Дата и час: Сря Фев 19, 2025 12:53 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 3 от 3 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
За или против независимостта?
 За  11%  11%  [ 8 ]
 Против!!  66%  66%  [ 47 ]
 Нямам мнение/не ме засяга  23%  23%  [ 16 ]
Общо гласове : 71

Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 1:06 pm 
Аватар

Е аз от там ги четем тия неща.

Цитат:
Between the 9th and 11th century, Dardania was snatched from the Byzantine Empire by the Bulgarian Empire. Later it was briefly returned to the Byzantines, before the Serbian invasion in the late 12th century. In the next 100 years, the Serbs established their rule over Dardania, imposing a heavy burden in the Western Christian population, whose identity was threatened by the Serbian state-church. During this time, the seat of the Serbian Orthodox Church was moved to Peja,[16] while the natural resources allowed for a further expansion of the Serbian state. With the creation of a Serbian empire in the 14th century, Dardania became a central geographical unit of the Serbian state.

Цитат:
It is estimated that 200,000 to 400,000 Serbs were cleansed out of the Vilayet of Kosovo between 1876 and 1912 by Turks and their Albanian allies, especially during the Greek-Ottoman War in 1897

Цитат:
In 1912, during the Balkan Wars, most of Kosovo was taken by the Kingdom of Serbia, while the region of Metohija (Albanian: Dukagjini Valley) was taken by the Kingdom of Montenegro.

Това за Албания

Цитат:
After the Second Balkan War, the Ottomans were removed from Albania and there was a possibility of some of the lands being absorbed by Serbia and the southern tip by Greece. This decision angered the Italians, who did not want Serbia to have an extended coastline, and it also angered the Austro-Hungarians, who did not want a powerful Serbia on their southern border. Despite Serbian, Montenegrin, and Greek occupation forces on the ground, and under immense pressure from Austria-Hungary, it was decided that the country should not be divided but instead consolidated into the Principality of Albania.

Ок, може би не баш като македонците.

Едит

Да се поправя. Албания май не е изкуствено създадена. Не съм сигурен. Както казах в момента ми е каша в главата. :lol:
Това май се отнася само за част от територията.

Едит 2

Това го заеби. Въпроса е, че народ от косовчани няма. В момента все едно Албания си създава втора държава.

Последна промяна victor_1988 на Вто Фев 19, 2008 1:40 pm, променена общо 3 пъти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 1:06 pm 
Аватар

Днес Косово Утре Кърджали...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 4:06 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

victor_1988 написа:
Това го заеби. Въпроса е, че народ от косовчани няма. В момента все едно Албания си създава втора държава.

Тук вече съм напълно съгласен с теб. Моето мнение по въпроса, е че Сърбия няма право на претенции относно тази територия и ако народа там иска да се отдели...не виждам нищо лошо в това. От там нататък какво ще става...не мога дори да гадая ><
irus прегледай последните няколко мнения и помисли хубаво има ли изобщо ама и грам общо между ситуацията в Косово и тази в Кърджали :roll:

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 4:50 pm 

Против.
Интересувам се, не до толкова живо, че да проверявам през половин час какво става. Черпя информация от новините, макар че това е доста субективен източник. (Особено като става дума за една и съща телевизия,всяка вечер.)
Ако косовци/косовчани бяха народ - бих се радвала за тях, ама не са... За съжаление трябва много повече от автономия, за да се определиш като народ. Най-малкото не може да развяваш Албанското знаме и да твърдиш, че си косовец... Все едно нашите пумаци да веят турското знаме и да твърдят, че са от народа на пумаците.
Ситуацията така или иначе създава прецедент, който може да доведе до сепаратизъм не само на Балканите, но и в цяла Европа. Баска (или както се пише...) в Испания отдавна желае независимост, те са народ, имат собствен език, който няма почти нищо общо с испанския, имат различно самосъзнание от испанците. За Белгия не бях чувала, че имат такива идеи, но това ще доведе до спад на икономиката им и надали ще ги осъществят. А за Кърджали... разликата е, че те не са автономия и нямат парламент, с което Косово разполагаше. Кърджали не може да се отцепи току така, както Косово, няма как да обявят независимост. За да стане нещо такова трябва да има бунтове и революции. Не, че в Сърбия няма да ги има, сега ще се стигне до война.
Война обезателно ще има. Сърбите няма да си дадат териториите, които са изконно техни. Те имат право на тази територия. Ако приемем примера с Кърджали за възможен, вие какво бихте направили? Ще си кажете "Щом народа там иска да се отдели, ние нямаме право на претенци..."? Моля? Не искам да го повярвам. Косово е била част от СРЮ, но още по онова време е със статут на автономия. Милошевич е този, който отнема този статут, в опит да спаси СРЮ и постига само масови кланета и проблеми. Сега обаче пак ще ги има, Сърбия ще си забави още развитието, но няма да остави Албания да има втора държава без бой. И за какъв дявол трябва да даваме на албанската мафия собствена държава? Ако някой успее да ми даде разумен довод.
До колкото разбрах нашия министър на външните работи казал нещо като7 "Ще приемем независимостта на Косово, когато докажат че ще имат добра и работеща държавна структура." Ха! Та ние имаме ли я? Можем ли да поставяме едно такова условие на една "държава", на един "народ"? А дали ще ни се вложат отношенията със Сърбия, ако приемем Косово... Обезателно. Но преди да вземе решение ще го съгласуваме с ЕС, а там има прекалено много държави, които не искат да съществува този прецедент. А и експертното мнение е да изчакаме, да видим какво ще стане.

ПП: Не искам да звуча като лош пророк, ама Балканите са едно много "хубаво взривоопасно" местенце... Така, че тук трябва много да се внимава какво се прави... Не само защото има прецедент, а и защото най-вероятно ще има война.

Профил  

Заглавие: Re: Косово!
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 9:31 pm 
Аватар

Не претендирам, че разбирам особено от политика и че по-специялно въпроса ме вълнува, обаче съм твърдо против тая глупост.
За мен държава означава народ със свои обичаи, нрави, белези..
А тук просто по-голямата част от населението е албанска..
Както някой се беше изразил, все едно втора Албанска държава. Народът трябва да е в държавата си, да е едно цяло, а не да цари разцепление.
Какво за Бога ще рече:
SayanMk написа:
Хашим Тачи увери също така, че новата държава ще бъде държава на толерантността. Косово се превръща в мултиетническа държава, ориентирана към Европейския съюз, каза Тачи.

:lol: ..
Мултиетническа държава.. това звучи някак странно.. (рофл)

Deep roots are not reached by the frost.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 9:58 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

[dimension] написа:
Народът трябва да е в държавата си, да е едно цяло, а не да цари разцепление.

Това обаче ще рече, че НЕ трябва да останат в Сърбия. Знае ли човек може в крайна сметка целта им наистина да е да се присъединят към Албания.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 10:13 pm 
Аватар

О, не зная, тук вече се намесват някакви по-дълбоки замисли..
Иначе, то няма угодия, ясно ми е това само.. "Косовчаните" според мен няма да се махнат от там, ще си стоят на земята и ще си отстояват независимостта.. и все ще има недоволни xD
Кофтито е, че такива типове хора вече са се приспособили на дадено място и това е станало като техен дом..
И все пак, знам ли, може да си прав :}

Deep roots are not reached by the frost.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 11:23 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
[dimension] написа:

Да например звучи като USA ;>

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 12:12 am 
Аватар

vegetosayajin написа:
[dimension] написа:

Да например звучи като USA ;>

:hotl: :hotl: Имам чувството че лазя по нервите на Бел, така че няма да пиша "Нали, нали" :lol: :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 2:37 am 
Аватар

Как точно е "станало" техен дом и са се "приспособили" тя Косоварци? Може би, като са живели там поне 100 години :) Това са поколеня хора, които там са израстнали - и тези хора имат много повече право да наричат тези територии свои дом, отколкото някои, които ги е владеел преди не-знам-си-колко-века.
Относно паралелите между Македония от българска страна и Косово от сръбска - батенца, чела съм учебници по исторя на сръбски и във всичките пише, че Македония е сръбска по същя начин, по които в нашите пише, че е българска територя. Тва се нарича изграждане на културна идентичност и независимо в коя страна си, навсякъде те учат, че си от наи-великя народ. Македония може да е била едно време сръбска или българска, може и патагонска да е била - но в момента тия хора си живеят с мисълта, че са си македонци. Изкуствено-неизкуствено създадена - няма такъв филм. Белгииска наця да не би да има? Те там говорят френски и холандски, но не съм чула в последните няколко десетилетя някои да им е развявал пръст в лицата и да им обяснява на кого принадлеят белгииските територии. И между другото - преди няколко стотин години чувство за "национална принадлежност" не е существувало - имало е лоялност кум монарха само, щото църквата го е обявявала за наместник на Папата на жупросната територия. Френските селяни не са били горди от факта че са били французи, щото не са мислели за себе си като такива. Понятието "нациоална принадлежност" е измислено след като властта на църквата над хората започва да запада, и на управниците се е наложило да обяснят по някакъв друг начин на хората защо ги управляват. "Нация" първо се използва от един италианец Джузепе Манцини, които разделя Европа на 7 народа които според него само те имат право да се наричат нации, и тоя модел западните империи са го приели - между другото, Българя не е сред тия 7.
Пак се отплеснах брутално, ама исках да кажа, че няква територия на кои е била преди 500000000 години сега няма никакво значение щом хората живеещи там сега имат чувство за друга принадлежност. Тя "нации" се програмират в мозъците на хората толкова лесно, че ако на мен някои ми даде 10 дечица които да изолирам от света мога да им набия в главите, че живеят в Зуукландия и са горди зуукландковци :)

П.С. - Баските СА съвсем различно племе от испанците. Също както и чеченците от руснаците. Само че силата е на другата страна, медиите предават каквото правителството им каже и така чеченците и баските са изкарвани терористи, а не борци за независимост - линята межу двете е много тънка. Аз не харесвам идеята за независимо Косово именно поради причината поради която някои спомена - че всъщност маи няма да е независимо Косово, ами Велика Албания. Простете ме за фермана :D

П.П.С. - Ако някои може да ми обясни на лична как да си инсталирам неква кирилица ще съм му вечно и безрезервно благодарна :roll:

http://kawazookey.blogspot.com/
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 2:48 am 
Аватар
AnimeGod

victor_1988 написа:
Против. Това си е сръбска територия. Какви са тия глупости? Като са албанци да си ходят в Албания.

Мда с това се изчерпва въпроса.
Дори да са 100% от населението на даден раьон те трябва да
бъдат избити ако не могат да бъдат задържани и изселени!
Виждате ли аз решавам да пусна двама цигани в нас и да ги нахраня
и те решават че понеже са повече всичко вече е тяхно, ха!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 3:19 am 
Аватар

"Дори да са 100% от населението на даден раьон те трябва да
бъдат избити ако не могат да бъдат задържани и изселени! "

ар ю фокин сириъс, меит?

http://kawazookey.blogspot.com/
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 11:42 am 
Аватар

Местоположение: Auschwitz-Birkenau, Belzec, Kulmhof, Janowska, Jasenovac, KZ lublin
по принцип съм за силна централна власт...независимо колко народа са събрани на 1 място...като на някои от тях не му ойдисва - пътя, шапката и айде...като не искат да си тръгнат, но продължават да всяват размирици - ще взема мерки, ако тр и терор.Не може заради тяхното "блогопу4ие" да поставям на4алото на верижна реакция с непредвидими последствия...от др стана моите мерки може да доведат до война, както в слу4ая, но аз ще се погрижа съпротивата да бъде сма4кана и толкова жестоко, 4е да не посмеят 2ри път да се опъл4ат.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 12:27 pm 
Аватар

Против съм - албанците да си ходят в албания , сърбите в сърбия . Изглежда си има някакъв замисъл тая албанска сган да лапне и македония и после сигурно да се наточат и за нас .. То така всяко градче ако започне да става държава на къде ще тръгне света ?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 12:33 pm 
Аватар

всичко опира до малките държави карат големите да се самопротивопоставят/обяват война и тогава следва много силно разпокъсване.....абе Fail.....

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 3 от 3 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]