Дата и час: Пет Фев 07, 2025 7:36 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 7 от 10 [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Интернет пиратството!
МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 2:39 am 
Аватар

Е, да, това обяснява нещата...
Като си спомня какъв писък на умряло нададе като пуснах оня материал и колко възмутено и наранено звучеше, явно болката наистина е била достатъчно голяма, че да оправдае цял живот пиратство. :lol:

Аз пък съм пич, с личен комп в който софтуерът е или лицензен или безплатен. Служебния ми комп е Мак и всичко качено на него е легално. Софтуерът, с който си върша научната работа (и тук и в Бг) е легален и той (струва хиляди в евро и долари, които шефът може да намери по разни проекти). Иначе ще видя мои публикации в международни научни списания и ще ходя по конференции, уъркшопове и научни мисии по света някой друг път. От Унито тука ми дават инсталационния диск на Уиндоус Виста и МС Офис без пари за 1-2 дни, колкото да инсталирам квото трябва, а ако ми се прииска, мога да си ги купя с могъщи студентски намаления. Мъж ми получи Уиндоус 7 безплатно (плати ЦЕЛИ 10 долара за доставката само), като промоция, щото работата му е свързана с това да рекламира и продава електроника и софтуер. Всичкото това отново е възможно заради добре развития пазар.

Иначе продължавайте да растете личностно. Да видим докъде ще израстете, след като трябва да се криете от света.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 4:37 pm 
Аватар

Клипът ти в across.ru (руски сайт бтв, за руснаците знаем как са с пиратството) храни ли те? Ще можеш ли да пуснеш тоя клип някъде на запад и да направиш пари и име с него? Да излезеш от дълбокия аматьорски ъндърграунд и да станеш про? Да накараш уменията си да работят за теб?
Няма да можеш. Както и аз няма да мога да публикувам научни резултати, получени с пиратски софтуер. А без публикации няма да ми дадат пари от местата, от които дават пари. А без пари няма да мога да направя нищо. Тук си говорим за живот в световен мащаб вече - с тая глобализация и т.н. Вече всичко е навързано като свински черва и ако искаме да просперираме, трябва да се съобразяваме с разни страни на пичка си лелина от нас.
Така че пиратството може и да те научи на занаят, но няма да ти позволи да извлечеш баш най-важните облаги от тоя занаят. С което те развива до една степен и после ти слага доста зли ограничения всъщност.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 5:31 pm 
Аватар

Да съчиним една хипотетична ситуация - творците спират да творят :lol:
-няма вече музика, няма вече картини, няма вече книги, филми, анимета, манги, нищо - един голям КРАЙ.
Пиратството престава да съществува от самосебе си, нали защото вече няма какво да бъде обект на "пиратстване".
Да приемем, че всичко това продължава ... един месец. Един месец хората са в шок, чудят се какво да правят (през това време повечето "звезди" са издрусали, изпукали, изебали парите си, яхтите са потънали, къщите им са се срутили и останалите живи от тях работят като секретарки, работници по строежите и тн и тн).
Та на края на този хипотетичен един месец ... излиза първия фен фик. Гладът за изкуство е огромен, огромно е желанието на хората да творят и да го споделят с другите. За един месец света ще бъде препълнен с безплатна нова музика, с безплатни нови книги, разкази, филми, игри - каквото се сетите. Защото хората, които искат да творят и да ги споделят със света, не им пука за пиратството.
После, като се напълни с разни фенфикове (използвам този термин за да обобщя всичко във всички сфери), 99% от нещата, които ще са, няма защо да се лъжем, посредствени, ще бъдат достатъчни за да се открои на техен фон, истински стойностните неща (защото и такива ще има, не се съмнявайте). На хората, които са ги създали по един или друг начин ще им бъдат пак дадени пари, ще бъдат стимулирани не да работят като продавач в магазина, а да правят това, в което са истински добри (да свирят, рисуват, пишат...).

Изкуството, дами и господа, стои много над простите алчни хорица биещи се за и против пиратството. Каквото и да правим, не може да го спрем, да го ограничим или да го контролираме.

Интернет пиратството е един мираж - примерно за да имам един диск с музика, аз купувайки го храня продавачите, търговците, тези дето произвеждат дискове, тези дето произвеждат кутийки, тези дето чистят офисите на горните ... един куп хора и едва някъде в дъното е групата, която е създала музиката.

Такава е системата ... ми да го духа системата 8)

Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 5:50 pm 
Аватар

Ситуацията е твърде хипотетична и моделът е неправилно конструиран, щото творецът трябва да яде най-малкото. И щото за някои изкуства трябват доста кинти. И щото докато не се вкарат кинти тука и не се издигнат нещата до професионално ниво (което значи да има хора учили и работили САМО това, а не правили го някъде помежду другото), ще си гледаме все фенфикове, във всяка една област, а те рядко стават за нещо. Щото за изкуството (спорта, науката, уотевър) не стига само творческия ентусиазъм. Трябват ти и таланти, трябват ти и години къртовски труд в развитието на тези таланти. За някои от изкуствата ти трябва и ЗОМФГ материалната база. Които никой няма да седне да губи и спонсорира, ако не може да си сложи храна на масата с тях. А когато почнат да ги спонсорират и да правят пари с тях, ситуацията ще стане СЪЩАТА като сегашната, понеже хората са си такива по принцип.
Затова в страни като Бг разни неща умират и хора като мен си хващат партакешите и се изнасят - щото при целият ми труд и любов към науката, с 300 кинта не мога да живея, та камо ли семейство да храня. Не мога да повярвам, че ми се излиза с такъв аргумент бтв. Вие изобщо мислили ли сте над това как се правят разни медии и как работи света? Или пък си говоря с деца на по 13-15 години, които нямат и хабер откъде идва манджата на трапезата? :shock:

@Пърфект блу - знаеш ли как мразя да се повтарям? Кви кинти си направил с АМВтата си? Ако искаш да правиш кинти и да пробиваш някъде професионално, рискуваш да те хванат ако си правил нещата с пиратски софтуер. Ако утре искаш да кандидатстваш за работа в някоя голяма световноизвестна компания, която ще ти направи СВто и ще ти даде шанс за нормален, добре уреден финансово живот, кво ще й покажеш като продукт, за да те вземат? Всъщност, щеше да знаеш тия неща, ако беше пробвал да направиш нещо по на едро.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 6:38 pm 
Аватар

Казвам го за последен път - проблемът е в това, че "приложението" на този опит е ограничено и на аматьорско ниво. Това е вродено ограничение, с което трябва да се разправят твои събратя, които искат творчеството им да им е професия, а не хоби. Т.е. нещо като стъклен таван за всички, не само за теб или мен - точно затова казвам, че е от лошите неща, които пиратството прави ГЛОБАЛНО. Този опит трябва евентуално да се "изпере" някъде - като Коста в телевизията, което е вече нещо по-легално. С това Коста ще може да си търси работа на следващото стъпало, ако му се иска.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 8:35 pm 
Аватар

Еми една от многото разлики между теб и мен е, че аз виждам по-далече от носа си и оценявам разни неща в по-голям мащаб - и пространствен, и времеви... Бг все още позволява в нея да се живее на нелегални начала, ама ако искаш да излезеш от Бг, ще трябва да се съобразиш с някои неща и да си понаместиш живота и ценностите, така че те да съвпадат със световните. Бтв разговорът за личностните израствания (към които аз слагам и професионалните такива, щото те са безкрайно важни за личността) го почнахте с Роланд преди да се включа в темата. Аз просто ти показах дупките в собствената ти логика.

Филми, музика и игри - това са продукти, които се предлага за продажба също както написаната програма или резултатите от научните ми изследвания. Ако няма кой да купи тези продукти, индустрията, на която се крепят те, ще се срине, хората, които се занимават с тях, ще си загубят работата и няма повече да допринасят към световната информационна и развлекателна база. Което не би било проблем, ако към творенията им нямаше интерес. Щом не са интересни - ок, нека умрат, в тея неща също има естествен подбор. Но при положение, че интерес има - ние искаме да гледаме/слушаме/четем/ползваме тези продукти, иначе нямаше да ги пиратстваме - и просто тарикатеем на дребно, това вече е проблем. За мен оправдание би могло да бъде ЕДИНСТВЕНО това, че сме оскотяли от бедност, щото много добре знам кво е да си там, да нямаш пари да се усмихнеш, а все пак да ти се иска да живееш нормално. Но когато нещо ти се пусне на някаква поносима за джоба ти цена - вече оправдание НЯМА.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 9:04 pm 
Аватар

Не, то гнусното е, че ПБ се *гордее* с това, че е мизерен крадец. Но както беше изтъкнато, това е щото е срвян в малка миризлива дупчица нейде из българската провинция, и няма идея как функционира светът извън кочинката му.

Знаеш ли например, съкровище, че по летищата се правят проверки на случаен принцип, и ти се случват крайно лоши работи, ако те хванат с нелегален софтуер? Знаеш ли, че за маса програми (особено в научната сфера) има софтуерна полиция, която всъщност СЛЕДИ дали работиш с легален софтуер? Има си начуни за проверка. Да, в кварталния нет-доставчик ше си намериш работа и с изпиратствани програми. Но дотам. Никъде по света - никъде, където се плащат реални кинти - не можеш да прокопсаш без легално закупен софтуер. Най-малкото щото най-често там се работи в екипи.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 11:01 pm 
Аватар

Пука му, защото ще пострада той, ако те хванат.

А иначе се радвам, че си толкова над мен (умря циганката, дето те хвалеше, а?), наистина. Ще стигнеш далеч с това си величие :) Странно как, бидейки толкова над мен и така способен да се абстрахираш от Ужасния ми Балкански Манталитет И Цигания, пропусна да оспориш това, което казах... :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 11:13 pm 
Аватар

Общи приказки без конкретика. Worthless. Докато не можеш да ми кажеш как и къде си противореча, си само въздух под налягане. Аз си казах аргументите за позицията. Твоите за твоята към момента са "щото така ме кефи и никой не ми пречи".

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 11:40 pm 
Аватар

Ех, лесно ви е в развити държави, дето съотношението заплата/продукт е такова, каквото в българия е да си купиш дъвка :roll:
Отидохме у голямата америка и ни опрастнаха патките, като че ли не сме дърпали анимета, софтуер, филми, музика не на кило, ми на вагони!

Амелия, Рольо, я кажете, как щяхте толкова да сте напред с материала за статиите си ако не бяхте изтеглили няколко терабайта аниме от БГ и външни сайтове и тракери? Легалните копия в България се броят на пръстите на ръцете. Но днес се гордеете с аниме листите си, НАЛИ? Кого залъгвате бре, какво като сега изкупувате аниме като подивели, тупайки се в гърдите че притежавате повече оригинален мърчъндайз от всички аниме фенове в България накуп? Това което сте в момента го дължите на пиратстването си също толкова, колкото и Коста и П-Б дължат за познанията си по видео обработка. П-Б кат е направил АМВ казва с коя програма го е направил, не? Ти кат пишеш статия за аниме казваш кой го е сътворил, да? После пищиш че твойта статия била интелектуален труд и имала права!!! А как гледа анимето? Тайна майна ;)

Да, имам 80 гигабайта пиратска музика на харда си, ела, НСБОП. Вратата е блиндирана, докато я изкъртят от бетонната шайба ще имам достатъчно време да отворя кутията и да обърна молекса на харда или да го размажа с чук или през балкона. Само че знаете ли че давам мило и драго за оригинален диск или помози Боже плоча на Флойд, Сабат, Слейър, Пърпъл? Ако пиратството не беше възможно от всички носители измислени до момента от човека (хартия, жица, пластмаса, лента...) сещате ли се колко хора биха дошли на концерт на Меноуор? я има 1000, я не. щяха ли тогава да се завъртят в оборот няколко стотици хилки само за един мижав ден?

Да, аз не мога да продам чертеж на пиратския ми AutoCAD, но мога да постъпя (и работих) във фирма, където да прилагам реално знанията за този софтуер и получавам заплата. Реално лицензиран софтуер ти трябва само ако ти си си фирма и непосредствено си изкарваш парите чрез него. Като си научен работник ти работиш на щат в някакъв институт, от където тоя оригинален софт го получаваш дюшеш. Щото накрая на труда ти пише не само твойто име, а и името на академията, нали?

Аз се чудя що ви омръзна да Аватардствате, то сте се били прехвърлили тук да си упражнявате словесните похвати :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 19, 2010 11:50 pm 
Аватар

Аз и като бях в България, имах повече аниме от всеки друг фен. Може да се дължи на факта, че не пуша, не пия и не ходя по дискотеки, нали, но е факт. Тук сега нямам мнгоо повече пари, отколкото имах в БГ, защото разходите ми са много по-големи - аз съм международен студент и нямам право да работя. Така че по-полека праведния гняв плс. Не ми е никак "лесно" като съм в бяла страна.

ПБ. В момента ме учиш единствено на това, че като нямаш какво да отговориш, е най-добре да станеш надменен и подигравателен. Аз нормален тон ти държах от самото начало, докато не демонстрира пълната си неспособност да схванеш какво ти се говори.

Та къде, викаш, си противореча? Или нищо не викаш, а просто трупаш пост-каунт?

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 12:34 am 
Аватар

Това е стара стратегия, и твърде, твърде неуспешна, понеже околните прекалено лесно виждат през глупостите, с които се опитваш да се самоубеждаваш. Хората често си вярват, че ако формулират нещо в думи, то ще стане факт. Но това, че ще кажеш, че въртиш Амелия на шиш, не променя факта, че те направи смешен точно с три приказки (особено ме изкефи как си квичал на умряло за откраднатия ти труд бтв), а това, че ще кажеш, че аз съм слаба ракия и как не съм имал какво да ти кажа, не променя факта, че още не си ми казал къде си противореча. Това е третият път, в който повтарям въпроса си. Четвърти няма да има, после просто ще смятам, че ми се е потвърдила преценката, че си жалко човече, дето единствено може да приказва големи приказки и да обявява на всеослушание в празна стая колко е прав и колко са му жалки опонентите и как нямали какво да му кажат. Тъжно е когато човек трябва сам да се хвали, но предполагам, че е разбираемо в случай като твоя, когато няма кой друг да те похвали :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 12:46 am 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Отклонихте се,личните нападки вече на лс.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 12:50 am 
Аватар

Еми аз от доста време се опитвам да получа информация, но той толкова си може, кво съм аз виновен?

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 1:01 am 
Аватар

Roland написа:
Аз и като бях в България, имах повече аниме от всеки друг фен. Може да се дължи на факта, че не пуша, не пия и не ходя по дискотеки, нали, но е факт. Тук сега нямам мнгоо повече пари, отколкото имах в БГ, защото разходите ми са много по-големи - аз съм международен студент и нямам право да работя. Така че по-полека праведния гняв плс. Не ми е никак "лесно" като съм в бяла страна.

Това не променя фактите. Или ще кажеш че първото ти аниме си гледал от оригинален диск? И после второто? И така до 384-тото? Признай си, почнал си да гъделичкаш егото си чак след като си започнал да купуваш оригинален мърчъндайз, също така за да можеш и да заклеймяваш останалите балкански манталитетни субекти че дърпат развитието на страната си назад :lol: Можеш ли да кажеш с ръка на сърцето че навремето в България си купил нещо, без да си го гледал вече на пиратско копие?

А това за пушенето, пиенето и дискотеките май го казваш с нърдска гордост. Честито, опазил си се :hat:

Та в крайна сметка какво имаме - бивши (така да се каже) пирати, обвиняващи сегашни пирати, че са най-големите злета на планетата, щот не си дават всичките пари и душата на търговците на интелектуално право :lol: Всъщност и на мен не ми пречи да строша ръчичките и да счупя скенера в главата на този, който евентуално сканира Анимания и я пусне в нета. Но там се набърква и идеализма ми, който няма покритие с реалната ситуация в много области.

П.С. Моля Многоуважаваните Преподобни Модератори да не считат поста ми като лична нападка, просто коментирам факти.
П-Б, то не се знае кой-кого върти на шиш, все пак Амелията ти е направила от преди няколко години завършен психологически портрет :lol:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 7 от 10 [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]