|
Дата и час: Сря Мар 05, 2025 10:47 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Пет Ное 18, 2011 4:48 am |
 |
kcekce |
|
 |
|
Малко насоки за по-не-спечените:
* в Сърбия си махаш с палец, като у нас си, освен ако не си наближил (и смяташ да излизаш) на 200-300 км. отатъшните граници;
* в други държави в западна от нас посока е прието да размахваш четлив надпис с мястото, накъдето си тръгнал (или при дълъг път - популярно място по трасето, например "Munich").
* може някой да ви каже, че в Италия стопът не е ОК. Изсмейте му се в лицето:) Италианците са най-често спиращите за стопаджии шофьори в цяла Европа. Има просто няколко условия - 1. забравете тираджиите, ако сте двама, за човек без колан катаджиите отнемат книжката на шофьора, а това му е хляба; 2. италианските закони гласят, че каквото нелегално има в колата (например дрога), отговорността понася шофьорът. Така че ако до момента ви е вървял леко стопът, докато приличате на улични утрепки или весели пътуващи музиканти, в Италия се посрешете и поизтупайте; 3. в Италия е забранено да се стопира на магистрали и бензиностанции. Но можете спокойно да си мятате на бензиностанциите (магистралите и без това са твърде "бързи", за да ви спре някой) и при поява на ченгета да се направите на ударени "олеле, не знаех!". Скривате се отзад за 1-2 цигари и партулката си е заминала;)
* най-гадният стоп е в Австрия. Ей те това е една държава, в която могат да те гледат като циркова атракция, докато стопираш! Австрийците в по-голямата си част са пълни дървета откъм автостоп, или не забелязват излишното в пейзажа (т.е. стопаджия), или не могат да си обяснят защо стоиш на пътя и ти се смеят с празна кола. Ако пътувате в посока България, напишете знак Budapest - къде по-вероятно е да ви качат унгарци, които ви мислят за свои хора. На излизане от град можете да напишете и индекса на желаната от вас магистрала (например А2), защото чужденците се озъртат точно за тези общи понятия:) А австриец надали ще ви качи, освен ако не отива до следващото село.
* Франция - стопирайте на излизането от бариерите за взимане на магистрални такси. Визуално от обратната страна се събират повече коли и се движат по-бавно, но там всичките са изнервени от забавянето и очакваното плащане, т.е. отвъд бариерата може да ви спре някой щастлив нахилен човечец, настроен за весело пътуване:) Иначе не бих казала, че във Франция стопът "върви", освен по китните села - там няма никакви проблеми.
* В ЕС казвайте на хората да ви оставят на бензиностанция. Иначе може да се окажете на средата на твърде бърза магистрала (за което могат и да ви глобят ченгетата) или просто в къра, където хората дори не се и замислят да спрат, камо ли какво стои покрай пътя.
* Ако сте двойка момиче-момче и се качвате при турски тираджия, на въпроса "женени ли сте" отговорете с "да". На вас от това нищо няма да ви стане, но може да избегнете словесни и телесни задявки от страна на шофьора. Може би важи и за шофьори от други страни, но те рядко задават такива въпроси.
* Ако ви оставят на границата, повървете малко и минете от другата страна. НИКОЙ няма да ви качи, очаквайки проверка от митничарите.
* Не се спичайте, когато митничарите ви разправят с уверен тон, че сто на сто носите дрога (дори и да носите). Спечените ги вкарват вътре за подробен обиск с разсъбличане. А наскоро чух и за случай, когато са казали, че "имат апарати и кучета и по-добре си изкарайте каквото носите веднага". НЕ Е по-добре. Камо ли ако си носиш две щипки трева - пишат ти одма глоба от 200 евро (в най-добрия случай) и те пращат да си ходиш от другаде (ако идваш от страна, легализирала джойнта). И без плащането на тази глоба НЯМА да минеш през именно тази граница. Честито - акт + голямото заобикаляне по международните пътища...
* Отговаряйте по границите на въпроса "какво ще правите там?" кратко, ясно и безгрижно. "Ще ходим на фест", "Ще ходим на гости на един приятел", "Каниха ни на рожден ден" и т.н. Ако мотолевите, може да ви занимават с глупости и излишни проверки.
* Докато чакате реда си за митническа проверка, дръжте се на ниво, а т.е. с отегчено-аристократични лафове "ега ти и моткането, баси тъпата система!". Няма нищо съмнително в това чакането да изнервя един свободен стопаджия, съмнително е да го изнервя самата проверка;)
Аре, приятно пътуване наоколо;)
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Съб Ное 19, 2011 10:59 pm |
 |
Jesus |
|
 |
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 8:31 am Мнения: 778 Местоположение: navsqkude
|
Уааа Ксе, кефиш  За турските шофьори съм го забелязал. Че французите са П*дераси -също. Не знам защо мен ми върви предимо комшулар да ме качват, щото съм по-мургав ли, що ли... Власите качват. Праят впечатление на свесни.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=01USG9xp ... re=related
Джийсъс срещу Хитлер. Бия го до скъсване!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Нед Ное 20, 2011 9:31 pm |
 |
kcekce |
|
 |
|
Jesus написа: Уааа Ксе, кефиш  За турските шофьори съм го забелязал. Че французите са П*дераси -също. Не знам защо мен ми върви предимо комшулар да ме качват, щото съм по-мургав ли, що ли... Власите качват. Праят впечатление на свесни. Не е от тена - на комшутата гостоприемството им е буквално в традициите, откърмени са с тия неща. Аз много мрязя учтивия, но твърде досаден момент на турските тираджии да спрат, да си изкарат де що имат от отделението за храна и да почнат да ти го бутат в устата:) Докато аз да кажем искам да стигна по-бързо, а не да ям:)
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Пон Ное 21, 2011 3:06 pm |
 |
kcekce |
|
 |
|
Еее, ти щом вече платените рейсове ги спираш на стоп, следващото ниво е само влак или самолет  Евала:)
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Пон Ное 21, 2011 7:03 pm |
 |
kcekce |
|
 |
|
Jesus написа: Ами, хайде някой път да се размотаем към Граф Игнатиево или Крумово? Много са ме натиснали с бачкане, та не се размотавам както едно време (пролет-лято-есен с прибиране само за изпиране на дрехите)  Пазя си отпуските за "дълги" стопове в чужбина, пък късите български... си пътуваме с дъртата "Койота" и качваме де що видим стопаджия, освен ако не сме вече 5 маймуни вътре:) EDIT: трябваше да напиша само-влак или само-лет burst - не е до парична възможност толкова... В автобус или влак спазваш разписание, което те "връзва" по някакъв начин, освен това във влак пушиш в най-добрия случай покрай кенефа (носещ стерео-ароматни усещания + пискащи кондуктори), а в автобус чакаш редовната спирка на шофьора, за да пуснеш една вода... Друго - возейки се на стоп обикновено попадаш на готини хора, които са мили и открити и искат да те качат и да си кажат някой лаф. Освен че се убеждаваш в наличието на всичките очаквани слънчеви екземпляри, можеш да попаднеш и на изненади. По този път открих митични (за предишните ми представи:) същества като много готини чалгари, много готини катаджии и много готини "дребни кримки". И колкото и странно да звучи, като се заговорите кой какво работи, можеш да си намериш и бизнес партньор:) Във всички случаи е някакъв вид приключение, в което очакваш да видиш нещо неочаквано или най-малкото да се запознаеш с още един добър човек. Face control до дупка и получаваш само приятни пътувания:) Да не говорим пък за спестяването на време - аз от София до Варна на стоп съм за 4-5 часа. А влака??.. Много често ми е къде по-бързо да си хвана стопа, отколкото нещо друго, особено по утъпканото трасе София-Пловдив. Когато бързам МНОГО махам само на бързи коли  С бавните пак съм по-бърза от автобуса...
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: АвтоСтоп : )  Публикувано на: Чет Ное 24, 2011 10:22 pm |
 |
Dezzie |
|
 |
|
1. Пътувал/а ли си някога на автостоп? - Мхм. Доста пъти. И поради мизерния ми транспорт до София ми се налага доста често, макар че не се качвам при всеки. За предпочитане да има и жена в колата, макар че повечето жени са злобни и никога не спират, дори да е 6 сутринта и ти да мръзнеш на спирката с ученическа раница. Та, живея на 30км от столицата, а тъй като там уча и като цяло протича ежедневието ми, пътувам всеки ден, а автобусите са нередовни и през час и половина. И в този район има доста разбрани хора. Обикновено видят ли човек да виси на спирката, направо спират и предлагат да го закарат. 2. Също така имал/а ли си някакви по-забавни случки или преживявания, докато си патувал/а на АвтоСтоп? - Веднъж ми спря един азиатец с предложение да ме закара до Пловдив или магистралата, извинявайки се, че не е за София. Натъквала съм се и на приятели на баща ми, като те мен разпознават, а аз тях - никак. Веднъж ме качиха един господин с жена му. Тя беше на около 35, турбо кифла с тонове грим и щампа, обаче се влюби в мен. Не спря да ме нарича "Миличко" и да ми се възхищава на всяка втора думичка, заричайки се, че видят ли ме друг път, пак ще ме качат, и как искала дъщеря като мен. Един шофьор "На цената на билета" (няколко господа правят няколко курса Елин Пелин - София по различно време, взимайки на цената на автобусния билет, на един имам номера и си ме вози редовно) бе качил едно леко подпийнало бабе, което започна да ми се хвали с един Огромен домат, молеше ми се да ми даде торба с домати и ми разказа цялото си родословие, макар че последното е особено характерно за подобен род пътувания. И като край най-забележителната случка. Спира ми една баничарка и господинът вътре ми предлага да ме закара. Качвам се и пита "Душко, къде да те карам?", и вместо както всички останали да ме остави нейде си по пътя му, ме закара до точната ми дестинация, в случая НДК. След няколко дни го засичам пак. Отново същия въпрос. "За Дружба 2 съм" казвам му и го уверявам, че не е необходимо да се разкарва точно дотам. Е, настоя и отново ме метна за отрицателно време. При първите няколко пътувания обаче имаше условие - докато пътуваме, да изтъркам близо стотина картички от Лукойл и ако открия "О", щял да ми плати щедро. (Имаше една такава заигравка да се открият всички буквички, "О" обаче липсваше из всичките стотици, които изчегъртах.) И така. В момента му имам номера, звъни ми той от време на време и пита "Душко, днес работа ще вършим ли?". Взима ме от училище, кара ме до разни срещи. Запозна се и с майка ми, оказа се, че познава и нейни приятели. Не желае никакви пари да му даваме, приятно му е да си говорим, твърди. Явно е самотен и тъй като е преживял тежка семейна драма с дъщеря си, бащинският му инстинкт рефлектира върху мен. И така вече няколко месеца по някой и друг път в седмицата ми е като личен шофьор. Онзи ден даже направихме курс: моето село - СУ - Сточна гара - Надежда 2 - Лъвов мост - Борсата за пластмаса - ВИАС - автогара Елин Пелин. За някои хора поемам наистина огромен риск, ала този човек наистина се е доказал. Запознала съм се и със служителите в работата му, бабата на бившата му щеше да ми помогне с едно шивашко изпълнение, майка ми като полицай също го проучи и просто няма за какво да се хванем като "Анти". Е, Странен прецедент е непознати да ми правят всякакви услуги, а ми се случва особено често. Според някои познати нещо в мен изкарвало от хората най-добрите им страни.
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|