че от както се поставиха тея работи на тях са надраскани поредните тьпотий от некой графити wannabe-та с тьптите им подписи или некви си скапани crew-та дето може да се видят и по вратите и седалките >.>

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:09 pm 
Аватар

Новата система за таксуване на СКГТ е пълна с лайна...

Не знам откъде са намерили тия пари, да правят и слагат валидатори на всеки автобус (което между другото ОЩЕ НЕ Е СТАНАЛО) ... но откъдето и да са им паднали тия пари е трябвало да ги инвестират в нещо по-добро...

като например - ПО-ДОБРИ И ПОВЕЧЕ ШИБАНИ АВТОБУСИ!!!!!

Първото, което е - хващам валидатора с ръка и леко така се разглабя...
Второто, което е - някои валидатори още не са и стартирали...
Третото, което е - ИСКАМ СИ СТАРАТА КАРТА В ДЖОБА!

Са верно... може да е няква тъпа прищявка, но не искам да ме глобяват пак 10 кинта, само защото имам карта, но съм забравил да я мина през валидатора ИЛИ нещо се е повредило...

Като правят промени, поне да мислят КОЛКО от промените ще са ни нужни... и КОЛКО пари хвърляте на вятъра...

Аман от глезотии значи...

А да ... и представете си... автобус... първа спирка... качват се 20 човека...

В автобуса има 4 валидатора... седалките остават празни до следващата спирка, за да могат всички да се наредят да си прокарат картата...

Мама им ше еба на тия дето ги раждат тия малоумни идеи...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:14 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Около 5хил.лв/на автобус щяло да струва инсталирането на валидатори, някъде бях чел(вероятно във форума на СКГТ).. и това на автобуси, които струват 15хил.лв е още по-абсурдно /=

А за черните екрани с kernel debugger на валидаторите направо се чудя на хората, които вече отдавна са изкарали карти... Ше се кача в претъпкан трамвай и валидатора до вратата ще ми е първата грижа? И ако не работи ще ходя до следващия? Хммм.. не виждам как ще стане... =\

О, и както казваш - плащаш си 50+ лв за тримесечна карта за всички линий и ти лепят 10лв глоба щото си редовен!!! Но не си светнал на екранчето и СКГТ не знаят на къде отиваш, а това е недопустимо :roll:

Последна промяна SayanMk на Чет Дек 11, 2008 12:15 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:15 pm 
Аватар

SayanMk написа:
...

Еми ей го... то още един месец... и почва да става... :?

Ясно е че ще почна да се придвижвам с метро...
Само се надявам скоро да го пуснат до Младост...

Което разбира се... няма да стане :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 12:34 pm 
Аватар

Всъщност тази ситема я предпочитам много повече от билетчетата и шибаните карти - така ще мога да си плащам, когато ми се наложи да ползвам транспорт, пък и билетчета много често не мога да си взимам, а шибаните машини са преебани.
Проблемът е че са се направили на циции от градския и са взели възможно най-евтините - еми, много ясно, че няма да стане.
Да ги направят и по-бързи и по-чести превозните средста и тогава ще им казвам евалата. Но да чакаш, за да ти пуснат нещо петдесетхиляди века е жалко.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 1:41 pm 
Аватар

Като цяло на мен ми се вижда много недомислена тази ел. система за таксуване,а и не ми е ясно какво остава за гостите на столицата,защото аз 10 кинта за карта няма да дам никога,при положение,че се возя на макс. 4 превозни средства! :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 1:49 pm 
Аватар

Nilion написа:
Всъщност тази ситема я предпочитам много повече от билетчетата и шибаните карти - така ще мога да си плащам, когато ми се наложи да ползвам транспорт, пък и билетчета много често не мога да си взимам, а шибаните машини са преебани.

Ъх, логика? Първо, че тези електронни карти ще ги плащаш точно както картите в момента, само дето ще са електронни. Отиваш там дето си взимаш и сега картата и те ти зареждат електронната в зависимост от това какво искаш. Така че не знам точно как мислиш да плащаш когато решиш.
Талончето билети си остава най-добрата оферта за тези който не пътуват редовно, взимаш една десетка и си свиркаш.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 1:51 pm 
Аватар
СЕЛСКИ БЕКs

Относно поста на Нилион.

Изображение

Просто някой чете м/у редовете явно.

[The Roads of The Lords~]
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 1:53 pm 
Аватар

Абе понеже баща ми е ватман мога да ви уверя че
1- системата не работи нормално (бъгове и т.н.)
2- много ватмани я изключват за да могат да продават билети ,като се оправдават с бъговете :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 1:56 pm 
Аватар
СЕЛСКИ БЕКs

Ми да ти кажа, имайки предвид колко НЕнадеждна е в момента въпросната система и аз бих предпочел традиционното.
От друга страна, щом всички данни се помещават в сървър и това е пределно ясно на обществото, колко ли надеждна ще е системата с/у посегателства ... хакерстване, кражба на лични данни от чиновници и прочее. Ако съм софиянец ... линчо не бих желал да открия фирма, като съм изтеглил заем от БНБ в размер на 300 000 лв.

[The Roads of The Lords~]
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 2:30 pm 

Ами аз в момента уча в Лондон и тук системата е такава. Мога да ви кажа, че е супер удобно. Ясно, че в България няма да бъде същото в началото, но след време ще го направят. Разликата е, че си зареждаш картата с пари вместо с брой пътувания. Най-удобното е, че няма нужда от никакви билетчета или подобни глупости, освен ако не ползваш влаковете. Носиш си шибаната Ойстер карта (така се казва там) и я докосваш до машината като се качваш. Удобо и бързо. Даже и на пенсионерите ще им е по-удобно след като се научат, което не би трябвало да им отенеме много време...

Разбира се, че няма от първия път да го направят идеално, но след време ще стане и хората ще се чудят как едно време са пътували с такива праисторически "технологии" като билетчетата...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 2:54 pm 
Аватар
Masaka?!

Принципно тези карти са добра идея, но да ми инсталират валидатор на чавдар, който струва по-малко от самия уред е нелепо. :lol:

Също така СКГТ е частна компания, докато мисля (но не съм сигурен), че в Лондон публичният транспорт се контролира от държавно учреждение и има стриктен контрол при използването на тези карти (дори да се ползват за разследване се иска разрешение от съда и т.н.).

Въобще в Бг ми е мътна и кървава до колко ще изпозват нашите лични данни, колко време ще държат тази информация, при какви условия ще може да бъде предоставяна на трети лица (дали ще може въобще)? x(

Добре, че скоро ще си купя кола. ;/

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 3:00 pm 
Аватар

Цитат:
но да ми инсталират валидатор на чавдар, който струва по-малко от самия уред е нелепо.

абе чавдар не е :lol: виж моднат Icarus е :lol: :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 3:12 pm 
Аватар

Всъщност много малко трамваи се правят у нас (и по-добре)
Неудобното е точно това че системата не бачка на нашите трамваи.Когато падне малко напрежението системата се изключва.И е много яко машината дето пуска билетчета да ти глътне 1 лв, да не говорим за скапаните валидатори.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]