Баба Що е то. Ба̀ба за едно дете е майката на неговата майка или баща тоест всеки човек има по две баби. Остаряло значение на думата „баба“ е и жена, която бабува, т.е. помага на родилка при израждане на бебето. Оттук и името на празника на акушерките - Бабинден. В славянската митология бабата е персонаж от категорията на т.нар. вещи люде - хора със свръхестествени способности, знания и умения. Ето например, някои по-известни баби - Баба Марта, Баба Тонка, Баба Меца, Баба Илийца.. В България има няколко села от рода на Бабинци, Бабино, Бабово; има върхове и планини Баба. Има кисело мляко "На Баба".
От [url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Баба]Вики[/url]
Но с какво асоциираме "Баба", когато го чуем в общият случай и защо пускам тази тема ? Изчистете съзнанието си. Сега прочетете -> Баба! Какво ви идва на ум, като образ? Ще пробвам да позная - Не е ли един леко нагърбен образ на възрастна жена, сбръчкана и груба кожа от годините, вечно носеща престилка над полата с прибрана в забрадката коса... Ясно ми е, че повечето като чуете "баба" асоцияцията ви веднага е "баничка, сладки, манджа и т.н ->> ЯДЕНЕ", но тук говорим за личността Ест. възможностите са част от личноста.
А именно тази традиционна българска баба! Със забрадката, със престилката, работливата женица, която готви ужасно вкусно, копа градината, оправя всичко сама.... къде отива?!
Погледнете телевизора, там чат пат показват по някоя и друга баба. От село Бабино, баба на 90++ години, търчи да храни кокошките в студа, преди да е почнала да слага зимнината... В днешно време има останали все още много такива баби, особено в провинцията. Но тази сутрин, като видях поредната баба по телевизора, продаваща нечовешко готините зелки, за да има пари внучето й да се изучи, се замислих.... бе до кога ще има такива баби? =/ Погледнете днешната младеж/себе си/ - колко от мацките могат да готвят, имат желанието и/или го правят с кеф. Колко от тях ще сложат престилка или камоли забрадка =/
Та за това е темата... Вие имате ли баба, която винаги ви храни и гледа? След ~20 години ще имаме ли ние, поне една традиционна българска баба според вас? Вашите деца ще се радват ли на баба както вие се радвате, или вие сте вече от тези, чиито баби не са точно традиционни =/ Това, че бабите няма да са това, което са, добро, лошо или нормално е? Каква баба ще бъдете вие, момичета? Общо взето такава тема мога да пусна и за дядовците, ама не е същото... и тъй, да ви чуя
Това е една от най изтрещалите теми които съм прочитал от 4-5 месеца насам иначе съм сигурен че такива баби ще има поне още 20-тина години но след това всички ще станат от типа градски бабки които само се оплакват или клюкарстват
_________________ Loading consciousness
Заглавие:
Публикувано на: Пет Ное 02, 2007 2:15 pm
Aspirin4o
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 9:28 am Мнения: 4552 Местоположение: Manchester, United Kingdom
Възрастните хора ме депресират, още повече бабите. Сигурно защото ги виждам, че всъщност са безпомощни, а в същото време осъзнавам, че и аз ще стана баба. Но традиционна баба 100% няма да стана, то баба ми не е, камоли аз.
В България също няма да има традиционни баби, защото няма традиционни българки. Просто е всъщност.
Заглавие:
Публикувано на: Пет Ное 02, 2007 2:24 pm
Oni_no_ko
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 12:06 am Мнения: 625 Местоположение: Bishounen~Land
Саяне, не си добре, слънце
Аз имам една баба в излишък. Искаш ли да ти я подаря? Прави хубава баница със спанак , но за съжаление това е единственото й положително качество.
Иначе като чуя "баба" се сещам единствено за черен чай и кекс със сладко от вишни и орехи, но иначе тази дума в моя речник е нарицателно за досаден човек, който само дава акъл. Въпреки че тая ми баба, дето прави хубав кекс, през повечето време е пич
Традиционна българска баба? Честно казано пра-бабите ми, бог да ги прости, бяха такива... Външния вид, работливи, но пък умни и говорещи правилно, почти без диалекти... или поне аз така ги помня. Едната си баба, за мое съжаление, не познавам и тя мен не е познавала... То другата ми баба не е традиционна бабичка. Не се облича с престилки и не тика косата си в забрадката... Такова нещо не носи. Не копа градината през цялото време, макар това да е по други причини, различни от мързел... Единствения добитък, за който са грижи, са стадото котки и кучетата... Готви превъзходно... И другите баби в семейството... и те не са традиционни...
Дали ще имаме традиционни бабички след 20тина година? Ще са малко... Сегашните баби бягат от този "имидж", а представете си за нашите родители? Можете ли да си представите майките си облечени "традиционно бабешки"? Надали... А можете ли да преставите себе си? Можете ли да си се предстаните на село, тичащи между кухнята и градината, която плаче за копане... ставащи в 5 сутринта и доящи кравите? Не... За съжаление много от селата ще опустеят, а с това и традиционните бабички... Но определено нашите внуци надали ще имат честта да се радват на такива баби.
Имам две баби. Едната живее на долния етаж а другата е твърде далече (в друга страна) .
Та бабата ми, която живее под нас е ужстна; гозбите и са маниииии ... ти умре коня. Страшно е досадна и като ти се лепне и няма отърване, а пък камоли да си отвори устата за нещо. Хич не й дреме че имаш контролни и класни , и т.н. По едно време к'во й беше станало не знам, ама почна да си мисли че сме искали да я убием и почна да кълне семейството на поразия. Даже беше нападнала баща ми и се опитваше по всякакъв начин да доведе майка ми до истерия. Ае болен човек и т'ва е. Добре че на мен със сестра не ни обръщаше много внимание. Е това ако е традиционна баба не ми се мисли какво е не традиционна.
Колкото до другата, която е в друга страна ... ... нея не съм я виждала много отдавна, но това което си спомнян за нея беше, че правеше страхотно парфе и беше много мила, и почти винаги ми одисваше на акъла.
Иначе според мен няма да има традиционни баби след 10 години, не след 20. Майка ми няма да е традиционна, най-малкото пък аз. Но ще е хубаво да остане се някоя, която да поддържа старите традиции и да съхрани имиджа на 'българската традиционна баба'.
Е от мене много труно ще излезе традиционна баба,може да разчитате да готвя и да работя,но аз отдавна съм казала че аз ще си остана баба която гледа аниме,ще си слушам яко музика и ще си я дъня,абе от мене няма да стане (а,и забравете това с копаенето,мразя да копая >.< )...иначе според мене ще има все още традиционни баби и след години,защото я си помислете колко от по-младите хора,макар и малко,живеят в малки села и градове,където понякога са се запазили някои традиции...
Като човек, който са го отгледали баба му и дядо му, кво да кажа. Страшно си ги обичам, пък и другите баба и дядо, защото са ми предали ценности, който мама и тате не са имали време да ми предадат, винаги са там да ми помогнат със съвет. И да и двете ми баби работят по градината/ са работили на полето (въпреки че едната е вече стара и неможе, но пак иска де, но и ние и забраняваме). За готвенето няма да говоря, щото имам чуството че те не готвят, а правят някакви алхимии в кухнята. Въобще само положителни емоции.
Иначе не ги знам от нашто поколение к'ви пенсионерки ше илзязат. Бе да се молят да станат като германските бабички дето обикалят по цял свят с 1та пенсия Иначе традиционната българска баба от "едно време" според мен няма да я има.
Баба...тъкмо преди 3 часа успях да я убедя, че няма нужда да остава вкъщи когато нашите са извън града
Имам 2 баби и силно се надявам, че бройката ще се запази по-дългичко. Много си ги обичам, макар че едната понякога минава границата на досаждането доста убедително. Но и 2те нямат почти нищо общо с класическата баба. По-скоро техните майка са били такива. И двете готвят много, това е вярно. Също така го правят и много добре, друг е въпросът, че аз не ям нормална храна ^^'
А едната от тях /по-досадничката/ е невероятно умен човек, който знае толкова по литература и е чела толкова много, че ме е карала стоя шашната и зяпнала когато говори.
Таа това за моите баби. За българските баби-Ами то не, че това е бългаската баба, просто това е старата жена от една епоха, която отмина. Бабите никога повече няма да са такива. На тяхната възраст всички ще изглеждаме с 20 години по-млади и определно няма да сме типа домакиня. Защото те с това са се занимавали, а в днешно време жените гонят кариера.
От една страна обичам традиционните български баби. По-точно онази част от тях, които все така миличко се усмихват на децата и се радват на живота и се държат здраво за него, въпреки че вече едва се крепят на бастун. Примерно днес в автобуса видях една такава и просто ми се стопли сърцето като видях какво оживление стана около нея-отстъпиха й място, заговориха я..
Другата част пък са станали озлобели стари..чанти, за да не казвам по-остра дума. Светът им е крив и освен да се оплакват и да плюят другите, нищо не могат. Колко пъти ме е ставало яд на такива женици, не е истина. Ама времето ги прави такива, не всички са издръжливи.
Искам или не, никога няма да разбера какво означава село, баба, която мете двора и гони кокошки и през останалото време готви и се занимава с удобствата на семейството. За това ми е жал, че тези класически български баби ще изчезнат, но няма начин просто ^^
Нях, нещо ми става да пиша толкова дълго за..баби
П.П. И все пак това е дискриминация на дядовците.
Публикувано на: Пет Ное 02, 2007 11:53 pm
Evility
Имам само една баба, която обаче е емо във всеки възможен смисъл на тая дума като изключим емовски парцалки. Сами разбирате защо нямам намерение да говоря повече >.>
Във Форума всички са толкова компетентни ...
Заглавие:
Публикувано на: Съб Ное 03, 2007 6:21 pm
kujiro
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 12:14 am Мнения: 1795 Местоположение: 黄泉
Много правописни грешки забелязвам в изложението...
Мен баба ми ме научи да чета и пиша, явно съм бил щастливец ...
_________________ "It is the folly of men to believe that they are great players on the stage of history, that their actions might affect the grand procession that is the passage of time ..."
Заглавие:
Публикувано на: Сря Сеп 10, 2008 2:03 pm
little_hebi
Имам 2 баби и нито една от тях не е традиционна баба. Тази от страна на маман си живее на село, копа градинката, но не носи забрадки и престилки. Животните, които отглеждат с дядо ми са пчели и котки Другата ми баба си живее в града и също не носи забрадки и престилки, нито гледа животни (освен кучето Джеки), обаче как готвят и двете леле!!! Кхъм, та по-скоро традиционна баба беше пра баба ми (лека й пръст) Тя си носеше забрадките, гледаше кози и кокошки, правеше сапун и ядене Абе, тя ми е любимата баба, винаги ми угаждаше, а аз с какви ли не глупости не съм я занимавала Искам при бабааааа
Ъъъ, да де Не мисля, че ще има такива баби след време. Все пак, те са просто обикновени селски жени, които са живеели по такъв начин, не е като да са били като нас и като са се пенсионирали да им е щукнало да слагат забрадки и да копат градинката.
Заглавие:
Публикувано на: Сря Сеп 10, 2008 2:13 pm
SHADOWSONG
Регистриран на: Съб Мар 31, 2007 11:48 am Мнения: 2219 Местоположение: Харманли!The town :D!
Имам две бабки като те представляват абсолютен контраст и почти достигат двете крайност Едната е типичната модерна баба,ходеща на куп спортове,използваща джи ес еми и лаптопи,все марково облечена, с маникюр и боядисана коса.Другата,ами хм...тя е типичната традиционна баба , описана по-горе,която е много работлива ,но пък за сметка на тоа не умее да готви мн вкусно Както и да е като гледам май за в бъдеще типа ,,традиционна,, баба все повече ще се измества от типа ,,модерна,, и така докато първият съвсем не изчезне.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения