Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:25 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Логика
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 3:51 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Гледам, че има хора, които макар и с малко зор, в съб-нед биха отделили момент, да раздвижат малко мозъчните течности... :hmm:
Та ето и поредната тема..

Ще започна с общи гугуви понятия(понятия взети от google.™/):

Цитат:
Логиката е наука за формално-валидните умозаключения. Днес тя се изгражда най-често или като теория за логическата истина, или като теория за логическата импликация, за да се изследва кога една теза (извод, заключение) следва логически от дадени хипотези (предпоставки).

Цитат:
Logic (from Classical Greek λόγος logos; meaning word, thought, idea, argument, account, reason, or principle) is the study of the principles and criteria of valid inference and demonstration.

Цитат:
# the branch of philosophy that analyzes inference
# reasoned and reasonable judgment; "it made a certain kind of logic"
# the principles that guide reasoning within a given field or situation; "economic logic requires it"; "by the logic of war"
# a system of reasoning
# the system of operations performed by a computer that underlies the machine's representation of logical operations

Цитат:
"Logic is the study of how to reason, how to deduce from hypotheses, how to demonstrate. As presented here, logic is concerned with providing symbolic models of acceptable reasoning." [Epstein2001-pl:1]

the study of the laws of thought and forms of argument

Но какво е всъщност "логика". Ето как аз го виждам - това е едно съчетание от букви, формиращо дума, създадена от едно от най-субективните неща - мисълта човешка, обясняващо причинно-следствените връзки на елементарно човешко ниво.
Бъркаш в метална кутийка и вадиш 2 огледалца с размер точно колкото кутийката.. вътре трябва да има още 1 - логично е и то да е с такъв размер или по-малък... но не е.
Логиката, като понятие измислено от хората, няма нищо общо с природната истинност и въобще не я грее като какво и как ние си обясняваме това или онова
:lol:

Yet we do.
Смятате ли, че всичко си има логика?
Има ли неща, в които не намирате логика и кои са те?
Обичате ли логиката и логичните неща?
Знаете ли какво значи "логистика" в "транспорт и логистика" и има ли нещо общо с логика?
Логично ли е да се съмняваме в истинността на логиката?
Какво първо ви дойде на ум, като видяхте думата логика, като заглавие на тази тема? :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 4:10 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
математиката се приема от човека като истината за вселената-всички може да се обясни чрез числа,формули,математически равенства или неравенства...та идеята е че някъде четох че математиката все пак се възприема през човешкия поглед,дори това което изчисляваме чрез машини,все пак минава през нашето съзнание и ние винаги го изкривяваме през човешкия мироглед-тоест ако за нас 2+2=4 то това е нашето субективно мнение.Истински ние не можем да погледнем към вселената.Ерго-всичко което виждаме е човешкото възприятие за нещата.

Т.е. логиката може да бъде приемана само и единствено в конспекра на човешкото низше съзнание,тя не е миродавна по никакъв начин.
Има общи понятия които са се утвърдили и обобщили за цялото общество но като цяло всеки има собствена логическа обосновка благодарение на индивидуалния си опит

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 6:40 pm 
Аватар

Логиката...
Хм. Логиката било човешко понятие... Да, но като се замислиш колко нелогично постъпват хората и то масово. То чак е логично да постъпваш нелогично.

По приницип всяко нещо си има някаква логика. Но лошото е че не винаги можем да я проумеем. А и човек наистина пречупва всичко през призмата на собственото си мислене(даже често може да изкара нещата както на него му е угодно :wink: )

п. Това за логистиката и транспорта избощо няма да го коментирам.

Последна промяна KITARATA на Нед Ное 25, 2007 6:43 pm, променена общо 1 път

Заглавие: Re: Логика
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 7:15 pm 
Аватар

SayanMk написа:
Какво първо ви дойде на ум, като видяхте думата логика, като заглавие на тази тема? :)

Това, че няма нищо логично в нашия свят или поне в моя, логиката не ми е любима, защото мисля абстрактно. Интуитивното мислене или усещане, на което аз залагам, е точно обратното на логичното, доколкото има такова.Често казвам "логично" за нещо, но това, което за мен е логично е всичко друго, но не и логика за останалите хора Изображение Изображение

МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 7:28 pm 
Аватар

SayanMk написа:

Ох, пак ли Логика? :roll:
Просто намразих тази дума покрай даскалката ни по Логика :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 7:39 pm 

Какво точно искаш да кажем в тази тема? :o

Логиката за мен е много неща... неща които за мен са логични за много хора са непонятни. Най простия пример би била математиката. При нея аз си мисля по свой собствен начин и дори когато едно решение е напълно логично за мен и отговора на дадена задача е верен, по логиката на друг човек има друго решение, което води естествено до същия отговор. В живота обаче не е така. Докато за мен е напълно логично да трябва да тренирам за да се чувствам добре, да си започна бизнес след като завърша, да не бачкам цял живот за някой друг, да пиша в този форум за да се забавлявам или да играя на Lineage 2 по същата причина или да, или да и така нататък, в същото време когато кажа на някой който не мисли така какво е логично за мен, той ще ме изгледа невярващо или пък ако има напълно противоположно на моето мнение ще ми каже че съм тъп/идиот или нещо такова.

Какво означава всичко да си има логика? Обща логика, приета от всички? Няма такова нещо. Какво си има логика? Може би Бермудския триъгълник е нещо логично? Или пък факта, че съществуват хора които могат да трошат бетонни блокове като масло е нещо логично? Има ги и майсторите на Шанхай, които имат култувия тест за да станат майстори, за жалост хора с такива умения в момента не съществуват, но просто фактът, че са съществували в миналото, е нереален, нелогичен. Има много нелогични неща, ние просто не знаем за тях защото човешката логика не може да ги възприеме ;)

Логистиката няма нищо общо с логиката до колкото знам :roll:

Според мен е логично да се съмнявам в истиността на логиката, защото това би означавало да се съмнявам в мисленето което са си наложили хората през вековете, и е напълно логично едно толкова странно разсъждаване, такива объркващи на места правила, да са подложени на съмнение. Но това е различно за различните хора :roll:

Първото което ми дойде наум като видях темата беше:
Хммм, това може да е интерестно.
Затова и я погледнах ;)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 9:03 pm 
Аватар

логиката е безпогрешен метод да стигнеш до погрешните заключения, но да бъдеш абсолютно сигурен в правотата им

шегата настрана, причината не винаги да ви се получава с логичното мислене е че често срещате логически заблуди и не се усещате
пример-"змиите лежат и ани лежи значи ани е змия" е в повечето случаи човек просто не се усеща и си мисли че извода е абсолютно верен, но не е
но ако си по-добър и опитен в логическото мислене и имаш тая нагласа на мозъка, веднага се усещаш че нещо не е наред и не падаш в капана

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 9:13 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
една малка логическа задачка:
имате 2 фитила,всеки от които изгаря точно за 1 час,но горят неравномерно-т.е. понякога горят по-бавно понякога много бързо.
въпроса е как можете да измерите 15 минутки само с помощтта на тези фитили?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 11:07 pm 
Аватар

iRoNWill, ми просто няма как да се стигне до ситуацията - съществуването на двете понятия "всепомитащо" и "непоклатим" са взаимноизключващи се в една и съща вселена.
отговора ти на задачката на vegetosayajin обаче е грешен - изрично е казал, че "горят неравномерно-т.е. понякога горят по-бавно понякога много бързо." 1/4 която отрежеш може да изгори за 59 минути, а оставащите 3/4 - за една.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 25, 2007 11:32 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

:hmm:
Всички избягват логистиката, що така бе, погледнете във вики. Да - нарочно е сложено за объркване, ама все пак...

Шейп - бе кат та глеям бая написа, както си се чудиш :lol:

Hase-miko, примера ти не е точен. Това което си дала е просто необмислено следствие и в него няма логика. Това че Ани лежи, не значи, че е змя в никакъв случаи. За да е логика, трябва да е "всичко което лежи са змии. Ани лежи. Логично е, Ани да е змя, щом всичко което лежи е змия

vegetosayajin - невъзможно е, ми казва мойта логика :lol: Щом и 2та менят времето си на горене. Начи може единия да се запали от 2те страни и с това получаваме 30 мин, вместо час. През това време обаче, ако другия гори само от едната страна, остатъкът му се знае, че ще изгори за 30 мин, но не се знае колко му е половинката... а, ма ако го запалиш в тоя момент от 2те му страни пак съкращаваш на половина и от тоя момент нататък имаш 15 мин за горене всъщност :o

iRoNWill - ЕСТ. че гюлето ще помете размаже и разбие стълба отвсякъде. Непоклатим < не може да се заклати от нищо. Но гюлето разрушава, то не клати. :lol: Дори да е "нерзарушимият" стълб, пак гюлето печели, щото е с приоритет в изречението :-0

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 26, 2007 12:04 am 
Аватар

Ох логиката....трудно обяснимо хах...като почна да мисла за такива неща и се изприщвам :lol: :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 26, 2007 4:52 pm 
Аватар

Саяне, нали и аз казвам, че това не е логика ,а само на пръв поглед изглежда такава.
А за задачата съм я решавала за 30 мин и за един час и за 45 мин, за 15 мин я виждам за пръв път та ше се наложи да помисля
Сигурни ли сте че единия фитил не изгаря за 30 мин-така решението е елементарно(и в такъв вид е често срещана)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 26, 2007 4:55 pm 
Аватар
Мародераторче

Hasegawa Kumiko-chan написа:
Саяне, нали и аз казвам, че това не е логика ,а само на пръв поглед изглежда такава.
А за задачата съм я решавала за 30 мин и за един час и за 45 мин, за 15 мин я виждам за пръв път та ше се наложи да помисля
Сигурни ли сте че единия фитил не изгаря за 30 мин-така решението е елементарно(и в такъв вид е често срещана)

Задачата съм я задал съвсем точно и саянски отговори правилно точка

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 26, 2007 5:13 pm 
Аватар

съжалявам, прав си (бтв тая задачка показа че всички тука мислят логично, тогава какво точно на логиката не харесвате)

МнениеПубликувано на: Нед Апр 18, 2010 4:36 am 
Аватар

Явно тая вечер ми е паднало да се ровя из форума (^up^), обаче няма да се впускам в много размисли и спорове за огледалцата и природната истинност, че ме мързи да пиша. Ще го карам по същество...

SayanMk написа:
Смятате ли, че всичко си има логика?

Всичко си има логика, дори и за самата логика. Това че човек го открил, дал му е име и си го обяснил какво аджеба значи, не означава, че той го измислил. Винаги си е имало логика и винаги ще си има логика за нещата. Не винаги я виждаме, но тя си е там.

SayanMk написа:
Има ли неща, в които не намирате логика и кои са те?

Хиляди и хиляди, с някои се примирявам, с други още се мъча, даже в някои вече не вярвам от многото мислене. Най-нелогичното ми се струва религията. Разбирам защо и как е било в миналото, но защо още в днешно време я има и толкова много хора мислят, че е истина. Не говоря за вярата, а за самата религия... уж човечеството било израстнало... все още сме си същите заблудени бозайници...

SayanMk написа:
Обичате ли логиката и логичните неща?

Чак да ги обичам... Просто са ми интересни, а пък и полезни.

SayanMk написа:
Знаете ли какво значи "логистика" в "транспорт и логистика" и има ли нещо общо с логика?

Е аз това няма да го игнорирам. Да, знам. И... Да, имат общо :lol: първите 4 букви

SayanMk написа:
Логично ли е да се съмняваме в истинността на логиката?

Дали е логично не знам, но е редно. Все пак за много хора е въпрос на лично разбиране, обяснение и гледна точка. Пък го има и израза грешна логика.

SayanMk написа:

На ум ми дойде книгата "Как се казва тази книга?" :lol:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]