Дата и час: Съб Мар 01, 2025 11:09 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: А вие обичате ли България?
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 10:56 am 
Аватар

Местоположение: 한국Friendship is like peeing your pants. Only you can feel it's true warmth.
Днес станах рано, просто не можех да спя - отидох до календара и преместих показателя на 3 юни. Действие, което в същия момент може би са извършили още стотици българи, но в мига, който го направих нещо бе по-различно.

Когато го направя утре, едва ли ще е така. Просто се замислих, че символиката на това машинално действие като че най-добре отразява вчерашния 2 юни. И не само него, но и този от миналата, по-миналата и следващата година.

Машиналната почит на годиншнината от гибелта на великия български революционер Христо Ботев и неговата чета е чисто институционализиран процес.

Стерилността в отношението на държавата и речите под калъп също трудно биха впечатлили най-младото поколение, което в стряскащо голям процент отговаря: "Не съм чувал за този човек".

Сега няма да седнем да бистрим на какво плачевно ниво е образователната система, нито дали децата са виждали сълзи в очите на родителите си при воя на сирената.

Става въпрос за друго. Обичаме ли България и нейните герои или прекалено силно мразим държавата. Самият Ботев е вървял към гибелта с вероюто "силно да любя и мразя", но уви чисто историческата призма на неговите възприятия е несравнима към днешния ден.

Признавам си мен ме боли, нещо странно се бошува, когато чета за тези времена, когато видя лик на български революционер или мина покрай монумент на национален герой. Вчера обаче ме болеше повече - не чух сирената. Нямаше я мъката (не у мен, в общественото пространство).

Беше около 12 на обяд и вършех ежедневната си работа в офиса. Изведнъж спрях с идеята да се изправя и да отдам почит на Христо Ботев с минута мълчание. Уви, нямаше сирена. В първия момент си казах, че просто не е дошло времето, но то отмина - стана 14:00 часа, а хората отвън отдавна бяха чули ридаещия звук.

Просто моят офис е твърде добре шумоизолиран. Това, че не чух сирената не ме притесни чак толкова, тъй като аз отделих своя миг за поклон. Това, което ставаше около мен обаче ме накара да се замисля.

Хората щъкаха в коловоза на своята битова навигация и бяха погълнати от работа. Всички те са прекрасни професионалисти и хора, но и те, както и "n" на брой още българи са станали жертва на стерилната работна атмосфера.

Всъщност шумоизолираността на офиса бе най-ясното отражение на обществото в момента. Символиката на затвореността и липсата на историческа и моментна приемственост малко ме натъжи. Но и ме накара да се замисля.

Какво е патриотизмът всъщност и как хората го възприемат? Дали да си патриот означава да спреш на улицата докато сирената ехти, да поднесеш цветя на паметника на Васил Левски, или да си съвестен гражданин, работник и данъкоплатец?

Всъщност ясен отговор няма, но всеки от вас ще го даде за себе си. Въпросът е да не обръщаме гръб на тези велики времена, хора и символи, заради днешния битиен колапс. Да не казваме "Как да обичам България, когато едвам свързвам двата края".

Трагедията на днешния ден е голяма и всички живеем в нея, но уви тя е рожба на уродливите политически сношения. Не на синьото небе и необятното море. Не на тези, чиито кости почиват из дебрите на величествената планина, а на тези които глозгат големия кокал от различните еврофондове. Но и за тях не става въпрос.

Става въпрос за това до колко сме горди с миналото си и до колко ежедневната месомелачка е сподобна да изтрие трайно спомена за великите подвизи на Ботев, Левски, Бенковски, Васил Априлов и други знайни и незнайни герои, чиито ликове вече не висят по стените на училищата.

Аз не искам да уча никого как или защо да обича страната си, най малкото нямам нито годините, нито морално историческия потенциал да го направя. Това, което ми се иска е вие да ми кажете "Обичате ли България?". Какво е за вас любовта към родината и има ли място патриотизмът в днешния ден на интернационални взаимоотношения и икономическо-културен микс.

Ако на първо време не ви идва на ум с какво и защо можем да се гордеем към днешна дата, помислете върху тези факти:

1. Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

2. През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името "Пулсар"

3. През своята дълга история България няма пленено бойно знаме.

4. През 1955 г д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия "Lactobacillus bulgaricus". Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко.

5. Българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин", изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на "Вояджър" 1.

6. Създадена през IX век, днес Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз.

7. В некрополите край Варна са открити златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света.

8. Известен като "феномена на века", шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.

9. Джон Атанасов е един от изобретателите на електронната сметачна машина "ABC", разработена през 1937 година, която е първообраз на съвременния компютър.

10. Датиращ от VII век, "Мадарският конник" е най-старият скален релеф в Европа.

11. През 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.

12. Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница.

Ивайло Кючуков, actualno.com

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 10:59 am 
Аватар

Самия факт, че повечето деца не знаят кой е Христо Ботев, отговаря на въпроса... :?

Всъщност чудото беше че вчера точно в 12 часа всички около мен спряха... Обикновено само аз спирам и всички други ме гледат, все едно съм получил инфаркт :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 11:49 am 

Обичам България, да. Доста силно и то, но за съжаление никой около мен не спря. Нито една кола дори. Тъпа нация сме.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 11:53 am 
Аватар

Глобализацията си казва думата.Мога да кажа, че се гордея с някои неща от Български произход, но чак любов...прекалено е.
А и какво може да ми предложи България?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 11:53 am 
Аватар

Да спрях вчeра, но никой друг. :roll:

Заглавие: Re: А вие обичате ли България?
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:00 pm 
Аватар

Донякъде. Имали сме някои велики личности, но за сметка на това сегашния народ е мноу зле. ;/ Планините ми харесват.

Последна промяна Kyuraku на Чет Ное 19, 2009 2:34 am, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:10 pm 
Аватар

Ами спрях естествено :)
Но проблема беше че бях на един бос от FFXII и стана една каша.... :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:18 pm 
Аватар

Raven написа:
Ами спрях естествено :)
Но проблема беше че бях на един бос от FFXII и стана една каша.... :lol:

ХАХАХАХАХАХАХ =)) =)) =))

Профил  

Заглавие: Re: А вие обичате ли България?
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:25 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

unal написа:
Да не казваме "Как да обичам България, когато едвам свързвам двата края".

:lol: Не се излагай, моля те :lol:
Точно така мислят 99,9% от хората. Когато стомаха ти стърже на една баничка цял ден, щото като си платиш сметките и ти остават стотинки за храна, пък за дрехи да не говорим, знаеш ли колко внимание остава за тези неща? 0%
Цитат:
Въпросът е да не обръщаме гръб на тези велики времена, хора и символи, заради днешния битиен колапс.

Айде бе, нима? Май не си припадал от глад наскоро, така като те гледам...
Ключовата дума е оцеляване. Във всяко човешко същество тя е заложена като подсъзнателна неудържима движеща сила. Когато трябва да оцелееш, го правиш на цената на всичко друго. Патриотизъм? Да, приятно чувство е, но не е определящо за оцеляването.
Когато погледнеш възрастните си близки, с мизерни пенсии, когато завъртиш глава, и видиш всички тези, които са дали най-добрите години от живота си в името на България, а сега им се отплащат така, те хваща срам и бяс, за гаврата която се прави. Я помисли как се чувства един 80 годишен човек със 70лв пенсия, погледни дълбоко в очите му, в сдържаните сълзи, и после пак ми приказвай за патриотизъм.
Цитат:
Обичаме ли България и нейните герои или прекалено силно мразим държавата

И питаш? Омразата е все-поглъщаща...

Мисля е казах достатъчно... Благодаря за вниманието...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:34 pm 
Аватар

Сички мн знайте ве ! Оцеляване моцеляване пффф . Сичките сте гладни газове дет место да седнат и да се захванат с нещо наистина сериозно , само хленчат и циврят , че държавата им е виновна . Виновна и психиката на масовото общество . Всеки гледа сабе си и не му пука за другите . Аз лично Поздравявам unal за темата , мн малко хора вече се сещатат за тези празници ;] .

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:37 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

@Asmoday не отричам, че голяма част от хората са се предали, но не са всички... А и като махнеш циганите и турците сме под 4милиона... Познай коя част са преобладаващите с подобен тип отношение...

И между другото

Asmoday написа:
Сички мн знайте ве ! Оцеляване моцеляване пффф . Сичките сте гладни газове дет место да седнат и да се захванат с нещо наистина сериозно , само хленчат и циврят , че държавата им е виновна

така, и после
Asmoday написа:
Виновна и психиката на масовото общество . Всеки гледа сабе си и не му пука за другите

Тоест и ти си един от виновниците... ;)
Нагло лицемерче си, не те ли е срам?

пп. И не се юрвай да ми даваш примери от София, защото тя е друга "държава"...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:43 pm 
Аватар

добре де , ай виждам , че си реалист и наистина разбираш как стоят нещата , не си създаваш илюзий . Но какво правиш по въпроса ?
Ние хъбаво си пишем ама с приказки работата не става :roll: .
Трябва да се земат мерки , трябва заспалото мазохистко българско общество да се събуди и да престани да бъде мълтретирано така , иначе ще свършим както сърбите или по-лошо . Точно ти малнциства от турци и цигани могат да погубят тази държава (естествено има и изключения , но те са малко става въпрос за турци и цигани , които са нормални и се възприемат за българи) , но ако не се спре това потъпкване на нацията , българския народ , ще изчезне .

Цитат:
Тоест и ти си един от виновниците...
Нагло лицемерче си, не те ли е срам?

Недей да бързаш с изводи при положение , че дори не ме познаваш ;]
Лицемер ще викаш на майка си сина

Последна промяна Asmoday на Вто Юни 03, 2008 12:47 pm, променена общо 1 път

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:45 pm 
Аватар

Пак ще обърнете темата на Расизъм....

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:49 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

@KoCTeH спокойно, никой не е тръгнал да прокламира ксенофобски изстъпления. И той и аз говорим за друго. Обръщайки твърде много внимание на малцинствата държавата загърбва главната част от населението.
@Asmoday каквото мога го правя, помагам и на близки, и на приятели и на познати както мога. Но само с един човек нищо не става, а хората са толкова пречупени вече, че не им стига силата дори "дъх" да си поемат :?

пп.
Asmoday написа:
Недей да бързаш с изводи при положение , че дори не ме познаваш ;]
Лицемер ще викаш на майка си сина

Не съм си правил изводи, просто реагирам на база на думите ти. Ти какво очакваше при такова изказване?
А, и ако не са ти казвали, нека те просветля. Обидата е последната защитна линия на некадърния човек ;) Ако си решил да се излагаш давай, няма да те спирам :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:56 pm 
Аватар

Не мразя България, даже като държава. Кофти е, има много проблеми, това всички го знаем, ама с мразене няма да се оправи нищо.
Обичам си природата, обичам хората, и добри, и лоши, споделяме една съдба все пак тук, даже градовете си обичам. Ботев и Левски, и всички като тях също. И ми е мило всеки път като чета стихове на Ботев и на Вазов, и почти ми се иска да съм живяла по онова време, защото поне хората са имали ценности и мечти, и надежди. А не като тия емо-подобни Яворов и Дебелянов, дето ревали за детството си и за и те не знаят какво още... как да е, друга тема ^^
И станах вчера в 12:00. Както си стоях на компа се изправих, въпреки че си бях сама в стаята и и да не го бях направила, никой нямаше да разбере. И гледах как в същото време ми пишат хора по скайп, и ми беше тъпо...

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]