Дата и час: Сря Фев 19, 2025 4:58 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: DSLR фотоапарати - запитване за информация
МнениеПубликувано на: Съб Апр 26, 2014 8:07 pm 
Аватар
SFS

Искам да закупя такъв апарат, но нямам нужната информация за да знам какъв да си взема
главно ще се снимат животни и хора от разстояния от 2 до 5 метра и незнам какви характеристики да търся ако може хора занимаващи се с това да ме насочат към някой среден клас апарати ще е супер.

Профил  

Заглавие: Re: DSLR фотоапарати - запитване за информация
МнениеПубликувано на: Нед Апр 27, 2014 4:13 am 
Аватар

DSLR-ите се делят на две главни групи.

Full frame - които са професионалните и сензора в камерата е по голям.
Crop-нат sensor на места ще го срещаш като APS-C

Главната разлика, че имат различен field of view

Или най лесно си го представяш като Zoom, защото те пикселите се набиват в този FOV, така или иначе. Като цялото колкото по голям сензора толкова по добро качество, но не оставяй това да те обезкуражава, APS-C-тата пак вадят страхотно качество което МНОГО трудно би било доловена разлика и от професионален фотограф, ако всички останали предпоставки за качество са спазени.

Защо наблягам толкова много на размера на сензора? Защото от него зависи какви обективи ще си взимаш, и какви са ти нуждите. Размера на обективите се определя в мм и APS-C апаратите умножават ефекта по 1.5x.

Т.е, ако си вземеш 50mm обектив, при Full-Frame-а ще си е 50mm, но при APS-C ще се явява като 75mm. Това е от голямо значение защото, ако не си с zoom обектив, това ще бъдеш ограничен страшно много в какви пространства снимаш.

Аз лично започнах с APS-C апарат, и после преминах на Full Frame, и не защото имам нужда, а просто защото исках.

Ако си сигурен, че ще снимаш от разстояние 2 до 5 метра, бих ти препоръчал да си вземеш prime lens. За разлика от Zoom lens-a при тях не можеш да регулираш FOV-а, но те като цло произвеждат по добро качество и имат по голям диапазон на блендата.

Блендата в обектива служи колко светлина ще влиза в обектива и полето на фокуса.

Ако не ти се дават много пари, бих те съветвал да си вземеш.

http://brosbg.com/NIKON-D3200-%20-obekt ... ta(class10)-%20-chanta-product-5165

Не е с Prime обектив, но хубавото е, че ще ти е много удобно да свикнеш с 18-55mm защото обхваща голям диапазон. И най вече за твойте нужди.

След време можеш да си вземеш и Prime обектив, ако си сигурен, че такъв ти трябва.

http://brosbg.com/NIKON-AF-S-DX-35mm-f- ... oduct-4624

Ако искаш да снимаш животни в естествената им среда може да обмислиш и този обектив.

http://brosbg.com/TAMRON-AF-70-300mm-f- ... oduct-6626

Аз започнах с D5100, но тогава не беше излязал D3200, иначе бих си взел него. Сега съм с D800, кйто е full-frame и това което ще те съветвам, да не правиш моята грешка, и ако си решил, че ще минаваш на full-frame, подбирай какви обективи си взимаш, защото после да можеш да ги ползваш и на другата камера която си вземеш.

МнениеПубликувано на: Вто Апр 29, 2014 8:25 pm 
Аватар
SFS

Благодаря, много ми помогна! :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Апр 30, 2014 4:50 am 
Аватар

Ако ще снимаш от такова разстояние задължително си вземи прайм ленс. 50мм ще свърщи идеална работа. Тва е доста отворена бленда. Прайм обективените са доста по-остри и вадят по-хубав образ от такива със сменяема фокална дължина. 50мм е между 250 и 600 лева в зависимост от моделите ама всичките вадят еднакво добра картина.

Ghostbuster написа:
bg_voin - не виждам причина да те интересува, така че защо се заяждаш?
Пост-а ти е бсолютно безсмислен.
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]